Ma 16.02.2015 @ 08:55Ismo Silvo

Ydinvelvoitteemme: tasapuolinen saatavuus

Ismo SilvoIsmo Silvo on Ylen julkaisujohtaja.

Ylen strategia merkitsee muutoksia Ylen tarjontatapaan. Ylelle on tärkeää, että muistamme näisssä muutoksissa Yle-lain velvoitteet. Haluamme säännöllisesti kerrata, mikä on julkisessa palvelussa olennaisinta.

Minusta yksi tärkeimpiä julkisen palvelun velvoitteita on lain vaatimus tuoda Ylen palvelut jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Tämä perustuu tietysti ajatukseen, että jokainen suomalainen on julkisen viestintäyhteisön tasa-vertainen jäsen.

Nyt kun panostamme verkkopalveluihin eli laajakaistan kautta saataviin palveluihin, edistämmekö tasa-arvoa ja yhtäläistä saatavuutta? Vai syrjimmekö heitä, joilla ei syystä tai toisesta ole verkkoliittymää?

Saamme  tämän vakavan kysymyksen jatkossa usein vastattavaksemme.

Laki ja laajakaistajakelu

Suomessa ja Ylessä on aina ajateltu, että yhtäläinen saatavuus toteutuu yleisradioverkon avulla. Kuulemme näkemyksiä, että vain tämä verkko kykenee tosiasiassa toteuttamaan Ylen palveluiden yhtäläisen saatavuuden. Sehän saavuttaa käytännössä kaikki kotitaloudet, laskennallisesti yli 99,9 %.

Mitä Yle-lakimme sanoo laajakaistajakelusta? Lain tärkein pykälä (joka pääosiltaan laadittiin alun perin vuoden 2002 lakiversioon) kuuluu:

”Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja voidaan tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja alueellisesti.”

Hallituksen perusteluissa lain tarkoituksista (HE 241/2001 vp) käy varsin selvästi ilmi, mitä ajateltiin, kun tätä pykälää vuonna 2002 muotoiltiin. Jo silloin internetin vyöry oli selvää. Oheispalveluilla tarkoitettiin ohjelmien kyljessä lähetettäviä erityisryhmille suunnattuja palveluita – siis erityisesti ohjelma- ja äänitekstityksiä. Lisäpalveluilla tarkoitettiin ohjelmiin liittyvää lisäinformaatiota. Käytännössä nykytermein ohjelmien internet-sivustoja.

Mutta tuo lainkohta ”…ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluita..” on sellaisenaan hiukan erikoinen. Mitä nämä muut sisältöpalvelut ovat?

Teksti on tarkoituksella, viisaasti ja kaukonäköisesti ajateltu linjaus. Lain perusteluissa kerrotaan muiden sisältöpalveluiden selvästi tarkoittavan, että Yle voi tarjota radio- ja televisio-ohjelmapalveluitaan enenevästi muissa kuin ”perinteisissä televisio- ja radioverkoissa”. Siis sellaisia palveluita, joita aiemmin on levitetty yksinomaan yleisradioverkkojen kautta. Ei näiden samoja sisältöjä tarvitse olla, ja ne saavat olla ihan oikeita televisio- ja radiopalveluita. Aivan kuten nyt tarjotaan ”vain Areenassa” -ohjelmia, tai av-mediaa sisältäviä uutissivustoja tai jatkossa ”vain Areenassa” -paketteja ja -kanavia.

Yle voi siis lain mukaan jakaa palveluitaan yleisradioverkkojen ja yleisten viestintäverkkojen kautta. Kunhan yhtäläinen saatavuus peruspalveluissa toteutuu. Edellisen jakelun maksaa Yle osana omia kustannuksiaan, jälkimmäisen jakelun maksaa kuluttaja laajakaistaliittymämaksussaan. Tämä ero ei mielestäni ole ratkaiseva Yle-lain edellyttämän yhtäläisen saatavuuden kannalta. Myös antennijakelun varassa oleva kuluttaja joutuu maksamaan erilaisia antenneihin, vahvistimiin, johdotuksiin jne. liittyviä ”tilaajakustannuksia”.

Laajakaista tavoittaa ja ei tavoita

Tasavertaisuuden kannalta on kuitenkin olennaista on, että antenniverkon ohella kuluttajalla on tosiasiallinen mahdollisuus saada riittävän nopea laajakaistaliittymä. Ja että sellaisen hankintakustannukset eri puolilla maata eri kuluttajille ovat jokseenkin yhtäläiset. Tähän tähtää maamme laajakaistapolitiikka, jota myös Yle  määrätietoisesti tukee.

Markkinakilpailu lienee jo huolehtinut hintojen kohtuullisuudesta, mutta nopeuksissa haja-asujat jäävät jälkeen. Jos kuluttajan nykyoikeus saada käyttöönsä lakisääteisenä yleispalveluna meganen liittymä olisi samalla myös tosiasiallinen maksimikapasiteetti merkittäville kuluttajaryhmille, ei yhtäläinen saatavuus toteutuisi.

Ylen on tulevina vuosina käytännössä vaikea merkittävästi laajentaa näitä ”vain verkossa” kulkevia televisio- ja radiopalveluita, ennen kuin suorituskykyinen, kohtuuhintainen tilaajaliittymä on maamme joka hehtaarilla. Toisaalta laajakaistaliittymä on myös jossain määrin antenniliittymää tasa-vertaisempi: se mahdollistaa Ylen palveluiden saatavuuden moninaisimmissa arjen käyttötilanteissa. Laajakaistayhteys kulkee verovelvollisen mukana, eikä saatavuus jää jumiin antennitöpseliin.

Yle haluaa katsoa kansalaisten tasa-arvon perään ja tunnustaa kotitalouksien realiteetit. Koko kansan Ylen on vaikea edetä vain nopeimpien mukana. Ylen odotetaan puolustavan kansalaisten tasavertaisuutta ja tämän vuoksi Yleä arvostetaan. Uskon myös, että Yle toiminnallaan luo painetta ja edistää tasa-arvoisen laajakaistasaatavuuden tosiasiallista toteutumista.

Yle-lain oikeutus tarjota vain laajakaistaverkossa kulkevia palveluita on kuitenkin jo olemassa.

26 kommenttia

Tapahtuu ohjelman levitys mitä kautta tahansa, ainoa oikeutus ylelle on laadukkaan asiaohjelman teko. Hömppä on hömppää. Yle tietää itsekin olevansa epäoikeudenmukainen ja asenteellinen, siksi sen pitää koko ajan selittää mustaa valkoiseksi.
Luullaan, että kun tarpeeksi selitetään niin ihmiset uskovat. Ja luullaan, että kun on tarpeeksi hömppää ja urheilua, saadaan enemmistö hyväksymän ylevero.
Luullaan, että kun vaiettaan siitä, että puolet ylen rahoista menee yhdelle vähemmistölle, joka toimii omien periaatteittensa mukaan ylestrategioista välittämättä, niin asia unohtuu. Puolessa yleä yksi svenskfinland on enemmistö, eikä sinne ole muilla asiaa.
Luullaan, että katsojat lisääntyvät kun otetaan kakkosluokan julkkiksia juontajiksi.
Luullaan, että saadaan laadukkaita historiadokumentteja, kun juontajan paras meriitti on suomenruotsalainen puoliso.
Tuntuu, että yle päätöksissään miettii, miten saisi mahdollisimman vähän ohjelmaa tavalliselle suomalaiselle yleveronmaksajalle, joka arvostaisi laatua. Helppo nähdä mikä on ylen johdon käsitys suomenkielisistä suomalaisista.
Eikö ylen tehtävä olekaan sivistää kansaa vaan aivopestä ja tarjota sirkushuveja?
Tilanne on nurinkurinen, jos kaupalliset toimijat edustavat puolueetonta laatua ja yle asenteellista propagandaa ja hömppää,
Pyrkiikö yle uudeksi suomi24ksi, sensurilla höystettynä ja väärät asenteet korjattuna vastaamaan ylestrategiaa, mikä se sitten onkaan.

Saatavuus on hyvin argumentoinut ylen keskeiset ongelmat.

Yle toi ruotsinkieliset uutiset ykkösen aamuun, perusteena oli että kovasti asiaa oli toivottu (kuinkahan moni).
Uskoisin että aika paljon enemmän on toivottu ruotsinkielisten uutisten poistamista ykköselta.
Mitään ei tapahdu, kuinkas nyt näin?
Oma kanava ei riitä?
Jos ykkösen ja kakkosen ohjelmasisältö pohtii niin onko se tehty suomenkieliselle yleisölle vai ketä yle palvelee.

Kummallista, että antenniverkon osalta HD-tavoitettavuutta vähennetään. Huhtikuun alusta Ylen HD-lähetykset siirtyvät H-kanavanippuun, joka ei näy niin laajalla kuin nykyiset HD-lähetykset. Jää HD-televisio ostamatta.

Ansu kirjoitti:

Kummallista, että antenniverkon osalta HD-tavoitettavuutta vähennetään. Huhtikuun alusta Ylen HD-lähetykset siirtyvät H-kanavanippuun, joka ei näy niin laajalla kuin nykyiset HD-lähetykset. Jää HD-televisio ostamatta.

Yle-verolla ei saa ostettua Digitalta lähetyskapasiteettia. Digita myytiin ulkomaille ja hinnat ampaisivat yleisradioyhtiön tavoittamattomiin. Myös antenniasiakkaat jäivät samoin tavoittamattomiin.

YLE:ssa on vain antivenäläinen propaganda..onneks on Internet, että saa oikeita tietoja

Ja mitäs sitten tapahtuu meille katsojille, kun teräväpiirtolähetykset alkaa?
Mihin silloin katoaa tasapuolisuus ja yhdenvertaisuus?
Kannattaisi opiskella sitä Yle-lakia siellä Ylessäkin tarkemmin, eikä tehdä noita omia tulkintoja laista............

Komppaan Ansua!
HD lähetysten rintamalla toimitaan juuri päinvastoin, kuin blogisti
haluaa väittää. Herää kysymys, miksi tarjonta vedetään pois
Etelä-Karjalasta ja itäisemmästä osasta maata. Eikö tämä nimenomaan
heikennä tasapuolista tarjontaa.
Käsittämätön ja periaatteen vastainen toimenpide!
Kiusa se on pienempikin kiusa!

Olavi kirjoitti:

Komppaan Ansua!
HD lähetysten rintamalla toimitaan juuri päinvastoin, kuin blogisti
haluaa väittää. Herää kysymys, miksi tarjonta vedetään pois
Etelä-Karjalasta ja itäisemmästä osasta maata. Eikö tämä nimenomaan
heikennä tasapuolista tarjontaa.

Käsittämätön ja periaatteen vastainen toimenpide!
Kiusa se on pienempikin kiusa!

Kun yle puhuu tasapuolisuudesta ja saatavuusta se tarkoittaa uussuomalaisia ja vähemmistöjä. Mitä Itä-Suomessa tapahtuu ei ole kiinnostavaa ylestrategian mukaan.
Oletteko ylellä aikuisten oikeasti ylpeitä televisio-ohjelmien tasosta ja siitä, että olette eturivissä tekemässä suomenkielestä kotikieltä, joka kelpaa ainoastaan sohvaperuna, imettäjät tyyppisiin ohjelmiin.

Ari Nurminen kirjoitti:

YLE:ssa on vain antivenäläinen propaganda..onneks on Internet, että saa oikeita tietoja

Taas on Venäjän maksama trolli asialla, mutta totuus tekee vapaaksi. Venäjä on tälläkin hetkellä agressiivinen imperiumin rakentaja ja vastustajiaan listivä ja mediaa kuristava miljardööri Putin on uusi "isä aurinkoinen", massamurhaaja Stalinin jalanjäljissä.

Marraskuun kuudentena hehkutettiin kovasti ruotsalaisuudenpäivää ylen svenskfinland puolella ja myöskin kaikkien yle.fi puolella, vaikka svenskfinlandin puolelta saikin lukea, että svenska dagia ei saa kääntää suomeksi.
Suomalaisen kulttuurin päivänä taitaa yle.fin nettisivuilla olla pieni ilmoitus parista Kalevala esityksestä. Verovaroin folktinget järjesti verovaroin maksetun svenskaylen lisäksi yli 160tapahtumaa ympäri maata, jotta svenskfinland pääsi juhlimaan.
Yle ottaa vakavasti kotimaisen kulttuurin ja sivistyksen tukemisen. Ja on tasapuolinen kaikkia kohtaan. Taisi olla ylelle aikamoinen pakkobulla nuo pari Kalevala juttua suomalaisen kulttuurin päivänä. Eihän ylestrategian mukaan sellaista kun suomalainen kulttuuri ole olemassa. Nyt vain odottamaan seuraavaa marraskuuta, silloin ylessä taas juhlitaan suuresti.

"suomalaisen kulttuurin päivä. Marraskuun kuudentena hehkutettiin kovasti ruotsalaisuudenpäivää ylen svenskfinland puolella ja myöskin kaikkien yle.fi puolella, vaikka svenskfinlandin puolelta saikin lukea, että svenska dagia ei saa kääntää suomeksi.
Suomalaisen kulttuurin päivänä taitaa yle.fin nettisivuilla olla pieni ilmoitus parista Kalevala esityksestä. Verovaroin folktinget järjesti verovaroin maksetun svenskaylen lisäksi yli 160tapahtumaa ympäri maata, jotta svenskfinland pääsi juhlimaan.
Yle ottaa vakavasti kotimaisen kulttuurin ja sivistyksen tukemisen. Ja on tasapuolinen kaikkia kohtaan. Taisi olla ylelle aikamoinen pakkobulla nuo pari Kalevala juttua suomalaisen kulttuurin päivänä. Eihän ylestrategian mukaan sellaista kun suomalainen kulttuuri ole olemassa. Nyt vain odottamaan seuraavaa marraskuuta, silloin ylessä taas juhlitaan suuresti."

Samaa kummastelen. Ruotsalaisuuden päivästä mainittiin moneen, moneen kertaa myös ylen ykkösessä. No tulihan tänään Faunin iltapäivässä suomalaista musiikkia, mutta kyllä olisi suomalaista kulttuuria saanut olla enemmänkin ohjelmistossa. Parhaaseen kuunteluaikaan lauantai-iltapäivänä puhutaan vaan Koraanista. Samoin Musiikin teemaillassa olisi voinut olla jotain suomalaista. Nyt kuullaan uusintana ohjelma Herbert Karajanin elämäntyöstä. Surullista on tämä ylen ohjelmapolitiikka.

Irja kirjoitti:

"suomalaisen kulttuurin päivä. Marraskuun kuudentena hehkutettiin kovasti ruotsalaisuudenpäivää ylen svenskfinland puolella ja myöskin kaikkien yle.fi puolella, vaikka svenskfinlandin puolelta saikin lukea, että svenska dagia ei saa kääntää suomeksi.
Suomalaisen kulttuurin päivänä taitaa yle.fin nettisivuilla olla pieni ilmoitus parista Kalevala esityksestä. Verovaroin folktinget järjesti verovaroin maksetun svenskaylen lisäksi yli 160tapahtumaa ympäri maata, jotta svenskfinland pääsi juhlimaan.
Yle ottaa vakavasti kotimaisen kulttuurin ja sivistyksen tukemisen. Ja on tasapuolinen kaikkia kohtaan. Taisi olla ylelle aikamoinen pakkobulla nuo pari Kalevala juttua suomalaisen kulttuurin päivänä. Eihän ylestrategian mukaan sellaista kun suomalainen kulttuuri ole olemassa. Nyt vain odottamaan seuraavaa marraskuuta, silloin ylessä taas juhlitaan suuresti."

Samaa kummastelen. Ruotsalaisuuden päivästä mainittiin moneen, moneen kertaa myös ylen ykkösessä. No tulihan tänään Faunin iltapäivässä suomalaista musiikkia, mutta kyllä olisi suomalaista kulttuuria saanut olla enemmänkin ohjelmistossa. Parhaaseen kuunteluaikaan lauantai-iltapäivänä puhutaan vaan Koraanista. Samoin Musiikin teemaillassa olisi voinut olla jotain suomalaista. Nyt kuullaan uusintana ohjelma Herbert Karajanin elämäntyöstä. Surullista on tämä ylen ohjelmapolitiikka.

Ylen ohjelmapolitiikka on eri käytännössä kun paperilla. Yle tekee kaksinkäsin töitä suomenkielisen kulttuurin alasajamiseksi ja suomenkielen saamiseksi kotikieleksi. Tähän toimintaan käytetään ne rahat, jotka jäävät tulonsiirrosta svenskfinlandille jäljelle.
Kun rahat on siirretty svenskfinlandille, pysyvät ne siellä. Ei meillä ole Suomen yleisradioa, meillä on folktingets rundradio. Olkaamme kiitollisia jpkaisesta sohvaperunasta, imettäjästä, hääohjelmasta, lovesuomesta ja urheilusta jonka saamme. Pääasia, että maksamme svenskfinland veron ja svenskfinland saa isänmaallista kansallistunnetta nostattavaa ohjelmaa, ja muille kerrotaan miten ihania ne siellä svenskfinöandissa ovat.

Erikoisin tilanne ylen saatavuudessa on uudellamaalla. Siitä osasta Uuttamaata, jonka svenskfinland on ottanut omaksi alueekseen, on päivittäin lukuisia uutisia svenskaylellä. Alueen jokainen ruotsinkielinen asukas halutaan mukaan toimintaan. Samaan aikaan yle ei anna mitään vastiketta alueen suomenkieliselle enemmistölle. Ylelle Itä ja Länsisuomen suomenkielisiä ei ole olemassa. Svenskaylellä meistä on joskus pieni maininta yleensä negatiivisessa yhteydessä, tai ruotsinkielen opiskelun yhteydessä. Nyt ilmeisesti myös pohjanmaalla on menossa sama kehitys, jos alue on svenskfinlandia, uutiset koskevat vain heitä ja asiat nähdään ainoastaan svenskfinlandin näkökulmasta kuten uudellamaalla on tapahtunut. Kun ottaa vielä mukaan itä_suomen huononevat palvelut, niin aika suppeaksi muodostuu joukko, jota yle haluaa palvella.
Helsinkikin kuuluu svenskfinlandiin, pitäisiköhän ylen lopettaa suomenkielisille uutisointi myös pääkaupunkiseudulla, ja siirtää loputkin resurssit svenskfinlandin palvelemiseen. Riittää, että maksamme yleveron. Tai folktingetveron.

Tämän aamun poiminnat ylellä
-efter nio
-oddasat
-kela alkaa tarjota etäpalveluita usealla kielellä
-porvoo tylynä maahanmuuttajien ruotsinopinnoille, opetelkaa suomea.
4 poimintaa yhdessä käsiteltiin suomenkieltä, mutta tyyliin suomenkieliset sortaa ruotsinkielisiä. Eiköhän me kohta opita, että yle on svenskfinlandille, saamelaisille, maahanmuuttajille ja suomenkieliset ovat tässä maassa kaiken pahan alku ja juuri, jotka täytyy opettaa luopumaan kaikesta omasta, jotta kaikilla muilla olisi asiat hyvin. Velvolisuudet suomenkielisille, oikeudet muille.

Ruotsi vapaaehtoiseksi -kansalaisaloite eduskunnan suuressa salissa to 5.3.
Ei näy ylen sivulla mitenkään, toivottavasti huomenna edes vähän.

Jossain vaiheessa tulee iso luuta ja ....

tasapuolisuus kirjoitti:

Ruotsi vapaaehtoiseksi -kansalaisaloite eduskunnan suuressa salissa to 5.3.
Ei näy ylen sivulla mitenkään, toivottavasti huomenna edes vähän.

Jossain vaiheessa tulee iso luuta ja ....

Svenskaylen nettisivuilla ykkösuutinen. Lisäksi ohjelmia radiossa ja telkkarissa svenskaylen puolella.

Jos suomessa olisi suomenkielisten osuus 5% ja ruotsinkielisten 90% niin uskooko joku että olisi vikamies-suomi tai pakkosuomi. Miten mahdettaisiin kohdella suomenkielistä vähemmistöä, veikkaan että samalla lailla kuin suomenkielisiä ahvenanmaalla.
Ruotsinkielisten toimintamalli on "sivistynyt" valehtelu ja "sivistynyt" nepotismi.
Viroissa pätevintä ei valita vaan todellisena perusteena on ruotsinkielinen tausta (keksitään jokin perute), ruotsinkielen hallitsemisesta ei ole mitään iloa tässä leikissä.
Onneksi tulevaisuudessa ruotsinkielisyys ei tuo mitään sosiaalista arvonnousua, Ruotsinkieli menetettää vääjäämättä asemansa. Pienenee ruotsinkieliset koulutkin kun eliittiin pyrkivien ei kannata lähettää lapsiaan ruotsinkielisiin kouluihin.
Ennen ajattelin että tarvitaan yle mutta nyt kun olen huomannut millainen syöpä yle:ssä on en näe muuta vaihtoehtoa kuin alasajon.
Vähänkään rehellinen ihminen näkee tämän vääristymän uutisoinnissa ja muussa toiminnassa.

Nepotismi kirjoitti: "Ennen ajattelin että tarvitaan yle mutta nyt kun olen huomannut millainen syöpä yle:ssä on en näe muuta vaihtoehtoa kuin alasajon. Vähänkään rehellinen ihminen näkee tämän vääristymän uutisoinnissa ja muussa toiminnassa."

Olen samaa mieltä kanssasi. Palaan vielä Kalevalan päivään ja suomalaisen kulttuurin päivään. Päivähän sattui lauantaiksi ja seuraavana maanantaina 2.3. puhuttiin kulttuuritunnilla Sisusta. Naistoimittaja, joka tämän ohjelman teki, oli ollut viettämässä Sisun päivää Helsingissä, mutta ei sanallakaan mainintaa Kalevalan päivästä ja suomalaisuuden päivästä.

Toinen kestoaihe on homot, joista jaksetaan jauhaa päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Toisin sanoen: Kyllä tämä Ylen touhu on niin läpinäkyvästi tavallisia suomalaiskuuntelijoita vastaan, että enää vain harvoin kuuntelen Ylen radiokanavia. Television katsomisen olen lopettanut jo viisi vuotta sitten.

Harmittaa, kun kuitenkin maksan kalliimman mukaan Yleveroa.

"Uskon myös, että Yle toiminnallaan luo painetta ja edistää tasa-arvoisen laajakaistasaatavuuden tosiasiallista toteutumista."

Onko Yleisradion tehtävä tosiaan toiminnallaan painostaa (nopean) laajakaistayhteyksien saatavuutta joka torppaan? Eihän tämä voi olla Ylen tehtävä! Siis edistää kaupallisten verkko-operaattoreiden bisnestä veronmaksajien varoilla ?!? Siis: Verkko edellä - jakelutekniikka kuluttajilla maksattaen.
Voidakseen käyttää tasavertaisesti verkkopalveluita on talouksien maksettava vuosittain enemmän kuin Yle-veron suuruinen hinta laajakaistaoperaattoreille! Nyt oikeesti... järkeä tähän touhuun!

Kiinnostaisi minua ja muita Yleveronmaksajia tietää, että koska Ylen toimitusjohtajan toimikausi päättyy? Yleensä se on ollut viisi vuotta ja Kivinen aloitti tehtävässään vuonna 2010.

Se miten Yle tuota lakia julkisen palvelun tehtävästä tulkitsee on vain yksi näkökulma. Vuonna 2002 ei tiedetty vielä juuri mitään esim. Sosiaalisesta mediasta ja sen tulosta. Jos halutaan todella tutkia mitä lainsäätäjä tuolloin tarkoitti on mentävä hallituksen esitystä syvemmälle ja perehdyttävä lain esitöihin ja valiokuntamietintöihin. On selvää, että 13 vuotta vanha laki ei enää edusta nykytilannetta laajakaistaverkkoineen. Siksi tulevan hallituksen ja eduskunnan tulisi ottaa laki käsittelyynsä mahdollisimman pian ja tarkastaa julkisen palvelun rooli ja tehtävät.

Ismo Silvo kirjoitti:

Mitä Yle-lakimme sanoo laajakaistajakelusta? Lain tärkein pykälä (joka pääosiltaan laadittiin alun perin vuoden 2002 lakiversioon) kuuluu:

”Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja voidaan tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja alueellisesti.”

Kysymys Ismo Silvolle.

Milloin Yle lakkaa rikkomasta yllä olevaa lainkohtaa???

Tähän päivään mennessä en ole nähnyt yhtäkään Ylen Areenan tai Elävän Arkiston tarjoamaa videota, joka olisi ollut jokaisen saatavilla yhtäläisin ehdoin. Ensin niiden katseluun vaadittiin MS Windowsilla varustettu tietokone, sittemmin tuo paholaisen keksintö eli Adoben Flash Player.

Edes vaaligalleriaa Yle ei saa tarjottua JOKAISEN saataville, senkin katseluun tarvitaan Flash Player. Minulla ei ole kunnolla toimivaa Flash Playeria, koska Adobe ei suvaitse sellaista käyttämälleni alustalle tarjota. Ehkä vaaligallerian näkisi jollain hiplauspuhelimellakin, mutta sellaistakaan minulla ei ole enkä hanki niin kauan kuin näppäinpuhelimeni toimii.

ISMO SILVO, MILLOIN YLE ALKAA NOUDATTAA EDUSKUNNAN SÄÄTÄMÄÄ LAKIA JA TARJOAA VIDEOPALVELUNSA JOKAISEN SAATAVILLA YHTÄLÄISIN EHDOIN!!!!!!!

Videojakeluun on olemassa standardi, miksei Yle noudata sitä???

Heku kirjoitti:
Ismo Silvo kirjoitti:

Mitä Yle-lakimme sanoo laajakaistajakelusta? Lain tärkein pykälä (joka pääosiltaan laadittiin alun perin vuoden 2002 lakiversioon) kuuluu:

”Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja voidaan tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja alueellisesti.”

Kysymys Ismo Silvolle.

Milloin Yle lakkaa rikkomasta yllä olevaa lainkohtaa???

Tähän päivään mennessä en ole nähnyt yhtäkään Ylen Areenan tai Elävän Arkiston tarjoamaa videota, joka olisi ollut jokaisen saatavilla yhtäläisin ehdoin. Ensin niiden katseluun vaadittiin MS Windowsilla varustettu tietokone, sittemmin tuo paholaisen keksintö eli Adoben Flash Player.

Edes vaaligalleriaa Yle ei saa tarjottua JOKAISEN saataville, senkin katseluun tarvitaan Flash Player. Minulla ei ole kunnolla toimivaa Flash Playeria, koska Adobe ei suvaitse sellaista käyttämälleni alustalle tarjota. Ehkä vaaligallerian näkisi jollain hiplauspuhelimellakin, mutta sellaistakaan minulla ei ole enkä hanki niin kauan kuin näppäinpuhelimeni toimii.

ISMO SILVO, MILLOIN YLE ALKAA NOUDATTAA EDUSKUNNAN SÄÄTÄMÄÄ LAKIA JA TARJOAA VIDEOPALVELUNSA JOKAISEN SAATAVILLA YHTÄLÄISIN EHDOIN!!!!!!!

Videojakeluun on olemassa standardi, miksei Yle noudata sitä???

Ismo Silvo on lomalla, joten vastaan Areenan puolesta. Areenan selainpalvelussa käytetään Flashia, koska se on yleisesti käytetty tekniikka ja sen avulla voidaan suojata ohjelmat oikeuksienomistajien vaatimalla tavalla. HTML5-videoissa (joihin kirjoittaja ilmeisesti viittaa puhuessaan standardeista) tällaista suojausmahdollisuutta ei suoraan ole, vaan se vaatii ns. DRM-tekniikoiden käyttöä. Vielä tällä hetkellä taustajärjestelmämme eivät mahdollista HTML5 ja DRM-yhdistelmää, mutta tulevaisuudessa näin toivottavasti on ja Areena-videoita voidaan tarjota selainpalvelussakin niille käyttäjille, joilla Flash-tekniikkaa ei ole käytössä.

Karde kirjoitti:

Ismo Silvo on lomalla, joten vastaan Areenan puolesta. Areenan selainpalvelussa käytetään Flashia, koska se on yleisesti käytetty tekniikka ja sen avulla voidaan suojata ohjelmat oikeuksienomistajien vaatimalla tavalla. HTML5-videoissa (joihin kirjoittaja ilmeisesti viittaa puhuessaan standardeista) tällaista suojausmahdollisuutta ei suoraan ole, vaan se vaatii ns. DRM-tekniikoiden käyttöä. Vielä tällä hetkellä taustajärjestelmämme eivät mahdollista HTML5 ja DRM-yhdistelmää, mutta tulevaisuudessa näin toivottavasti on ja Areena-videoita voidaan tarjota selainpalvelussakin niille käyttäjille, joilla Flash-tekniikkaa ei ole käytössä.

DRM:än vetoaminen tässsä yhteydessä on aivan naurettavaa, Downton Abbey on ainoa drm-suojattu video Areenassa, jonka tiedän. Edes DRM ei voi todellista suojaa antaa, kaiken ruudulla näkyvän saa halutessaan tallennettua.

Miten tekijänoikeusmafian vaatimukset estävät esimerkiksi vaalivideoiden näyttämisen standarditekniikalla, Ylen tuotantoa käsittääkseni?

Tämä nyt on niin tätä, Yle haistattaa pitkät eduskunnan säätämälle laille ja yleveron maksajille ja kumartaa tekijänoikeusmafialle.

KOSKA YLE LAKKAA RIKKOMASTA LAKIA YLEISRADIO OY:stä?

Verraten hyvin toimivan Mobiili-Areenan lopettamisella Yle syrjii lukumääräisesti vielä paljon suurempaa joukkoa kansalaisia. Kaikki vähänkään vanhempien puhelimien käyttäjät suljettiin kylmästi ulos palvelusta, jonka pitäisi lain mukaan olla jokaisen saatavissa yhtäläisin ehdoin. Itselläni on vajaa neljä vuotta vanha Nokia 3720 (s40-series). Hyvin toimiva puhelin, jolla voisi joskus odotellessaan aikansa kuluksi katsella vaikka Areenasta jotain. Vaan kun ei voi, suuri ja mahtava Yle on päättänyt sulkea käyttämäni laitteen ulos palvelustaan liian vanhanaikaisena. Laitteella voisi hyvin toistaa pienikokoista (224x126 bitrate: 217 kb/s) videota, jollaista Areenassa on tarjolla. Kokeiltu on, muistikortille tallennetun videon toisto toimii hyvin. Areenasta suoraan se ei vain onnistu, eihän noin vanhoilla laitteilla mitään väliä ole eikä sellaisten käyttäjiä ole olemassakaan Ylen mielestä.

Ylen valitsema sovellus-linja ei tule ikinä valmiiksi, jotkut laitteet jäävät ja tulevat aina jäämään ilman tukea. Ylen resurssit eivät riitä ja laitevalmistajia tai -myyjiä ei kiinnosta käyttää resurssejaan vähemmän myytyjen laitteiden eikä varsinkaan myynnistä poistuneiden mallien tukeen.

Ylen kanavalta Youtubesta voin Nokia s40-series puhelimellani katsoa siellä tarjolla olevia Areena-videoita, joten kyse ei ole siitä etteikö laitteeni olisi kykenevä toistamaan videota verkon yli. Kyse on Ylen haluttomuudesta tarjota palvelua jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin.

MILLOIN Yle alkaa noudattaa LAKIA YLEISRADIO Oy:stä?

Ismo Silvo kirjoitti:

Verraten hyvin toimivan Mobiili-Areenan lopettamisella Yle syrjii lukumääräisesti vielä paljon suurempaa joukkoa kansalaisia. Kaikki vähänkään vanhempien puhelimien käyttäjät suljettiin kylmästi ulos palvelusta, jonka pitäisi lain mukaan olla jokaisen saatavissa yhtäläisin ehdoin. Itselläni on vajaa neljä vuotta vanha Nokia 3720 (s40-series). Hyvin toimiva puhelin, jolla voisi joskus odotellessaan aikansa kuluksi katsella vaikka Areenasta jotain. Vaan kun ei voi, suuri ja mahtava Yle on päättänyt sulkea käyttämäni laitteen ulos palvelustaan liian vanhanaikaisena. Laitteella voisi hyvin toistaa pienikokoista (224x126 bitrate: 217 kb/s) videota, jollaista Areenassa on tarjolla. Kokeiltu on, muistikortille tallennetun videon toisto toimii hyvin. Areenasta suoraan se ei vain onnistu, eihän noin vanhoilla laitteilla mitään väliä ole eikä sellaisten käyttäjiä ole olemassakaan Ylen mielestä.

Ylen valitsema sovellus-linja ei tule ikinä valmiiksi, jotkut laitteet jäävät ja tulevat aina jäämään ilman tukea. Ylen resurssit eivät riitä ja laitevalmistajia tai -myyjiä ei kiinnosta käyttää resurssejaan vähemmän myytyjen laitteiden eikä varsinkaan myynnistä poistuneiden mallien tukeen.

Ylen kanavalta Youtubesta voin Nokia s40-series puhelimellani katsoa siellä tarjolla olevia Areena-videoita, joten kyse ei ole siitä etteikö laitteeni olisi kykenevä toistamaan videota verkon yli. Kyse on Ylen haluttomuudesta tarjota palvelua jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin.

MILLOIN Yle alkaa noudattaa LAKIA YLEISRADIO Oy:stä?

Joka verkkoon tarttuu, se verkkoon hukkuu. Verkko ei voi ikinä taata tasapuolisuutta. Sen tulisi olla vain täydentävä lisäpalvelu.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu