Ti 29.08.2006 @ 18:26admin

Jotain sinistä, jotain lainattua

Moni verkkouutispalvelun julkaisija kenties yskähti tänään tutustuessaan uutisaggregaattori-uutuus kookas.fi :hin. Tekijät ovat lähteneet tulkitsemaan verkkosisällön linkittämistä melko laajasti suhteessa siihen, miten esimerkiksi YLE sisältönsä käyttöoikeuksista itse ohjeistaa sivuilla YLEn internet-aineistojen käyttö ja Uutisotsikot sivullesi - käyttöehdot. YLEn kuvia ei ole muilla lupaa esittää verkossa, eikä lähes kokonaisen sähkeen julkaiseminen enää täytä linkin kriteerejä.

Näin siis tänään tiistaina, mutta varmastikin virheensä ymmärrettyään palvelun julkaisijat korjaavat tilanteen asianmukaiseksi piankin.

Lieneekö vastaavia toteutuksia paljonkin? Omiin silmiini ei ole muita vastaavia osunut. Jos tiedätte, niitä olisi kiva tutkia, laittakaa vaikka privaa tai infoa suoraan kommenttiin.

Päin vastoin todella mukava on ollut nähdä esimerkiksi YLEn uutisotisikkolinkki-ikkunan ja Radiojuttulinkki-ikkunan leviävän blogeissa.

Kookos-palvelun taustoista ehätti aiemmin tänään kirjoittamaan Matti Lintulahti Media=blogissaan.

Uuden internetin uudenlaiset liiketoimintamallit erilaisia sisältöjä yhdistelevine mash-upeineen noudattavat tuttua kaavaa: jotain sinistä, jotain lainattua, ja hyvä niin. Tarjonnan kirjo ja kilpailu koituu nettiä käyttävän yleisön eduksi, ja nettiin kyllä palveluja mahtuu, kunhan reilut pelisäännöt pidetään arvossaan.

7 kommenttia

Aiheeseen liittyen, <a href="http://blogit.digitoday.fi/tekijanoikeus/?p=348#comment-8789">kommentoin uutishakukoneita koskevaa korkeimman oikeuden päätöstä</a> Digitodayn tekijänoikeusblogissa artikkelin <a href="http://blogit.digitoday.fi/tekijanoikeus/?p=348">Linkitys kielletty?</a> yhteydessä.

Lyhyenä tiivistelmänä, Saksan korkein oikeus on todennut uutishakukoneen lailliseksi. Päätös koski Paperboy.de-nimistä verkkopalvelua, jossa oli linkkejä uutisiin ja ilmoituksiin eri lehdissä lyhyine tiivistelmineen.

Saksan ja Suomen lainsäädäntö on näissä asioissa hyvin samankaltaista, joten ainakin konseptina tällainen uutishakukone on siis täysin laillinen.

Kaip, mielenkiintoisia näkökantoja tuossa ketjussa eittämättä, mutta onhan linkittämisen ja toisesta verkkopalvelusta kopioidun sisällön uudelleen julkaisemisen välillä vissi ero

"- - onhan linkittämisen ja toisesta verkkopalvelusta kopioidun sisällön uudelleen julkaisemisen välillä vissi ero."

Olen tästä samaa mieltä.

Kiellettyä olisi julkaista sisältöä uudestaan sellaisenaan.

Sen sijaan kuva- ja tekstisitaatit ovat sallittuja. Tulkitsen tämän niin, että esimerkiksi (uutis)hakukone/aggregaatti saa Suomenkin lain mukaan siteerata linkattua dokumenttia "hyvän tavan mukaisesti - - tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa" (tekijänoikeuslaki 22 §).

Esimerkkinä tästä on <a href="http://news.google.fi/">Googlen uutispalvelu</a>, joka sisältää kuva- ja tekstisitaatteja uutisartikkeleista. Googlen kotimaassa lait ja siten myös oikeudelliset perustelut ovat tietysti vähän erilaisia, mutta samalla tavalla hakukoneiden pitää minusta täälläkin saada toimia.

Siitä, että täsmälleen millaisten sitaattien pitäisi olla sallittuja, kannattaa keskustella. En ainakaan osaa antaa kysymykseen tältä istumalta täydellistä vastausta. Luulen että ei moni muukaan.

Siihen, että miten asioiden pitäisi olla, läheisesti liittyvä asia on, että mitä laki nykyään sallii. <a href="http://kemppinen.blogspot.com/2006/01/oikeudet-upoksissa.html">Kemppinen kirjoittaa</a> siteeraamisoikeudestakin ihan hyvin.

Kuulin, että Yle oli lähettänyt Kookkaalle oikeustoimien uhalla vaatimuksen kuva- ja tekstisitaattien poistamisesta. Voitko vahvistaa tämän?

Jos nyt unohdetaan Kookas, niin myös mainittu erittäin käyttökelpoinen <a href="http://news.google.fi/">Google News</a> -uutisaggregaatti ja -hakukone sisältää kuva- ja tekstisitaatteja uutislinkkien yhteydessä.

Itse asiassahan kaikki suuret hakukoneet (Google, Yahoo Search, MSN Search) käyttävät samankaltaisia tekstisitaatteja normaalien hakukonetulosten yhteydessä.

Olisiko myös Google News Ylen tulkinnan mukaan laiton, jos joku perustaisi sellaisen Suomessa...?

(Mitä tulee blogiartikkelissa mainittuihin kuvasitaatteihin, niin Ylen mahdollisesti kuvien käytöstä allekirjoittamat sopimuksethan eivät rajoita kolmansien osapuolten siteeraamisoikeutta.)

Hei, kyllä YLE oli tosiaan yhteyksissä firmaan ja pyysi kohteliaimmin pidättäytymään uutissähkeiden sisällön ja uutiskuvien julkaisemisesta palvelussaan, minkä se näköjään on nyt tehnytkin.

En lähde nyt arvailemaan mainitsemiesi hakukoneiden laittomuudesta, katsotaan tilanne sitten kun se aktualisoituu.

Suosittelen Yleä perehtymään tekijänoikeusneuvoston antamiin lausuntoihin ja oikeustapauksiin Suomessa. Jos haluatte suojata/piilottaa/...uutisia - meidänpä vielä osittain maksamia, on se teidän itse tehtävä jollakin teknisellä ratkaisulla. Viittaus, sitaatit, lainaus, linkitys, tietolähde. Ei netti poikkea milläänlailla ns. perinteisistä julkaisumenetelmistä. Ainakin itse tykkään moisista kokoomasivuista, nopeasti löytää linkkejä itseään kiinnostaviin uutisiin tarvitsematta itse kahlata eri mekanismein eri uutissivustoja. Jos Ylen tuottamat uutisotsikot herättävät kiinnostusta, niin tie vie Ylen sivuille. Ja päinvastoin, kaikki minkä olen itsekin netissä julkaissut ilman teknisiä rajoituksia, on käytettävissä siinä laajudessaan kuin lainsäädäntömme sen suo. Yksikään juttuni ei sisällä mitään lisälinkkiä lukuehtoihin., koska ei niillä ole mitään lainsuojaa. Kun julkaiset tiedon julkisesti, sen käyttöehdot löytyy laista. Oli eettinen ja moraalinen näkemys mikä vaan.

Laittakaa ehdot myös TV-uutisiin, ensin pari minsaa katseluehtoja ... ja sitten jos uskaltaa, niin ....

Onkohan käyty liikaa kursseja jenkkilässä ?

Jui, tuossapa olisikin ideaa :P - aina ennen puoli yhdeksän uutisia tulisi sellainen pikaoravaääninen legal-notice, jossa muistutettaisi, että tästä uutislähetyksestä saat ottaa itselle kopion ja Rovaniemen serkulle kans mutta Mustamäen torille et saa tuhatta kopiota lähteä kaupitsemaan... :)

Mitä tulee noihin dynaamisiin linkkeihin, itsekin tykkään, että sellaiset kokoomasivut ovat näppäriä käyttää. Siinä varmaan ajat muuttuvat ja oikeuksien haltijoiden on punnittava suhtautumistaan sisällön käyttöön aika ajoin uudestaan.
Tämänhetken tulkintaerimielisyydethän yleensä kai koskevat sitä, mikä vielä on linkittämistä ja mikä on sitten jo sisällön uudelleenjulkaisua ja ansiotarkoituksessa tehtyä tekijänoikeusrikkomusta ja niin edelleen (tähän taas huomautus että en ole lakimies etc.)

Oliko itselläsi jokin tietty tapaus mielessä näistä <a href="http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/index.html">Tekijänoikeusneuvoston lausunnoista?</A>. Myönnän auliisti, että itse en ole niitä kaikkia läpi lukenut.

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu