Ti 13.05.2008 @ 12:25admin

Saako miehillä olla tasa-arvo-ongelmia?

 

Saako miehellä olla tasa-arvo-ongelmia, vai onko naisilla meidän yhteiskunnassamme valta tyrmätä miesten puheet tasa-arvosta?
Tomi Timperi, Miessakit ry:n toiminnanjohtaja sanoo: "Tasa-arvotyö Suomessa pitäisi pysäyttää kuin seinään. Työ pitäisi aloittaa alusta, lähteä rakentamaan luottamusta eri osapuolten välille."
Tasa-arvotutkija Henry Laasanen sanoo: "Naisilla on valta määritellä tasa-arvo. Miehillä ei ole kunnollista edustusta tasa-arvoelimissä ja tutkimuksessa. Missä on miestutkimus?"
"Naiset ovat tasa-arvon keskiluokkaa. Suomessa ei ole samanlaista naissyrjäytyneistöä kuin on miessyrjäytyneistö", sanoo Erkki Lampén, yksi Mies vailla tasa-arvoa -kirjan kirjoittajista.
MITÄ SINÄ SANOT??

8 kommenttia

Kiitos hyvästä ohjelmasta. Hyvä, että joku uskaltaa tuoda mediaan miestenkin näkökantoja. Tähän astihan kaikki "tasa-arvotieto" on tullut yhdestä tuutista, jonka tieteelliset totuudet ovat lähinnä mutu-tekniikalla tuotettuja. Nyt eräät rohkeat miehet tuovat peliin luonnontieteellistä tietoa ihmisen käyttäytymisestä - ja heti joutuvat kiväärin tähtäimeen!

Valitettavasti en huomannut, että olit kysellyt miehiltä ennakkokommentteja ohjelmaasi varten. Minäkään en monien miesten tavoin paljon jaksa notkuilla noilla blogipalstoilla, mikä lienee yksi syy huonoon saldoosi. Toisaalta miehet ovat ehkä jo oppineet, ettei naisille kelpaa miesten mielipiteet, koska ne ovat jotenkin automaattisesti vääriä.

Vähän tällaista aistin myös Sinun kommenteistasi, kun moitit joitakin miehiä siitä, että he olivat sanoneet (edes sen), ettei ohjelmaan kannata kutsua uusionaisia (tällä tarkoitan noita naistutkimuksen nurkissa lymyileviä henkisen itsekastroinnin tehneitä mies"tutkijoita").

Kyllä miehilläkin on mielipiteitä näistä asioista. Vaikkapa täällä, jos vielä kiinnostaa:

http://www.iltalehti.fi/oma/aPINa

Terveisiä puiden latvasta!
aPINa

Vois kysyy, miksi sakit mykisti miesten äänet ja lopetti oman keskustelupalstan? Sanotaan, että sensuuri tapahtui koska eduskunnan naisverkosto vaati niin. Miksi Miessakit tottelee naiskansanedustajia ja talutusnuora kaulassa vaientaa miesten äänet?

Hyvä ohjelma. Hienoa, että miestenkin ääni saa vihdoin kuuluvuutta tasa-arvoasioissa.

Laasanen ja Timperi ovat aivan oikeassa: tasa-arvopolitiikassa on miehen mentävä aukko, ja se on paikattava. On ymmärrettävä, että miestenkin ongelmat voivat olla tasa-arvo-ongelmia ja että niiden korjaaminen on myös naisten etu.

Eihän kummalakaan sukupuolella saisi olla tasa-arvo-ongelmia. Valitettavasti vaan niitä on, miehilläkin.

Lasten huoltokiistoissa miesten tasa-arvo ainakin on poljettu maan rakoon sosiaaliviranomaisten käsissä. Naisia suositaan estoitta huoltajuuspäätöksissä. Kunnon miestä ei noteerata kasvattajana ja huoltajana miksikään, vaikka äiti olisi kuinka levoton ja eron aikaansaaja. Yksinkertaista tilastollista tutkimustakaan aiheesta ei suostuta tekemään, ainakaan Turussa, jossa asiasta vastaava osastopäällikkö esti sen tekemisen sosilaalilautakunnassa, perustelemalla tapauskohtaisuudella. Olisi tilasto näyttänyt ainakin väitteen toteen. Työmäärä ei olisi ollut suuri, n.45 lausuntoa vuodessa.

Jari J. Lehtinen, Turku

Näinhän se on.

Naisten tasa-arvoa määritellään niin, että naisten on saatava samat oikeudet, palkka yms. kuin miesten.

Mutta sama ei toimi toisinpäin. Myös naisilla on etuoikeuksia, joita ei miehille suoda.

Toisaalta, pitääkö tasa-arvokeskustelua käydä edes sukupuolten välillä. Eikö tasa-arvon pitäisi olla kaikille yleistä ja yhtäläistä kuten äänioikeus.

Myös esim. ikä, asuinpaikka, perhetausta yms. jakavat ihmisiä yhä epätasa-arvoiseen asemaan.

Pohtii yksi nainen.

En edelleenkään ymmärrä näiden miesten kantaa. Jos jotkut miehistä syrjäytyvät, oikeuttaako se maksamaan naisille pienempää palkkaa? Totta kai syrjäytyneet ovat ongelma joka vaatii huomiota, sukupuolesta riippumatta, mutta palkkaepätasa-arvo on eri asia ja väärin ja epäoikeudenmukaista! Itse en aio suostua pienempään palkkaan vain siksi että jollain muulla menee vielä huonommin.

Kiitos Eve Mantu

Kuuntelin juuri keskustelu-ohjelmanne, kuten kuuntelin myös edellisen naisten seksuaalisesta vallasta. Pidin molemmista ohjelmista.
Toisaalta, nämä ajautset eivät ole edes uusia. Muistan keskustelleeni näistä asioista jo 90-luvun puolivälissä joidenkin miesten kanssa.
Olen Laasasen kanssa samaa mieltä siitä, että tasa-arvo kesksutelulla näyttää olevan ideologinen monopoli, jonka mukaan on vain yksi mahdollinen roolijako: miehet ovat vallan käyttäjia ja naiset uhreja.
Jos pidämme itsemme aina vain uhreina, ei ehkä tarvitse ihmetellä miksi emme läpäise lasikattoa.
Laasasen ansio on se, että hän nostaa tabun esiin ja rikko tämän roolijaon. Ainoastaan tällä tavoin rehellinen keskustelu todellisesta tasa-arvosta voi edetä.
Olen samaa mieltä myös siitä, että on sallittava neutraalia miestutkimusta. Olen opiskeluaikanani seurannut naistutkimusta sivusta, enkä ikinä ymmärtänyt että tutkimuskella voi olla näin voimakas ideologinen lähtökohta.
Keskustelua pyörittää tähän asti vain tietty porukka, eikä ole ihme jos niin sanottua tavallista kanssa tämä ei jaksa kiinnostaa.
Kiitos paljon myös muista hyvistä ohjelmistanne. Olen innokas kuuntelija.

Elisabeth Unger

No jo ny on helkkari jos pitää kysyä lupaa jo olemassaoleviin ongelmiinkin! Sekin on tietenkin naisten syrjimistä, että naisille ei samalla tavalla sälytetä ongelmia niskaan kuin miehille, kuten esimerkiksi armeijahan syrjii hirrrrmuisesti naista kun ei pakota naista sinne, vaan pelkästään miehet! Kyllä kateuden puna nyt naisen poskella leimuaa!

Jos ei siis tullut selväksi, kysymyksenasettelu on vähän älytön; se on yhdentekevää saako vai eikö saa, kun niitä ongelmia jo ON. Sehän olisi vain positiivista, jos EI saisi olla miehillä tasa-arvo-ongelmia, niin kaikki sellaiset ongelmat poistettaisiin. Ai niin, mutta eihän lain mukaan kenelläkään saakaan olla tasa-arvo-ongelmia.. eli sekään ei auta, että miehillä ei saisi olla, kun kuitenkin on.

Siksi on vähän ei-mielekästä pohtia saako olla vai eikö saa, kun vastaus on selvä; ei saa, mutta on. Ja kun silti ongelmat ovat ja pysyvät.

Eri asia on sitten, saako feministisen diskurssin kyllästämässä länsimaisessa yhteiskunnassa mainita näitä ongelmia tai keskustella niistä .. ainahan ongelmia saa OLLA; niistä KESKUSTELEMINEN tai niiden ESIINTUOMINEN tai KÄSITTELEMINEn sensijaan on nyky-yhteiskunnassa vahvasti kiellettyä, jos ongelmien kärsijä on nimenomaan mies.

Naisten ongelmia vätystellään siellä ja täällä, mutta silti kukaan ei esitä kattavaa listaa siitä, missä asioissa naisten asema on miestä huonompi.

Miesten ongelmista tuskin voidaan koskaan tehdä täysin kattavaa listaa, koska ongelmavyyhti on niin suuri, ja ulottuu yksityisen ihmisten ihan pikkupienimmistäkin asioista koko maapallon ja kenties koko aurinkokunnanlaajuisiin super-ongelmiin.

Sitä mieltä minä olen.

- Vortac

Eve Mantu

Eve Mantu kutsuu kurittoman kokouksen koolle lauantaisin aamukymmeneltä. Yhteiskuntarauhaa häiritään oudoilla havainnoilla ja kysymyksillä. Miksei työtön saa keittää kahvia? Mihin rikas tarvitsee lapsilisää? Onko huippukirurgeilla liian vähän töitä? Sinäkin voit tämän blogin kautta ehdottaa tärkeää ja/tai kohtuutonta asiaa kokouksen asialistalle. Eve Mantun kuriton kokous Yle radio 1:ssä lauantaisin klo 10.00-10.45. (alkaen 4.1. 2014)

Eve Mantu YLE Areenassa

Tilaa RSS

Blogiarkisto

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu