Liverapo - näin kirjoitat kimppamuistiinpanoja Qaikussa
Kun kirjoittaa muistiinpanoja yhdessä muiden kanssa, saa enemmän irti seminaarikokemuksesta, olipa paikan päällä tai nettilähetyksen ääressä.
Tässä tiivis ohje liveraportointiin ja kimppamuistiinpanojen tekemiseen Qaikussa.
Ennakkovalmistelut
Tee itsellesi tunnus Qaiku-palveluun. Kerää tuntemiasi tai tietämiäsi ihmisiä verkostoosi klikkaamalla "Lisää kontaktiksi" / "Add contact" käyttäjän profiilisivulla: esim. http://www.qaiku.com/home/Tuija/
Qaiku on kotimainen mutta kansainvälinen mikroblogialusta. Qaikussa on jatkettu Jaikussa alkanutta kimppamuistiinpanojen tekemisen perinnettä. Siksi seuraava tehtäväsi onkin liittyä #seminaarikannu -kanavalle. Klikkaa "Liity kanavalle"
Seminaarikannu on avoin kanava erilaisista seminaareista, tiedotustilaisuuksista ja muista vastaavista tilaisuuksista raportoimiseen kollektiivisesti. Seminaarikannua voi hyödyntää avoimina muistiinpanoina, keskustelukanavana, tilaisuuksien etäseurannassa sekä verkostoitumisessa.
Qaikuun tutustumisen yhteydessä kannattaa aloittaa myös oman verkoston rakentaminen keräämällä useampia kymmeniä seurattavia kontakteja. Qaikussa tapaa mielenkiintoisia ihmisiä sattumalta. Kannattaa myös tutkia jo tuntemiensa käyttäjien kontakteja ja napsia sieltä seurattavikseen uusia tuttavuuksia. Qaikussa verkostoituminen ei edellytä molemminpuolista hyväksymistä, vaan kiinnostavia tyyppejä voi ryhtyä seuraamaan pyytämättä lupaa.
Tutustu Ruudun takaa -luentosarjan tiimoilta tehtyihin aikaisempiin liverapoiluihin
Pukusuunnittelija Leila Jäntti
• Tallenne Areenassa
• Kimppamuistiinpanot Qaikussa
Lavastussuunnittelija Kimmo Turunen
• Muistiinpanot
• Areenatallenne
Kun seminaari alkaa
Kuuntele ja katsele esitystä Areenasta. Areenan etusivulle tulee suoran lähetyksen linkki ohjelman käynnistyessä.
Kirjoita avainkohtia kuulemastasi ylös seminaarikannu-kanavalle avattuun keskustelusäikeeseen. Huom. tärkeää: liverapon idea on, että kunkin esityksen muistiinpanot kirjoitetaan kommentteina avaukseen, jotta ketju pysyy kasassa.
Voit muokata ja täydentää jo julkaisemaasi kommenttia jälkeenpäin (Työkalut-Muokkaa).
Muista virkistää (refresh) selainta nähdäksesi, mitä kaverit kirjoittavat.
Kun haluat kommentoida, mitä kaveri on juuri kirjoittanut, aloita viestisi @-merkillä ja kaverisi tunnarilla. Minua voit siis puhutella Qaikussa kirjoittamalla viestikenttään @tuija ja sitten, mitä aioit sanoa. Näin minä näen viestisi omassa Tutkassani, josta olen tottunut katsomaan, onko jollakin ollut juuri minulle asiaa.
Samalla kun teet muistiinpanoja, voit miettiä, mitä muuta aiheesta tulee mieleen, ja kirjoittaa myös aiheen vierestä - lisätä linkkejä muualle webiin jne.
Jälkipuheet
Jälkeenpäin kannattaa lukea koko muistiinpanoketju ajatuksella ja pohtia, millaista sen kirjoittaminen oli. Mikä häiritsi keskittymistä? Mikä oli kiinnostavinta? Tuliko mitään lisäarvoa muistiinpanojen yhteiskirjoittamisesta? Keksitkö mitään työhön liittyvää tilannetta, jossa tällaista metodia voisi käyttää?
Tulitko ilahduttaneeksi muistiinpanoillasi jotakuta muuta, joka ei itse päässyt kuulolle? Joku muu saattaa seuraavalla kerralla tehdä vastaavan palveluksen sinulle.
Kuulisin mielelläni ajatuksianne ja kokemuksianne liveraportoimisesta!
3 kommenttia
Ma 15.03.2010 @ 11:23
Minusta hyvä käytäntö on, että omia pikamuistiinpanoja korjataan jälkikäteen laadukkaammaksi. Typot pois, lauseiden selkeytys ja linkkejä tueksi. Kaikki mikä parantaa jälkilukemista, mutta ei loukkaa muiden kommenttien eheyttä on ok. Itse ole poistanut tuplapostauksiani (joku muu sanoi saman paremmin) ja jälkikäteen arvottomia kommenttejani. Tästä siistimisestä voidaan tietty olla montaa mieltä.
Seminaarissa eri aiheet/puhujat on hyvä eriyttää omiin ketjuihin. Onkin ihan hyvä linkittää ketjut toisiinsa (kun vaikkapa presentaatio vaihtuu, niin linkitetään seuraavaan ketjuun ja siellä linkitetään aikaisempiin presentaatioihin)
Harmi kun muutaman vuoden takaisen MindTrekin data on tainnut kadota Jaikusta palvelun muutosten yhteydessä. Se oli varmaan ensimmäinen organisoitunut kollektiivirapo, joissa tehtiin paljon linkitys-, siistimis- ja yhteenvetotyötä. Rinnakkaiset työpajatkin saatiin hienosti talteen.
Ma 15.03.2010 @ 20:26
Hyviä ohjeita. Vähäisen Qaiku-kokemuksen perusteella olen huomannut, että kun epärutinoituneena qaikuilijana intoilee, niin tulee helposti aloitettua uusia ketjuja vaikka kommentit pitäisi laittaa niihin jo olemassa oleviin. Ja siis menee systeemi sekaisin.
Mutta jo pienellä keskittymisellä onnistuu. Ja Qaiku on aika simppeli.
Myös jälkikäteen on kiinnostava käydä kommentteja lukemassa ja jatkaa pohdintaa.