Podcasting - nautitteko tässä vai otatteko mukaan?
BBC:n podcasteja ladattiin joulukussa melkein kaksi miljoonaa, kertoo BBC (Breakfast shows top BBC podcasts ). YLEn podcast-lataukset lasketaan vielä tuhansissa. Olettehan muuten huomanneet, että niitä saa myös på svenska: Podradio - lyssna när du vill!
Arvelin viime viikolla STT:n Sammeli Heikkisen toimittamassa artikkelissa, että kyllä podcast-ilmiössä taitaa olla jonkinlainen puheradion renesanssi kyseessä. Odottelen kiinnostuneena KOTEKin seuraavaa katsausta siitä, kuinka paljon mp3-soittimia Suomessa mahtaa nyt olla. Mutta sellainen mielikuva on myös palautteen perusteella tullut, että aika moni kuuntelee ohjelmat tietokoneeltaan siirtämättä niitä minnekään kannettavalle soittimelle. Kumpiko mahtaa olla yleisempää, mitä arvelette ympärilläänne nämäkemänne perusteella?
9 kommenttia
Ti 24.01.2006 @ 11:36
Lataukset tarkoittaa yksittäisten mp3 tiedostojen latauksia? Vai xml-tiedostojen latauksia tms?
Omasta käytöstäni sen verran, että kuuntelen noita läppärillä enimmäkseen ja suoraan sillä hetkellä kun aloitan kuuntelemaan. Suurin syy kuunnella mp3:na on helppous ja että niistä saa kasattua kivan playlistin jonka jättää pidemmäksi aikaa pyörimään.
Ti 24.01.2006 @ 16:53
Mun pitäis varmaan saada käyttöohje.
1. käykö Winamp podcast-toistajasta
2. jos käy, miksi Winamp ilmoittaa noiden Ylen podcast linkkien kohdalla (open URL toiminto), että "error syncing to mpegj"
huh, huh, joitakin muita xml päätteisiä osoitteita olen tässä joskus saanut toimimaan...
Ti 24.01.2006 @ 17:43
MOI, älä ota open url vaan ota subscribe, ks täällä ohje
<a href="http://blogit.yle.fi/podcast-virran_tilaaminen_winamp-playeriin">Podcasting-virran tilaaminen Winamp-soittimeen</a>
Ti 24.01.2006 @ 22:36
Vinkataas samalla tuohon <a href="http://www.tuhatsanaa.net/?q=listenedtoa33minuteshowin24-itdoesaddupinthelongrun">pacemaker entryyn</a>. Pacemaker on plugin jolla voi säätää soiton nopeutta winampissa. Tuo nopeutus toimii varsin hyvin puheohjelmien kanssa ja suosittelen ainakin kokeilemaan.
Pe 27.01.2006 @ 10:07
Jenkkitutkimuksen mukaanhan (josta jo <a href="http://pirkka.typepad.com/digikko/2005/11/podcasting_valt.html">blogissani kirjoitin</a>), vain alle 20 prosenttia ottaa ohjelmat mukaan, ja reilut 80 prosenttia kuuntelee ne koneella.
Se oli ainakin minulle yllätys, itselleni kun podcastingin etuna on ollut ennen kaikkea mukaanotettavuus lenkille, työmatkalle jne.
Mutta en toisaalta usko, että meillä Suomessa luvut olisivat yhtään toisenlaiset, ehkä pikemminkin päinvastoin. Jenkeissä lienee tuo mp3-soitinpenetraatio on meitä suurempi.
* virne *
Ke 01.02.2006 @ 01:10
Olen tilannut muutaman Ylen podcastin sillä ajatuksella, että saan ne tien päälle mukaan jotta niitä voi kuunnella esim. bussissa. Tämä systeemi ei kuitenkaan käytännössä toimi, koska podcastit tulevat nettiin niin myöhään. Esimerkiksi tänään Ykkösaamu tuli päivällä klo 13 ja Sanomalehtikatsaus klo 13.30. En tiedä mihin aikaan nuo ohjelmat tulevat radiosta, mutta uskoisin että paljon aikaisemmin. Jos näitä ohjelmia ei saa mukaansa lähtiessään aamulla kotoa, ne ovat vähän höydyttömiä.
Koneella noita uutisaiheisa podcasteja, jotka minua eniten kiinnostavat, ei tule kuunneltua. Koneen ääressä on paljon kätevämpää käydä suoraan uutissaiteilla lukemassa mielenkiintoiset uutiset. Podcastien hyöty on nimenomaan se, että radio-ohjelmia voi kuunnella juuri silloin kun haluaa juuri siellä missä haluaa. Eilisiä uutisia ei tee mieli kuunnella aamubussissa.
Tämä heijastelee varmasti podcastien tämänhetkistä arvostusta. Tällä hetkellä ne ovat vielä uusi, hauska lelu. Tärkeintä on, että ne ovat olemassa, jotta niillä voi leikkiä. Kun leikkimisinto laantuu, koko homma kuolee mikäli asiaan ei panosteta kunnolla ja kiinnitetä huomiota tuohon julkaisuajankohtaan.
PS. Yritin muuten rekisteröityä nimimerkillä sälli, mutta sain seuraavan virheilmoituksen:
"Virhe: käyttäjänimi sisältää ei sallittuja merkkejä (käytä a-ö ja 0-9)."
Eli vaikka virheilmoitus väittää, että ääkköset ovat sallittuja merkkejä käyttäjänimessä, ne eivät kuitenkaan toimi.
Ke 01.02.2006 @ 07:47
Podcastien julkaisu ei ole samalla tavalla puoliautomatisoidusti kiinni radion julkaisujärjestelmässä kuin suoratoistomujotoisina julkaistavat (streaming) audio - jutut, vaan käsityötä, jonka tekevät kanavien nettitoimittajat, ja koska heillä on monta muutakin asiaa julkaistavana kanaviensa nettisivuille aamupäivän mittaan, siitä johtuu tuo havaitsemasi viive. Saattaa olla, että tämänhetkisessä valikoimassa meidän pitäisikin painottaa ajattomampia juttuja ja lisätä ajankohtaisaineistoa saataville vasta sitten, kun pystymme varmistamaaan niiden julkaisemisen ripeästi. Pahoittelen, että palvelu ei vastaa odotuksiasi. Yritämme skarpata jatkossa.
PS: Kiitos, että huomautit huonosta suomesta rekisteröitymislomakkeessa. Pannaan asia korjaukseen.