Ma 07.11.2005 @ 00:39admin

Muuttaako ammattilaiskirjoittajien bloggaaminen blogosfääriä?

Olen menossa Juha Kulmasen Julkinen sana - ohjelmaan keskustelemaan siitä, onko valtamedian mukaanlähtö kuoleman suudelma blogeille. Vastaukseni on "Ei." Radio 1:n kolmevarttisessa keskusteluohjelmassa on mukana Lasitalon emäntä Reetta Meriläinen livenä studiossa ja Kari Haakana nauhalla.

Ai miksi ei ole kuoleman suudelma blogeille, että valtamediakin on astunut isolla jalallaan Blogistaniin?

Kansalainen on voinut saada julkaistua ajatuksiaan Internetiin koko maailman selattavaksi jo hyvinkin vuosikymmenen. Minullakin oli 10 vuotta sitten kotisivu. Julkaisin siellä nimeni ja kuvani sekä mottoni, ja joitakin ottamiani valokuvia. Kotisivun saattoi perustaa hetken innostuksesta ja jättää sikseen. Niin minullekin kävi.

Blogi ei sinänsä eroa perinteisestä kotisivusta muuten kuin siinä, että sen idea on päivittyä paljon tiheämmin. Nyt on tarjolla niin helppokäyttöisiä nettityökaluja, että kuka tahansa, joka osaa lukea ja kirjoittaa, voi aloittaa oman blogin, mutta sen ylläpito edellyttää uuden tekstin kirjoittamista vähän väliä, mikä taas edellyttää melkoista motivaatiota.

Väittäisin, että useimmilla blogien kirjoittajilla on yleensä niin omat ja yksityiset motiivinsa blogiensa kirjoittamiseen, että valtamedian tekemiset eivät heitä juuri hetkauta. Blogia käytetään esimerkiksi omien kuulumisien kertomiseen kaveripiirille, oman ajattelun selkiyttämiseen, linkkien tallentamiseen, tiedostojen vaihtamiseen ja projekteihin liittyvän oman ajattelun dokumentoimiseen.

YleX-kanavan verkkoyhteisössä X-Stagella bloggaamisen motiiveja kuvataan mm. näin: X-Stage, Netkot: Sussix, Miksi bloggaat?

[Sussix] "aloitin nettipäiväkirjan kirjoittamisen puolitoista vuotta sitten, kun lähdin vaihtoon. Kyhäsin itselleni kotisivut ja aloin raportoida tekemisistäni siksi, koska se oli keino kertoa Suomeen jääneille ystävilleni, miten vieraassa maalla oleilu sujuu"

[Beeperxx] "Musta on ihan mukavaa kirjoitella blogeja sekä myös lukea muidenkin blogeja. Jos joku kirjoittaa jostain kiinnostavasta aiheesta,niin sitä voi heti kommentoida,jos niin haluaa." "sitä huomaa usein, ettei ole ainoa joka ajattelee asioista niin tai näin."

[ankkka] "Se vaan on helppo tapa saada ajatukset muistiin itselleen. Niin, miksi en sitten vaan kirjoita koneelle ja tallenna juttua itselleni? Siksi koska kun ne ovat blogissa netissä, voin niitä kirjoitella ja lueskella myös muualla kun täällä missä koneeni sijaitsee. Täytyy myöntää, että onhan se ollut kiva, kun joku on kommentoinut ja antanut sillä tavalla voimaa kestää kasassa kipeinä hetkinä. Mutta silti, se helpottaa minua ainakin vähän kun saan johonkin purettua kaiken. Olen niin huono puhumaan."

[belated] "Olen kova kirjoittamaan ja kirjoittanut pikkutytöstä asti päiväkirjaa. Välillä se taito vain unohtui. Nykyään tulee välillä pohdittua asioita enemmän ja niistä kirjoittaminen tuntuu hyvältä. Bloggaminen on hyvä tapa irroittaa itsestään asioita, jotka haluaa ulos."

[morwin] "jos elämässäni tapahtuu jotain mukavaa, vähemmän mukavaa tai poikkeavaa, haluan kertoa siitä muille. Toisinaan sitten vaikkapa netissä.. Olen muutenkin korvannut ajan, joka kuluisi muuten tv:n katseluun tai johonkin muuhun kirjoittamalla ja lukemalla netissä, koska haluan ilmaista mielipiteitäni ja keskustella reaaliajassa niistä muiden kanssa."

[twinkle] "Mä olen aina pitänyt kirjoittamisesta, ja vieläpä itsestäni kirjoittamisesta, pieni narsistin alku kun oon...Ja tottakai tiedän myös muutaman kauempana asuvan kaverini lukevan blogiani, tietäväthän mitä mun mielessä liikkuu ja mitä oon tehny." -- "Tykkään myös lueskella omia kirjoituksiani, saada ahaa-elämyksiä tyyliin: "Ai katohan...noinhan mä mietin tästä jutusta!" Ja sitten saan ehkä lisäideoita. -- "bloggaaminen tuottaa jonkinlaista mielihyvää ja mielihyvän saavuttaminen on suositeltavaa."

Ne, jotka bloggaavat itselleen ja kavereilleen, eivät voisi vähempää välittää siitä, valloittaako valtamedia blogistanin vai ei.

Jos bloggaajan motiivina toisaalta on kilvoitella suurista lukijamääristä, hän voi tietenkin kokea ammattilaisvoimin tuotetun blogin kilpailijana. Onko tällöin muuta vaihtoehtoa kuin yrittää kirjoittaa vielä hiukan kiinnostavammin, hiukan terävämmin, pitääkseen omat lukijansa ja kasvattaakseen lukijamäärää? Eikö tällainen kisailu lukijoiden huomiosta koidu kaikille voitoksi, jos luettavan laatu siitä paranee?

Sami Köykän kehittämä Blogilista salaisine ranking-metodeineen on noussut yhdeksi varteenotettavaksi suomalaiseksi verkkojulkisuusfoorumiksi. Suositummuusrankkaus on tuonut mukanaan kilpailuhenkisyyttä ja pelillisyyttä. Ote HS - etuliitteen omaan blogiinsa piruuttaan lisänneen Jude Vihervaaran blogista 4.11.: "Pari vuorokautta on kulunut HS-merkinnan aloittamisesta, tilaajamääräni kasvoi yli 100% (12 -> 26) ja lukijani lähes 90% (68 -> 127). Suurin pomppaus tapahtui eilen ja uskon että kasvu on tasaantunut, kääntyäkseen kohta taas takaisin laskuun."

Tilaaja - ja lukijamääräkatsaukset toistuvat usein joidenkin kirjoittajien blogimerkinnöissä. "Miksi se ja se ei linkitä minuun, vaikka minä linkitin siihen" pohdintojakin on nähty.

Blogit ovat tuoneet uutta vipinää suomalaiseen nettijulkisuuteen. Olenko aivan liian optimistinen väittäessäni, että itse asiassa todennäköisesti blogiyhteisö vaikuttaa valtamediaan ja sen journalistisiin käytäntöihin enemmän kuin valtamedia blogosfääriin?

7 kommenttia

Hei Tuija,

mahdollisuus saada oma viesti, oma media julkisuuteen (lähes) ilmaiseksi on tietenkin sananvapauden unelma. Blogimaailma toimii vastakulttuurina, ihmisten äänenä, ja siksi valtamedian on aika vaikea olla siellä uskottava. Tai esimerkiksi suurten yritysten. Mutta samoin oli internet aikoinaan: friikkien kokoontumispaikka, jolle löytyi kaupallista käyttöä myöhemmin. Blogit ovat keyvempi muoto, "yksilöjournalismin" ja "yhteisöjournalismin" uusi standardi. Uudet asiat syntyvät kun "valtamedia" ja blogimedia aloittavat todellisen seurustelun.

Terveisin

Harri Saukkomaa

Hei, sanoit äsken radiossa, että Pinserin ja blogilistan "perusti harrasteleva netti-ihminen Sami Köykkä" tms. Pieni oikaisu. Pinserin ja blogilista.fi edeltäjän Pinserin blogilistan perustivat toimittaja Riitta Santala-Köykkä ja Sami Köykkä.

Jokainen ihminen muuttaa ympäristöään. Jokainen bloggaaja muuttaa blogosfääriä, jokainen kommentti muokkaa todellisuutta. Onko blogiavaruutta suojeltava joidenkin (esimerkiksi ammattijournalistien) vaikutukselta? Onko blogi-ilmiötä suojeltava muutokselta, pitäisikö se museoida nykyiseen muotoonsa? Onko olemassa joku "alkuperäinen, neitseellinen" blogiaika, jolloin kaikki oli hyvin ja oikein?

Kieliopin "puolustajat" ovat vimmoissaan aina, kun joku käyttää omaa äidinkieltään omalla tavallaan. Onko kieltä suojeltava muutokselta? Olen sitä mieltä että EI. Elävä kieli muuttuu, vain täysin kuollut kieli säilyy muuttumattomana.

Luen aina kaikki Auli Hakulisen kirjoitukset ja haastattelut, kun niitä tulee vastaan. Hän on Helsingin yliopiston suomen kielen professori. Pidän siitä perusajatuksesta, että vaikka kieli onkin normatiivista - se on silti aina ihmistä varten. Tässä yksi pieni juttu <a href="http://sivistys.net/?action=juttu&ID=1082">Hakulisesta</a>

Saitte näköjään oikein paketin kritiikkä ohjelmasta, mikä on hyvä juttu. Katselin läpi blogistanian ja asia tosiaan nousi keskusteluun.

Itse en oikein usko, että tiedotusvälineiden "tunkeutuminen" blogosfääriin muuttaisi pitemmän päälle jotain.

Muutimme muutaman mun tuttavan kanssa omatkin blogimme hetkeksi HS-alkuisiksi, joka näytti kyllä jo noin vuorokaudessa lisänneen liikennettä aika mojovasti.

Tosin en usko, että "HS-onni" olisi jatkunut kovin pitkään.

Itse pidän yksityistä blogia aika itsekkäistä syistä, eli se on sellainen aivomyrsky, ajatuksenraivo, irrottelu ja huutoareena - ja siksi edelleen nimimerkillä...

- timo

Hieman myöhään jäi, mutta vielä pitää päästä mainitsemaan. Mainio ohjelma oli tuo haastattelu. Tuli uusia näkökulmia ja olihan ihan kiintoisaa kuulla bloggaajia äänessäkin.

Luulisin minäkin, että enemmän blogien esiinnousu on muuttanut valtamedian käytäntöjä kuin valtamedioiden ryhtyminen bloggaamaan on muuttanut vanhojen blogikirjoittajien tapoja. Jutut pysyvät kuitenkin samoina ja yleisön kiinnostus saattaa kasvaa. Aiheellisena pelkona pitäisin tuota linkitysasiaa: HS:n blogitkaan eivät paljoa tavallisiin käyttäjiin linkitä. Joitain poikkeuksiakin toki joukossa on.

<strong>Blogit.yle.fi </strong>on ollut auki yleisölle kolmisen viikkoa ns.soft launch -periaatteella ("täällä ei vieläkään ole ihan valmista, mutta käykää toki peremmälle ja olkaa kuin kotonanne"). Ajanjaksoon ajoittui Hesarin Kuukausiliitteen <a href="http://blogit.helsinginsanomat.fi/anssi/">blogiaiheinen kansijuttu</A> ja Juha Kulmasen Julkinen sana - ohjelman valtamedian bloggaamiseen keskittyvä <a href="http://www.radio1.fi/yhteiskunta/juhakulmasenjulkinensana/id3179.shtml">blogi-keskustelu-lähetys 7.11</A>. Aiheesta pulistaan ympäri Blogoslaviaa, jotkut ovat kommentoineet aihetta myös täällä.

<strong>Harri Saukkomaa</strong>: ("Blogimaailma toimii vastakulttuurina, ihmisten äänenä, ja siksi valtamedian on aika vaikea olla siellä uskottava")

Taivahan tosi, Harri. Minkäköhänlaiset initiaatioriitit pitää kunkin yksittäisen bloggaavan ammattitoimittajan suorittaa tullakseen hyväksytyksi? Sen näemme vuoden sisällä, uskon.

(vieras): ("Pinserin ja blogilista.fi edeltäjän Pinserin blogilistan perustivat toimittaja Riitta Santala-Köykkä ja Sami Köykkä.")

Jep, näin, kiitos tarkennuksesta ja anteeksi vielä kerran, jos Samin IT-ammattilaisidentiteetti aiheettomasti käsi puolihuolimattomasta repliikistäni. Suorat radiolähetykset ovat armottomia niille, joilla ei ole kaikkia faktoja päässään.

<strong>Eve</strong>: ("Jokainen bloggaaja muuttaa blogosfääriä, jokainen kommentti muokkaa todellisuutta.")

Hyvä pointti. No blog is an island.

<strong>timo-</strong> : ("Itse pidän yksityistä blogia aika itsekkäistä syistä, eli se on sellainen aivomyrsky, ajatuksenraivo, irrottelu ja huutoareena")

Sepä se. Huudellaan, ja Google kuulee, ja perästä kuuluu.

<strong>viima </strong>("Aiheellisena pelkona pitäisin tuota linkitysasiaa: HS:n blogitkaan eivät paljoa tavallisiin käyttäjiin linkitä.")

Viima, miten voisimme pitää valtamedialle linkitys-kurssin? Miten saisimme palkkansa edestä blogggaavat näkemään blogien lukemisen hyödyllisyyden?

Ja vielä toisekseen - mikä on se julkisuus, jota me, Blogistanin aikuiset, sedät ja tädit, emme näe. Missä muualla tehdään maailmasta selkoa meistä välittämättä, mitä me missaamme?

Yksi hyvä keinohan on käydä kommentoimassa HS:n blogeja. Vaikkeivat ne linkittäisikään ulkopuolelle, kommentin kautta saattaa joku HS:n ulkopuoliseenkin blogimaailmaan eksyä.

Julkisuusasiaan en oikein osaa sanoa. Tokihan yhä on monenlaista mediaa, jossa ei ole blogeista kuultukaan. Pieni paikallislehti vasta kirjoitti päiväkirjan pitämisestä. Joku päiväkirjaa tietokoneellakin naputteli, mutta vain omaksi ilokseen, ilman internettiä. Blogeja ei sanallakaan mainittu jutussa.

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu