Ke 03.12.2014 @ 09:00Risto Kuulasmaa

Risto Kuulasmaa: Julkaisupäällikön manifesti

 

Risto KuulasmaaYle uudistaa tv-tarjontansa ja -konseptinsa seuraavan kahden vuoden aikana. Ylen tv ja Areena yhdistyvät. Ylen palvelutehtävä vahvistuu jatkuvasti netissä ja mobiilissa.

Minut on valittu Ylen tv:n ja Areenan julkaisupäälliköksi ja operaation muutosjohtajaksi. Se on mielenkiintoinen paikka. Suunta ja strategia ovat mielestäni oikeat ja ajan tasalla. Suhtaudun intohimoisesti uuden käyttäjäkokemuksen luomiseen ja Ylen verkkopalvelujen tuotteistamiseen.

Haluan työskennellä Ylessä, joka on maailmanluokan edelläkävijämedia ja jossa koetaan ylpeyttä omasta työstä ja yhtiöstä. Yle on monissa asioissa Pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden suunnannäyttäjä. Kärkipaikan pito vaatii rohkeutta ja jatkuvaa uusiutumiskykyä.

Tavoitteeni on luoda uutta keskustelukulttuuria Ylen ja katsojien välille. Paitsi kollegani ja televisiotuotantoyhtiöt, haluan kutsua dialogiin myös monialaisia ja näkemyksellisiä kumppaneita. Ja kaikki muutkin, jotka ovat pohtineet yhteistyötä: tervetuloa Isoon Pajaan!

Suomalaiset tuntevat Ylen tv-kanavat läheisiksi, mutta etenkin nuorten kanssa toimiminen kaipaa uusia liikkeitä. Haluankin luoda yhdessä tubettajien kanssa uuden sukupolvikokemuksen. Unelmieni Yle luo nuorille puitteet ja välineet kokeilla uutta. Otetaan riskejä ja valmistaudutaan siihen, että kaikki ei aina onnistu. Liikkuva kuva on ennenkin ollut radikalismin väline. Tekojen kautta syntyy suhde näihin Ylen tuleviin asiakkaisiin. Samalla toimitaan mahdollistajana uuden sukupolven tuleville ammattilaisille.

Koen ylpeyttä siitä, että saan johdettavakseni yhden kansallisaarteistamme: Ylen arkistot. Arkistojulkaisemisella on vielä monta voittoa edessään. Ylellä on vankka arvopohja: Julkaisut-yksikössämme käännetään ja versioidaan sisällöt kaikille suomalaisille, myös näkö- ja kuulovammaisille. Ylellä on julkisen palvelun tehtävä sivistää. Ylellä on mahdollisuus tehdä avauksia murroksessa olevan digitaalisen oppimisen alueella.

Aikomukseni on ensimmäisestä työpäivästäni lähtien edistää ketterän toiminnan kulttuuria Ylessä. Johtamisessani suosin keskeltä johtamista, päällikkötiimin jäsenenä. Osastooni kuuluu 200 ihmistä. Aloitan tutustumalla ja kuuntelemalla. Alku menee faktoja ja kohderyhmädataa omaksuessa. Omassa työkalupakissani tuon mukanani workshop- ja co-creation metodeja.

Vaadin työn korkeaa laatua itseltäni ja muilta, ja katson omaa positiotani kansainvälisessä kontekstissa. Oma ja tiimini osaaminen täytyy olla kansainvälistä tasoa. Se tarkoittaa vilkasta kansainvälistä yhteistyötä.

Olen systeemiajattelun kannattaja. Organisaatioissa on se tunnelma, jota sen yksilöt kantavat sisällään: 60 % ihmisten sairauksista johtuu stressistä. Hyvässä hapessa oleva ja työstään innostunut työntekijä synnyttää lisäarvoa. Kannatan tavoiteorientoitumista: ihminen voi hyvin, kun hän asettaa ja saavuttaa tavoitteita työssä ja sen ulkopuolella. Haastan talvikaudella itseni ja yleläiset kerryttämään kilometrejä Keskuspuiston hiihtoladuilla.

Nimitykseni jälkeinen huomenlahjani tiimilleni on Pixarin perustajan, Ed Catmullin tuore kirja Creativity, Inc. Catmullin kirja on tärkeä puheenvuoro luovan organisaation kulttuurista, menestyneen tekijän näkökulmasta.

Kiitän kutsusta ja luottamuksesta. Elämme taloudellisesti haastavia aikoja. Ylelle on suotu resurssit ja mahdollisuus olla rohkea. Laitetaan tuulemaan!

Ylen tv:n ja Areenan julkaisupäälliköksi on nimitetty BA, MA, Risto Kuulasmaa (36). Kuulasmaa aloittaa tehtävässään 19.1.2015. Julkaisupäällikkönä Kuulasmaa vastaa kokonaan uudesta tehtävästä. Hänen vastuullaan on Ylen televisiokanavat ja Areenan yhdistävä uusi organisaatio. Sen organisaatioon kuuluvat Yle Areena, Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Kansainvälinen hankinta, Yle Arkisto, Sijoittelu- ja lähetyssuunnittelu sekä Yle Kääntäminen ja versiointi. Risto Kuulasmaa aloitti television tekemisen kaapelikanava MoonTV:llä. Hän on toiminut Duudsonien taustajoukoissa tuottajana ja strategina sekä vuodesta 2010 Madventuresin tuottajana ja strategina. Ennen pestiään Ylessä Kuulasmaa toimi omistamansa Not Guilty -yrityksen toimitusjohtajana. Hän on työskennellyt Docventuresin ja Tubecon-tapahtuman vastaavana tuottajana ja toiminut useiden eri yritysten johdon strategisena konsulttina. Kuulasmaa on palkittu kolmesti Kultaisella Venlalla, kaksi kertaa Formaatti Finlandialla sekä kerran Jussi-palkinnolla.

 

10 kommenttia

Näen tässä mahdollisuuden. Tolla taustalla ja näytöillä on todellakin lupa odottaa hyvää. Loistavaa uutta linjaa odotellessa!

YLEn suurin kuuntelija- ja katsojaryhmä ovat vielä pitkään ns. suuren ikäluokan +/- kansalaiset, suuri osa maaseudulta. Ja arvattavasti suuri osa vähemmän koulutusta saaneita. Tässä uuden median ja netin hypetyksessä Ylen ei pidä hylätä perinteisen tv:n katsojia ja rynnätä nettihysteriaan. Huolestuttavaa on että esim. perinteisen kotimaisen draaman ja elokuvan, kulttuuriohjelmien ja dokumenttien teko on ulkoistettu ja laitettu kaupallisen ansainnan armoille. YLEn suuri tehtävä on ylläpitää suomalaista kulttuuria ja suomenkieltä. Nyt ollaan jo menossa epämääräiseen "kansainvälisyyteen".

Olen samaa mielta edellisen kirjoittajan kanssa. Ei meita suuren ikaluokan ihmisia saa unohtaa.
Lisaa perinteista suomalaista draamaa vaan.

Olen samaa mielta edellisen kirjoittajan kanssa. Ei meita suuren ikaluokan
katsojia saa unohtaa. Lisaa suomalaista perinteista draamaa vaan.

Yleviä sanoja Mr. Kuulasmaa! Koska otaksun teidän hallitsevan sujuvasti toista "kotimaista" , kirjoitan tämän englanniksi: I can not escape impression, that your political expediency dictates your stories more that the truth. Which party membership do you have? Yle's many commentaries are full of misleading reporting, twisted facts, white lies and outright lies. That situation does not mix well or enhance the lofty goals of your manifest. Particularly your reporting of Middle East situations are totally propaganda and not the truth.

Tervetuloa tuulettamaan käytäntöjä, mutta älä aliarvioi nykyhenkilökunnan osaamista ja halua olla kehityksessä mukana. Nykyjohto on menettänyt työntekijöiden luottamuksen, eikä ihme. Poteroihin kaivaudutaan, koska taloon on luotu pelon ilmapiiri. Vaikeatkin työsuhdeneuvonpidot on mahdollista toteuttaa sivistyneesti, ei siis siten kuin nyt käynnissä olevat yt:t ovat osoittaneet. Työntekijät ovat avarakatseisia töittensä suhteen, esimiespuoli mollaa alaisiaan syyttä suotta.

Hieno mahdollisuus. Aamu-tv:n haastattelussa Risto Kuulasmaa otit esiin personoidun lähetyksen seuraamisen. Hyvä. Tämä idea onkin jo aiemmin ehdotettu ja tullut esiin Uutisvahdin kehitystyössä. Samoin HS:n haastattelussa mainitsit hakutoimintojen kehittämisen, joka myös on Ylen yleisöpalautteessa aiemmin toivottu ja ehdotettu.

75-vuotias äitini ilmoitti, ettei hän halua mitään seniorikatsojille tarkoitettua tv-ohjelmaa...
Miksi koko Ylen tv-tarjonta pitää valjastaa nuorten temmellyskentäksi?
Joo, saa mokata joo. Mutta älkää nyt kuvitelko, että koko suomalainen nuoriso ja nuoret aikuiset haluavat katsoa niitä markinaaliryhmille tarkoitettuja ohjelmia...
Jos Moon-tv olisi ollut hyvä juttu, se vieläkin olisi toiminnassa.
Yhtenä hetkenä ilmoitetaan, että 260 000 katsojaa on liian vähän, ja ohjelma lopetetaan, markinaaliryhmälle suunnattu...
seuraavalla viikolla ilmoitatte, että nyt ei katsojaluvuilla ole väliä, ei tavoitella suuria katsojalukuja vaan tehdään markinaaliryhmille, huhhu!
Koittaisitte siellä Ylessä päättää kenelle te niitä ohjelmia teette, vai annatteko koko kanava ryppäänne nuorille propellipäille koekentäksi? Luuletteko te, että sitä suuri osa katsojista haluaa?
Minäkään en halua katsoa niitä seniorikansalaisille tarkoitettuja ohjelmia, vaan samaa kuin äitini ja kolmekymppiset lapseni; kulttuuria, musiikkia, ajnkohtaisia keskusteluohjelmia ja hyvin tehtyä kotimaista draama.
Ja voin kertoa teille, ettei meitä ole vain viisi eikä viisikymmentä vaan tuhansia jos vain haluatte siellä norsunluutornissanne tietää...

Tuo linnanjuhlat oli huonoin mitä on pitkiin aikoihin nähty, missä ne teidän kameranne ja ajatuksenne olivat, hiihtokisoissako?

Samuli Ehn kirjoitti:

Näen tässä mahdollisuuden. Tolla taustalla ja näytöillä on todellakin lupa odottaa hyvää. Loistavaa uutta linjaa odotellessa!

nyt sä oot hiljaa ja oot ihan hiljaa.
mä tässä kirjoitin pitkän jutun ja siihen tuli joku haista paska... vastaus.
Eti se jostain ja yritä siihen keksiä joku järjellinen vastaus.

Olen jo edellä kommentoinut ja olen edelleen aiemman kirjoitukseni kannalla. NYT LUETTUANI muutamia kommentteja täällä ja erään kommentin jälkeen RIsto Kuulasmaan vastuksen jälkeen TULI MIELEENI: ENTÄ MITEN HOIDETAAN TEKIJÄNOIKEUSTILANNE esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, että on aikaansaatu avustajien kera sellainen ohjelma tai kokonainen 'ohjelmakestoidea', että joku ison työn tehnyt katsoo olevansa ns.päätekijä ja ryhtyy vaatimaan oikeuksiaan ideastaan jälkikäteen? ONKO KAIKISSA OHJELMATAPAUKSISSA YLE päätekijä ja TEKIJÄNOIKEUDEN OMISTAJA? ELI TARKOITTAAKO AVUSTUSPALKKIO käytännössä, että avustaja kaikissa tapauksissa yksiselitteisesti luovuttaa ideansa kaikkine oikeuksineen YLE:lle? Viitsitkö Risto kommentoida vielä tähän.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu