Ma 12.12.2005 @ 07:39admin

Kärkiehdokkaat bloggaavat samalla kaavalla

Presidentinvaalin kärkiehdokkaat tuntuvat kirjoittavan blogiaan samalla kaavalla: Jotain henkilökohtaista, jotain kotimaan päivänpolitiikkaa ja jotain kansainvälistä.

Heidi Hautala lähestyy Suomen kansaa untuvapeiton alta lauantaina iltapäivällä (Pää kylmänä ja jalat lämpiminä) ja kertoo kylmettyneensä itsenäisyyspäivän aattona:

"En vain ole malttanut pysyä sängyssä, ja jos olenkin, kommunikaattori on ollut liikaa käytössä. Niin, kirjoitan tätä untuvapeiton alla." Hautalan blogi Livejournalissa taitaa muuten olla ainoa, johon pääsee myös kommentoimaan.

Vihreä ehdokas kirjoittaa ilahtuneensa Paavo Lipposen esiintymisestä Lauantaiseurassa. "Nimittäin jos olisin pääministeri, tajuaisin puhemiehen auttaneen minut näillä sanakäänteillä ulos nolosta tilanteesta, johon harkintakykyni äkillinen katoaminen minut oli saattanut. Myöntäisin nyt muina miehinä miettineeni asiaa kaikessa rauhassa uudelta pohjalta. Noh, sen sijaan Vanhanen kuuluu nyt syyttävän kokoomusta valehtelusta. Mihin vielä päädymmekään...

Olen useasti sanonut, että presidentin tärkein valtaoikeus on arvovalta, jota häneltä ei voi ottaa pois. Tätä määritelmää on syytä täydentää: Arvovalta ei ole pahitteeksi pääministerillekään, mutta se vaatii rauhallista harkintakykyä äkkireaktioiden sijaan. Nyt peitto korviin."

***

Vanhanen kirjoittaa aatteidensa markkinointirepliikin nettipäiväkirjaansa sunnuntaina matkalla Savonlinnasta Kuusankoskelle:

"Kuusankoskella on edessä perinteinen suomalainen teollisuuspaikkakunta, jossa vasemmiston kannatus on vahvaa, mutta joka kansainvälisessä kilpailussa menestyäkseen vaatii markkinoita ymmärtävää politiikkaa. Mutta tällaisia paradokseja politiikka on täynnä."

"Menneisyydessä teollisuusväki tarvitsi vasemmistoa kotimaiseen tulonjakotaisteluun, nyt heidän kannattaisi liittoutua globalisaation pelisäännöt ja yrittäjyyttä ymmärtävän keskustalaisen pääministerin kanssa."

***

Hautalan ja Vanhasen blogin hännillä mainitaan Montrealin ilmastokokouksesta, Niinistö muistuttaa kansainvälisestä työstään muttei ota esille kansainvälisiä kysymyksiä kampanjan etenemistä seuraavassa blogissaan.

***

Perjantaisessa merkinnässään Niinistö tekee pitkää päivää ja mainitsee myös "oikeista töistä", joiden ongelmanratkaisuun häntä tarvitaan.

"Normaalipäiväjärjestys Helsingissä, vaihteeksi. Tässä puuhassa normaali tarkoittaa, etteivät päivän puuhat veny yli kahdentoista tunnin." -- "Kesken kaiken saan viestejä työpaikaltani. -- -- Hetkessä kuitenkin palautuu ratkaisemaan esille tulleen ongelman."

Gallupiin hän kirjoittaa suhtautuvansa viileästi: "En tehnyt suurta numeroa tai rakentanut mielikuvia edellisestä, en tästäkään".

***

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Bjarne Kallis ja Perussuomalaisten Timo Soini haluaisivat jo vaihtaa kampanjan päällimmäistä puheenaihetta.

Kallis kirjoittaa sunnuntaisessa nettipäiväkirjamerkinnässään: "Nyt on toista viikkoa puhuttu asiasta, joka ei pätkääkään kiinnostata ihmisiä. Kansalaisten kannalta on yhdentekevää, mihin lakiin perustuu presidentin valta päättää sotilaiden lähettämisestä kriisialueille."

"Eilen Joensuussa ykköskysymykseksi nousi tuloerojen kasvu yhteiskunnassa ja pientuloisten eläkeläisten asema. Lähes jokainen sanoi tietävänsä, etteivät nämä kysymykset kuulu presidentille, mutta pitivät tärkeänä jopa välttämättömänä, että näista asioista puhutaan myös presidentinvaalissa."

Presidenttiehdokas Timo Soini ei bloggaa, mutta kampanjasivuilla on Mikkelissä 10.12 päivätty jyrähdys: "PERUSTUSLAKIKIISTA REVENNYT NAURETTAVUUKSIIN"

"Perustuslakikiista nopean toiminnan joukoista ja tasavallan presidentin ylipäällikkyydestä on kaapannut koko presidentinvaalin pyörteisiinsä. Kiista hautasi alleen jo puolet TV:n vaalikeskustelusta ja jauhaminen jatkuu. Nyt on todellinen vaara, että muut asiakysymykset jäävät tämän kukkotappelun ja -tappelijoiden vangiksi. Järkevätkin vaikuttajat alkavat näyttää hölmöiltä tässä kilpalaulannassa, joka täyttää palstamillit muttei ihmisten sydämiä."

***

Ahkeraa bloggaamista ja sen lisäksi tusinoittain erilaisten intressiryhmien vaalikoneiden kysymyksiä vastattavana. Onko tästä kaikesta nettiläsnäolosta ehdokkaalle hyötyä?

Aamun Hesarissa (Ehdokas ei pärjää ilman nettisivuja ja vaalikoneita) dosentti Juri Mykkänen Helsingin yliopistosta vakuuttaa, että ilman omia vaalisivuja tai vastaamista vaalikoneisiin ei Suomessa voi olla varteenotettava ehdokas.

"Kyllä nykyään on pakollista vastata esimerkiksi vaalikonekysymyksiin. Vaalikoneitahan käyttää vähintään kolmannes äänestäjistä – ja luku kasvaa. Jos et ole vaalikoneissa mukana, se on huono asia", Mykkänen sanoo.
Vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa oli vielä runsaasti ehdokkaita, jotka eivät vastanneet vaalikoneiden kysymyksiin. "Eikä heistä sitten kuultukaan!"

Aiemmin tässä blogissa arvioin ehdokkaisen kampanjasivuja ja totesin kärkiehdokkaiden satsaavan erityisesti liikkuvaan kuvaan netissä (Presidenttiehdokkaat panostavat nettivideoon).

0 kommenttia

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu