Musiikkijournalismi ja suosittelu erkanevat eri teille
Musiikkijournalisteja ei enää tarvita suosittelemaan hyvää uutta musiikkia yleisöille. Näin sanoo Jonas Woost Last.FM-musiikkiyhteisöpalvelusta, joka auttaa käyttäjiään löytämään uutta musiikkia aikaisemman musiikinkuunteluhistoriansa perusteella (Twitter: pete_bug).
Se, että joku olisi kiinnostavampi ja hyödyllisempi musiikin suosittelijana vain siksi, että se on heidän työnsä, kuin intohimoinen musiikin harrastaja, on outo ajatus, vahvistaa Andrew Dubber (Twitter: dubber).
Musiikkijournalismista puuttuu kritiikki, arviointi, joka kontekstualisoi ja taustoittaa, Dubber valitti brittinäkökulmasta katsoen.
Klassisen musiikin ja jatsin alueella vielä löytyy sellaisia musiikkijournalisteja, jotka ovat viettäneet koko elämänsä tutkien kyseistä genreä. Popin ja rokin puolella ollaan menty ohuemmalle pohjalle, asiantuntija arvioi.
YLEn populaarimusiikin päällikkö Pekka Laine huomautti yleisöstä, että musiikkijournalismia on montaa eri lajia. Tässä paneelissa vähälle huomiolle jäi tarinankertoja, henkilö joka osaa kertoa radiossa soitettavaan musiikkiin liittyviä tarinoita: älykkäitä, merkityksellisiä ja hauskoja asioita. YLEn tehtävä on huolehtia, että tällaisia tyyppejä on palkkalistoilla huolehtimassa radion musiikin sosiaalisesta kokemuksesta.
- Musiikin valitsijoita tarvitaan ehkä vähemmän, hän huomautti kompaten Jonas Woostia. Mutta niitä, jotka osaavat sanoa jotain kiinnostavaa musiikista, tarvitaan.
Tilaisuus Embracing the music järjestettiin YLEn tiloissa Pasilassa ja lähetettiin suorana internetissä YLE Areenassa. Seurasin tilaisuutta itse etänä videota kuunnellen ja välillä vilkaisten, sekä muiden osallistujien muistiinpanoja Twitteristä ja Qaikusta lukien.
Tilaisuuden esitykset julkaistiin taltioina YLE Areenassa myöhemmin katsottavaksi.
Viime aikoina ilmassa on ollut keskustelua siitä, että etäosallistuminen tapahtumiin alkaa olla hyvä kokemus (ks. esim. Katariina Luoto Vierityspalkki-blogin Vieraskynä-kirjoituksessaan). Tämä seminaari, samoin kuin huhtikuinen mahdollistajastrategiatapaaminen, voidaan varmasti laskea noitten onnnistuneiden esimerkkien joukkoon.
Olisiko tässä uusi YLElle online-ohjelmaformaatti? Millaisten aiheiden käsittelyyn se sopisi parhaiten? Mistä aiheesta seuraava tapahtuma pitäisi järjestää?