Kohti keskustelevampaa journalismia
Moni toimiala on kokenut ja tulee kokemaan järisyttäviä muutoksia internetin mahdollistamien uusien toimintatapojen vuoksi.
Parin viime vuoden sisällä on nähty laajakaistaliittymien hankintaryntäys, blogirihmaston kasvun alku, nettivideoiden tarjonnan räjähdys ja monta muuta merkkiä siitä, miten uudenlaiset liiketoimintamallit sekoittavat vanhoja valta-asetelmia - tuoreimpana esimerkkinä asunnonvälitysbisnestä järkyttänyt Igglon idea auttaa asunnon potentiaalisia ostajia ja myyjiä kohtaamaan toisensa vaivihkaa verkossa.
Myös journalismi on väistämättömän muutoksen edessä. Helsingin sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen kuvaa muutoksen tuskaa blogissaan:
"Edelleen on ihmisiä, jotka kysyvät: “Miksi meidän pitää tehdä myös verkkoon? Me ollaan tultu lehteen töihin.” Kysymys kertoo paitsi kysyjästä myös siitä, ettei muutosta ole onnistuttu vielä perustelemaan kyllin väkevästi. Kaikkia ihmisiä ei tosin koskaan saada mukaan kuin pakolla, kepin avulla. Hyvä johtaja pitää keppiä hätävarana ja yrittää löytää tosia, järkeviä ja innostavia porkkanoita. Joskus porkkanoiden ja keppien kanssa touhutessa tulee pimeitä hetkiä, jolloin “oppiva organisaatio” tuntuu surkealta vitsiltä. Samoin itseluottamus."
Journalismia muuttavan verkottuvan mediaekosysteemin haasteita pohdittiin myös viime viikolla Genevessä euroopan yleisradioyhtiöiden nettituottajien kesken. Muutoksen tarpeen tiivisti BBC:n maailmanpalvelun vuorovaikutteisen radio-ohjelman toimittaja ja tuottaja Kevin Anderson, jonka mukaan valtavirtamedialla ei ole varaa olla piittaamatta blogeista. Andersonin mielestä toimittajien pitäisi opetella kuuntelemaan yleisöjään ja osallistua verkossa jo käytävään keskusteluun, mennä sinne missä keskustelua käydään, eikä ainoastaan vaatia, että yleisö tulee luo. Kyse on halusta ja kyvystä käydä keskustelua, kirjoittaa Kevin blogissaan.
Jututin Keviniä perjantaina Genevessä EBU:n Multimedia meets radio - seminaarissa.
3 kommenttia
Su 26.03.2006 @ 16:59
Hienoahan se on, että vanhat ja vakaat toimijat osallistuvat median tekemiseen muuttuvassa maailmassa ja vastaavat siihen, mitä ihmiset haluavat. "Virallisen journalismin" ja vertaisjournalismin yhdessä ja limittäin toimiminen on varsin hieno asia.
Siitä en ole yhtä(än) varma, että blogaaminen on pysyvä ilmiö ja muuttuu yhtä arjeksi kuin esimerkiksi nettiliittymän tai kännykän omaaminen, eli että "blogit on" ja "moni blogaa". Mutta nyt siinä on syytä olla mukana. Vertaisjournalismi joka tapauksessa on totta, läsnä, tänään ja huomenna - missä muodoissa milloinkin, sitä on mahdotonta sanoa.
Ainahan on "uusmediaa".
Kaikkeen kotkotukseen tosin ei pitäisi lähteä, tyyleihin ja tapoihin. Minua itseäni haittaa yleisradioyhtiöiden tabloidisaatiotartunnat, YLE:n keveneminen (saa se raikastua;) kaupallisten toimijoiden näköiskilpailijatyyppisesti. Esim. televisiossa haluaisin nähdä vähemmän (heh, siis "en haluaisi nähdä") kevyttä viihdeohjelmaa YLE:n kanavilta, tai hyviä viihde- ja valistusohjelmia, joissa on reality-muodista tuttuja piirteitä.
Kaupallisten kanavien lanseeraamia juonnettuja yöhömppiä (tekstaripelit yms.) käytän yhtenä esimerkkinä tuosta ensimmäisestä - "huonosta media- ja televisiokanavakonvergenssista". Toisesta, eli "hyvän valistuksen vesityksestä" on mielestäni esimerkki "Suomen paras nuori kuski" -ohjelma, jossa tehdäänkin lievästi sokeeraavaa reality-ohjelmaa, rennon liikennevalistuksen rivien välissä.
Mieluummin näkisin YLE:n säätiedottajan hymyilevän kuin journalistisen tason laskevan. YLE:llä on kuten muissakin maissa yleisradioyhtiöillä sosiaalisen vastuun taakka ja mahdollisuus, kaupalliset toimijathan sitä eivät juurikana käytä. "Kakaroita addiktoivia" yöohjelmia tai muuten halvasti kevenevää kanavasisältöä on aika vaikea nähdä "sosiaalisesti vastuullisena toimintana", nipotan.
(Pikku risu: jokaisella blogisivulla oleva lista ilmestyinestä, ennen kommentinsyöttämahdollisuutta on minusta heikentänyt käytettävyyttä, ei parantanut.)
--
<a href="http://speksi.net">speksi.net</a>
Su 26.03.2006 @ 17:53
Entäs nyt (re: risu)? Kokeillaan sellaista asetusta, että kommentti on erillisellä sivulla?
Ti 28.03.2006 @ 10:56
Koetan välttää metaavan kehityskeskustelun dominoimista, kun olen kuitenkin vain yksi monista (vaikka muut onkin suht hiljaa), ja minulla aivan liian monta rautaa tulessa ottaakseni muutenkaan riittävän kokonaisvaltaista asennetta "käytettävyyteenne" vs. mahdollinen äänenpaino.. ; )
Mutta anyways, kun lukee yhden kokonaisen blog-jutun, on etenkin aktiivimmissa/pidemmissä niistä (kuten tämä) tuo "kaikki jutut" -lista ainakin minun tielläni.
Mutta ei iso asia, kunhan sanoin.
--
<a href="http://speksi.net">speksi.net</a>