Pe 14.11.2014 @ 09:20Ismo Silvo

Tv:n huippuhetket edessä

IIsmo Silvosmo Silvo on Ylen julkaisujohtaja.

Kaiken kehityksen voi ainakin jäljestäpäin nähdä kausina. On pioneerikautta, kriisikautta, vakiintumiskautta ja murroskautta.

Suomalaisen tv:n viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet kasvukautta. Tv elää tähänastisen historiansa huippuhetkiä. Kanavia on paljon, kuvan ja äänen laatu kirkasta, julkisuus ja tv-puhe liki kaiken läpäisevää ja vastaanotinlaitteita joka tarpeeseen. Telkkaria voi käyttää verkon yli melkein missä vaan.

Mitä digi-tv:n jälkeen?

Tämä toisen sukupolven digi-tv:n kausi kääntyy kuitenkin lopuilleen. Sen päätös näkyy kolmen–neljän vuoden päässä. Uutta kautta ollaan Ylessä jo rakentamassa täyttä vauhtia. Ei vain höpövisioimalla, että ”tv menee verkkoon” tai ”kukaan ei kohta katso kanavia”, vaan tekemällä jo tähän liittyviä töitä, henkilövalintoja ja toimintamalliratkaisuja.

Yle uudistaa oman tv-tarjontansa ja -konseptinsa seuraavan kahden vuoden aikana.

Näin Ylen tv on sekä valmiimpi vastaanottamaan mediakäytön muutoksen että aktiivinen muutoksen aikaansaamisessa. Ylen tekemisillä on suomalaisessa mediakentässä muutosta aikaansaava vaikutus. Emme siis aio olla vain reaktiivisia muutoksen vastaanottajia vaan Ylen valinnoilla on myös uusia toimialarakenteita luova vaikutus.

Minusta tätä tosiasiaa ei kannata aristella edes globaalien muutoshyökyjen edessä eikä rooliimme liittyvää vastuuta pidä karttaa. Aiomme siis viedä suomalaista tv-maailmaa pelotta uuteen. Surffilaudat ja leijat esiin!

Yle TV = telkkari + Areena

Mitä sitten Yle TV:n uudessa kaudessa näkyy?

Ensiksikin Yle TV:n ja Areenan yhdistyminen.  Se on jo käynnissä, ja se on ajankohtaisen yt-prosessin suurin uudistustyömaa Julkaisut-yksikössä. Ylen TV:n ja Areenan tarjontaa johdetaan tästä hetkestä alkaen yhtenä kokonaisuutena ja yhtenäisin toimintamallein.

Tämä tulee näkymään jo 2015 Yle Areenan palvelurakenteen muutoksena.

Uusi Yle Areena tarjoaa uusia alikanavia, sisältöpaketteja, tapahtumapalveluita. Areenan käyttö personoidaan. Yle Areena on jo nyt koko kansan palvelu, ja se on valmis toteuttamaan ja vastaanottamaan nämä uudistukset uuden televisiokauden keihäänkärkenä.

Mahdollisuuksien tulevaisuus

Toiseksi näkyy, että perinteisten ns. broadcast-televisiokanavien määrä on tässä. Ylellä niitä on nyt neljä (jos Fem ja SVTWorld lasketaan yhdeksi) tai viisi (jos TV Finland lasketaan mukaan). Kolmen–neljän vuoden päästä kanavia on ehkä kolme, ja viiden–kuuden vuoden päästä ehkä vain kaksi. Siis perinteisiä tv-kanavia.

Areenan ja tv:n yhteenlaskettuja palvelupaketteja tulee olemaan ainakin kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Osumatarkkuus osayleisöihin paranee, käyttökokemus on vaivatonta.

On toki ratkaisevan tärkeää, että tämä tv-kanavien muutostyö tehdään viisaasti ja kaiken sen laadukkaan asiakkuustietämyksen perusteella, joka meillä on käytössä. Kanavien tarjonnat ja brändit tulee osata jalostaa ja uusia taiten, vahvuudet tulevaisuuteenkin vieden.

Mitään näistä päätöksistä ei toki vielä ole tehty, ja päätökset viedään aikanaan hallitukselle ja hallintoneuvostollekin. Lähitulevaisuudessa niiden valmisteluun kuitenkin jo ryhdytään.

Yle TV ja Areena tavoittavat nyt noin 3,5–4 miljoonaa suomalaista päivittäin. Viiden vuoden päästä tarkoituksemme on tavoittaa vähintään sama määrä, ja säilyttää näin Ylen julkisen palvelun ote ja rooli suomalaisten arjessa vahvana ja merkityksellisenä.

Perinteisten tv-kanavien määrä saattaa siis olla tässä. Mutta Ylen television huippuhetket eivät ole takana. TV:n ja Yle Areenan yhdistäminen tuo valtavan potentiaalin televisuaalisten sisältöjen uusimiseen, jakamiseen, löytämiseen ja osallistamiseen.

Ylen television parhaat vuodet ovat edessä!

4 kommenttia

viran pulesta .... :) Ja pian perinteisiä kanavia on yksi ja sekin puoliksi ruotsiksi.
Kannattaisi miettiä mistä katsojaluvut tulevat jos ovat tullakseen. Mutta mitäpä se koskettaa kun on suojatyöpaikka ja pajatso toimii. Ja mitä tulee muuhun sisältöön, peli on jo menetetty vaikkei sitä vielä ylessä ole oivallettu.

viran pulesta .... :) Ja pian perinteisiä kanavia on yksi ja sekin puoliksi ruotsiksi.
Kannattaisi miettiä mistä katsojaluvut tulevat jos ovat tullakseen. Mutta mitäpä se koskettaa kun on suojatyöpaikka ja pajatso toimii. Ja mitä tulee muuhun sisältöön, peli on jo menetetty vaikkei sitä vielä ylessä ole oivallettu.

On hyvä, että YLE investoi verkkoon ja uusiin sisältöihin, mutta monet meistä (minä mukaanlukien) odotamme vanhojen hyvien sarjojen uusintoja ihan perinteiseltä tv-kanavalta. Tarkoitan lähinnä saksalaisia krimisarjoja, joita on paljon toivottu, mutta joiden tarjonta viime aikoina ei ole ollut edes tyydyttävällä tasolla.

Muita asioita, joihin olen viime aikoina kiinnittänyt YLEn tarjonnassa ovat erilaiset urheiluohjelmat, jotka ansaitsisivat oman tv-kanavansa. Oli virhe, että YLE aikoinaan luopui YLE Extra/YLE24-kanavasta. Radion puolelta taas puuttuu keski-ikäisille suunnattu radiokanava (Radio Suomi on profiloitu eläkeläisille, YLE Radio 1 klassisen kuuntelijoille ja YLE Puhe musiikin vihaajille). Olen itse sitä ikäluokkaa, joka sai kuunnella YLEn kaikkien aikojen parasta radiokanavaa, eli edesmennyttä Radio Mafiaa :-) Hyvää joulun odotusta.

Mitä tarkoittaa, että areenankäyttö personoidaan? Valitseeko yle kuka saa katsoa ja mitä? Lokeroiko yle ihmiset eri kriteerien perusteella?
Mitä, jos emme olekaan lokeroitavissa, vaan hyvä ohjelma on hyvä ohjelma olit sitten minkä ikäinen, kokoinen, kielinen tai näköinen?
Ylekö sen päättää kenelle sopii minkinlainen ohjelma? ( poikkeus tietenkin svenskayle, jolla on täysin muusta poikkeavat säännöt, ja joka toisin kun yle ei personoi, vaan keskittyy yhteisen svenskfinland identtiteetin luomiseen. Ehkä tämä onkin ylen tarkoitus, luoda vahva svenskfinland ja hajoittaa suomenkielinen suomi, jotta olisi helpompi harjoittaa omaa edunvalvontaa, ja valvoa, että folktingetin sanelema ylestrategia toteutuu.
Yleverolla ei ole oikeutusta edes nykyisellään, tulevaisuudessa vielä vähempi, alussa suhtauduin positiivisesti yleveroon. Nyt ääneni saa se puolue, joka lupaa lopettaa ylen.
Ihmeellisintä on, että yle puhuu koko ajan avoimuudesta, läpinäkyvyydestä ja ihmisten kuuntelemisesta. Kun totuus on peittely, salailu ja oman käsittämättömän ylestrategian läpivieminen keinoja kaihtamatta ja ihmisten halveksiminen.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu