Uusi journalistinen ilmaisumuoto: liverapo
Mikroblogien voittokulku on tuonut verkkoviestinnän edelläkävijöiden sanastoon uuden termin: "liverapo". Liverapo tarkoittaa lyhyiden, reaaliaikaisten merkintöjen sarjaa mikroblogissa kuten Twitterissä tai Qaikussa.
Esimerkki liverapoilusta on vaikkapa eilen käynnistyneen YLE Tuotannon Ruudun takaa -luentosarjan luennosta tehdyt avoimet yhteismuistiinpanot Qaikussa.
Twitteristä on Mumbain iskujen ja Iranin vaalien jälkeisen kiehunnan uutisoinnin tiimoilta puhuttu ammattimisen journalismin haastajana: kuinka tilanteessa sisällä olevat henkilöt voivat julkaista tietoja suoraan paikan päältä omille verkostoilleen, jotka voivat näin laittaa sanan kiertämään laajemmalle.
Yhtä lailla ammattijournalisti voisi hyödyntää sosiaalisen median voimaa: nopeat jalostamattomat merkinnät meneillään olevasta tiedotustilaisuudesta tai uutistilanteesta palvelisivat paitsi intohimoisesti kiinnostuneita sosiaalisen median käyttäjiä toimittajan omissa verkostoissa, myös tiedon jatkojalostajia kotitoimituksessa. Verkosto, yhdessä tekeminen, tuottaa lisäarvoa tilanteen aikana: yhdellä on kommentissaan tuore näkökulma, toisella uusi tiedonmuru, kolmannella jotain muuten kannustavaa sanottavaa.
Oletteko nähneet suomalaisia journalisteja liverapoilemassa? Linkit kiinnostaisivat!
4 kommenttia
Pe 11.09.2009 @ 07:26
Ei journalistiesimerkkiä, mutta elokuussa USA:ssa pidetty sukututkijakonferenssi aiheutti keskustelua twiittauksen ympärillä. Rikkooko tekijänoikeutta, mitä käytäntöjä pitäisi noudattaa? http://www.geneamusings.com/2009/08/tweeting-conference-presentation.html http://thechartchick.blogspot.com/2009/08/twitter-best-practices-for-genealogy.html http://ancestryinsider.blogspot.com/2009/08/tweeting-presentations-policy.html
Pe 11.09.2009 @ 16:35
+1. Liverapo ei ole ehkä kauneinta suomea, mutta ollut omassa arkikielenkäytössä pari vuotta. Ehkäpä seuraavaksi blogin termimerkinnäksi "+1"? :)