Esityslista 1.2. Mitä työtön saa tehdä?
Kokoukseen on kutsuttu vanhempi hallitussihteeri Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä ja toiminnanjohtaja Anitta Raitanen Kansalaisareena ry:stä.
1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen järjestäytyminen
3. Laittomuuden ja päätösvallattomuuden toteaminen.
4. Vallallaolevien asenteiden esittely ja horjuttaminen.
Viranomainen kyykyttää työtöntä aina kun voi. Tämä uskomus elää vahvana. Jokainen tarina epäreilusti katkaistusta päivärahasta kiehauttaa keskustelupalstojen kommentit hellalle.
Jokaisella kansalaisella on oikeus tehdä vapaaehtoistyötä. Työttömät ovat kuitenkin eriarvoisessa asemassa, sillä heidän on oltava työmarkkinoiden käytettävissä. Tästä periaatteesta on johdettu sääntöjä ja mittareita, jotka rajoittavat työttömän oikeuksia jo liikaa, ainakin Kansalaisareenan mielestä.
Monen yhteisön toiminta lamaantuisi ilman työttömien vapaaehtoisenergiaa. Työ- ja elinkeinoministeriö muistuttaa kuitenkin, ettei työttömyyspäivärahaa ole tarkoitettu järjestötoiminnan tukemiseen.
Ministeriö reagoi kansalaisten tyytymättömyyteen tarkentamalla ohjeita (sivut 23-25). Eri työkkäreissä on ollut erilaisia omia käytäntöjä, joita ammuttiin ohjeistuksella alas. Enää ei vapaaehtoiselle voi sanoa, että kaksi tuntia päivässä on ok, mutta kolme ei.
On myös asiatonta suosia tiettyjä hyväntekeväisyysorganisaatioita. Kaikkien vapaaehtoistyötä tarjoavien järjestöjen ja yhdistysten on oltava samalla viivalla. Kirkko ja SPR eivät ole sen sallitumpia kuin pienet yhteisötkään.
Saako työtön toimia järjestysmiehenä ja lipunmyyjänä rockfestivaaleilla?
5. Muut asiat
Sauforisti Yrjänä Sauroksella on oikeus häiriköidä kokousta sanoin ja sävelin.
6. Kokouksen päättäminen.
Eve Mantun kuriton kokous nro 5 pidetään lauantaina 1. helmikuuta klo 10.00. Pöytäkirjan tarkastajina koko Suomen kansa.