Sambusan leipominen on hauskaa näpertelyä
Ensin hienonnetaan, hienonnetaan, hienonnetaan. Vihreää ja punaista paprikaa, keltasipulia, punasipulia ja valkosipulia. Kokonainen chilipalko. Hienontaminen on tärkeä vaihe. Vihannesten täytyy olla melkein nuppineulanpään kokoluokkaa.
Sitten valutetaan tonnikalapurkista vesi ja lisätään kalahiput seokseen. Vielä suolaa, tuoretta korianteria (ja somalialaista maustesekoitusta, jos sellaista löytyy).
Kuoritaikinaan tarvitaan vehnäjauhoja, öljyä ja vettä. Taikinaa moukaroidaan ja vaivataan hartiavoimin, kunnes se on venyvää ja kiiltävää. Taikinamöykkyä voi roikuttaa kädestä.
Ja sitten tulee osuus, jota ei voi selittää. Kaulitsemisvaihe täytyy nähdä ja omin käsin kokeilla. En osaa kuvailla myöskään taittelua.
Täyttämisvaiheesta on surkealaatuinen videonpätkä.
Antakaa armoa. En saanut kuvattua kunnollista videota, eikä tästä ohjeestakaan saa tolkkua. Suosittelen, että etsitte somalialaisen opettajan ja opettelette leipomaan sambusoja. Ne ovat aaaaaaaah.
9 kommenttia
Ke 20.10.2010 @ 09:07
Täytyy tässä heti tuoreeltaan todeta, että videopätkä on hellyyttävä, kuten kuvaajakin, mikäli mustat kädet ja valkean lätyn on tallentanut Eve (kännykkäkamerallaan). Mahtavan söpöä!
Suttuisen pätkän pelastaa taustalta kuuluva toimittajan - naisellista ilmausta käyttääkseni - aivan ihana höpötys.
Minä en ole pysyä housuissani tuon äänen äärellä, joka on absolut ooooooooh!
Näillä kursseilla ei taida perussuomalaisia ynnä muita punaniskoja näkyä? Nehän taitavat olla kokolihamiehiä ja -naisia.
To 21.10.2010 @ 12:47
Tervehdys Eve
Olen kyllä sitä mieltä, ettei Suomessa tarvitse kaikille ulkolaisille maahanmuuttajille tarjota heisän ruokiaan.
Eihän suomalaisillekaan tarjota ulkomailla esimerkiksi kalakukkoa! Kotonaan ihmiset voivat sitten tehdä mitä haluaa.
Ystävällisin terveisin Eila
To 21.10.2010 @ 13:45
Tervehdys Eve
Olen kyllä sitä mieltä, ettei Suomessa tarvitse kaikille ulkolaisille maahanmuuttajille tarjota heisän ruokiaan.
Eihän suomalaisillekaan tarjota ulkomailla esimerkiksi kalakukkoa! Kotonaan ihmiset voivat sitten tehdä mitä haluaa.Ystävällisin terveisin Eila
Eila, nämähän ovat täällä kotonaan, nämäkin leipurinaiset olleet jo 20 vuotta. Kyllähän Kanariallakin löytyy lihapullia siellä asuville suomalaisille. Niin tai näin, ainakin sambuusit ovat hurjan herkullia myös suomalaisen mielestä.
Ystävällisesti Utelias mummoihminen
To 21.10.2010 @ 22:27
tervehdys teille
Kiitoksia ihanasta ohjelmasta,Even juttuja kuuntelee kyllä ihan mielikseen.Olen vallan ihastunut Eveen!
Ohjelman hymyilyttää ihan pakostakin...mulle kans
Pe 22.10.2010 @ 09:48
ENsiksikin kiitos mainiosta ohjelmaformaatista! Yritin kuunnella tarkasti sambuusien valmistusta, mutta muutama kohta meni ohi.
Esikypsennetäänkö pilkotut vihannekset esim. öljyssä pannulla vai raakanako ne sekoitetaan tonnikalan sekaan? Vain vesi.vehnäjauhovellikö on liima-aineena? Oliko perustaikinan vehnäjauho ihan tavallista vehnäjauhoa ? Ja vielä, paistetaanko kiinnikurotut sambuusit munkkien tapaan upporasvassa?
Mielenkiintoista kokeilla uusia ruokia! Kyllä video oli ihan riittävän hyvä, paitsi kohde hävisi välillä, mutta tuli takaisin.Kyllä sinä opit parempilaatuisiakin tekemään kun harjoittelet. Ja vielä äänimaailmasta: ohjelmasi kaksi viimeistä minuuttia olivat parhaat, kuin hyvän novellin loppuyllätys.
Ma 25.10.2010 @ 13:50
Hei!
Kuuntelin taas kerran ohjelmasi!! nyt leivottiin piirakoita somalialaisten opastuksella!
Jokos niitä piirakoita saa "nettikaupasta" ?:) tilaisin heti.
Hyvin vaikuttava oli myös ohjelma, jossa bongasit vanhan herran pelastamassa linnunpoikasia. Täällä verhoomossani putosi työkalut kädestä, kun jännityksellä kuuntelin tarinan etenemistä. Olen miettinyt sitä vanhaa setää monta kertaa vielä jälkeenpäin
Kiitos!
t. Ulla
To 28.10.2010 @ 12:59
Täytettä ei kypsennetty ainakaan tällä kurssilla, ja se tuntui syödessä tosi raikkaalta. Itse ehkä käyttäisin sipuleita hetken mikrossa. Vehnäjauhot olivat tavallisia, tosin luomujauhoja, liimavelli vain vettä ja vehnäjauhoja. Paisto öyjyssä kuten munkit, mutta kun kuori on niin ohut ja jos öljy on sopivan kuumaa, sambuusit ruskistuvat hetkessä, eikä niistä tule rasvaisia, varsinkin, jos ne vielä nostetaan oljystä keittiöpaperin päälle. Tosi herkullinen iltapala meidän kantasuomalaistenkin pöytään!
To 18.11.2010 @ 09:08
Kiitos Kurssilainen, kun vaivauduit kertomaan sambusojen valmistusta! Kokeilin heti ohjelman kuultuani tekemistä. Esikypsensin vihannekset ensin pannulla ja kuoret tulivat liian paksuja eivätkä meinanneet uppopaiston aikana pysyä kiinni. Mutta todella herkullinen oli kuitenkin lopputulos. Tässä pätee varmaan sama sääntö kuin muussakin , harjoitus tekee mestarin ja työ tekijäänsä neuvoo.Seuraavalla kerralla kuoret siis mahdollisimman ohuiksi ja siten paisto on nopeaa.Nam.