Ylen suuruus
Ismo Silvo on Ylen Julkaisujen johtaja.
Laki Ylestä sanoo tärkeimpänä lauseenaan, että Yle tarjoaa palvelujaan kaikille yhtäläisin ehdoin. Tämän olemme muotoilleet strategiassamme niin, että Yle on kaikkien suomalaisten palvelu.
Yle-laki ei puhu tavoittavuusprosenteista. Itse olemme määritelleet, että 80 % päivittäiseksi tavoittavuudeksi olisi hyvä. Nyt jäämme aavistuksen alle tuon riman. Silti Yle edelleen tavoittaa viikossa liki kaikki suomalaiset. Kuulemme kommentteja, ettei meidän tarvitsisi olla näin suuri. Tai miksi Ylen ylipäätään pitää tavoitella isoja tavoittavuuslukuja? Mehän olemme sisältötalo. Yle-lakikin puhuu nimenomaan sisältöjen tekemisestä.
Yle on sisältötalo, toki. Mutta Ylen relevanssi tulee sen roolista mediatalona. Media jäsentää maailmaa Medialla on maailmaan näkökulma, joka rakentuu arvoille. Medialla on sanottavaa, jonka se kokee velvollisuudekseen saada perille. Läjä valinnaisia sisältöjä serverissä ei ole media.
Mediana Ylen on elettävä samaa hetkeä ja sykettä, historiaa ja tulevaisuutta kuin suomalaisten – kaikkien suomalaisten. Median roolista tulee velvollisuus olla läsnä, tietää onko arki vai pyhä, tiistaiaamu vai sunnuntai-ilta. Jos Yle ei osaa elää suomalaisten kanssa yhteisessä ajassa yhteistä elämää, Yle menettää kiinnostavuutensa ja merkityksensä. Se menettäisi oikeutensa olla kaikkien palvelu. Yle on kiinnostava vain suurena mediana.
Pienestä Ylestä ei ole kukaan kiinnostunut, oikeasti. En usko, että edes muu media. Lakisääteinen tehtävä ja kaikilta kannettava vero velvoittaa Ylen olemaan suuri, koko kansakunnan kokoinen, läsnä kaikkialla ja nyt.
Suuruus edellyttää arvokasta, arvojen mukaista ja kiinnostavinta sisältöä. Mutta suuruus saavutetaan jokapäiväiseen käyttöön sopivilla radio- ja TV-kanavilla, helppokäyttöisillä ja löydettävillä verkkosisällöillä. Tavoittavuus on hyvä mittari. Mediana meidän on joka päivä asetettava osaavasti esille tarjonta, josta suomalaiset tunnistavat tämän ajan ja hetken.
Vain mediana voimme olla läsnä. Mediana tavoittelemme sitä – muulloinkin kuin suurten urheilujuhlien aikaan. Jos Ylen mediasuuruus kadotetaan suomalaisten elämästä, olemme vain erikoiskokoelma sisältöjen maailmanlaajuissa läjässä.
Internetin aikakausi todistelee taajaan kansalaisten kykyä hakea ja valita sisältöjä hakupalveluilta. Mahdollisuus tähän onkin tuonut viestinnän kuluttajille huimasti lisää iloa, elämystä ja tietoa. Osallistuminenkin on saanut voimaa.
Jos Yle menettäisi kyvyn olla joka hetki läsnä kaikkialla Suomessa ja suomalaisten elämässä, se olisi kohtalokasta suomalaisen julkisen palvelun tulevaisuudelle. Läsnäolon suuruutta on tavoiteltava tulevaisuudessakin.
5 kommenttia
Ke 19.02.2014 @ 13:30
Laki Yleisradio Oy:stä määrittelee yhtiön tehtävät kohdassa 7 § (19.8.2005/635). Täällä ei varsinaisesti vaadita, että YLE:n toiminnan pitäisi olla "suurta" tai "suosittua". Tämä onkin vähän ongelmallista, sillä pyrkiessään "olemaan läsnä" YLE:n on ilmeisesti pakko toimia samoilla markkinoilla kaupallisten kanavien kanssa. Esimerkkinä radiokanva Yle X, jonka lyhyellä soittolistalla pyörivät ihan samat kappaleet kuin mainosrahoitteisillakin kanavilla. Miten Cheekin soittaminen täyttää yhtäkään laissa määrättyä YLE:n tehtävää?
Ke 19.02.2014 @ 18:36
varmasti me suomlaiset voimme olla ylpeitä Ylen ohjelma tarjonnasta,ei käy kiistäminen. ongelma on siinä mitä kullekkin toimen haltijalle annetaan tehtäväksi. arki elämässä putkimiehet eivät tee sähkötöita. ? lähinnä tulee mieleen se esimiehen vastuu ketä laitetaan esim selostamaan jääkiekkoa. se joka sen varmasti osaa vai se joka yrittää sinne ihan muilla avuilla. ja ylessä on se reagoinin hitaus mikä ärsyttää .jos kansa on teidän mielestä väärässä tulkaa ulos sanomaan se. te vaan lymyätte siellä ja laitatte ihmiset kirjoittamaan tätä paskaa teille mistä te kumminkaan ette oikeasti välitä sitä paskaakaan. tulot teille on turvattu ja ilmeisesti eläkekin.
Pe 21.02.2014 @ 09:14
"Ukrainan mielenosoituksissa on kuollut lisää ihmisiä. Torstaina kuoli kymmeniä ihmisiä, kun poliisi ja mielenosoittajat taistelivat Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Poliisi ampui mielenosoittajia. (!!!???)
Euroopan unioni haluaa, että väkivalta Ukrainassa loppuu. Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit ovat tavanneet Ukrainan presidentin Viktor Janukovitshin ja hänen vastustajiaan Kiovassa. Ulkoministerit uskovat, että Ukrainan riidat voidaan lopettaa.
Ukrainan mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kolme (3) kuukautta. Mielenosoittajat vastustavat presidentti Janukovitshia, koska hän tekee yhteistyötä Venäjän kanssa. Mielenosoittajat kannattavat Ukrainan ja EU:n yhteistyötä." Hmmm...
Miten teidän uutiset voivat olla niin nurinpäin kerrottuja?!!! Tässäkään ei mitään riippumattomia viestimiä!!! Teennäisiä ja valheellisia uutisia!!! Olen shokissa tästä!!!
Ma 24.02.2014 @ 10:30
juha, kommenttisi on kuultu. vaikkei jokaiseen yleisön kommenttiin pystytä heti vastaamaan, kaikki luetaan ja mielipiteet vaikuttavat päätöksiin.
Ma 24.02.2014 @ 10:33
N, Ukrainan tapahtumat ovat olleet järkyttäviä. Ne eivät kuitenkaan ole tämän blogin keskustelunaihe. Ukrainan tilanteesta voi keskustella esimerkiksi täällä Yle uutisten Suora linja - palstalla.
http://yle.fi/uutiset/ukrainan_levottomuudet_paisuvat__miten_ne_vaikuttavat_kansainvalisesti/7096535