Ke 22.02.2012 @ 15:37Jyrki Richt

Ajankohtaisohjelmien ensi-iltaviikko

Kirjoittaja on Ylen ajankohtaisjournalismin päällikkö.

Miksi ajankohtaisohjelmat uudistuvat? Mitä tavoitellaan?

Tätä minulta ovat kyselleet niin kollegat kuin kylänmiehetkin. Ajankohtaisohjelmathan esittelevät tällä viikolla uusia ilmeitään joka arki-ilta.

Tavoittelemme ainakin kolmea asiaa.

Ensimmäinen on moderni, raikas, teknisesti ja visuaalisesti ajassa kiinni oleva ilme. Se löytyy isojen screenien hallitsemasta A5-studiosta Pasilasta, josta loihditaan viikon aikana neljä erilaista A-studio -ilmettä.

Variaatio teemasta löytyy Tohlopista, jossa Ajankohtaiselle kakkoselle on luotu pelkistetyn moderni ja tyylikäs lavastus.

Ohjelmien tunnukset perustuvat huimasti suihkuavaan jauhemaaliin, jonka takaa paljastuvat tutut symbolit: A-studion ”a” ja Ajankohtaisen kakkosen tutka.

Toinen tavoite on levittää ajankohtaisjatkumo viisipäiväiseksi arkisin iltayhdeksältä.

A-perheeseen liittyy perjantain A-studio: Stream, ohjelma, joka kytkee yhteen verkkokeskustelut, sosiaalisen median ja televisio-ohjelman. Ennakkoluulottomasti omia polkujaan kulkien.

Kolmas tavoite on kirkastaa kunkin a-ohjelman luonnetta ja profiilia. Maanantai A-studio panostaa omiin, tutkittuihin aihenostoihin. Ajankohtainen kakkonen lupaa avata joka tiistai ulkomaanjournalismin näyteikkunan. Keskiviikon A-studiota kehitetään talouteen, politiikkaan ja kansainväliseen politiikkaan erikoistuvana syvennyspakettina.

Torstain A-studio:Talk on edelleen viikon kiinnostavin debatti, ja perjantain A-studio:Stream etsii aiheet, näkökulmat ja kommentoijat verkosta.

Kaikki ohjelmat reagoivat herkästi myös päivän aiheisiin. Tätä edesauttaa tiivistyvä yhteistyö uutistoiminnan kanssa.

Ja älkää huolestuko: tutut Silminnäkijä, Pressiklubi ja A2 Teema jatkavat tärkeänä osana tarjontaamme.

Nyt kun uudistuksen tulokset ovat nähtävillä ja arvioitavina ilta illan jälkeen, otamme mitä mieluiten vastaan yleisömme kommentteja ja ehdotuksia. Maanantain A-studion liikkuvasta taustagrafiikasta olemmekin saaneet jo runsaasti kriittistä palautetta. Taustakuva liikkui todellakin häiritsevän nopeasti.  Ongelma on tiedostettu ja liike korjataan välittömästi. Hiotaan yhdessä ohjelmistamme entistä parempia ja antoisampia!

7 kommenttia

Uusi studio on hyvin valoisa ja miellyttävän näköinen, mutta.....
1) tausta screenille haastateltavan taakse ajettu lähes väritön pyörivä A oli erittäin levoton ja selvästi häiritsi haastateltavan puheen seuraamista

2) samaa täytyy sanoa "huimasti suihkuavasta jauhemaalista", josta haastateltavien nimet ilmestyvät ruutuun. Erittäin häiritsevää.

terveisin Jukka Tamminen

Tunnuksissa on hyviä ideoita, mutta toteutus on jäänyt datailevan näytönsäästäjämäiseksi. Asiaa voisi auttaa melkoisesti jo sekin, jos jauhemaalisuihkut yhdistettäisiin Tv-uutisten tapaan suoran studiokuvan päälle tms.

A-studion uusi aloitus olisi ollut dynaamisempi, jos toimittaja ei olisi istunut haastateltavan kanssa studion nurkassa. Ensimmäiset kuvat näyttivät lähinnä tyhjältä studiolta. Vastaavasti A2:ssa taas oli ajoittain suorastaan koomisella tavalla kiire, hyvä kun juontajat edes pysyivät lavasteissa.

Tekstiplanssit kannattaisi vielä miettiä kokonaan uudelleen. Tehoste ei häiritse, mutta piiiiitkät palkit tuovat mieleen takavuosien tunkkaiset grafiikat. Ilmeisesti palkkien eriväristen taustojen tarkoituksena olisi, että haastateltavan nimi olisi toisen ja titteli toisen värin päällä? Nyt näin ei ole aina ollut, mikä vahvistaa kolhoa vaikutelmaa.

Pienenä detaljina vielä, että Ajankohtaisen kakkosen nimi oli jostakin syystä kirjoitettu isolla K:lla ainakin lavasteen läpinäkyvissä elementeissä. Pieni asia, mutta tyylirikko tunnukseen verrattuna.

Kiitos kommenteista. Taustagrafiikan liikettä olemme hillinneet jo viikon mittan ja haemme linjan, joka ei häiritse ja toivottavasti sopii useimpien silmään.

Suihkuava jauhemaali on yksi graafisista perusideoista, joten siitä ei luouta, mutta suihkeiden määrää ehkä harkitaan vielä.

Kiitos ideoista.kun tehdään näinkin isoa ilmeuudistusta, jää ensi-illan jälkeen vielä paljon säätämistä ja parhaiden ratkaisujen etsintää.

Eriväristen palkkien pitäisi tosiaan osua nimen ja tittelin päälle erikseen. Tässä oli ensmmäiseissä lähetyksissä hiukan huojuntaa, mutta tuokin asia kyllä korjaantuu.

Todellinen pohjanoteeraus on uusi A-ilmeenne, todella levotonta ja häiritsevää. Kuulepas Jyrki Richt, graafinen perusideanne on perseestä ja syvältä. Olisi parempi tunkea se takaisin sinne, mistä olette sen kaivaneetkin. Tuota voisi verrata radion puheohjelmaan, jossa rokki soisi taustalla estämässä kuulijaa keskitymästä itse asiaan. Vai sekö teillä on tarkoituskin, täyttää ohjelma-aika tyhjänpäiväisellä rääpimisellä???

Ja tämä Stream, ohjelman taso, tai paremminkin sen puute näyttä korreloivan lavastuksen kanssa. Mikä Stream??? Miksi kaikki pitää vääntää ulkomaankielelle. Miksi lähetetään pitkät pätkät ulkomaankielistä haastattelua ilman tekstitystä Suomen ykköskanavalla???

a-stream oli sarjan ylivoimainen pohjanoteeraus hengästyttävä hosuminen huono visuaalinen rauhaton
tausta tekstivieritykset alareunassa englanninkielinen haastattelu huonolla ääniyhteydellä studio täynnä
porukkaa aikaa 30 min verenpaine nousi pitkäksi aikaa. Miksei a-ohjelmat voi olla tunnin mittaisia ja
ylikin ja asiat käytäisiin hyvin läpi eikö keskusteluohjelmat ole aika edullista ohjelmaa YLElle.
Pressiklubi oli erittäin hyvä mutta sekin liian lyhyt.

Kovin levotonta ilmettä on ollut edelleen, mutta toisen asiaan. Kellekään uuden ilmeen tekijöistä ei ilmeisesti ole tullut mieleen, ettei kaikilla katsojilla ole seinän kokoista taulutelevisiota. Nimittäin ne henkilön nimitekstit, jotka silloin tällöin ruutuun vilahtavat, näkyvät perin huonosti vanhan 26" putkitelevision ruudulla. Itse nimi vielä jotenkin näkyy, mutta jäljessään oleva selite ylen huonosti, koska teksti on vielä pienempää ja kontrasti taustaväriin hyvin pieni.

Tämä yleläisten piittaamattomuus ei suuresti ihmetytä, ei Ylessä ole tähänkään asti piitattu pätkääkään yleisradiolain 7§ määräyksestä 'jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin'.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu