Ma 09.07.2007 @ 12:30admin

Blogien lukeminen kuuluu yleissivistykseen

Yleissivistykseen kuuluu tänäpä lukea blogeja. Silti yllättävän moni laajasti mediaa seuraava tuttava tunnustaa lammasmaisesti, että heillä nyt ei vaan ole aikaa lukea blogeja. Tarkemmin haastateltuna osoittautuu, että itseä kiinnostavien blogien löytyminen on työlästä. Satunnaisia blogeja (ks. Blogilistan satunnaisblogigeneraattori) selaamalla voi osua kultakimpaleeseen, mutta yhtä todennäköisesti haaviin osuu epäkiinnostavaa haircuttia.

Blogilistan hakemistosta voi yrittää etsiä painavampaa asiaa vaikkapa luokista aktivismi, vaikuttaminen tai muutos, mutta hedelmällisintä lienee kuitenkin ottaa lähtökohdakseen jokin hyväksi suositeltu blogi ja seurata, keihin nämä linkittävät. Hyviä aloituspisteitä merkityksellisen blogilukemiston etsintään voivat olla vaikkapa Mari Koon ja kumppaneiden Kulutusjuhla.com, Jenni-Juulia Wallinheimon Vammaisen vartalon kuvat, Jani Uusitalon Marginaali tai vaikkapa hyvin verkostoitunut nimimerkki Sun Äitis, vuoden 2004 Kultaisella Kuukkelilla parhaaksi blogiksi palkittu Menopaussi, pohdiskeleva Veloena tai harvakseltaan päivittävä mitvit.

Mistä itse olet löytänyt sykähdyttävää luettavaa?

3 kommenttia

Itse lähinnä poimin ihan kokonaan uusia blogeja blogilistan etusivulta, josta löysin Norpatin sarjakuvamuotoisen <a href="http://norpatti.vuodatus.net/">En vain osaa! -blogin </a> (piirtää myös kiroilevaa siiliä) johon on myös linkitetty kattavasti muita sarjakuvablogeja (arvosteluja voi etsiä <a href="http://kalaksikukko.iwn.fi/katuoja/">Katuojasta</a>).

Toinen viimeaikojen tuttavuus on <a href="http://kohtaloni.blogspot.com/">Vihainen nainen burqassa</a>, minkä mielenkiintoisinta antia on kokemukset <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Niqab">niqabin</a> käytöstä suomessa. Kirjoittaja jättää sitten kovin herkästi kommentit julkaisematta, joten ennen kommentin lähettämistä kannattaa ainakin katsoa ne ohjeet siitä sivun reunasta.

Samoin kuin Zache, niin myös minä törmäilen uusiin suomiblogeihin lähinnä Blogilistan etusivulta. Ihan nimen ja mahdollisesti esittelytekstin perusteella. Ja toinen keino on sitten tuo mainitsemasi hyvistä blogeista linkkien haeskelu. Sikälikin siis arvostan paljon sitä, että ihmiset pitävät blogeissaan listaa omista suosikeistaan.

En nyt sitten tiedä, onko blogien lukeminen osa välttämätöntä yleissivistystä. Kun puhun ihmisten kanssa blogeista ja omasta kirjoittamisestani, niin he hieman nolona usein tunnustavat, etteivät seuraa blogeja. "Kun ei ole aikaa", "En jotenkin ymmärrä sitä touhua" jne. Lohdutan näitä henkilöitä sillä, että minä en katso televisiota :)

Nyt blogeja toki alkaa olla niin paljon, että juuri omanlaisten ja kiinnostavien löytäminen ei välttämättä ole ihan helppoa. Satunnainen blogiselailu voi todella helposti turhauttaa, jos se perushaircut ei kiinnosta.

Kiitos vaan taas Kulutusjuhlaan kohdistuneista kehuista, sitähän minäkin tietysti mainostan kaikille blogilukemista aloitteleville :)

En ole aivan samaa mieltä siitä, että blogien lukeminen itsessään olisi jotain yleissivistyksen huipentumaa. Blogi on vain väline eikä se välineenä itsessään ole yhtään tärkeämpi kuin radio tai TV. Se mikä tekee viestivälineestä merkittävän on itse sisältö, ei tekniikka jolla se välitetään. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että laadukasta lukemista on turhan hankala löytää valtavan tekstimassan seasta. Eri palvelut helpottavat mielenkiintoisen sisällön löytämisessä, mutta niissäkin ongelmana on monesti valtavan tietomäärän aiheuttava tietotulva.

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu