Podcasting vahvassa myötätuulessa
YLE on tarjonnut ohjelmia tilattavaksi omalle tietokoneelle podcast-kokeiluna syyskuun alusta alkaen ja pari viikkoa sitten valikoimaan otettiin mukaan myös television asiaohjelmat A-plus, A-talk ja Lauantaiseura. Palvelusta on tullut kovasti kiitosta ja ehdotuksia uusiksi jakeluun halutuiksi ohjelmiksi satelee kanaville. Kuunnelmia kovasti kysellään, mutta niitä ei podcast-valikoimassa toistaiseksi ole mahdollista tarjota tekijänoikeussyistä.
Podcasting - sana tulee Applen kannettavasta iPod-musiikkisoittimesta ja broadcastingista. Yleisradiotoiminnan kanssa podcastingilla ei silti ole mitään tekemistä, vaan kyse on tiedostojen jakelemisesta tietoverkossa.
Podcasting syntyi reilu vuosi sitten kun Dave Winer, Adam Curry ja kumppanit keksivät, miten internetsivujen syndikointiin käytetyn RSS-syötteeen liitteenä julkaistavat audiotiedostot saadaan kopioitumaan suoraan tietokoneeseen kytkettyyn iPodiin tai muulle kannettavalle musikkilaitteelle. Ei luulisi, että niin yksinkertainen innovaatio audiotiedostojen julkaisemisessa olisi herättänyt sellaisen hypen, mutta nyt innokkaimmat julistavat jo valtavirtaradion kuolemaa.
Podcast-palveluna julkaistavat ohjelmat voi siis ottaa mukaansa ja kuunnella missä ja milloin vain itselle sopii. Mikä parasta, ohjelman voi tilata kestotilauksena niin, että uusi jakso kopioituu tietokoneelle tai suoraan siihen kytkettyyn soittimeen aina kun uusi jakso julkaistaan.
Radioyhtiöt toivovat tavoittavansa podcast-palveluillaan sellaisia radioyleisöjä, jotka arjen kiireiltään eivät tule kuunnelleeksi ohjelmia niiden radiolähetysaikana.
YLEn internetpalveluihin syyskuussa alkanut podcast-kokeilu onkin siinä mielessä merkittävä parannus, että tähän asti radio-ohjelmia on tarjottu pääasiassa streaming - eli ns. suoratoistomuotoisina on demand - palveluina, jolloin kuuntelijan on ollut oltava nettiyhteydessä www-palvelimeen kuuntelun aikana.
Harrastelijoiden tuottamia podcasteja Suomessa on vasta kourallinen. Ensimmäinen kaupallinen podcast on viihdelehti Stara.fi:n audiomakasiini. Yrittäjä Jocka Träskbäck arvioi viime viikolla MTV3:n viihdeuutisille, että muutaman vuoden kuluttua Suomessakin olisi tarjolla 300-400 suomenkielistä podcastia. Tässä joukossa olisi mukana harrastajien ja mediayhtiöiden tuottamien sisältöjen lisäksi myös asiakaslehtityyppistä sponsoroitua ääniohjelmatarjontaa.
Maailmalla podcast-hype saa voimansa monenlaisista alakulttuureista - antaahan podcasting pienillekin intressiryhmille väylän saada äänensä kannattajajoukkojensa kuuluviin valtamedian portinvartijoiden ohi. Indie-musiikin tekijät ovat organisoituneet lisensoimaan musiikkiaan maksutta podcasteissa esitettäväksi. Hakutermillä "podsafe music" löytyy kaikenlaista musiikkia soitettavaksi podcast-ohjelmissa korvauksetta.
Apple pyrkii omimaan podcast-ilmiön tarjoamalla iTunes - musiikkikaupassaan laajan podcast-hakemiston. Ilmaiset sisällöt eivät suinkaan tee hallaa muutenkin mediaseksikkään soittimen myynnille. Viime viikolla Apple julkisti videoiPodin ja nyt iTunes Music Store myy myös musiikkivideoita, Pixarin lyhytfilmejä ja ABC:n ja Disneyn TV-ohjelmajaksoja. "Podfatheriksi" nimetty entinen MTV-videotiskijukka ja uusmediayrittäjä Adam Curry kuvitti perjantaina Daily Source Code - ohjelmassaan mahdollisten videosisältöjen suuntaa soittamalla promon, jossa mainostettiin uutta FAGgregator - Queer Video feed - palvelua. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten hyvinkin erilaisista lähtökohdista tuotettuja indie-sisältöjä yhteen kokoamalla voidaan netissä tarjota täsmäpalveluja erilaisille kohderyhmille. Netti on yhä runsaampi audio- ja videosisältöjen aarreaitta uutuuksista viehättyvälle löytöretkeilijälle.
Linkkejä:
- Daily Source Code shownotes 14.10.2005
- FAGgregator - Queer Video feed
- Cruisebox: On A Podcast
- Podsafe Music Network
- Wired: Adam Curry Wants to Make You an iPod Radio Star
- Portable Media Expo & Podcasting Conference 11.-12.11.2005
- Apple: Podcastaus: uuden sukupolven radio
- SR: podradio
- DR: podcast
- BBC Download and podcast trial
- YLE podcast - kokeilu