Ti 14.05.2013 @ 10:02Eve Mantu hämmentynyt veronmaksaja

Iloinen veronmaksaja ihmettelee: mihin kansalaiskeräystä tarvitaan?

Olen kipuillut lastensairaalakeräyksen kanssa muutaman kuukauden. Sisäiset äänet kiistelevät.

Olen iloinen veronmaksaja, en ole koskaan purnannut velvollisuudesta osallistua yhteiskunnan kulujen kattamiseen.

Mielestäni lastensairaala kuuluu ytimeen. On se nyt perkele jos ei siihen löydy rahaa!

Ymmärrän myös kansalaiskeräyksen ideaa joltakin osin.Meidän tavisten on hyvä olla hereillä ja jeesata kriisitilanteissa.

Voiko sairaalan vanhenemista ja hidasta rappeutumista kuitenkaan pitää äkillisenä katastrofina, johon yhteiskunnan voi vaatia varautuvan?

Minun mielestäni ei voi. Tulvat ja hirmumyrskyt ovat yllättäviä hätätilanteita, jotka vaativat poikkeustoimia.

Uuden lastensairaalan rakentamista vauhdittamaan perustetun tukiyhdistyksen  kantavat voimat ovat poikkeuksellisen vaikutusvaltaisia suomalaisia. Tukiyhdistyksen puheenjohtaja Anne Berner on kuluneen vuoden aikana antanut omaa aikaansa hankkeelle päivittäin. Varainhankintakampanja on käynnistetty, kaava on vireillä ja rakennuttajakonsultti on valittu.

Arkkitehtikilpailukin alkaa muutaman viikon sisällä, joten sairaalahanke edistyy.

Kansalaiskeräys herättää kuitenkin myös huolta. Kansaneläkelaitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo syttyy kritiikkiin:

- Ei voi kuvitella arvokkaampaa kohdetta verovaroille, kuin lastensairaalan rakentaminen. Toki tämän keräyksen yksi tarkoitus on kohdistaa kriittikkiä poliittisen päätöksenteon hitaudelle, ja tällaista kritiikkiä tarvitaan. On kuitenkin hälyttävää, jos varakkaimmat meistä hylkäävät tämän demokraattisen prosessin ja alkavat henkilökohtaisten mieltymystensä perusteella valita mihin kohteisiin apua annetaan.

Poliittiset päättäjät ovat vapaata riistaa, joita haukutaan, vaikka he jakavat niukkuutta. Pitäisi enemmän keskustella asioista kuin henkilöistä. On huolestuttavaa, jos ihmiset eivät äänestä ja luota tähän järjestelmään, sanoo Heikki Hiilamo.

Lapsen maailma -lehteen kirjoittamassaan kolumnissa Heikki Hiilamo hämmästelee myös tukiyhdistyksen hallituksen toimia:

"Erityisesti ihmettelen Antti Herlinin asemaa sairaalaa rakennuttavan säätiön hallituksessa. Vuonna 2011 Herlin sai osinkoja lähes 55 miljoonaa."

Myös puheenjohtaja Anne Berner herättää hämmennystä. Toisessa roolissaan perheyrityksen toimitusjohtajana hän on aktiivisesti ajanut yhteisöveron alentamista. Yhteisövero alenee ensi vuoden alusta 4,5 prosenttia ja tästä seuraava verotulojen lasku tarkoittaa sitä, että yhteisessä rahapotissa on entistä vähemmän jaettavaa.

Silti: vitonen on pieni raha, miksi en sitä antaisi?

Emilia Lehtinen on ikuisesti kiitollinen Lastenklinikan sairaalan hyvästä hoidosta. Hänen esikoisensa syntyi alle kilon painoisena

- En ole laittanut vielä euroakaan. Minun mielestäni sairaalaa ei pidä rahoittaa näin, vaan verorahoilla. Suomessa on julkinen terveydenhoito, erikoissairaanhoito erityisesti ja sen on hyvä pysyä julkisena. Silloin tiedämme mistä rahat tulevat, ketä siellä hoidetaan, kuka tekee päätöksiä - siihen voimme me kaikki vaikuttaa. Ei saa käydä niin, että päätökset karkaavat johonkin säätiöön, jonka tulevaisuudesta emme tiedä. Sairaanhoito on kuitenkin hyvää bisnestä!

Emilia miettii myös ei-niin-suloisten avuntarvitsijoiden kohtaloa.

- Sairaille lapsille on helppo kerätä, hehän ovat söpöjä ja heistä tulee veronmaksajia. Miten käy kehitysvammaisten vanhusten tai vankien terveydenhoidon, jos heidän tukensa on kampanjoiden varassa?

Mitä sinä ajattelet?

Missä on yksityisen rahan paikka?

Vitonen, kymppi vai minkä verran?

Auta hämmentynyttä veronmaksajaa mäessä!

18 kommenttia

Olen samaa mieltä asiasta Hiilamon kanssa. Yhden asian vielä lisäisin. Hankkeen puuhamiehet ja -naiset ovat pääosin henkilöitä, jotka eivät pääomatuloistaan maksa lainkaan kunnallisveroa. Jos laskettaisiin, miten paljon näiden henkilöiden pääomatuloista kertyisi vuodessa kunnallisveroa, voisi sillä summalla kustantaa koko hankkeen. Siksi suhtaudun keräykseen hyvin kriittisesti.

Kyse on vallasta. Sen takia tämä asia suututtaa, minuakin. Rikkaat eivät halua maksaa veroja yhteiseen pottiin, jonka käytöstä päätettäisiin demokraattisesti, eli ainakin periaatteessa me kaikki yhdessä - rikkaat ja köyhät - päätämme verovarojen käyttämisestä. Ei, vaan rikkaat haluavat päättää itse, mihin he käyttävät rahansa, nekin rahat joilla on tarkoitus auttaa ja tehdä hyvää. Se on epädemokraattista, ja siksi se suututtaa.

Käynnissä on kansalaiskeräys. Lisäämmekö sairaiden lasten eriarvoisuutta enenevässä määrin.
On arvelluttavaa kenen lapsia ja millä hinnalla hoidetaan, jos varat kerätään jotain muuta kautta kuin demokraattisen päätösvallan perusteella veroina. Kymmenykset kukin ansionsa mukaan. Varakas enemmän ja köyhä vähemmän. Vai verosuunnitellaanko varakkailta vähän vähemmän ja köyhiltä enemmän ?
On todellinen selkokielellä tehty ohjelma siitä pitääkö olla julkinen terveydenhuolto vai jotain muuta.
Onko rikkaat parempia ihmisiä kuin köyhät. Köyhät rahoittavat terveydenhuoltoa verovaroin jota ei ole tuotu esille muissa ohjelmissa selkokielellä kuin tässä. Priorisoidaanko kalliin hoidon hoidonarviointi säätiön johdokunnan arvioitavaksi, jonne suuri lahjoittaja voi kenties ostaa paikkansa. Olisiko kuitenkin Suomalaisen yhteiskunnan huippuosaamista , että päätämme tällaiset asiat demokraattisen päätöksenteon puitteissa valvotusti ja läpinäkyvästi verovaroin.

Meille syntyi kehitysvammainen tytär parikymmentä vuotta sitten. Tämän myötä lopetin useimpiin keräyksiin osallistumiseni, sillä omakohtaisesti näin mihin ne rahat menivät ja kenelle... Tähän lastensairaalan keräykseen kuitenkin osallistuin omalla pienellä panoksellani, sillä haluan kannattaa sitä suoraa toimintaa, jota tämä liike tekee tilanteessa, jossa lopputulosta (sairaalaa) ei olisi muuten näkynyt. Tosin säätiöimisen sijaan olisin toivonut sairaalan lahjoittamista valtiolle. Mutta ehkä tähän säätiöittämiseen on omat syynsä, en ole paneutunut asiaan niin syvällisesti...

160 miljoonalla ei saa kunnollista sairaalaa. Hintalappu hyvälle homevapaalle sairalalle liikkuu 1-1,5 miljardissa eurossa.

Näiltä sairaalasäätiön raharikkailta kysyttiin toisessa yhteydessä mitä mieltä he ovat Suomen EU-takuista. Heidän mukaan ne on pikkurahaa ja enemmänkin voisi Eurooppaa tukea. Tuli vain mieleen että jos kaikki raha on heille pikkurahaa, niin maksakaa itse sairaalanne.

Miksi muuten Berner & co ei kerännyt rahaa reumasairaalaan. 2 miljoonaa olis riittänyt. Ei tainnut olla tarpeeksi seksikäs juttu.

Vau, kiitos huippukiinnostavasta ja tärkeästä ohjelmajaksosta! Oli mukavaa kun sekä hankkeen kannattaja (vetäjä) että sen vastustaja saivat runsaasti puheaikaa. Ideologiset erot tulivat hienosti esille ja jäivät mietityttämään. Yhteisen hyvän voi määritellä ja sitä kohti voi pyrkiä (tai olla pyrkivinään) niin monista eri lähtökohdista... Hienoa että ohjelmassa kaivauduttiin pintaa syvemmälle. Mitä enemmän asiaa pohdin, sitä vankemmin kallistun Hiilamon leiriin.

Kiitos, Eve!

Sanoit kaiken tärkeän ohjelmassasi, ei ole mitään lisättävää - ainoastaan kiitettävää: kiitos tärkeästä ohjelmasta.

Minä en millään ymmärrä miten Suomen kaltaisessa massa joudutaan lahjoitusvaroin rakennuttamaan lastensairaalaa tai mitään muutakaan sairaalaa!? Mihin veroni jotka kuuliaisesti joka kuukausi maksan joutuvat??

Koen tämän erittäin ristiriitaisena asiana ja olen iloinen että tästä nyt puhutaan!

Ymmärrän talkoiden ja vapaaehtoisuuden periaatteen, myös tässäkin asiassa. Kautta historian on hyvällä tahdolla ja mielellä saatu aikaan paljon, ihmisten hyvinvointiin ja tässä tapauksessa suoranaisesti terveyteen saadaan parannuksia myös talkoilla.
Lukemattomat erilaiset urheilupaikat, kylätalot ja muut yhteisölle hyödylliset paikat ovat saaneet alkunsa talkoista, joihin osaan on sitten saatu valtiolta/kunnilta avustusta, miksei sama voisi toimia myös valtakunnallisesti, terveyspuolella, en totisesti koe sairaanhoitoa vääränä kohteena. Tiedän historiasta useammankin sairaalan ja koulunkin, jotka on tällä tavoin aikaansaatu, jotenkin tuntuu että olemme vain tottuneet siihen että kaikki pitäisi tulla valmiina jonkun virallisen tahon toimesta.
Itse en ainakaan koe tätä pahana, vaikka olen samaa mieltä että tuo sairaala olisi ollut ensisijaisesti verovaroista kustannettava. Näin ei kuitenkaan tapahdu toivotussa aikataulussa, joten talkoot tässä tapauksessa säätiön toimesta on paras mahdollinen ratkaisu asioiden alkuun saattamiselle.

Ihmettelen, että hiljattain suomalaiset lahjoittivat monta miljoonaa ulkomaille lasten hyväksi, olikohan se plan keräys vai mikä lie, mutta suomalaisten lasten hyväksi ei sitten enää löydykään rahaa vai eikö suomalaisilla artisteilla ole aikaa vatkata persettä muutamaa minuuttia oman maan lasten hyväksi, että saataisiin tv-keräys pystyyn????

On se vaan ihmeellistä, miten suurin osa kommenteista kohdistuu ihan muuhun kuin lastensairaalan rahoitukseen. Kaunainen keskustelu parjaa yhteisöveroprosentin laskua ja hyvin tienaavien rahoja kadehditaan. Hyvin tienaavat eivät saisi toimia valitsemansa hyvän asian puolesta, vaan kaikki pitää tapahtua yhteiskunnan ohjauksessa. Uusavuttomuus nostaa päätään ja Pohjois-Korean mallia haikaillaan pelastamaan meidät, jotka itse emme enää osaa tai viitsi tehdä mitään. Minä ainakin nostan hattua jokaiselle, joka tekee jotain hyödyllistä riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta tai varallisuudesta. Ajatelkaa, jos talvisodassa oltaisiin jääty odottelemaan oikeaa toimitatapaa varustautumisen rahoittamiseksi - meillä olisi asiat ihan toisin. Putin kertoisi miten lastensairaala rahoitetaan ja sillä sipuli.

Suomessa ei ole enää kotimaan kansalaisten tarpeet etusijalla. Tästä maasta on tulossa maailman sosiaalihuoltopaikka, jossa kaiken maailman tarpeisiin syydetään verovaroja. Omiin tarpeisiin ollaan sitten keräämässä lahjoitusvaroja. Mitkään rahat ja varat eivät tule koskaan riittämään, ennekuin aletaan priorisoimaan valtion ja kuntien menoja oman maan tarkoituksiin. On myös kaksiteräinen miekka lahjoittaa, rahan kerääminen vain lisääntyy ja käy painostavammaksi tulevaisuudessa. Ei se ole hullu joka pyytää vaan joka maksaa.

Siinä vaiheessa kun kansalaisliikkeet asetetaan demokraattisen päätännän alaisiksi, ollaan jo kaukana siitä mitä useat yhdistää demokratiaan: yksilönvapaudesta, järjestäytymisoikeudesta jne. Saati sitten kun jonkun pitäisi kysyä joltain kasvottomalta instanssilta lupa siihen kuinka käyttää omaa omaisuuttaan.

Kannattaa muistaa, että nämä ilkeät rikkaat ovat jo maksaneet veroja jolla tätä yhteiskuntaa pyöritetään, ja sen jälkeen vielä haluavat järkyttävä kyllä vapaaehtoisesti lahjoittaa verotetuista varoistaan sairaalaan jota valtion olisi ilman muuta pitänyt pistää kuntoon aikoja sitten. Miksi aina halutaan ulkoistaa vastuu valtiolle ihan kaikesta? Pitäisikö vaan kiltisti jäädä odottamaan, että uusi sairaala tulee sitten joskus? Ja miksi ei saisi veronmaksun jälkeen ihan itse valita mihin laittaa ne omat rahat? Ja oikeasti - eihän kukaan täysjärkinen luule, että Anne Berner ja Antti Herlin päättävät ketä sairaalassa hoidetaan ja miten? Kaikkien meidän suomalaisten muksut saa paremmat puitteet ensiluokkaiselle hoidolle niin varakkaiden kuin vähemmän varakkaiden lahjoittajien toimesta. Keneltä tämä on pois?

Eikos Suomen valtion tehtävänä ole käyttää verovaroja ensisijaisesti Suomen ja suomalaisten tarpeisiin? Rahansa jokainen laittaa tietysti mihin haluaa, mutta on nähtävissä, että lahjoituksista on tulossa oleellinen osa hankkeiden rahoitusta jatkossa. Kyllä herlinien ja bernereiden rahat loppuu alta aikayksikön jos rahaa aletaan jakamaan maailmalle. Nämä meidän raharikkaat ja valtion budetit, ei merkkaa mitään jos mietitään mikä on tarve maailmalla. Suomihan ottaa velkaa VUOSITTAIN 10 000 000 000 miljoonaa euroa, tekee 2000e/nuppi sylivauvoja myöten. Mitenkähän ne on tarkoitus maksaa takaisin, vai onko tarkoitustakaan? Kannattaa varmaa kysellä kreikkalaisilta, niillä on jo vähän kokemusta.

Chomtien kirjoitti:

Eikos Suomen valtion tehtävänä ole käyttää verovaroja ensisijaisesti Suomen ja suomalaisten tarpeisiin? Rahansa jokainen laittaa tietysti mihin haluaa, mutta on nähtävissä, että lahjoituksista on tulossa oleellinen osa hankkeiden rahoitusta jatkossa. Kyllä herlinien ja bernereiden rahat loppuu alta aikayksikön jos rahaa aletaan jakamaan maailmalle. Nämä meidän raharikkaat ja valtion budetit, ei merkkaa mitään jos mietitään mikä on tarve maailmalla. Suomihan ottaa velkaa VUOSITTAIN 10 000 000 000 miljoonaa euroa, tekee 2000e/nuppi sylivauvoja myöten. Mitenkähän ne on tarkoitus maksaa takaisin, vai onko tarkoitustakaan? Kannattaa varmaa kysellä kreikkalaisilta, niillä on jo vähän kokemusta.

OHO! Tais tulla miljoona virhe, mutta 10 000 miljoonaa ekua kuitenkin.

Chomtien kirjoitti:
Chomtien kirjoitti:

Eikos Suomen valtion tehtävänä ole käyttää verovaroja ensisijaisesti Suomen ja suomalaisten tarpeisiin? Rahansa jokainen laittaa tietysti mihin haluaa, mutta on nähtävissä, että lahjoituksista on tulossa oleellinen osa hankkeiden rahoitusta jatkossa. Kyllä herlinien ja bernereiden rahat loppuu alta aikayksikön jos rahaa aletaan jakamaan maailmalle. Nämä meidän raharikkaat ja valtion budetit, ei merkkaa mitään jos mietitään mikä on tarve maailmalla. Suomihan ottaa velkaa VUOSITTAIN 10 000 000 000 miljoonaa euroa, tekee 2000e/nuppi sylivauvoja myöten. Mitenkähän ne on tarkoitus maksaa takaisin, vai onko tarkoitustakaan? Kannattaa varmaa kysellä kreikkalaisilta, niillä on jo vähän kokemusta.

OHO! Tais tulla miljoona virhe, mutta 10 000 miljoonaa ekua kuitenkin.

Tuli pieni virhe, kun en ole ennen kommentoinut tänne! Nyt kommentoin: Lasten sairaala on ehdottomasti saatava Suomeen, mutta verovaroilla. Itse olen tosiaankin kirjoittajan kanssa iloinen veronmaksaja. Olen viisikymppinen, kolme lasta maailmaan saattanut työssäkäyvä nainen. Olen iloisesti maksanut veroja, jotta lapseni saivat koulutuksen, terveydenhuollon, kouluruokailun, pyörätiet ja kaiken muun mitä siihen kuuluu.Turvallisen kasvuympäristön. Tämä on tukenut vahvasti vanhempien työtä! En ole tukenut lastensairaalaa, koska koen sen kuuluvan vahvasti yhteiskunnan verovaroilla tehtävään toimenkuvaan. Istun itse nyt koneen ääressä hanskat kädessä pahan ihottuman vuoksi, mutta työnantajani on järjestänyt niin hyvät työterveyspalvelut, ettei minun tarvitse olla sairauslomalla. Kiitos siitä!

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu