Meillä on vuokrapelto ja oma viljelijä
Viime vuonna tähän aikaan osuuskunta oli vasta nupullaan. Ei ollut peltoa eikä viljelijää. Myöhäisestä alusta huolimatta satoa saatiin jonkun verran. Suomen ensimmäisestä yhteisöllisestä viljelyhankkeesta tuli totta.
Tänä keväänä Herttoniemen ruokaosuuskunnan Oma Pelto -kuvio on jo kasassa. Pellolla työskentelee tällä satokaudella kolme osa-aikaista viljelijää, Heidi, Tuomas ja Harri.
Yhteisöllinen viljely on tulossa Suomeen. Aktiiviset joukot ovat hereillä jo ainakin Tampereella ja Oulussa.
Yhteisöviljelystä on hyötyä sekä osuuskuntalaisille että viljelijöille. Jäsenet maksavat satomaksun yleensä jo keväällä, joten rahaa on kasassa jo ennen kylvöä. Suoramyyntiin verrattuna viljelijällä on siis pienempi taloudellinen riski - ja hyvät kontaktit asiakkaisiin, joita voi vaikka maanitella kitkemistalkoisiin! Viljelijä saa keskittyä viljelyyn, hänen ei tarvitse markkinoida satoaan eikä järjestää suoramyyntiä tilalla.
Toisaalta, yhteisöviljely vaatii kuluttajalta enemmän. Pellolle ei voi mennä kuin jättimarketin HeVi-osastolle. Tänään ei voi haluta mangoldia ja huomenna rucolaa. Pellolta tulee kerran viikossa sitä minkä pelto haluaa antaa. Kuluttajan on sopeuduttava pellon tahtoon eikä päinvastoin.
4 kommenttia
Ti 01.05.2012 @ 10:14
... ja ne tämän kevään kasvit: Palsternakka, porkkana, kesäkurpitsa, purjo, sipuli, kaalit, lanttu, maissi, pavut, varhaisperuna, punajuuri, käyttöyrtit, kurpitsat, maa-artisokka, kurkut, tomaatit ja salaatit. Ja silmälle tietysti kukkia.
Ti 01.05.2012 @ 18:45
Tämä ohjelma oli ihan huipputärkeä tietoisuutemme lisäämiseksi! Olet oikea taiteilija, Eve - se paljastui ohjelman kulusta, siihen eläytymisestä. Hiljaisuus, luonnonäänet juuri sopivissa kohdissa, loi siltaa yhteisöllisyyteen, ykseyteen. Mitä pioneerityötä Heidi, Olli ym. tekevätkään, suurkiitos kaikille!