Verkkomedia katoaa kielenkäytöstä ja sulautuu arkeen
Nyt ei enää mennä nettiin, vaan siellä ollaan, mediakäytön muutosta kuvataan. Veikkaan, että tästä muutama vuosi eteenpäin kielenkäytöstämme katoaa "netissä" olemisenkin käsite, kun mediavälitteisestä viestinnästä tulee osa tavallista arkea.
Toisaalta kielenkäytössä pysyvät ne asiat joita siellä tehdään - ollaan palaverissa, tai puhelimessa, tai lukemassa, tai katsomassa elokuvaa. Näitä jäin pohtimaan luettuani Aikaleima-blogin tuoreimpia kommentteja.
Yle.fi siis tekee tänä syksynä tulevaisuustyön, jossa hahmotellaan edessä olevaa toimintaympäristöä: sitä, millaisia teknologioita, millaisia liiketoimintamalleja ja toimijoita on ja millaista yhteiskunnan sääntelyä internetille on näköpiirissä. Entä millaisia sosiaalisia innovaatioita syntyy? Miten ihmiset toimivat yhdessä käyttäen nettiä viestinnän ja tekemisen välineenä?
Tietokone-lehden toimittaja Ossi Mäntylahti osallistuu visiointiin toteamalla mm. että vuoden 2020 ihannemaailmassa Ylen tuotanto on vapaasti jaettua ja jatkojalostettavissa.
Lex Petteri Järvisen ansiosta nykyinen tekijänoikeusjärjestelmä uudistetaan, hän kirjoittaa, ja ennakoi että Ylen tuottamia teoksia aletaan julkaista public domain -periaatteella.
Aalto-yliopiston tutkija Kari-Hans Kommonen on osallistunut tulevaisuustyöhön julkaisemalla vuoden 2001 MindTrek-seminaarin paneelirungon kommentteineen. Matkalla media-avaruuteen -paneeli on osunut monissa asioissa hienosti kohdalleen - yksityiskohdat muuttaen. Esimerkiksi visioidut perheuutiset ovat toteutuneet käytännössä Facebookin uutisvirtana.
Olin aamulla Ylen aikaisen lähetyksessä kertomassa tulevaisuustyöstä. Tiina von Martensin kanssa käyty keskustelu on kuunneltavissa wma-tiedostona tästä linkistä.