Ma 07.05.2012 @ 08:49Reetta Lehto

Epäonnistunut kokeilu?

Reetta LehtoReetta Lehto on HRD-asiantuntija

  • Haloo! Onko Hesari? Haluaisin siirtyä viikkotilaajasta sunnuntaitilaajaksi.
  • Selvä. Onnistuu. 
  • Haluatteko tietää miksi?
  • No voithan sä sen kertoa.. 
  • Alkaa tämä teidän jokapäiväinen kolmisivuinen museolobbaus ahdistamaan. Eikö maailmassa muuta ole!
  • Ok. Kerron tämän toimitukseen. Kiitos.

Mitä tapahtui perheelle, joka lopetti ikiaikaisen sanomalehden viikkotilauksen?

Alku oli huumaa. Kerroin kaikille, kuinka edistyksellisiä olemme. Olemme siirtyneet uuteen moderniin aikaan ja katkaisseet ikiaikaisen tradition. Alan ymmärtää mobiilipalveluiden kasvua ja luen uutisia kännykällä bussissa, sängyssä ja kaupan jonossa. Kokoan erilaisia uutisfeedejä omalle sivulleni ja yritän laittaa lapsille samanlaisia sivuja heitä kiinnostavista asioista.

Mutta sitten alkaa tapahtua.

  • Alan tippua keskusteluista pois. Mikä selvitys? Mikä tapahtuma? Milloin ja missä?
  • Poika tekee koulutyötään, johon opettaja pyytää etsimään yhdyssanoja sanomalehdestä. Kotoa löytyy City-lehti ja sen sivuilta tissi-baari ja kanta-asiakas. 
  • Aamut ankeutuvat. Aamuista puuttuu levollisuus ja yhdessäolo. Kenelläkään ei ole syytä pysähtyä aamiaispöytään, vaan kaikki lähtevät omiin suuntiinsa. Aamu- tv tulee tutuksi ja museohanketta pääsee seuraamaan Ylen lehtikatsauksissa. 
  • Tytär kysyy, että voisiko ruokatorstai-osuuden tilata erikseen. Hän kaipaa uusia ruokavinkkejä. 
  • Yle Armi lainaa meille neljäksi päiväksi tabletin. Se ei istunut aamupöytään, eikä tabletti jakaantunut neljään osaan. Kehittely vaatisi neljän hengen perheessä suurta sijoitusta ja tekniikkaviidakko kaksinkertaistuisi.
  • Lapset kysyvät helmikuun lopussa perusteluja lehden lopetukselle. Selitän museohankkeen herättämiä tuntojani. 
  • Ylen verkkopalvelut etupäässä Areena ja uutiset tulevat tutuiksi. Päätelevision ollessa varattuna huomaan katsovani sohvankulmalla tietokoneella Areenanasta konsertteja ja ohi menneitä ohjelmia. 
  • Äiti kertoo aina tavatessaan, mistä olemme jääneet paitsi ja muistaa mainita museohankkeen etenemisestä. 
  • Poika kaipaa urheilu-uutisia ja tietoa tulevista matseista. 
  • Mielenkiintoinen teatteriarvostelu ja ensi-ilta menevät ohi. Lukematta jää elokuvien ja taidenäyttelyiden arviot. 
  • Huvittelen ajatuksella erilaisten lehtien kausittaisesta tilaamisesta, mutta markkinoilta ei löydy mitään mielenkiintoista.
  • Kotikoneiden tekniset ominaisuudet alkavat korostua. Koneen avautumisen hitaus, fyysinen koko ja sähköjohtojen viidakko alkavat ottaa kaaliin. 
  • Maaliskuun aikana pohdimme useamman kerran lehden tilausta. Yhden hengen museohankkeen vastustaja alkaa jäädä alakynteen.

3.5.2012
Museohanke kaatui. Teemme päätöksen.

  • Haloo! Onko Hesari? Haluaisin aloittaa uudestaan viikkotilaajana.

Lapsuudenkodin ajoista, läpi köyhien opiskeluvuosien jatkunut aamulehtiperinne istuu tiukassa. Kyse on traditioista ja omasta ajasta, ei niinkään lehden sisällön erinomaisuudesta.  Kyse on myös jaetuista kokemuksista, aamun lehti lehti on konkreettisesti jaettu moneen osaan ja yhtälailla siitä heränneitä ajatuksia on jatkettu ja referoitu myöhemmin.

Epäonnistuimme. Palaamme vanhaan malliin. Vielä ei ole meidän perheen aika olla moderni verkkoperhe.

8 kommenttia

Hyvää aamulehtiperinteen puolesta puhumista, mutta naurettavalla syyllä Hesarin peruutitte. HS kuitenkin maan suurin "järkevä" lehti. Kyllä kansaa viisaammaaksi HS:llä tehdään kuin IS tai IL -roskalehdillä, ja G nyt sattui vaan olemaan ajankohtainen puheenaihe.

Minulla näitä kokeiluita aina välillä. Katkoja kestotialukseen, kun mökkikausi parhaimmillaan menossa ja siellä oleilen epäsäännöllisesti. Myös talvisin, kun kyllästyin huonoon jakeluun = aamulehden tultava ajoissa, ei vasta klo 6.30.
Hyvin olen alkukankeuden jälkeen pärjännyt ilman lehteä. Minäkin olen ollut lapsuudenkodista asti Hesarin lukija ja nyt jo eläkeikäinen, vuosia jo yksin asunut.
Eka kertaa katkon jälkeen tuntui, että HS on kiva juttu, kun alkoi taas 2 kk:n tauon jälkeen tippua luukusta. Tosin toimeen tulen ilmankin:)

Selkeästi HRD ihminen, ei käsitystä oikeasta elämästä.

Ja sitten olemme me köyhät, jotka teillä on aina keskuudessanne. Vaikka olisi aikaa lukea lehteä koko päivä, ei sitä ole varaa tilata. Kirjasto on eri - lukusalit aukeavat klo 10.00 tai johonkin muuhun aikaan eikä se ole aamukahvinautinto - silloinkaan kun joskus on varaa matkustaa linja-autolla kirjastolle. On meillä vaan niin toisenlaista. Guggenheimista olen samaa mieltä.

HRD-asiantuntija - mikä? Googlailulla kyllä löytyi. Mut. Joo. Peli menetetty?

Majoitusministeri Kriste Kiuru YLEllä osoitti tas median ja poliitikkojen halveksunnan suomalaisia kohtan, kun kierteli kysymyksen vastaamalla sivistyssanoilla joita ei kansa ymmärrä. Toisti sanaa segregaatio moneen kertaan. Tuli mieleen Väyrynen kun EU-seen liityttiin, ja Väyrynen toisti joka uutisissa sanaa integraatio, integraatio-kehitys, jne. Tuolloin kukaan ei ymärtänyt että integraatio tarkoitti yhdentymistä. Nyt siis vasemmistolainen Kiuru hämää kansa sanalla segregaatio? Miksi poliitikkomme eivät puhu suomea? Eibätkö he osaa suomea? Lewhtien toimittajatkaan ei tunnu osaavan mitään kieltä kunnolla, ei edes suomea- vaikka ovat toimittajia, joiden kuuluisi kai ensisijaisesti osata suomen kieli?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Segregaatio

mahti- ja pappissukuja?
http://www.pyhajarvenseurakunta.fi/seurakunta/historiaa_ja_nykypaivaa/papit_ja_tyontekijat/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Chydenius
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tallqvist
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rydman
http://fi.wikipedia.org/wiki/Toni_Edelmann
http://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4kel%C3%A4
http://fi.wikipedia.org/wiki/Franz%C3%A9n
http://www.cs.tut.fi/~hmj/suku/kustaa_jalmar_files/idx.html

Suomen epäonnistuminen kirjoitti:

Majoitusministeri Kriste Kiuru YLEllä osoitti taas median ja poliitikkojen halveksunnan suomalaisia kohtaan, kun kierteli kysymyksen vastaamalla sivistyssanoilla joita ei kansa ymmärrä. Toisti sanaa segregaatio moneen kertaan. Tuli mieleen Väyrynen kun EU-seen liityttiin, ja Väyrynen toisti joka uutisissa sanaa integraatio, integraatio-kehitys, jne. Tuolloin kukaan ei ymärtänyt että integraatio tarkoitti yhdentymistä. Nyt siis vasemmistolainen Kiuru hämää kansaa sanalla segregaatio? Miksi poliitikkomme eivät puhu suomea? Eivätkö he osaa suomea? Toimittajatkaan ei tunnu osaavan mitään kieltä kunnolla, ei edes suomea- vaikka ovat toimittajia, joiden kuuluisi kai ensisijaisesti osata suomen kieli?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Segregaatio

Selitystä edelliseen wiki - Segregaatio linkkin:
http://www.google.fi/search?&q=skandagupta%2C+19.05.2011+18%3A12
http://irc-galleria.net/user/mrjo/blog/31438583

Kolahti. Tunnot täällä meidän perheen arjessa hyvin samanlaisia suhtautumisessa aamulehden sisältöön. Ulospääsyn tilanteeseen on tarjonnut läppäri jonka mahdollisuudet on merkittävät ei enää urheilun pakkosyöttöä sen paremmin turhia asunnon myynti-ilmoituksia, onttoja pääkirjoituksia vuodesta toiseen... Nyt aamut aukeaa valikoiduin uutisien ilman vuodesta toiseen tuputettuja ajatuksia jne.
Yle best!

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu