Verkkojournalismin ilmaisutavat: Infografiikka-nettivideo
Infografiikka-nettivideot ovat omansa lainen visuaalinen tiedon välittämisen muoto muuhun nettijournalistiseen kerrontaan verrattuna. Printtimediasta tai TV-ruudusta tuttu levollinen infogragiikka saa tehoa taustamusiikista tai selostuksesta. Flash-esitys on kuin Powerpoint steroideilla.
Tässä esimerkkinä lajityypistä tuore "Internetin tila" - katsaus.
JESS3 / The State of The Internet from Jesse Thomas on Vimeo.
Narratiivilla höystetyt infografiikkaesitykset ovat laji sinällään. Mainio, jo vuosia netissä kiertänyt, esimerkki on EPIC 2015 - flash-esitys, Robin Sloanin ja Matt Thompsonin kuvitteelliselle Mediahistorian museolle tekemä katsaus media-alan kehityksestä vuoteen 2015.
Syitä sille, miksi Flash-esitykset eivät ole yleistyneet journalistisen sisällön julkaisun muotona, on varmasti monia: toimituksissa eivät ehkä kohtaa tarvittavat osaamiset - se, joka käsikirjoittaisi sisällön ja hankkisi tiedot, se, joka osaisi tuottaa näyttävät halutun tyyliset grafiikat ja se, joka koostaisi koko paketin Flashiksi. Harvoin ovat kaikki taidot yhdellä tekijällä, ja vaikka olisivatkin, hänet työllistävän verkkojulkaisun käyttämät ilmaisutavat saattavat rajoittaa luovuutta.
Nämä esitykset voitaneen lukea journalististen lajityyppien joukossa verkkoreportaaseiksi tai webortaaseiksi. Aihetta ovat käsitelleet opinnäytetöissään ainakin Heli Ronkainen (2002) ja Nicklas Koski.
Kuka nykyään opettaa näitä uudenlaisia visuaalisen journalismin ja digitaalisen tarinankerronnan taitoja Suomessa? Löysin ainakin Haaga-Helian netistä tällaisen Sisällöntuotanto muuttuvassa mediassa-kurssin. Mitä muita kursseja on tarjolla, olisin varsin kiitollinen linkeistä.
1 kommentti
Su 28.03.2010 @ 18:59
Valitettavasti tuo tehosyöppö Flash on perin yleinen internetissä. Jollei Flashblockia olisi, joutuisin varmaan lopettamaan netin käytön kokonaan. Toivottavasti kaiken maailman sivuntekijät löytävät jostain hippusen tervettä maalaisjärkeä, ennen kuin netti kokonaan tukehtuu Flashiin, tuohon interneneti syöpään.
Koska, muuten, Yle ryhtyy noudattamaan lakia Yleisradio Oy:stä ja saattaa Areenan sisällön jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin???