Ti 07.05.2013 @ 14:40Tanja Iikkanen

Ajatuksia nopean muutoksen hitaudesta

Tanja IikkanenTanja Iikkanen on genretuottaja Luovat sisällöt -yksikössä

Ihmisiä on neljää tyyppiä:

1. innostuja: "Milloin aloitetaan?"
2. epäilijä: "Tuskin toimii, tuota on kuule yritetty, eikä näillä työmäärillä onnistu."
3. ehkäilijä: "Periaatteessa kyllä, mutta haluan lisää aikaa ja palkkaa."
4. kieltäjä: "Minulla on puoli miljoonaa katsojaa, vie se nettisi jollekin joka pärjää huonommin."

Puolensa voi valita, mutta halusi tai ei, muutos koskee kaikkia. Toiset meistä kokevat, että muutos tapahtuu vauhdilla. Itse taas kuulun siihen porukkaan, joka ei malttaisi odottaa, että iso laiva kääntyy.

Kiivas muutosvauhti on osa internetin luonnetta. Kehitys menee eteenpäin päivittäin. Kaikki muukin tapahtuu verkossa valon nopeudella verrattuna muihin välineisiin. Twitter on siitä paras esimerkki – tänään: tuhansia 140 merkin viestejä kotimaasta, ulkomailta, yrityksiltä, yksityisiltä, muilta toimijoilta.

Maailmassa, jossa kuka tahansa voi julkaista, on median asemoiduttava uudestaan. Se on tehtävä yleisön ehdoilla.

Ylen tavoittamattomissa on tällä hetkellä noin miljoona suomalaista. Jotta heidät ja nykyinen yleisö tavoitetaan, on onnistuttava sekä sisällöissä, muodoissa että julkaisutavassa. Mistä sisältöjemme on löydyttävä?

Laitevalmistajat ja operaattorit ideoivat kilpaa ratkaisuja ja yrittävät ennakoida median käytön muutosta. Yksi yrittää tehdä älykkäämpää televisiota, toinen panostaa kaukosäätimeen, kolmas tekee älykkään digiboksin, neljäs paketoi sisällöt ja laitteet, viides tuo pelikonsoliinsa kaikki herkut ja kuudes kehittää pientä laitetta, jota kännykäksi nykyään kutsutaan, entistä ihmeellisemmäksi.

Missä siis on Ylen paikka?

Vastaus on päätelaiteriippumattomuus ja datan avoimuus. Ne ovat ainoat tavat palvella yleisöä kaikkialla siellä, missä he haluavat Ylen sisältöjä kuluttaa.

Tällä hetkellä mietimme vuoden 2014 ohjelmistoa eri välineissämme. Vahvistumassa ovat datajournalismi, tiedon visualisointi ja interaktiivinen pelillinen sisältö. Isojen tapahtumien aikana olemme jo vakiinnuttaneet reaaliaikaisen vuorovaikutuksen sosiaalisessa mediassa ja yle.fi:ssä. Tavoitteemme on tuoda sohvalle erilaisia äänestys- ja osallistumismahdollisuuksia.  

Julkaisimme Yle Areenan vuonna 2007, jolloin muilla mediataloilla ei ollut mitään vastaavaa ja kaikki tv-kanavat toivoivat, että internet ei häiritsisi liikaa heidän toimintaansa. Aluksi oli vaikeaa saada myös oman talon ihmisiä ymmärtämään, miksi sellainen palvelu tehtiin.

Nyt tilanne on täysin toinen. Pohdimme yhdessä, miten ja missä ohjelmia julkaistaan ja miten saadaan mahdollisimman laajat tekijänoikeudet, jotta ohjelmien katselu ja kuuntelu mahdollistuu kaikissa yleisimmissä päätelaitteissa, silloin kuin katsoja ja kuuntelija haluaa.

12 kommenttia

Kiitos. Toden totta, media on tätä päivää ja tärkeä. Vaikkapa siksi että se vääryyden ja saamahimon järjettömyyden tuhon - valheiden, vainojen ja sodien laivalla täytyy totuuden ja rehellisyyden edessä pysähtyä. Kun ajattelemme luontoon, lasten ja lastelasten tulevaisuutta ja mahdollisuuksia elää planeetalla Maa. Rehellisyys ja järjenkäyttö tulee varmasti onnistumaan rehellisyyttä kunnioittavien ihmisten keskuudessa.

Ou jee Tanja! On olemassa myös viides ihmistyyppi, se joka tekee käytännön duunia kädet rasvassa, on ammattitaitoinen ja kokeut, osaa "raakata" huonot ja työtä haittaavat ratkaisut sivuun, vaikka genretuottaja niitä yrittää väkisin tuputta vain tuputtamisen takia, osaa tehdä työnsä ottaen etukäteen huomioon eri välineet, joihin se ilmeisesti ja mahdollisesti tulee jakeluu.
Ja kuudes ihmistyyppi voisi olla se alalle juuri tupsahtanu tai mediatalon hallintokierrossa paikalleen joutunut "asiantuntija", joka suuna päänä mölyää ja hössöttää joka suuntaan, on aina mukana "uusissa hienoissa jutuissa", joista ei vuoden päästä kukaan enää halua puhua ja joita parhaina päivinä on käyttänyt 58 kpl asiakkaita.
Tämä kuudes ihmistyyppi on myös aina oikeassa ja katsoo tehtäväkseen arvotta muiden "intohimoa työhön", joillain kumman mittarilla, jota kukaan ei ole vielä nähnyt. On se ihmeellistä!
"Toden totta, media on tätä päivää ja tärkeä", ziisus Helvi, herätyyyys!

Voi ihmeellinen ziikko, olen tehnyt sitä rehellisen työntekijän työtää 11 vuodisata alkaen ja paljon muutakin koko ikäni. Kyllä olen herännyt ja näen omia virheitä oppiläkksyinä, myös itsensä soimamisesta, siitä että olen antanut itseäni pakon edessä pedollisillä ympäripuhua, olen luopunut ja pysyyn edelleen rehellisyydessä niin itseäni kun toisten kohdalla. Jos ja kun te itse heräisitte te huomaisitte että ilman Sielua = vertä ja henkitämättä kukaan ei pysyisi elossa. Jos tuhotte luontoon herruuden saamahimon järjettömyksillä elämä tulee mahdottomaksi planeetalla Maa. Myös ilman Universumin ja Maailmankaikkeuden Henkeä ja Aurinkon valoa olisi elämä täysiin mahdottomuus planeetalla Maa. Se muuten olisi huvittava jos joku tulisi ja todistaisi minulle että hän on tullut tähän maailmaan ilman että äiti olisi hänet omassa kehossa ihmisen muotoiseksi kasvattanut tai että hän pysyy elossa ilman vertä ja hengittämättä. Kyllä silloin voisin uskoakin ja jos joku kirjoitaisi Raamatunkin herran uskolle vastavaksi, poistamalla sieltä kaiken hengen ja sielun rakkauden = ymmärryksen osa alueet. Ainakin se on minulle täysiin päivänselvä asiaa että rehellisyys täytyy jokaisella itsellä aloittaa itsensä sisältä, tosiasioiden näkemisellä eli vastuunottamisella omista ajatuksista ja teoista. Ikävä jos ja kun te vääryyden merkittystä omassa elämässä ei ymmärtää. Rehellistä jatkoa.

Osa miljoonasta suomalaisesta, jotka nyt ovat YLE:n tavoittamattomissa, on ehkä niitä, joiden mielestä julkaiseminen Internetissä ei ole syy tehdä jatkuvasti kirjoitusvirheitä, raiskata suomenkieltä, käyttää alatyylisiä ilmauksia, julkaista uutisina kaikkea mahdollista, mikä mieleen juolahtaa, eikä varsinkaan sisällyttää uutisiin "keskustele - pitäisikö sitä sun tätä" -osioita. Uutiset ovat uutisia ja mielipidekirjoittelun ja muun hömpän voi jättää blogeihin.

Selviä asiavirheitäkin tehdään tolkuttomasti. Esim. vast'ikään uutisoitiin, kuinka "Suomi ja Ruotsi ovat EU:n vähiten korruptoituneita maita - vain Sveitsissä on vähemmän korruptiota". Sveitsihän ei ole EU:n jäsen. Mitä pitäisi ajatella toimittajan ammattitaidosta? Ei ainakaan näillä eväillä houkutella sitä puuttuvaa miljoonaa ja hyvä niin.

Ota hyvä ihminen lääkkeesi.

Media on sivuseikka, jos sisältö mättää. Ihan sama, millä laitteella ...kaa selaa.
Jos sisältö toimii, ihmiset kuluttaa sitä vaikka ovisilmällä.

tyvestä puuhun kirjoitti:

Media on sivuseikka, jos sisältö mättää. Ihan sama, millä laitteella ...kaa selaa.
Jos sisältö toimii, ihmiset kuluttaa sitä vaikka ovisilmällä.

Olen kanssasi täydellisesti samaa mieltä.

Hei,

Kun en tiedä, niin kysyn seuraavia asioita:
Mitä tekee genretuottaja?
Mikä on Luovat sisällöt -yksikkö? Mitä siellä tehdään?

Hei Helvi Aur,
kommenttini loppuosa ei ollut tarkoitettu loukkaavaksi, pahoittelen. Halusin sanoa, että medialla on aina ollut tärkeä tehtävä ihmisten mielen muokkaajana, jo kirjapainon keksimisestä asti ja aikaisemminkin. Mitä tavallinen ihminen tietäisi ilmastonmuutoksesta jos media ei julkaisisi tiedemiesten tutkimusten tuloksia, en minä ainakaan osaisi sitä keittiön ikkunan lämpömittarista päätellä? Muuten ihmisen vastuusta ja rehellisyydestä olen samaa mieltä kanssasi. Oma vakaumus on jokaisen ihmisen oma asia, kunhan se ei aiheuta kanssaihmisille vaikeuksia tai ahdistusta. Hyvää jatkoa Sinulle!

hohhoijaa kirjoitti:

Ota hyvä ihminen lääkkeesi.

Ininää kuuluu puskasta, mutta ketään ei näy. Mikä olikaan ongelmasi?

Siinähän itse lääkkeitäsi siellä puskassa napostelet.

hohhoijaa kirjoitti:

Ota hyvä ihminen lääkkeesi.

Hei minulla on todistus tuo: Voit halutessasi tehdä lainan yksittäisten 3 % korko Kiitos yhteyttä Ms. RODIONOVA ELENA ja VÉRONIQUE FORTUNE kaksi mukavaa naista, jotka on tosiasiallisesti myönnetty minulle 70 000 euron (€70000) lainan aluksi en ajatellut ei hetkeäkään, koska lainan Internetissä tarkoittava huono oli minulle täysin tyhjä, mutta uteliaisuuteni työnsi minut yrittää toisen kerran. Lopulta saisin tämän lainan että oma julkaisu umpikujasta, jossa asuin. Minulla on useita kollegoja, jotka on myös saanut lainoja tasollaan ilman ongelmia sen sijaan, että sinulla on pahansuopia henkilöitä, jotka ottaa töihin huijata viattomia, julkaista tätä viestiä, koska hän sai minut hyvä lainan ja lannistunut, ei siksi, että minulla oli ottaa mutta tapasi nämä rehellinen ja antelias hyvät niin otat yhteyttä häneen:
Tässä on hänen Email: (rodionovaelenna@katamail.com)
Etsit lainan elvyttää toimintaa joko projekti, joko ostaa asunto mutta pankin hylkäsi kesällä nämä naiset ovat ainoa, joka auttaa sinua pankki tai tiedosto on kielletty. Pyydän teitä ottamaan yhteyttä
Kiitos tehdä kuten minä ja lähetä pyyntö saada lainaa enintään 48 tunnin kuluessa. THANKS FOR SHARING NÄMÄ TIEDOT AUTAT VELJEMME YSTÄVÄMME JA MUUT

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu