Ihastele nuorten pienoismalleja: tältäkö näyttää tulevaisuuden lastensairaala?
Alkuun sananen tähän blogimerkintään liitetyistä kuvista. Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin nuoret kurssilaiset ovat piirtäneet ajatuskarttoja ja rakentaneet pienoismalleja. Kunnioittakaamme heidän työtään.
Kuvia ei saa kopioida eikä niissä esitettyjä ideoita varastaa mihinkään.
Jokaisen idean takaa löytyy innokas nuori ihminen. Jos kiinnostut jostakin näkemästäsi, ota yhteyttä nuorten opettajaan, Sini Koivistoon. Hänet tavoittaa Arkista, Helsingin Kaapelitehtaalta.
Operaatio Pinkki Hiiri sai alkunsa viime kesänä, samoihin aikoihin, kun Helsinkiin alettiin puuhata tukiyhdistystä uuden lastensairaalan saamiseksi. Halusin varmistaa, että lasten ääni ja tarpeet ovat alusta saakka mukana kaavailuissa.
Lapset ansaitsevat sairaalan, jossa heitä suojellaan ja ilahdutetaan. Lapset tarvitsevat leikkiä ja vanhempiensa läheisyyttä sairaalassakin, jopa ihan erityisesti siellä.
Lastensairaalasta ei tule lasten sairaalaa niin, että kopioidaan aikuisten sairaala ja pienennetään huonekalut. 2010-luvun ymmärrys ja osaaminen on jo sellaisella tasolla, että halutessamme pystymme luomaan jotakin aivan erityistä. Sairaalan, joka jää mieleen oloa helpottavana ja toipumista edistävänä rakennuksena.
Roope lähti suunnitelmassaan siitä, että käytävätilojen ja aulojen väritys saa olla voimakaskin. Kuviot ovat suuria ja selkeitä, seinämaalaus ulottuu katonrajasta lattiaan. Kuva jatkuu myös ovessa.
Seinäteemoja olisi useita, tässä näytillä kesäinen maisema.
Punahehkuinen seinä tuo mieleen kiinalaiset pagodat.
Karri viehättyi vedenalaisista maisemista. Ehkäpä koko sairaala voisi olla kuin akvaario?
Nämä pienoismallit esittävät kahvilatilaa, jonka päädyssä on pienten leikkitila. Vanhemmat voivat juoda leppoisasti kahvia "veden alla" ja pitää samalla silmällä lapsiaan.
Arkkitehti ja taidekasvattaja Sini Koivisto opettaa nuoria Arkissa.
- Lähdimme liikkeelle niistä mielikuvista, mitä nuorilla oli sairaaloista. Purimme ajatuksia yhdessä ja keskityimme miettimään niitä tiloja, joissa oli nuorten mielestä eniten parannettavaa.
Ensimmäinen työkalu oli ajatuskartta. A3-kokoisen paperin keskelle piirrettiin ensin Pinkki Hiiri. Kantavat teemat ja kehityskohteet lähtivät sinkoamaan hiirestä joka suuntaan.
Monissa pienoismalleissa ja ajatuskartoissa on vahvat värit, mutta eivät lapset ja nuoret ole kaikki räikeiden värien ystäviä. Eniten kannatusta tuntuvat kuitenkin saavan puhtaat ja heleät värit.
Osa nuorista suunnittelijoista käyttää töissään perusvärejä punaista, sinistä ja keltaista hyvin voimakkaina. Tässä Roopen suunnittelemassa pienten potilaiden peuhutilassa ovat päävärit kunniassa.
Georgyn suunnittelema leikkitila taipuu moneen.
Voimavärein tehostetussa huoneessa voi ainakin pelata shakkia, rakentaa legoilla ja ihan vaan peuhata.
Monet pehmentäisivät sävyjä taittamalla värejä valkoisella tai kaventamalla väriskaalaa esimerkiksi sinisiin ja vihreisiin.
Sofia suunnitteli huoneen niihin hetkiin, kun potilas kaipaa lepoa ja rauhaa.
Seinää peittää maisematapetti ja pehmeään säkkituoliin on nautinnollista lysähtää lukemaan.
Joosua on nimennyt suunnitelmansa Värisuoraksi.
Joosuan näkemyksissä lasten wc:t on värikoodattu perinteisesti. Pojille sinistä ja tytöille pinkkiä.
Hänelle on tärkeää, että lastensairaalassa on nimenomaa lapsille suunnitellut wc-tilat. Sellaiset, joissa väritys miellyttää lasten silmää ja mitoitukset ovat kohdallaan. Vessoissa ei ole kopperoita, jotta vanhempien olisi helpompi auttaa pikkulapsia.
Entäs jos pieni potilas tahtoo leikkimökkiin ja keinumaan?
Ei onnistu. Suomessa on usein liian surkea sää sairaan lapsen ulkoilla.
Kyllä onnistuu - jos sairaalasta löytyy sisäleikkipuisto. (Yksi arkkilaisista suunnitteli sellaisen, hän haluaa pysytellä anonyymina. Kutsukaamme häntä siis taiteilijanimellä Mr. X.)
Kurkistetaanpa kaarevan seinän ikkuna-aukon läpi Mr. X:n pienoismalliin.
Nuorten arkkitehtien suunnitelmissa on monia sellaisenaan toteutettavissa olevia ideoita. Osa näkemyksistä ei luonnosmuodossaan sovi sairaalamaailmaan, mutta onkin meidän aikuisten tehtävä miettiä mihin esimerkiksi paksulla pehmeällä karvalankamatolla pyritään. Miten pehmeyttä voidaan tuoda sairaalaan hygieenisyyttä unohtamatta? Miten kodikkuus ja leikkimieli tuodaan sairaalasuunnitteluun?
Akselin pienoismallissa kolmionmuotoisesta ovesta kuljetaan leikkihuoneeseen. Huoneessa on pehmeitä materiaaleja ja rakenteluun houkuttelevia rengaselementtejä. Mitähän materiaalia ne olisivat?
Lattiavalaisimesta tulee mieleen ilmapallo.
Monen idean toteuttaminen ei vaadi kuin purkillisen maalia. Operaatio Pinkki Hiiri voi tuoda hiirenkorvia helposti yllättäviin paikkoihin. Voisivatko sairaanhoitajat pitää hiirenkorvia? Alexin suunnitelmassa ovellakin on korvat.
Väriviivat lattiassa ohjaavat vaikka röntgeniin, kahvilaan ja labraan.
Lapsi ei välttämättä osaa lukea opasteita, mutta viivan seuraaminen käy helposti.
Uuden lastensairaalan vääntö on käynnissä. Ensimmäinen miljoonalahjoitus on julkistettu. Muistetaanhan kuunnella lapsia ja nuoria. Sieltä pesee näkemystä LASTENsairaalasta.
7 kommenttia
To 21.02.2013 @ 15:40
Nuorten suunnittelijoiden haastattelut tiistaina 26.2. klo 10.05-11.00 Yle radio 1.
Su 24.02.2013 @ 19:46
Töölön sairaala on ollut jo pitkään kaikkein huonommassa kunnossa sairaaloista - sitten on syöpäsairaan sitten lastensairaala. Syöpä- ja traumasairaala ei näytä kiinnostavan ketään, ei ainakaan HS:n toimittajia, miksi? Miksi lastensairaala on mediaseksikkäämpi? Voisiko joku toimittaja vastata?
T. Rekka
Ti 26.02.2013 @ 12:40
Miten niin Töölön sairaala on huonoimmassa kunnossa? Onko jossain jokin tutkimus asiasta? Oireilevien laadussa ja määrässä Lasten ja nuorten sairaalassa mennään varmasti Töölön ohi.
To 28.02.2013 @ 15:38
Hei Eve.
Tämä oli todella hieno aihe ohjelmallesi :-).
Työskentelen Oulun Yliopistollisessa sairaalassa ja siellä otettiin käyttöön viime marraskuussa uudet erittäin hienot ja viihtyisät tilat lasten klinikassa. Remontissa huomioitiin pitkälti noita ohjelmassasikin esiin nousseita ajatuksia ja toivomuksia.
Olisi mahtavaa, jos pääsisit käymään tämän aiheen tiimoilta vierailulla Oulussa niin voisit viedä terveisiä sinne Helsinkiin ja arkkitehtikoululaisille ;-)
Me olemme saaneet erittäin paljon kiitosta onnistuneesta remontista OYS:ssa.
Ti 05.03.2013 @ 14:33
Työskentelen Oulun Yliopistollisessa sairaalassa ja siellä otettiin käyttöön viime marraskuussa uudet erittäin hienot ja viihtyisät tilat lasten klinikassa.
...Me olemme saaneet erittäin paljon kiitosta onnistuneesta remontista OYS:ssa.
Kukas siellä Oulussa oli arkkitehti?
Pe 15.03.2013 @ 14:28
Työskentelen Oulun Yliopistollisessa sairaalassa ja siellä otettiin käyttöön viime marraskuussa uudet erittäin hienot ja viihtyisät tilat lasten klinikassa.
...Me olemme saaneet erittäin paljon kiitosta onnistuneesta remontista OYS:ssa.
Kukas siellä Oulussa oli arkkitehti?
En valitettavasti muista arkkitehdin nimeä, sillä projekti on alkanut aikaa sitten ja minä olen siirtynyt lasten klinikkaan reilu vuosi sitten. Selvitän, jos saisin arkkitehdin nimen tietoon.