Esityslista 12.4. Opettajia ja sosiaalityöntekijöitä vaiennetaan!

Kokoukseen on kutsuttu OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen ja sosiaalityön tutkija Laura Tiitinen Lapin yliopistosta.

1. Kokouksen avaus

2. Kokouksen järjestäytyminen

3. Laittomuuden ja päätösvallattomuuden toteaminen.

4. Vallallaolevien asenteiden esittely ja horjuttaminen.

Opettajien ja sosiaalityöntekijöiden oikeuksilla on helppo pyyhkiä pöytää. Käsitys vaitiolovelvollisuudesta ymmärretään usein väärin. Samoin lojaliteettivelvoite.

Suomessa sekä opettajat että sosiaalityöntekijät saavat korkeatasoista koulutusta. Sitten heille viestitään, joko suoraan tai vihjaillen, että olisi parempi ettette osallistuisi yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Sananvapaus on painava oikeus, muistuttaa Erkki Mustonen.

Työntekijän voi vaientaa etukäteen. Uuden työntekijän ensimmäisenä päivänä kokeneemmat kolleegat saattavat opastaa: toimittajille et sitten puhu mitään.

Vaitiolovelvollisuuspaperin allekirjoittamisen yhteyteen saattaa työnantaja liittää omia rajoituksiaan, kuten "mistään työhön liittyvästä tai työpaikalla tapahtuvasta et puhu missään mitään."

Tällaisilla rajoituksilla ei pitäisi olla mitään perusteita, mutta silti ne toimivat tehokkaina pelotteina.

On totta, että opettajat ja sosiaalityöntekijät eivät saa puhua vapaasti mistä tahansa, mutta mikä oikeasti kuuluu vaitiolovelvollisuuden ja salassapitovaatimuksen piiriin?

Tutustu pykäliin ja kuuntele Eve Mantun kuriton kokous!

5. Muut asiat

6. Kokouksen päättäminen.

Eve Mantun kuriton kokous pidetään lauantaina 12. huhtikuuta klo 10.00. Pöytäkirjan tarkastajina koko Suomen kansa.

3 kommenttia

Esityslistaan korjaushuomautus (3.); "Laittomuuden" sijasta Laillisuuden -sana (laittomuudesta mahdollinen poliisitutkinta ja todettuna kenties ohjelman hyllyttäminen - tosin toteutumattomana "laittomuuden" -sanominen ei vielä laitonta). Mikäli ennalta joku "vaientamista" esittää niin kannattaa vastaesityksenä pyytää osoittamaan työsopimuksesta kyseinen asia. Tosiasioiden kertominen hyvien tapojen mukaan sallittua, mutta harvemmin ihmiset vaivautuu julkisesti mielipiteitään kertomaan. Toimittajat saavat mielipiteidensä esilletuonnista palkkansa, mutta tavalliset asettaa mielipiteensä korvauksetta (ja ainahan mielipiteille löytyy vastustajiakin).

Kiitos Eve taas hienosta ohjelmasta!

Tulipa mieleeni, että opettajien ja sosiaalityöntekijöiden tulisi viimeisenä työvuotenaan kirjoittaa valmiiksi tekstit kohtaamistaan epäkohditaan työssään ja julkaista niitä heti päästyään eläkkeelle juttu kerrallaan esim. kuukauden välein.

Eipä olisi enää pelkoa lopputilistäkään ja eiköhän tällä konstilla saataisi avoimuutta sekä ylempien virkamiesten mielivalta kuriin.

Terveisin Ahti Pänttäjä

Onko muuten opettajien ammmattiliitto niin hampaaton ettei se saa lakia rikkovia
työnantajia kuriin vai puuttuuko tahto?

Kuuntelin lauantain ohjelmaa vain osittain enkä niin ollen voi ottaa kantaa kokonaisuuteen. Toki olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt näitä erilaisia kieltoja, joita julkisuus kohtaa sekä sosiaali- että opetusalalla.
Mutta ällistyksekseni huomasin kuunnellessani käsittäväni asioita aivan toisin kuin kokouksen osallistujat. Eve referoi englantilaista sosiaalialan tapausta, jossa lopullisessa julkistamisessa olivat mukana myös viestinnän ammattilaiset. Asiat käytiin yhdessä läpi ja niiden esittämistä harjoiteltiin. Eläkkeellä olevana henkilöstöpäällikkönä olin aivan innoissani. Onpa hieno juttu, ettei ihmisiä heitetä kylmiltään vastailemaan ties minkälaisiin kysymyksiin vaan asioita harjoitellaan etukäteen. On henkisesti todella raskasta seurata asioiden muuttumista aivan toiseksi kuin esittäjä on tarkoittanut. Vaan eihän se kokoukseen osallistujien mielestä niin ollutkaan. Kyseessä olikin vahva sensuuri, jota ei missään tapauksessa saa olla olemassa. Istuin autossa hämmästyksestä suu auki: miten tähän johtopäätökseen tultiin. En valitettavasti voinut kuunnella keskustelua loppuun ja läksin kauppaan ja totesin, että näin väärin voi asioita käsittää.
Katselin vähän aikaa A-studiota, jossa puhuttiin e-pillereiden vaaroista. Mukana oli tutkija, joka puhui kieltä, jota kuulijat eivät selvästikään ymmärtäneet. Itse luonnontieteellisen koulutuksen saaneena ymmärsin kyllä, mutta mietin miten viestinnän ammattilaiset olisivat tarpeen monessa paikssa.

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu