Pöytäkirja 29.3. Mikä hiton hygieniahaalari?
Kuvat kertovat kokouksesta enemmän kuin tuhat sanaa.
Kokeilimme sairaaloista, kehitysvammalaitoksista ja vanhusten palvelukodeista tuttua potilasvaatetta, hygieniahaalaria.
Tämä on käsinkosketeltava esimerkki ilmiöstä, joka on totta maailmassa, josta suurimmalla osalla meistä täysvaltaisista kansalaisista ei ole mitään käsitystä. Me olemme täällä kivojen neuletakkien, jakkujen, farkkujen ja pikkukenkien maailmassa, mutta ihan tuossa vieressä on liukuestetossujen ja unisex-hygieniahaalareiden maailma.
Hygieniahaalari on menestystuote. Niitä menee monenlaisiin laitoksiin, niitä valmistavien yritysten määrä kasvaa. (1), (2), (3), (4), (5).
Nyt myös omaishoitajat ovat keksineet kätevän vaatteen ja haalaria myydään kotikäyttöön kuin siimaa.
Päätimme koekäyttää haalarit ja kokoustimme potilasvaatteissa.
Näytimme isoilta vauvoilta.
Hygieniahaalaria ei potilas voi itse riisua päältään, ei edes avata, sillä vetoketju on selkäpuolella.
Hihattomassa punaisessa kakkahaalarissa poseeraa Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo, sinivihreässä ahdistavan tyköistuvassa pupupuvussa Proud Age -liikkeen perustaja Anna Pylkkänen. Lähikuva puheenjohtajan niskasta todistaa: jänispukua ei itse auki saa. (Kursivoidut sanat ovat hoitohenkilökunnan lempinimiä hygieniahaalarille.)
KUUNTELE miten jättiläisvauvojen kokoontumisajot sujuivat Eve Mantun kurittomassa kokouksessa!
7 kommenttia
Ke 02.04.2014 @ 11:19
Hei. Olen toiminut sairaanhoitajana 18 vuotta ja tuote on mainio keksintö. Nykyään pyritään hoitamaan kaikki kotona eli kotihoidossa jolloin hoitajana on monesti se puoliso jolla on sitten ikää 70-90 v "plakkarissa".Ja sitten he takkuavat sen hoidettavan kanssa 24h/vrk jos kyseessä on vaipan repijä,itsensä raapia etz. Että saisivat edes yönsä nukkua. Monesti hoidettavakin nukkuu kun huomaa ettei pääse touhuamaan vaipan kanssa ja siten rauhoittuu.Laitoksissakin näen näiden käytön toisinaan olevan ok. Jos ihmiset oikeasti tietäisivät mistä puhuvat.. eli niitäkin ihmisiä on, jotka ovat raapineet itsensä verille ja kunnolla vahingoittaneet itseään ja se olisi voitu estää haalareilla.Kaikessa järki mukaan. Ja mitä ulkonäköön tulee..niinpä voisitte laittaa vielä vaipan ja moittia sitä että takapuoli pullottaa taikka katetrin kun sen design ei oo mikään mahtava..että kyllä tässä luvatussa tuulipukujen ja reinojen ja ainojen maassa vois miettiä mitä suustaan päästää...
Ke 02.04.2014 @ 15:24
Kokouksen lopputulema oli, että hygieniahaalari on voimakkaasti itsemääräämisoikeutta rajoittava vaate, jota tulee käyttää vain erityisen painavista syistä. Jatkuva itsensä vahingoittaminen lienee tällainen painava syy. Haluan ohjelmissani osoittaa taskulampun valoa katveeseen jääviin käytäntöihin ja ilmiöihin Suomessa. Hygieniahaalari on yksi sellainen.
Ke 02.04.2014 @ 20:55
Eve Mantu,
Kiitos ohjelmastasi! On upeaa, että otat näitä asioita esiin. Hyvä ystäväni, 85-vuotias nainen, teki itsemurhan jouduttuaan laitokseen. Kuolemaa tuskin tullaan kirjaamaan itsemurhaksi. Nainen oli täysi-ikäinen eikä holhouksen alainen, hänellä ei ollut omaisia. Hän olisi tullut kotona toimeen kotihoidon ja ystävien avulla, mutta sairaalaan joutumisen jälkeen hän ei päässyt enää kotiin, vaan hänet siirrettiin suoraan hoivakotiin kuuntelematta häntä itseään. Ns. hoivakodissa hän oli jatkuvasti "hygieniahaalari" päällä, koska sairasti Crohnin tautia. Silloinhan ei välttämättä ehdi huonoine jalkoine aina vessaan ajoissa. Haalari oli aikamoinen nöyryytys hänelle, koska kotona hän sentään ehti joskus vessaan asti. Hoivakodissa hän ei sitten päässyt vessaan, vaan joutui tekemään pissat ja kakat alleen vaippaan, joka oli haalarin sisällä. Tämän kolmen kuukauden pakkosiirto laitokseen vaikutti häneen raskaasti. Hän puhui minulle usein lakkaavansa syömästä, että pääsisi pois. Niin hän sitten lopulta tekikin. Kahden viikon syömättömyyden jälkeen hän kuoli.
Taistellessani omien vanhempieni vaippojen lukumäärästä/päivä, testasin itse eräänä päivänä vaippaa. Senhän piti tuntua niin mukavalta. Pissasin vaippaan, vain kakat kävin tekemässä pytyllä. Vaippa kesti neljä tuntia ennenkuin se falskasi. Jos olisin tehnyt kakan vaippaan, kuten niitä käyttävät potilaat joutuvat tekemään, olisin kokenut tilanteen vielä nöyryyttävämpänä. Yksi pissa vaipassa vielä menee, mutta olo on epämukava, kun pissa pullottaa haaruvälissä. Vaippa on hyvä keksintö, mutta niitä pitää voida vaihtaa useammin.
Kokouksenne olisi ollut täydellisempi, kun olisitte pitäneet vielä vaippoja hygieniahaalarin alla.
Hygieniahaalari on varmasti hyvä ja helpottava tietyissä tilanteissa, mutta ei sitä voi käyttää koko ajan. Sanana hygieniahaalari kuuluu samaan kastiin kuin lepositeet.
Kiitos vielä kerran hyvistä ohjelmistasi, Eve!
Su 06.04.2014 @ 09:50
Psykiatrinen sairaanhoitohoito ja vanhusten kohtelu sekä kohta ilmeisesti myös päiväkotitoiminta ovat Suomessa kieltämättä yhtä surkeassa jamassa kuin tuotantoeläinten elinolot. Mutta se ei yksipuolisella kauhistelulla parane vaan parempien toimintojen kehittämisellä. Tulisi ottaa huomioon, että esim. vanhusyksikössä toimii ja elää arkeaan myös muita kuin esim. hygieniahaalariin puettu asiakas. Suosittelen kokeilemaan jokapäiväistä ulosteiden siivoamista seiniltä muiden töiden lisänä sekä kysymään muilta asiakkailta, miltä heistä tuntuu elää jatkuvassa ulostevaarassa. Esim. siivoaminen vie huomattavasti aikaa muilta töiltä desinfiointipakon vuoksi. Eve Mantu voisi ilmoittautua vapaaehtoiseksi työkokeiluun.
To 17.04.2014 @ 13:25
Kiitos että nostat esiin tärkeän asian. Hygieniahaalari on ihmisoikeuskysymys. Meidän pitäisi keskittyä miettimään miksi joku haluaa vahingoittaa itseään tai pyyhkii ulosteella seinää. Se on aina pahoinvoivan ihmisen hätähuuto. Miksi henkilö repii vaippansa pois? Hygieniahaalari tekee hoitajan työstä helpompaa, mutta rajoittaa hoidettavaa ja saa hänet voimaan entistä huonommin. Pidemmän päälle olisi järkevämpää miettiä ihmisen elämää laajemmin kuin vain kakkakysymyksenä.
To 14.05.2015 @ 17:22
Hygieniahaalari on loistava keksintö. Ei se kaunis ole, eikä ihmisarvoa kunnioittavan näköinen, mutta käytännössä kätevä. Se laitetaan vaan potilaalle, jolla on taipumus sotkea itsensä ja ympäristönsä. Olen nähnyt tilanteita, joissa vanhus on repinyt vaippansa silpuksi tai sotkenut itsensä ulosteella tai käynyt toisen potilaan wc:ssä sotkemassa - lattian tai sängyn kastelua unohtamatta. Kaikilla on oikeus elää puhtaassa ympäristössä. Voisihan se kauniimpikin toki olla.
To 14.05.2015 @ 17:27
Kiitos että nostat esiin tärkeän asian. Hygieniahaalari on ihmisoikeuskysymys. Meidän pitäisi keskittyä miettimään miksi joku haluaa vahingoittaa itseään tai pyyhkii ulosteella seinää. Se on aina pahoinvoivan ihmisen hätähuuto. Miksi henkilö repii vaippansa pois? Hygieniahaalari tekee hoitajan työstä helpompaa, mutta rajoittaa hoidettavaa ja saa hänet voimaan entistä huonommin. Pidemmän päälle olisi järkevämpää miettiä ihmisen elämää laajemmin kuin vain kakkakysymyksenä.
Muistisairaus sen useimmiten aiheuttaa, hyvä ihminen. Muistisairas ei ymmärrä, jos häntä kieltää tekemästä. Se ei ole hätähuuto, vaan tavallisen muistisairauden oire. Muistisairaalle on yleistä ulosteilla leikkiminen, jopa sen syöminen tai heittäminen. Pitäisikö hoitajien antaa heidän tehdä niin? Taas syyllistetään hoitajia, vaikka me vain toimimme tässä(kin) asiasta vaan kaikkien turvallisuuden ja puhtauden eteen.