Minäkö datakansalainen?
"Minä omistan omat tietoni. Kaikki rekisterit, joissa on henkilötietojani, ovat saatavillani. Kaikki data, mikä koskee minua, on käytettävissäni ja halutessani jaettavissani tahoille, joihin luotan. Minulla on käytettävissäni valikoima erilaisia työkaluja - niin ilmaisia kuin maksullisiakin - oman elämäni tietovirtojen seuraamiseen ja jatkojalostamiseen. Voin laatia henkilökohtaisen reaaliaikaisen sosiaalisen vuorovaikutuskartan, terveystietoseurannan, ostos- ja kulutuskartan ja niin edelleen; "koko perheen ohjauspaneelin"." Näin visioitiin Sitran järjestämässä Suomi verkossa - aivoriihessä pari vuotta sitten.
Viimeksi kuluneen vuoden aikana on Suomessakin noussut kiinnostus avoimen datan tarjoamiseen ja hyödyntämiseen. Avoin data - hankkeet kohdistuvat julkisiin tietovarantoihin. Yksityisten digitaalisten tietovarantojen hankkimisesta laajempaan käyttöön on olemassa vasta ensimmäisiä esimerkkejä: esimerkiksi henkilön omaa taloustietoa hyödyntävä Balancion.
Harri Juntunen Hub Helsingistä ja Twinspark Oy:stä ja avoimen datan projektien parissa toimiva tutkija Petri Kola Aalto yliopistosta ja Forum Virium Helsingistä ovat kiinnostuneet kehittämään "datakansalaisen" konseptia. Millaisen "oman elämänsä tilannekuvan" kansalainen voisi saatavilla olevan datan perusteella muodostaa? Kuka olisi halukas ilmoittautumaan datan luovuttajaksi konseptin testaamista varten? Mitä ajatuksia tämän blogin lukijoissa idea datakansalaisuudesta herättää?
Lisäys 22.3.: Harri Juntusen vieraskynäkirjoitus aiheesta Aikaleima-blogissa
6 kommenttia
Pe 18.03.2011 @ 12:12
Lähdössä HRI-avajaisiin,
"datakansalainen" voisi erilaisten antureiden ja mobiilililaajakaistansa kautta antaa terveysdataansa (pulssit, verenpaineet jne.yms.tiesvaikkamitä) ehkä jonkun anonymisaattorin kautta kansanterveystieteellisen dataminerin anaylyysejä varten (ja saisi palkintona mm. varoituksia, ohjeita jne.).
Ks. myös Tapscottin ja Williamsin Macrowikinomicsin luku 10. Collaborative Health Care, jonka ajatusmaailmaan/visioihin moinen datakansalainen noilta osin osuu ja uppoaa.
Pe 18.03.2011 @ 19:46
En ole ihan varma yhdistelenkö nyt oikein mutta kun kuuntelin 1. Learning Analytics konferenssia etänä äskettäin niin Erik Duval ym. pohti sitä että ihmisestä voidaan nyt seurata mitä vaan, missä kulkee liikkuu mitä tekee mistä tykkää ym.
ja vielä jatkoin käsitteeseen Quantified Self jonka ympärillä näkyy tapahtuneen ties mitä jo parina vuonna mm kuuntelin nuorten hollantilaisten Lifelapse hanketta, jossa puhuivat jopa digitaalisesta alitajunnasta.
Tuo laittaa jo jarrut päälle minun mielessä. Yksi myönteinen idea syntyi omassa mielessä: kun vanhana alkaa muisti heiketä niin minä voin kysyä Googlelta kuka olen :)
Lähestynkö samaa asiaa toisesta suunnasta vai?
http://helistudies.edublogs.org lisää ajatuksia ja linkkejä
Su 20.03.2011 @ 19:06
Kokeilen juuri viikon ajan kuinka Balancion toimii käytännössä. Palveluhan on tehty henkilökohtaisen talouden hallintaan. Järjestelmä kerää ostostietosi, jos maksut on tehty luotto/debit - kortilla.
Käteisnostot tilililtä näkyvät myös, mutta tällä rahalla maksetut maksut täytyy viedä käsin järjestelmään ja siellä oikeaan lokeroon. Kannattaa siis käyttää aina korttia. Suomihan on tässä mielessä erinomaisen pitkälle kehittynyt maa.
Toisaalta, jos olen nostanut tililtä käteistä ja sitä ei enää näy kukkarossa, niin johonkinhan rahat ovat menneet eikä niitä takaisin saa. Olisi silti kiva tietää....
Itse asiassa en tarvitse koko palvelua. Jos rahat tilillä alkavat vähetä, niin vähennän kulutusta. Elän siis tulojeni mukaan toisin kuin valtio ja kunnat.
Balancionin avulla näen (toivon siis näkeväni) tarkemmin oikein grafiikkana mihin rahat menevät ja missä suhteessa toisiinsa. Kapakkalaskujen osuuden huomattava kasvu alkaisi huolestuttaa.
Voisin tietysti pitää itsekin tilikirjaa, mutta kokeillaan nyt tätä palvelua.