Ma 29.04.2013 @ 14:37Leevi Kokko

Dataa auki – tätä se tarkoittaa käytännössä

Leevi KokkoKuukausi sitten kollegani Sami Kallinen kertoi tässä blogissa, miten “Yle tulee avaamaan sisältöjään ja dataansa entistä enemmän”. Yleisradion tutkimuksesta ja raportoinnista vastaaville asiakkuuspäälliköille tämä toteamus tietää positiivisessa mielessä kiireisiä aikoja – seuraavassa kaksi käytännön esimerkkiä asiakas- ja markkinadatan avaamisesta tältä keväältä.

Areenasta vastaavan päällikön Kari Haakanan johdolla julkaisimme äskettäin kaikkien aikojen ensimmäisen kuukausikatsauksen Areenan käytöstä. Jatkamme ja kehitämme raportointia joka kuukausi. Tavoitteemme on auttaa koko suomalaista sisältö- ja teknologiamarkkinaa ymmärtämään digitaalisen videon käyttötapoja ja -tottumuksia. Tätä dataa saattaa nopeasti muuttuvassa maailmassa olla vaikea muuten saada käyttöönsä.

Yksi esimerkki mielenkiintoisesta markkinadatasta on vaikkapa lasten sisältöjen käyttömäärä mobiililaitteilla. Oma unelmani Ylen avoimen datan jakelusta perustuisi rajapintaan, johon voisi suoraan kohdistaa tietopyyntöjä, jotka koskevat Ylen sisältöjen käyttöä.

Sen lisäksi, että tutkimme ja julkaisemme palveluiden käyttödataa, pyrimme jatkossa entistä useammin jakamaan itse tai yhteistyökumppaneiden kanssa yhteistyössä tuotettavan tutkimustiedon lähdeaineiston avoimesti kenen tahansa käyttöön. Esimerkki tästä on 15/30 Research -tutkimusyhtiön kanssa 2011 julkaistu Suomalaiset verkossa -tutkimus, jonka data jaettiin CC-lisenssillä saman vuoden kesäkuussa.

Suomalaiset verkossa -kyselystä on tätä kirjoitettaessa menossa kentälle seurantatutkimus. Sen tulokset ja data jaetaan kesän 2013 aikana samalla tavoin kuin aiemmankin kyselyn aineisto.

Kuulen mielelläni, mikäli sinulla on palautetta tai ajatuksia näistä data-avauksista, joita olemme jo tehneet. Erityisen kiinnostavaa on kuulla, mitä dataa Ylen digitaalisten palveluiden käytöstä haluaisit nähdä julkaistavan.

Asiasanat: 

6 kommenttia

Tarviiko sitä niin mahdottomasti joka vehkeen kanssa touhottaa? Satsaisitte laatuun. Entä miksi ylen sisältö ei juuri näy ulkomailla, yle-veroon ulkosuomalaiset kuitenkin kelpaavat maksajiksi.

Kuukausikatsauksen sivua ei löydy...?

Anonyymi kirjoitti:

Kuukausikatsauksen sivua ei löydy...?

Nyt toimii, linkityksessä oli virhe.

Olen Kaisan kanssa samaa mielta. Varsinkin kaikki suomalaiset sarjat voisi ihan hyvin nayttaa
taalla ulkomailla. Kuinka moni taalla ymmartaa suomen kielta? Vain suomalaiset!
Yle-veroa maksaa moni ulkomailla asuva suomen kansalainen ja mita siita saa vastikkeeksi?
Ilmaiskaa mielipiteenne kaikki te ulkosuomaliset, jotka luette taman!

Olisi hienoa, jos ohjelmien tekstitykset olisi saatavilla areenan ohjelmiin linkitettynä aikakoodattuina. Tällaisen tiedon varaan saisi tehtyä ihan uudenlaisia suosittelu- ja ohjelmamuistutusjärjestelmiä.

Ylen avaukset ovat hyviä. Erityisesti käyttöä koskeva tieto hyödyttää meitä kirjastoissakin. Kun näkee, miten paljon lastenohjelmia katsotaan netistä ja erityisesti mobiililaitteilla, on valmistauduttava mobiilisukupolven rantautumiseen muidenkin palvelujen käyttäjäksi.
Verkkojakeluun liittyvät tekijänoikeudet todella vaativat remonttia: rajojen ulkopuolella haluttaisiin seurata Yleä. Nythän siihen kykenevät vain nörtit, jotka osaavat kiertää muurin.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu