La 01.04.2006 @ 13:35admin

Tuhlailijoiden sukupolvi

On niitäkin, jotka eivät ei innostu podcastauksen ideasta. Ongelma on ihan sama kuin videoiden kanssa, he sanovat. Että ihmisille annetaan tekninen mahdollisuus tilata tietokoneelleen valtavat määrät erilaisia ohjelmasarjoja varastoon, on omiaan aiheuttamaan ahdistusta ja suorituspaineita, kun tulee olo, että ne pitäisi kaikki muistaa katsoa ja kuunnella.

Aiheesta käymäni keskustelut muistuivat mieleen, kun eilen tuli puhetta tallentavasta digiboksista oman isäni kanssa. Vanhempani ovat ostamassa uutta digiboksia ja suosittelin tallentavaa sellaista. Kehuin kuinka kätevää on poimia kaukosäätimellä ohjelmaoppaasta "naps vain tuo ja tuo sarja tallentumaan". Kerroin, kuinka olen ohjelmoinut useita TV-ohjelmasarjoja tallennukseen niin, että omat menoni eivät olisi kiinni TV:n lähetysajoista.

"Milloin sinä sitten ehdit katsoa ne kaikki", isä penäsi.

"Enhän minä katsokaan, mutta on kiva tietää, että voisin, aina kun haluan", vastasin.

Keskustelumme ei päättynyt yhteisymmärrykseen.

Tämän täytyy olla sukupolvikysymys. Uudet digitaaliset mediateknologiat mahdollistavat sellaisen räävittömän tuhlaamisen, jota vanhempieni ikäluokka ei kerta kaikkiaan voi ymmärtää. Heille on opetettu, että kaikki, mitä on lautaselle otettu, on myös syötävä.

Tällainen ylenpalttisuus aiheuttaa päänvaivaa myös yleisötavoittavuuden mittaajille. Esimerkiksi uusien kaupallisten podcast - palvelujen julkaisijat yrittävät kovasti miettiä keinoja, miten voitaisi saada luotattevaa tietoa siitä, kuinka moni ladatuista podcasteista oikeastaan kuunnellaan.

Aihetta onkin. Esimerkiksi oman läppärini iTunesissa on tällä hetkellä voimassa 57 ohjelmasarjan tilaus. Osa näistä on päivittäisiä, osa viikottaisia ja osa ilmestyy harvemmin. Korkeintaan kymmenesosan koneelleni ladatuista jaksoista koskaan kuuntelen. Poimiin, makustelen, valikoin mitä milloinkin. Olen aikamoinen kaistan tuhlari, myönnetään, mutta en suostu potemaan siitä huonoa omatuntoa. Tässä uudenlaisessa digitaalisessa mediakulutuskäyttäytymisessä on vaikea osoittaa, missä ovat ne "Afrikan nälkäiset lapset", tiedätte mitä tarkoitan. Digimediaa riittää ihan kaikille.

Tiedonsiirtokapasiteetin kanssa on hiukan toisin. Koti-laajakaistaliittymistään kuluttajat ovat tottuneet maksamaan kiinteän kuukausihinnan, jota vastaan tiedostoja voi siirrellä suuntaan jos toiseen miltei rajattomasti. Vertaisverkkoliikenteeksi tunnistamaansa kaista-ahmintaa operaattorit ja esimerkiksi oppilaitosten tietoliikennekeskukset tiettävästi tosin rajoittavat.

Tänään on alkanut 3G-liittymien kytkykauppa. Eniten mainostetuissa datapaketeissa ei kuitenkaan suosita tuhlailua, vaan rajattomasti kaistaa tarjoavat mobiilit palvelut jäävät toistaiseksi digimediatuhlareiden tulevaisuuden haavekuvaksi.

2 kommenttia

Onko kukaan podcasting softien tekijöistä yrittänyt ratkaista tuota sellaisella ominaisuudella ohjelmaan, että se raportoisi (vapaaehtoisena tietty) siitä mitä ollaan kuunneltu? Ei luulisi olevan vaikeata esim Currylle toteuttaa tuota iPodderiin.

Esimerkiksi podcastien mp3-tiedoston metatiedoissa (tai miksei rss-feedissäkin) voisi olla trackback osoite johon podcasting softa ilmoittaisi kun clippi on kuunneltu. Ongelmana tietysti tuossa on, että järjestelmää väistämättä pystyisi huijaamaan (tai no, digitaalisesti allekirjoitettu softa ja allekirjoitetut mp3 filet jonkunverran auttaisivat, mutta en silti usko pomminvarmaan järjestelmään). Käytännön toteutukset moisesta on lähinnä ollu evil DRM toteutuksia, mutta eit kait mikään estäisi tuollaisen toteuttamista vähemmän vihamielisenä.

Sitten linkkivinkki:

Sunnuntain hesarissa (2.4.2006) oli sivun juttu suomalaisesta kiinasta kertovasta "nettiradiosta" eli julkaisee ohjelmansa podcasteina. Pulju on kaupallinen ja voittoatuottava ja bisnes on osin ohjelmien releointi perinteiseen radioon (Radio Dei, Classic Radio) ja sponsorirahoitus (Kiinasta ja matkatoimistoilta) tms.. Ihan jännä idea ja mielenkiintoista nähdä miten tuo pidemmällä aikavälillä pystyy rahoittamaan itsensä (ja miten rahoitus vaikuttaa ohjelmapolitiikkaan)

http://www.radio86.fi/

PS: tuhannen sanan kommentointi on rikki... sanoopi
"Validation error, please try again. If this error persists, please contact the site administrator."

Totta, vastaanottimeen, soitto-ohjelmaan kai sellaisen seuraamis-mekanismin voisi rakentaa. Yhdysvalloissa monet koukuttanut PVR-palvelu TiVo kai pitää hyvinkin tarkkaan kirjaa siitä, mitä palvelusta katsotaan ja milloin.

Nyt se "tuhis" muuten nielee taas kommentteja.

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu