Su 17.09.2006 @ 12:03admin

Koska Eurooppa siirtyy myös mobiilisti nettiin?

BBC Click Online - ohjelman toimittaja Dan Simmons kirjoitti perjantaina, että vaikka valtavalla määrällä matkapuhelimen käyttäjiä on jo sellaiset välineet, joilla pääsisi nettiin uusilla nopeilla 3G-yhteyksillä, vain kymmenesosa eurooppalaista kuitenkaan käyttää kapulaansa nettisurffailuun.

Ohjelmassa arveltiin, että monet hiljaiset muutokset ihmisten teknologian käytössä saattavat lähiaikoina lisätä netin käyttöä puhelimella. Esimerkiksi on jo mahdollista ostaa puhelin, joka automaattisesti lähettää kännykamerakuvat omaan kuvablogiin. Videoportaali YouTube puolestaan on perustanut mobiiliportaalin, joka sallii asiakkaidensa lähettää videota julkaisuun liikkeellä olleessaan.

Jupiter Research - tutkimuslaitoksen asiantuntija kertoo BBC:n jutussa, että palvelujen hinnoittelu nostaa käyttökynnystä. Kun ei tiedetä, mitä nettikäyttö puhelimella maksaa, ei käytetä ollenkaan. Monet operaattorit ovat alkaneetkin tuoda mobiilin internetiin kiinteitä kuukausimaksuja samaan tapaan kuin kotilaajakaistassa jo on. (BBC: Mobiles put the web in your hands).

BBC One on yksi tv-kanavista, jotka ovat tarjolla lokakuussa käynnistyvässä BT Movio -palvelussa (BBC: Major TV broadcasters go mobile).

Suomessa ollaan yhtä lailla varovaisia mobiilin internetin käytössä. Enemmistö ei ehkä vielä osaa nähdä tarvetta sellaiselle. Esimerkiksi Helsingin Sanomien juttu maksuttomien langattomien laajakaistayhteyksien tulosta HKL:n joukkoliikenteen asiakkaiden käyttöön yhdistyi jutun kommentoijien mielessä läppäriin ja työasioihin henkilökohtaisen viihteen ja viestinnän sijasta: näin uutista kommentoitiin:

"-- matkustusmukavuus heikkenee entisestään, jos todellakin porukka alkaa läppäreitä kanniskella busseihin"

"Missäköhän tilassa kuvitellaan voivan tehdä työasioita, jotka ovat aina luottamuksellisia?"

"Ruuhkabussissa omalla sylimikrolla nettiin? Tällainen uutinen kertoo, että HKL:lla on visioryhmä ja tälle visioryhmälle pitäisi antaa kenkää sekä varsinkin hänelle/heille, jotka tämän ryhmän perustivat ja palkkasivat."

"Kai ihminen nyt sen verran malttaa mielensä, ettei tarvitse joka hetki netissä roikkua."

Mitä arvelette omasta puolestanne ja tuttavapiiristänne, mikä eurooppalaisia estää ottamasta mobiilin netin omakseen myös mediakäytössä? Sisältöä ja palvelujahan jo alkaa olla - on YLEn uutisvideoita ja radio-ohjelmia (yle.fi/radiosoitin/lite.php), operaattorien omat portaalit laajoine valikoimineen ja innovatiivisia uusia erillisiä sovelluksia Kanavista Widseteihin ja Spodradioon.

2 kommenttia

Kait Eurooppa siirtyy käyttämään sitten, kun siellä on jotain järkevää. Edes kännyköille koodaavat kaverini ei kovinkaan paljoja käytä mobiilinettiä kun siellä ei ole mitään. Omasta mielestäni Eniro ja Yle ovat harvoja mainitsemisen arvoisia palveluita ja sitten on jotain sälää. Elisankin WAP sivuilla näyttäisi olevan ääkköset rikki. Ei näin. Toinen huono esimerkki on Irc-gallerian uudet wap-sivut, joilla on kuvien katsominen maksaa 40c/kuva, mutta netissä ne ovat ilmaisia.

Maksullinen mobiili-tv näyttäisi puolestaan olevan tämän syksyn hot juttu. Tosin itse luulen sille käyvän kuten uutisille kännykässä eli käyttäjiä on, muttei massoja. Konsepti testattiin jo uutisilla ja osoitti, että idle viihdykkeellä on sijansa, mutta ehkä mistään keskittymistä vaativasta jutusta ei ole mobiiliksi killer app:ksi.

Tarkoitan tuolla että vaikka tietokone on ikkuna virtuaalitodellisuuteen niin gadgetti on IRL toimintaa (netillä) avustava työkalu. Tietokoneella käyttäjä voi surffata ja etsiä haluamansa, mutta kännykällä ei surffata vaan haetaan tietoa jonka sijainti useimmiten tiedetään. Käytetyjen juttujen pitäisi siis toimia välittömästi ilman, että ne keskeyttävät sen mitä ollaan tekemässä.

Kuinka moni mobiilipalvelu on tälläinen? ei kovin moni. Entä kuinka moni niistä tuo jotain lisäarvoa sosiaaliseen kanssakäymiseen? itselle tulee mieleen lähinnä wikipedia tai flickr uploaderit ....

Noh, mutta mobiilinettiä odotellessani konvertoin pari juttua kännyköille lisää: <a href="http://blogilista.paw.nu/">Blogilistan suosikit</a>, <a href="http://define.paw.nu/">Google definition search</a> ja <a href="http://factbook.paw.nu/">CIA Factbook</a>

"kännykällä ei surffata vaan haetaan tietoa jonka sijainti useimmiten tiedetään" - hyvä kiteytys. Täytyykin tutkailla nuo mainitsemasi linkit.

Olen joskus aikaisemmin tässä blogissa kaipaillut mobiilipalvelujen hakemistoa tyyliin Makupalat. Lieneekö vieläkään kukaan moista suunniittelemassa?

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu