Pe 19.02.2010 @ 14:59Tuija Aalto

Arvokkaat heikot siteet

Tuija Aalto

Kirjoittaja on kehityspäällikkö YLE Uusissa palveluissa.

YLE Uutisten politiikan toimittaja Ari Hakahuhta on avannut Qaiku-keskustelufoorumille Vaalit 2011 -kanavan ja luvannut seurata ja osallistua keskusteluun siellä. Idea syntyi verkossa.

”Meillä YLE Uutisten politiikassa tällä hetkellä suunnittelu menossa, miten vaaleja kohti mennään, netissäkin yhteisömedioineen”, Hakahuhta kertoi yhteisössä viikko sitten. Vaaleille omistettu avoin keskustelukanava sai kannatusta.

”#Vaalit2011 olkoon kanavan nimi. Yritän laittaa käyntiin ja tuoda osaltani keskustelunaiheita”, hän ilmoitti keskiviikkona.

”Tästä se lähtee, käytetäänkö samaa häshtägiä sitten joskus Twitterissä myös”, jatkokehitteli sosiaalisen median tuottaja Arttu Silvast YLEn etusivutoimituksesta.

Tuottaja Elisa Tynkkynen kertoo blogissa YleX:n Facebook-fanisivusta verkkoläsnäolossa: ”On jännä seurata, miten päivitykset, mitä itse on ajatellut kiinnostaviksi, eivät herätä mitään fiiliksiä. Kun taas sellaiset yksinkertaiset jutut kuten yhteisömanagerimme Sipon ”Mitä jengi meinaa tehdä viikonloppuna” kerää 40 kommenttia samantien.” Tynkkynen tiivistää, että on tärkeää löytää balanssi tiedon ja läsnäolon kesken.

Nämä ovat niitä näyttöjä internetin sosiaalisen voiman hyödyntämisestä, joita nyt tarvitaan. YLE on ottanut suomalaisen median uudistajan roolin verkossa, mutta kyllä muuallakin tapahtuu. Kalevassa on aloittanut yhteisötuottaja kuukausi sitten, Allerilla on Social District Manager ja Ilta-Sanomat etsii parhaillaan toimitukseen tuottajaa sosiaalisen median vastuualueelle.

Yhden kotimaisen journalismia uudistavan pioneerihankkeen lopputuloksista saamme lukea Tietoviikko-lehden 5.3. ilmestyvästä numerosta. TiVin verkkotuottaja Jouni Junkkaala on usean viikon ajan johtanut vapaaehtoisista Qaiku-mikroblogipalvelun käyttäjistä koostuvaa porukkaa tekemään yhdessä juttua avoimen datan mahdollisuuksista.

Ei tarvitse olla journalisti voidakseen hyötyä sosiaalisista verkostoista työssään. Kuinka usein huomaat kysyväsi ympärilläsi, "tietääkö joku jonkun, joka…" Sosiaalisia verkostoja 1970-luvulla tutkinut Mark Granovetter osoitti, että lukuisat heikot siteet lisäsivät henkilön käytettävissä olevan informaation määrää. Verkon sosiaaliset foorumit ovat oiva keino hankkia ja ylläpitää lisää näitä arvokkaita heikkoja siteitä.

0 kommenttia

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu