Pe 08.01.2010 @ 12:08Tuija Aalto

Sais vaan aikaseks

Olen yhä varmempi siitä, että hyvinvointiyhteiskunnassamme aika on kaikkein merkittävin ja silti aliarvostetuin niukka resurssi. Suonette anteeksi taloustieteen termin, luen parhaillaan Chris Andersonin kirjaa Ilmainen. Digitalisoitumisen vaikutukset kaupankäyntiin (Terra Cognita 2009).

Sitähän itse kukin tekisi vaikka mitä, jos olisi aikaa. Aloittaisi blogin, lukisi enemmän ammattikirjallisuutta, kokoaisi digikuvistaan upean valokuvakirjan, opiskelisi uuden kielen, ottaisi haltuun sosiaalisen median.

Tiedosta ei ole pulaa - kun vain ehtisi omaksua kaiken tarjolla olevan tiedon.

Ajan käytön hallinnan tunne on tärkeä osa työssä viihtymistä. Olenko itse kalenterini valtias, vai viuhuuko nakki ja pukkaako palaveria sitä tahtia, ettei ehdi oman työpöydän ääressä tietokonetta avata saati katsoa TED Talks -videoita

Jos on oikein huonosti asiat, sitä on oma pää niin jumissa, ettei mitään saa aloitettua ja mihinkään keskityttyä vaikka aikaa irtoaisikin. Silloin lie parasta nukkua enemmän ja ulkoilla.

Omasta ajastani tänä vuonna taistelevat oma päätehtäväni Tulevaisuus Labissa kehitysprojekteineen, uusi kirjaprojekti, kiinnostavat ja inspiroivat opetuskeikat ja kaikki se edessä oleva uuden oppiminen, josta ei vielä tiedä mitään.

Jos jotain konkreettista vinkkiä on aikaansaamiseen tähän mennessä oppinut niin se on tämä: mitä ikinä olitkaan aikeissa saada aikaan, merkkaa se kalenteriin. Varaa tekemiseen aikaa karsimalla vähemmän tärkeää tekemistä. (Vehmas Assemblyllä on resepti kiireettömään menestymiseen!).

Aikaansaavuuttasi edistää, jos voit tehdä osan hommasta yhdessä kaverin kanssa, mieluiten julkisesti ja avoimesti, jolloin saat mahdollisesti apua niiltäkin, joilta et ole hoksannut edes pyytää.

3 kommenttia

Näinhän se on. Jos jotain haluaa saada aikaiseksi, täytyy laittaa hommat tärkeysjärjestykseen ja ainakin koittaa ne tehdä pois yksi tai korkeintaan muutama kerrallaan. Itsellä ei pää kestäisi muuten.

Klassikkoaihe.

Jokaisella on aikaa päivässä saman verran - musta tuntuu, että niukka resurssi on taito valita tekemisensä, taito valita päämääränsä ja ymmärrys siitä, että meillä kaikilla on ajan mittaan aikaa lopultakin hyvin rajoitetusti:)

Ihan klassikkoaihe kylläjoo, ja uuden kalenterivuoden kirvoittama tietty, kun pitäisi valmistautua pomon kanssa tavoitekeskusteluun ja miettiä, millaisia tavoitteita haluaa itse asettaa itselleen, mikä on realistista ja kuitenkin riittävän kunnianhoimoista niin ettei ihan nössöksi mene.

Sitä vaan mietin että moni kaltaiseni "suoriutuja"-tyyppi sisseilee itselleen liian paljon tekemistä sillä ajatuksella, että onhan se ny noloo jos on vaan pari asiaa meneillään. Pitäisi yrittää ajatella, että suurempi häppee se on jos yrittää sohlata liian montaa asiaa kerralla vaan huomatakseen sen itsestäänselvyyden, että kaikkeen ei repee, ei hyvällä tahdollakaan.

Olisko tästä hidastamis- ja downshifting-trendistä uudeksi työelämän aatteeksi? Vai onko sellaisen ajatteleminenkin jo merkki siitä, että tyyppi on menettämässä teränsä?

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu