Miten onnistui Suomen puhdistaminen päivässä?
Tiistaina 17.5. tarkastelen Yle radio 1:n ohjelmassani Suomi puhtaaksi päivässä -kampanjaa. Mehän harjoittelimme jo huhtikuussa Marianne Rintalan, Heikki Attilan ja Niklas Toivakaisen kanssa Kaisaniemen puistossa. Sama joukko oli tietysti huhkimassa myös varsinaisena tempauspäivänä, perjantaina 6.5.
Valtakunnallisen vapaaehtoistapahtuman järjestäminen on valtava ponnistus. Muutaman ihmisen talkoojoukko aloitti suunnittelu- ja tiedotuspuurtamisen useita kuukausia sitten. Näin suurta kansan siivoustalkootapahtumaa ei ole maassamme ennen järjestetty.
Marianne Rintala jaksoi hymyillä ja kannustaa Tokoinrannassa.
Työvälineitä oli varattu reilusti. Aurinko paistoi ja tunnelma oli letkeä.
Tuttujakin näkyi! Tammikuisen radio-ohjelman jäteasiantuntija Roskisnalle oli tietysti talkoissa mukana. Nallekin ihmetteli yhtälöä: Kukaan ei kerro roskaavansa, mutta silti roskia on maassa, puussa ja vedessäkin.
Roskisnalle työntelee aina kärryä, josta löytyy muovipussitettu roska-astia. Jos vastaan tulee jätettä, nalle vetää käsineet käteen ja korjaa roskan kärryynsä pois kuleksimasta.
Suomi puhtaaksi päivässä -kampanja alkoi virallisesti vasta kello 12.00, mutta Tokoinrannassa ensimmäiset malttamattomat odottelivat haravia jo yhdeksältä.
Raikkaaksi rapsuteltu nurmikko odottaa kesäkansalaisia. Toivottavasti picnic-kansalaiset muistavat korjata roskansa pois.
Kampanjan projektisihteeri Heikki H Attila tulee suoraan radio-ohjelmaan tiistaina 17.5. tuoreimmat tilastot kainalossaan. Kuinka moni kunta ja kaupunki osallistui? Mistä päin löytyy aktiivisin talkooväki? Missä sijaitsivat karmeimmat roskaamisalueet?
Eve Mantu yle radio 1 tiistaina klo 12.15
KOMMENTOI, KERRO: Olitko mukana? Huomasitko lähiympäristösi siistiytyvän? Millaisia kehitysideoita sinulla olisi kampanjaa 2012 ajatellen?
2 kommenttia
Ti 17.05.2011 @ 12:35
Helppohan se sisäministeriönkin tyyppien olla haravoimassa kuukausipalkalla keskellä viikkoa. Ihan kiva että siivotaan paikkoja, mutta turha sillä on työssäkäyviä yhteiskunnan tukipilareita tulla syyllistämään.
Ja miksi nämäkin työt tehdään vapaaehtoisvoimin, ilopalkalla? Pitkäaikaistyöttömät sopivalla korvauksella hommiin.
Ti 07.06.2011 @ 12:47
Olin mukana! Mahdollisuuksia ei ollut kuin puolen tunnin urakointiin, mutta mukavaa oli ja roskia tuli yllättävän paljon. :) Kotikuntamme koulutkin vaikuttivat olevan ihan hyvin mukana. Mietityttää vaan miten tuossa lasketaan mukanaolleiden määrä ja kerätty roskien määrä. Luulen, että on monia sellaisia, jotka eivät ole ilmoittautuneet mihinkään, kuten en minäkään.
Tiedottaminen pitäisi olla entistä näkyvämpää tulevaisuudessa. Kaikki oppilaitokset ja työpaikat mukaan. Kampanjan sivustot olivat melko sekavat, eikä ollut selkeästi kerrottu miten jokainen voi osallistua.