Mikä Ylessä kiinnostaa?
Kirjoittaja on tuottaja Yle.fi:stä.
Miten karvaläjästä rakennetaan viikset? Kuinka ihoon saa taiottua aidolta näyttävän ruhjeen? Mitä tarvitaan, että studio muuttuu avaruusmaisemaksi? Muun muassa näihin kysymyksiin sain vastauksen tutustuessani Yle Tuotannon toimintaan.
Tuo tutustumiskäynti kirkasti minulle sen, miten moninaista osaamista tarvitaan, kun tehdään kiinnostavia ja monipuolisia tv-ohjelmia. Ajatellaanpa vaikka värimäärittelijää. Mitä hän tekee? Työtään esitellyt värimäärittelijä näytti meille, miten tavallisessa valaistuksessa kuvatusta otoksesta saa värejä säätämällä aivan erilaisen – vaikkapa synkeän pelottavan tai värikkään psykedeelisen. Olin vaikuttunut. Olisin toivonut, että kaikki saisivat jakaa elämyksen kanssani.
Kun minulle kuluneen kesän korvilla tarjottiin mahdollisuutta lähteä selvittämään, miten Ylen yhtiönä tulisi näkyä verkossa, en epäröinyt hetkeäkään. Yle on niin kiehtova talo, että sen toiminnasta riittäisi loputtomasti kerrottavaa. Parasta kaikessa on se, että verkko mahdollistaa vastavuoroisuuden: pystymme paitsi kertomaan toiminnastamme, myös kuuntelemaan ihmisten toiveita, etsimään ideoita ja vastaamaan kysymyksiin.
Yle on iso talo, ja on ymmärrettävää, että toiminnan laajuus ja periaatteet eivät ole kaikille selvillä. Yle on kuitenkin suomalaisten omistama yhtiö, joten kansalaisilla on oikeus tietää, mihin heidän tv-maksurahojaan käytetään.
Ylessä tehdään paljon töitä sen eteen, että ymmärtäisimme suomalaisia ja heidän tarpeitaan nykyistäkin paremmin. Tämä verkkonäkymiseen liittyvä hanke on yksi osa tuosta kaikesta.
Aloitin selvitystyöni jututtamalla Ylen johtajistoa. Kävi ilmi, että Ylellä on paljonkin halua olla avoin ja vuorovaikutteinen yhtiö. Avoimuuttamme rajoittavat enemmän käytäntöjen puute ja aikapula kuin haluttomuus. Avautuminen voi myös olla monelle vaikeaa: ei tiedetä, onko omasta työstä kertominen suotavaa, ja viestintätaidotkin saattavat arveluttaa.
Elokuussa käynnistyneeseen hankkeeseen kuuluu mm. seuraavia osa-alueita:
- yhtiösivun uusiminen. Jatkossa Ylen eri toiminnoilla on mahdollisuus tuottaa omaa sisältöä sivuille.
- Avoin Yle -blogin aktivoiminen. Blogin tarkoitus on valottaa yhtiön toimintaa monista eri vinkkeleistä.Kuka tahansa voi ehdottaa siihen aihetta, ja kirjoittajana voi olla kuka tahansa yleläinen
- Facebook-näkyvyyden puntaroiminen: kuka, missä, milloin ja miten?
- verkkoelämästä innostuneiden yleläisten löytäminen ja sparraaminen
- kiinnostavien aiheiden kartoittaminen
- tarvittavan koulutuksen järjestäminen
- eri some-kanavien merkityksen määritteleminen
- yhtiöstä kertovien sisältöjen löydettävyyden parantaminen.
Olet tervetullut osallistumaan tähän ideointiin. Mikä Ylessä on kiinnostavaa? Millä tavoin ja millä kanavilla sinä haluaisit keskustella Yleen liittyvistä asioista. Miten ja minkälaista tietoa kaipaat Ylestä?
4 kommenttia
Ma 31.10.2011 @ 12:24
YLEssä yleensä kiinnostaa sen lakisääteiset velvoitteet ja kuinka mm. Pikku Kakkosessa voidaan täyttää sekin periaate, että kaikki tieto on kaikkien lasten ulottuvilla. Mm. se tieto, että hämärällä jo pitää käyttää tai olisi hyvä käyttää heijastinta ja Maltti & Valtti viestittävät hienosti liikennekasvatuksesta.
Itsestä hauskaa on myös eri tahojen välinen yhteys. YLÄfemman ja TV1:n ja TV2:n ja sitten taas radiokanavien.
Nettipalvelut ovat tietenkin etenkin lapseperheessä hyvin tärkeitä, koska kukapa ei katsoisi Oktonautteja miljoonaa kertaa putkeen.
Itse varmasti koukuttuisin YleLeaksin tyyppisten ohjelmien vietäväksi, jos niilläkin olisi jotain uudenlaista FB tai muuta oheistoimintaa. Videoita tai jotain. Koukkuja. Nokkelaa. Mutta se taitaa olla kiinni tuotantoyhtiöistä.
Niin ja YleUutiset iPhone-appsi pitäisi olla! En edes tiedä onko, muttei kukaan ole sellaista minulle vielä suositellut. Lukuisista iPhone-kavereistani. Se on se oma pääväylä pysyä uutisista ajantasalla. Sksi HS-jyllääkin omassa uutisvirrassani ykkösenä.
Niin ja LastenYle.
Yle on niin iso. Siellä kiinnostaa niin moni asia. Vaikkapa se, että kuka arkistoi kaikkia nauhoja ja merkitsee niihin tagit: "Mies, Ulkohuussi, 70-luku…" ja missä ne kaikki nauhat ovat.
Talon virtuaaliesittely olisi hauska ja mielenkiintoinen. Onko sellaista?
Ma 31.10.2011 @ 21:00
Hei Hanna ja kiitos monista hyvistä vinkeistäsi! Niin kuin itsekin sanot, Yle on tosi iso talo ja siihen voi löytää lukemattomia lähestymiskulmia. Olemme uudistamassa yhtiön toiminnasta kertovaa sivustoa, ja monista mainitsemistasi asioista tulemme kertomaan entistä enemmän uudella yhtiösivulla + tässä AvoinYle-blogissa. Esittelemme mm. taloa, sen toimintaperiaatteita ja Ylellä työskenteleviä eri alojen ammattilaisia.
Laitan kysymyksesi iPhone-appsista uutisten nettitiimille. Olethan ladannut jo Yle Areenan ja Lasten Yle Areenan applikaatiot? Viimeksi mainittu on ainakin meidän naperon suuri suosikki.
Ti 01.11.2011 @ 15:30
Minua kiinnostaa talous: se, miten tv-lupamaksurahoja käytetään. Sekä sisältö: se, mitä tv-katsojille Ylen kanavilla näytetään.
Miten paljon rahaa eri ohjelmien ostoon menee? Kumpi on halvempaa, Ylen oma tuotanto vai ulkopuolelta ostettu? Millä perusteella jokin ohjelma ostetaan?
Kuinka paljon Yle käyttää rahaa urheiluohjelmiin? Miksei niitä anneta tyystin kaupallisten kanavien hoitoon?
Meidän perheessä on harmiteltu FST5:n osittaista alasajoa. Paljonkohan tällä on säästetty?
Ylen radiokanavien tarjonta on jäänyt minulle hämäräksi, ja toivoisin enemmän tietoa siitä, millaista ohjelmaa on tarjolla esim. lapsille.
Tällaista tietoa voisi olla esim. blogeissa, Facebookissa, nettisivuilla.
Ti 01.11.2011 @ 16:09
Moi Anna, käy ihmeessä ensi töiksesi selailemassa Ylen kertomuksia:
http://yle.fi/yleista/2010/etusivu/
Vuosi-, yleisö- ja henkilöstökertomuksessa käydään läpi sitä, miten Yle toimii, mihin tv-maksut käytetään, mihin suuntaan Yleä kehitetään jne.
Lisäksi Avoin Yle -sivustolta löytyy kaikenlaista kiinnostavaa tietoa Ylestä ja sen toiminnasta:
http://avoinyle.fi/www/fi/index.php
FST5:n ja SVT Worldin yhdistäminen samalle kanavapaikalle ei niinkään ole kanavan alasajoa vaan tarjonnan monipuolistamista. Siitä lisää mm. täällä:
http://avoinyle.fi/www/fi/FAQ/FST5_ja_SVTWorld.php
Noin yleisesti kotimainen tuotanto on kalliimpaa kuin ulkomainen, ja Ylen omatuotantoinen tietysti edullisempaa kuin ulkoa ostettu. Yksittäisten ohjelmien hintojen vertailu on vähän hankalampaa, kun tuotantoratkaisuja on monenlaisia.
Urheilu herättää melkoisia intohimoja ihmisissä. Toisten mielestä sitä tulee liikaa, toisten mielestä sitä pitäisi tulla paljon lisää.
Tosi kiinnostavaa lukea, minkälaiset asiat kiinnostavat! Otetaan varmasti onkeemme ja jaetaan tietoa enemmän ja laajemmin.