Kehtaatko kerätä roskia kadulta tai puistosta?
SUOMI PUHTAAKSI PÄIVÄSSÄ.
Onnistuuko?
Kävimme Kaisaniemen puistossa harjoittelemassa isoa tempauspäivää varten.
Tempauksen projektisihteerit taistossa. Luutamiekkaa heiluttaa Heikki H Attila. Pölykapselin taakse suojautuu Marianne Rintala.
www.suomipuhtaaksi.fi kertoo kevään 2011 siivoustalkoista enemmänkin. Sivustolla voit kertoa paikoista, johon roskaa on kerääntynyt. Voit myös etsiä kartalta siivouspartioiden kohteita.
Marianne kiipesi roskalavalle ja teki löydön.
Mikään kunta tai kaupunki ei voi palkollisten voimin pitää yhteisiä alueita roskattomina. Tupakannatsojen, hampurilaiskääreiden ja pullonkorkkien noukkiminen on aikaavievää työtä.
Tässä vielä pari kuvaa Latvian siivoustempauksesta:
Aiotko sinä osallistua keväisiin siivoustalkoisiin?
Onnistummeko ylittämään Slovenian aktiivisuuden, saammeko yli 13,5% suomalaisista liikkeelle?
14 kommenttia
To 21.04.2011 @ 11:30
Oli ihana kevätretki kanssasi Eve, olet täynnä valoa! Niin ja Kaisaniemenkin puisto oli riemastuttavan puhdas jäljiltämme. Eikä siitä saanut kuin terveyttä keholle ja mielelle ja hyvän ruokahalun. Suuri kiitos! Suosittelen kaikille karmajogaa - toiminnalla valaistuu nopeammin.
Heikki - patologinen optimisti
Ti 26.04.2011 @ 13:03
Hei,
osallistun siivoustalkoisiin päivittäin, oman koiran jätösten lisäksi kerään puistosta kaikki mitä pussiin mahtuu, ja muutamia kertoja nyt lumien sulettua ihan erikseen mukaani ottamaan isoon säkkiin. Ja kyllä, minua katsottiin pitkään;-) Onneksi mukana ollut koira kai jotenkin vapautti minut täysin kylähulluudesta, mutta silti tunsin itseni oudoksi, vaikkei se pätkääkään hillinnyt siivouintoani!
Ti 26.04.2011 @ 13:07
Kiitos kutsusta!
Kuuntelin ohjelmaasi radiosta. Unohdit mainita koska suomipuhtaaksi tempaus on.
Aivan oikein, kyllä se näkyy netistä jos siinä vaiheessa vielä viitsii mennä katsomaan. Ajankohta olisi mainittava joka lausessa, jotta syntyy uteliaisuus asiaa kohtaan.
Terveisiä vain Aurinkolahdelta, meillä on roskatalkoon kaksi kertaa vuodessa!!
Ti 26.04.2011 @ 13:09
Voi Eve Mantu, kiitos taas kerran kovin tärkeästä aiheestasi. Olet mitä parhain - oivaltava ja inhimillinen - radiokolumnisti.
En voi ymmärtää ihmisiä, jotka rumentavat omaa elinympäristöään heittämällä roskat kadulle, puistoon, jopa roskahuoneen sisälle mutta säiliöiden viereen. Olen vuosikaudet taistellut roskia vastaan oman kerrostalokotini ympäristössä, hätyytellyt Helsingin kaupungin viranomaisia ja olenpa lopulta saanut terveystarkastajankin käymään Ruoholahden metroaseman ympäristössä. Se on usein sikolätti. Kaupungin järjestyssäännöt edellyttävät, että jokainen yrittäjä pitää katualueensa siistinä, mutta näin ei käy. Aseman sisällä toimivat katsovat, ettei heillä ole katualuetta.
Olen huomannut, että raitovaunupysäkkien roska-astiat ovat suurempia kuin aikaisemmin, ja nyt on saatu jopa ulkotuhkakuppeja, kun tupakointi sisällä on kielletty. Silti useimmiten tumpataan jalan alle maahan.
Olen ajatellut tämän roskaamisen syytä ja syntyä. Meille tulee joka ostoksesta aina vain enemmän pakkausta ja käärettä, johonkin se pannaan, ja jos roska-astioita ei ole tosi tiuhassa, ne paiskataan maahan. Kaupungissa jatketaan sitä tapaa, joka on tullut mukana maalta, ja se on tullut ajallisesti hyvin kaukaa. Aikaisemmin pois heittämämme roska oli useimmiten pian maatuvaa tai ainakin maastoutuvaa, nykyisin ei ole. Kaupungissa ei ollut aihetta muuttaa käyttäytymistä, kun siellä näytti olevan ihan katujen siivoojiksi palkattuja ihmisiä! Nuorilta roskaajilta olen huomauttaessani kuullut tämän röyhkeän vastauksen, että lakaiskoot ne joille siitä palkka maksetaan...
Olen käynyt ulkomailla paikoissa, joissa roskien määrä on ihan pöyristyttävä, erityisesti muovipussien määrä maailmalla maastossa on sanoin kuvaamaton. Voipa katsoa maastoa vaikka Pohjois-Afrikasta lähetettävistä uutisista. Jotenkin sidon tämän roskaamisen kehitysmaa-käyttäytymiseen.
Jokin raja pitäisi saada myös pakkausvimmaan. Päätetään olla ottamatta kaikkia muovipusseja kaupasta! Nykyisin vallitsee kauhea pakkausvimma, aina vain isompia ruokapakkauksia muovista, pahvista,alumiinista. Ne eivät mahdu mihinkään eivätkä maadu. Tosin tunkio on yksi parhaita monenlaisen tutkimuksen lähdeaineistoja, ja koska niitä on löytynyt jo kivikaudelta, tiedämme, että aina on heitetty maahan - pois- jonnekin, se mitä emme enää tarvitse.
Ti 26.04.2011 @ 13:22
Kiitos kutsusta!
Kuuntelin ohjelmaasi radiosta. Unohdit mainita koska suomipuhtaaksi tempaus on.
Aivan oikein, kyllä se näkyy netistä jos siinä vaiheessa vielä viitsii mennä katsomaan. Ajankohta olisi mainittava joka lausessa, jotta syntyy uteliaisuus asiaa kohtaan.Terveisiä vain Aurinkolahdelta, meillä on roskatalkoon kaksi kertaa vuodessa!!
HEI HANNU - roskatalkoomies! Syy, miksi jätin ajankohdan tarkentamatta oli se, että siivouspäivä vaihtelee niin paljon. Osassa Suomea siivotaan 6.5., mutta jotkut aloittavat aikaisemmin ja jotkut myöhemmin. Halusin ohjata kiinnostuneet ajan tasalla olevan tarkan tiedon ääreen. Järjestäjien nettisivu suomipuhtaaksi.fi on varsinainen sampo. Toivottavasti vähintään 14% MEISTÄ liikahtaa.
Ti 26.04.2011 @ 13:43
Asiaa puhut mutta mutta .... Yle Radio 1 ei taida kuunnella juuri ne jotka eniten roskaa ulkotiloissa. Vain me jotka sitten nostellaan metrosta ja kauppakeskuksista niitä tölkkejä ja karkkipapereita. No, koiranulkoiluttajia meissäkin on.
Olisko kaupungeilla varaa teettää esim. hyvä tietoisku juuri sellaisiin elokuvien yhteyteen, joita puistoissa retkeilijät ja kadulle pudettelijat käy katsomassa. Tai musiikkiradiokanaville.
Muita ohjelmiasi on kyllä hyvin osunut kuulijakunnalle.
Ti 26.04.2011 @ 14:52
Heippa!
Olen eläkkeellä oleva opettaja pienestä kunnasta.
Kuuntelin radiosta ohjelmaasi. Olen aina ollut "siivousintoilija".Virkaurani aikana, 39 vuotta, olen oppilaitteni kanssa siivonnut kylän raitteja syksyisin ja keväisin ja yrittänyt juurruttaa siisteyskasvatusta lapsiin.
Lenkillä ollessani otan usein muovipussin mukaani ja kerään lenkkipolun varrelta roskat pois. Monesti en pääse pitkällekään kun pussi on jo täynnä.Joskus ihmiset katsovat autoista pitkään kun kyykin tien poskessa mutta en välitä. ajattelen vain että tyhmiä ovat ne jotka roskat sinne heittävät.
Joskus lapsilta tulee kommentteja siivousurakan jälkeen: En kyllä koskaan heitä roskaa maahan! Silloin tuntuu hyvältä.
Ti 26.04.2011 @ 15:37
Meloimme vappuna 2008 Virossa, Emajoella. Silloin Virossa järjestettiin koko maan kattavat siivoustalkoot, johon meidätkin kutsuttiin mukaan. Saimme kolme jätesäkkiä, jotka keräsimme täyteen Emajoen varrelta. Kuvia täällä:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/F78U9YfEwdLh9gZPVDnFYA?feat=directlink
Kun palasimme Suomeen heräsi yhdistyksessä ajatus haastaa kaikki Suomen melontaseurat siivoamaan lähivesiään. Ajankohdaksi sovimme venttiiviikon lauantain, siis joka vuosi viikon 21 lauantai. Annoimme talkoille nimen Roskaretki.
Roskaretki otetiin hyvin vastaan ja se palkittiin heti ensimmäisenä vuonna Suomen Kanoottiliiton Vuoden Retki -diplomilla.
Roskaretki voi edelleen hyvin ja tekee puhdasta jälkeä.
www.roskaretki.fi
Terveisin,
Jaakko Mäkikylä, puheenjohtaja, Avokanoottiyhdistys
www.avokanootti.info
Ti 26.04.2011 @ 21:15
Kiitos taas hyvästä ohjelmastasi liittyen roskaukseen.
Eikö voitaisi palkata niitä puistovahteja niinkuin 50 ja 60 luvulla oli.Kansa ei ollut silloin yhtä roskaavaa kun ei kyllä ollut niin paljon roskattavaakaan.Ja puistovahdit kyllä uskalsivat ojentaa.
Kotikasvatustahan sitä saa syyttää tästä roskausasiastakin!
Ti 26.04.2011 @ 21:43
Hei Eve!
Kuuntelin ohjelmasi, kiitos paljon!
Toivottavasti me kaikki todistamme Evelle, että hän on väärässä siinä, että suomalaiset ei muka lähtisi siivoamaan yhteisissä talkoissa!
Tottakai lähtee! :)
Kampanja on hyvässä vauhdissa, meillä on jo 120 kuntaa pitämässä siivoustalkoita (http://suomipuhtaaksi.fi/spp) ja satoja kouluja ympäri Suomen on ilmoittautunut mukaan. Suomi puhtaaksi - päivässä!
http://www.suomipuhtaaksi.fi/
Su 01.05.2011 @ 14:11
Hei,
osallistun siivoustalkoisiin päivittäin, oman koiran jätösten lisäksi kerään puistosta kaikki mitä pussiin mahtuu, ja muutamia kertoja nyt lumien sulettua ihan erikseen mukaani ottamaan isoon säkkiin. Ja kyllä, minua katsottiin pitkään;-) Onneksi mukana ollut koira kai jotenkin vapautti minut täysin kylähulluudesta, mutta silti tunsin itseni oudoksi, vaikkei se pätkääkään hillinnyt siivouintoani!
Ei noin hienon asian vuoksi haittaa, vaikka kylähulluna pitäisivätkin 8>))
Muutaman vuoden ajan on minulla ollut koira hoidossa jaksottain. Ulkoilureitilläni minulla on roskapussi mukana ja jos näen roskan, joka vielä pusiin mahtuu, poimin sen pois. Teen sen vuoksi, että jos yksikin tai toivottavasti useampi sen nähdessään, ajattelisi, että jättäisi roskan heittämättä. Jospa vielä itsekin poimisivat kulkiessaan. Kun näin muutama saisi viestiä vietyä eteenpäin, löytyisi suurempi joukkio, joka parantaisi ympäristöämme.
Toinen vielä suurempi syy minulla on se, että reitistä on näin tullut puhdas ja siisti, ja kulkijat heittävät vähemmän roskia, kun siellä ei ole niitä "ensimmäisiä", ja itse saan kävellä puhtaalla rantaväylällä. Se on ollut vaivan arvoista.
Asenteen tähän opin Japanin matkallani, Tokiossa kävelykadulla, joka oli tungogseen asti täynnä ihmisiä, ei löytynyt kadulta roskia, ei tupakannatsojakaan. Siinä ei voinut olla kunnioittamatta miljoonaväestöä, ja oma asenteeni roskiin muuttui. Heillä se on sukupolvien kasvatuksen tulos, eikä perustu rangaistusuhkaan. Siellä kanssaihmiset ottavat roskan pois, jos joku ymmärtämätön sen heittää.
Su 01.05.2011 @ 14:36
On muuan seikka josta pitäisi puhua, nimittäin kadulle sylkeminen. Minusta puhdas roskakin on parempi kuin inha klöntti kadulla. Kuinka suomalaiset miehet voivat olla niin ajattelemattomia!.Miehet ne syljet kaduille sylkevät. Äidit, huolehtikaa siitä että poikanne eivät ikinä sylje kadulle. Jospa tulevaisuudessa meillä olisi siistit puhtaat kadut!
Ma 02.05.2011 @ 14:03
Samalla lailla kuin puistojen ja polkujen varsien roskaaminen ihmetyttää se, kuinka paljon ihmiset heittävät auton ikkunasta roskaa pitkin tienvarsia. Autolla kulkiessa ei edes roskien perille viemisestä olisi vaivaa. Jopa muovikassillisia roskaa nakataan ikkunasta pihalle.
Ti 17.05.2011 @ 17:04
Hei!
Hyvä ja kannustava aihe, kiitos siitä!
Minäkin kerään kaduilta roskia aina kun kävelyllä piipahdan, mutta erityiseksi perinteeksi on muodostunut isompien juhlien (etenkin uusivuosi ja vappu) ´roskakävely´.
Juhlimisen jälkeen tuntuu moraalisesti tyynnyttävältä mennä haukkaamaan happea ja samalla keräämään muilta juhlijoilta unohtuneita tykötarpeita. Morkkis helpottaa ja samalla saa hieman liikuntaa riekkumisen vastapainoksi.. ;)