Etsitään: kumppania pitkäikaiseen suhteeseen
Tämän viikon alussa kokeilimme Blogitissa muutaman päivän ajan kommentoimisen sallimista myös rekisteröitymättömille käyttäjille. Kun palautin asetuksen takaisin normaalitilaan, jossa kommentoimaan pääsee rekisteröitymällä, sain YLEn palautelomakkeen kautta paheksuvan viestin. Koska henkilö ei jättänyt vastausosoitetta, pohdin rekisteröitymisen hyviä ja huonoja puolia lyhyesti tässä blogissani.
>"Kaikki eivät halua rekisteröityä (Tässä maailmassa on rekisterejä muutenkin liikaa!)
Monet palvelut perustuvat nykyään käyttäjän tunnistamiseen, monesta eri syystä. Blogitissa yksi merkittävä syy on halu luoda keskustelijoiden kanssa pitempiaikainen suhde yhden kommentin suhteiden kustannuksella.
Yhteisön jäsenyys perustuu siihen, että henkilö haluaa kuulua siihen, jolloin rekisteröityminen ei ole ongelma. Vuorovaikutteisissa palveluissa ideana on kaksisuuntaisuus - viesti kulkee molempiin suuntiin. Jos ehdottomasti haluaa olla sitoutumatta rekisteröitymiseen, se on täysin kunniallinen oma valinta, mutta silloin menettää kaksisuuntaisuuden.
>ja kaikille ei rekisteröityminen kertakaikkiaan onnistu (ohjelmanne ei hyväksy esim. minua järjestelmäänne)."
Tuo kuulostaa tekniseltä ongelmalta, joka olisi hyvä selvittää. Jos rekisteröitymisessä on ongelmia, toivon uutta yhteydenottoa samalla YLE-palautelomakkeella, niin päästään selvittämään ongelman syitä.
>Tällaisenaan blogit.fi on täysin valvottu, mielenkiinnoton paikka minkään uuden ja luovan esille tulla.
Edellyttääkö luovuus todella aina täydellistä anonymiteettiä? Jos näin on, niin netissä on valtavasti mahdollisuuksia ilmaista itseään paljastamatta henkilöllisyyttään. Perehtymisen voi aloittaa tutustumalla EFF:n oppaaseen nimettömänä bloggaamisesta: How to Blog Safely (About Work or Anything Else).
Huomaathan myös, että meillekään sinun ei tarvitse kertoa, kuka oikeasti olet, riittää, kun keksit käyttäjätunnuksen, ja annat toimivan sähköpostiosoitteen. Muut tiedot ovat vapaaehtoisia, kuten lomakkeesta ilmenee.
Rekisteröitymisessä on aina oma vaivansa, se on totta. Blogitissa se on kuitenkin tehty melko helpoksi, ja samat tunnukset kelpaavat monessa muussa paikassa, kuten Kuningaskuluttaja - ohjelman keskustelussa. Unohtuneen salasanan myös saa varsin helposti uudelleen muistutuspalvelua käyttämällä.
Toivon, että ajan mittaan mahdollisimman moni haluaisi rekisteröidä itselleen YLEn avaimet - rekisteröityneenä jäsenenä voi panna haluamansa blogit seurantaan, jolloin saa sähköpostimuistutuksen blogiin julkaistuista uusista merkinnöistä. (Seuranta kytketään S-kirjaimesta kunkin blogimerkinnän alla). Lisäksi rekisteröitynyt jäsen voi edistää omaa löydettävyyttään julkaisemalla oman bloginsa linkin omalla sivullaan. Kokeilemme myös, kuinka omaa sivua voi käyttää myös "ilmoittautumispalveluna" - merkata luetteloksi omia kiinnostuksen kohteitaan ja testata, josko joku muu olisi kiinnostunut samoista asioista.
5 kommenttia
To 17.11.2005 @ 20:56
ainakin minä harrastan sitä että blogaan nikilläni, mutta jos kommentoin niin että irl ihmisiä vois tunnistaa niin se menee väistämättä anonyyminä. Ihan vaan siksi että harvemmin tietyt ihmiset on se pointti vaan sisältö, eikä mulla ole tarvetta että ihmisiä tunnistettais vaikka kirjoittaisin ihan viattomastikkin.
Toinen on että jos kirjoittelee pidemmän aikaa jossain niin omaa tietyn "imagon" ja ainakin itse jättelen kommentteja anynyymina joko siksi että en halua imagon vaikuttavan tulkintaan tai sitten en tuhota imagoani hmm... arveluttavan viestin takia...
noh, about 99% viesteistä kirjoittelen varmaan nikillä... enkä harrasta muita nikkejä kun periaatteessa pidän rehellisempänä sitten oikeasti kirjoittaa anonyyminä kuin jonkun sekundäärisen nikin takaa
Pe 18.11.2005 @ 09:23
Senkin uhalla, että blogiini alkaa tulla nimettömiä "senkin tyhmä narttu" -viestejä... minä kyllä kannattaisin sitä, että tähän meidän keskusteluumme voisi osallistua myös nimettömänä. Ajattelen itseäni: minulla on vain yksi sähköpostiosoite ja se on eve.mantu@yle.fi. AI YLESTÄ??!?!? Mitäs se YLELÄINEN nyt kirjoittaa? Okei, jokaikinen kommenttini lukija ei saa tietää sähköpostiosoitettani, mutta entäs ylläpitäjät? Uutisissa oli juuri juttu tietoturvapäällikön tekemästä tietoturvarikoksesta. Muutama vuosi sitten kuulin ystäväni synnytykseen liittyvän arkaluontoisen juorun työkaverilta, jonka sisar oli ollut synnytyksessä kätilönä. Juoru liikkui, koska ystäväni on naimisissa tunnetun henkilön kanssa.
Ymmärrän tosi hyvin miksi yleläiset, hesarilaiset, nokialaiset, kirkon työntekijät, kansanedustajat, .... haluavat kätkeä sähköpostiosoitetietonsa.
Tuija - vetosit kaksisuuntaisuuteen. Onko eri asia keskustella henkilön kanssa, josta tiedät vain sen, että hän on nimimerkki "Vieras" - verrattuna henkilöön, joka on nimimerkki "zorbas" osoitteessa yxzorbas@hotmail.com?
Mä lähtökohtaisesti luotan blogimme keskustelijoiden tolkkuun. Yritettäis vaan toimia samassa hengessä kuin Radio Suomen Kansanradio - tai radion kuuntelijapalvelu tai tv:n katsojapalvelu : sanoa saa, vaikka nimeä vaillakin.
Ja vielä lisäpointti: minä bloggaajakin saatan joskus haluta heittää anonyymiyden takaa - keskustelua rikastuttaakseni - jonkun aika henkilökohtaisen asian (joka voi olla siinä yhteydessä tärkeä, mutta liian kiusallinen paljastettavaksi ihan omissa nimissä).
Toivottavasti todellisuus (blogitissa) ei pakota mua luopumaan tästä uskosta. On mulla käsitys siitäkin, miten pöyristyttävää paskaa ihmiset joskus nimimerkkien takaa roiskii.
Pe 18.11.2005 @ 10:31
Rekisteröityminen on nykyään erittäin yleistä foorumeissa, ja sillä pyritään estämään esimerkiksi kommenttispam-robottien tekemät tuhot.
Tarkennukseksi vielä, kun puhuin tunnistamisesta, tarkoitan tosiaankin saman nikin tunnistamista, en henkilön tunnistamista. (Eihän ole realistinen ajatus, että alettaisi tarkistella todellisia henkilöyksiä - eihän juuri mikään palvelu sitä tee. Poikkeuksena sitten sellaiset, joissa tunnistautuminen tehdään vaikkapa kännykällä.)
Mitä tulee sitten yleiseen henkeen ja viihtyvyyteen, vastaamiseen motivoi ainakin itseäni paremmin, kun näen, että sama tuttu tyyppi jatkaa keskustelua, eikä kyseessä ollut joku ohikulkija, joka nakkasi kommentin eikä koskaan palaa katsomaan, mitä siihen on vastattu.
Voi tietenkin olla myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät periaatteesta halua hankkia sähköpostiosoitetta. Tällainen tietoyhteiskunnan perusasioista kieltäytyminen herättää minussa samanlaisen fiiliksen kuin oma kännykän vastustukseni 90-luvun puolivälissä. "Sellaista härveliä ei meikäläinen hanki". No, onhan sille löytynyt yhtä ja toista hyötykäyttöä sittemmin.
Pe 18.11.2005 @ 10:43
Äitiyslomalla sain kokeilla sitä, miten "kätevää" sähköpostittelu on kirjaston koneelta käsin. Varaat puolen tunnin ajan, matkustat kirjastoon, puoli tuntia vilahtaa. Arvaa montako kertaa viikossa sen jaksaa tehdä?
Kaikilla ei ole tietokonetta (tai on, muttei nettiyhteyttä) kotona. Se on yllättävän usein taloudellinen kysymys.
Pe 18.11.2005 @ 14:54
näkisin enemmänkin että rekisteröitymisen idea on estää epämääräinen keskustelufoorumeilla ja nostaa keskustelun yleistä tasoa kun jengi kokee edustavansa nikkiä, eikä vain "huutele" anonyymisti kaikkea roskaa...
kommenttispämmin saa estettyä muutenkin. Suomessa yksi kätevä keino olisi perinteisen , kirjoita yllä olevasta kuvasta teksti lisäksi käyttää suomenkielisiä kysymyksiä.
Taitaisi jopa olla tehokkaampi tapa näin pienellä kielialueella kuin kuvat:) Ainakin minusta olisi jännä idea että blogi kysyis visailukysymyksiä kun haluaa jättää kommentteja.