Ti 06.05.2014 @ 11:00Pekka Laine, musiikkitoimittaja

Sukellus syviin tunteisiin

Pekka Laine on Ylen musiikkitoimittaja. Hän on yksi rakastetun ja useasti palkitun Iskelmä-Suomen tekijöistä. Pekan teksti on julkaistu myös Ylen vuosikertomuksessa 2013.

Pidin alusta asti iskelmää aika ylittämättömänä dokumenttisarjan aiheena. Jos haluaa peilailla suomalaisen populaarimusiikin eriskummallista evoluutiota maamme lähihistoriaan, iskelmää palkitsevampaa teemaa on vaikea kuvitella.

Iskelmä-Suomi oli antoisa ja työläs rupeama, joka tuntui tärkeältä tehdä. Loistava ammattilaiskopla kuvaajasta leikkaajaan ja äänimiehestä arkistotoimittajaan oli kertomassa merkityksellistä tarinaa. Halusimme osoittaa, että iskelmä on paljon enemmän kuin ylimalkaisesti oletamme sen olevan. Halusimme herättää ajatuksia puhumalla musiikinlajista, jota yleensä pidetään kaikesta ajatustoiminnasta vapaana vyöhykkeenä. Halusimme tutkia historiaa tunne edellä.

Televisioiden ja radioiden ääressä taisi aika moni silmäkulma kostua. Samoin kävi meille tekijöille. Iskelmä on syvien tunteiden musiikkia.

Iskelmä-Suomi antoi yleisölle mahdollisuuden sukeltaa mielenmaisemaan, joka on samalla kertaa sekä nostalgisen tuttu että yllätyksellinen.

Mielestäni Yleisradion tehtävä on kertoa suomalaisuuden kannalta keskeisiä tarinoita yhä uudelleen ja kysyä samoja perimmäisiä kysymyksiä. Keitä olemme? Miksi olemme sellaisia kuin olemme? Oma julkisen palvelun missioni on puida näitä kysymyksiä tekemällä mahdollisimman laadukkaita musiikkiohjelmia.

Iskelmä-Suomi on musiikin juhlaa
Iskelmä-Suomi toi Yle Teemalle uuden katsojaennätyksen


Iskelmä-Suomi

  • radiossa henkilökuvia, 40 osaa, Yle Radio Suomi, 340 000 kuuntelijaa
  • tv:ssä dokumentteja, 10 osaa, keväällä Yle Teemalla, uusintana kesällä Yle TV1:ssä, tavoite 100 000, toteuma 540 000 katsojaa 
  • verkossa ohjelmat Yle Areenassa ja Iskelmä Suomi -sivustolla taustamateriaalia, haastatteluja, soittolista sekä helmiä ja harvinaisuuksia Yle Elävässä Arkistossa 
  • kohderyhmä: 30–44-vuotiaat, tavoitti parhaiten: yli 45-vuotiaat 
  • kirja ja tallenteet: Iskelmä-Suomi – kymmenen tarinaa kaihosta, kilometreistä ja iskelmästä, toim. Pekka Laine + 14 cd-levyä (Warner Music)


Yleisöltä

"Monet kauniit muistot palautuu mieleeni tämän ohjelman myötä."
"Maanantaista on tullut suosikkipäivä ja sit kavereiden kanssa spekuloidaan!"
"Tällaisten ohjelmien takia Yle-veroa ei niin paljon keljuta maksaa. Hyvin tehdyt haastattelut keskeisiltä alan vaikuttajilta antoivat todella mielenkiintoista tietoa alan taustoista. Hienot vanhat filminpätkät sekä itse musiikki veivät tällaisen Suomi-iskelmän tahdissa kasvaneen vanhahkon rokkarin takaisin aikaan, jolla on ollut vahva henkilökohtainen merkitys."
"Nosti oikeanlaisen Suomi-ylpeyden pintaan ja taas oikein odottaa kesää että pääsee Suomen ja iskelmä-Suomen maisemiin ajamaan peltojen välissä keskikesän yönä."

0 kommenttia

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu