Luovat sisällöt – vahvistamme vahvuuksiamme
Ville on Luovat sisällöt -yksikön johtaja.
Olemme Ylessä kulkeneet kanavalähtöisestä kaaviojohtamisesta kohti genrekokonaisuuksien sisältöjohtamista. Tähän suuntaan on menty jo usean viime vuoden ajan. Sisältöjohtamista on toki tehty kaavioidenkin kautta, mutta tällä liikkeellä pyrimme nyt vastaamaan jo kuuluisaksi tulleeseen mediankäytön muutokseen.
Mediankäytön muutos tapahtuu sekä nopeasti että hitaasti. Muutos on monenlaista, mutta aivan varmaa on, että se muuttaa työmme peruspilareita silmiemme edessä. Tunnettu totuushan on se, että hidasta muutosta on vierestä valitettavan vaikea havaita.
Haastavaksi tilanteen tekee se, ettei kanaviin ja lineaariseen mediankäyttöön perustuvasta ajattelusta voida, eikä pidäkään luopua. Kysymys on molempien vahvuuksien – sekä sisältö- tai ns. katalogikäytön että lineaarisen käytön ymmärryksen – yhteispelistä ja uudenlaisista kulutustottumuksista.
Oman tekemisen ja ostamisen työnjakoa kehitetään
Uutisia, ajankohtaisia, urheilua ja lastensisältöjä on jo pidemmän aikaa johdettu genremielessä yhdestä suunnasta, ja nyt toteutamme saman myös Luovat sisällöt -yksikön genreissä eli asiasisältöjen, draaman ja kulttuurin & viihteen alueella.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kotimaisten hankintojen tilaaminen siirtyy Julkaisut-yksiköstä Luovien sisältöjen osastojen yhteyteen. Yhteistyötä on toki tehty tähänkin asti ja kokonaisuuksia on suunniteltu yhteen ennenkin. Tuloksiakin on jo saatu. Hankinnan ja oman tekemisen hybridit kuten Docventures ja #lovemilla ovat tästä mainoita esimerkkejä.
Merkittävintä muutoksessa on hankinnan ja oman tekemisen välisen työnjaon selkeämpi näkymä. Sekä työnjaon johtaminen.
Ylen strategian mukaan vähennämme maltillisesti omaa tekemistä tulevina vuosina. Tätä kehitystä on huomattavasti parempi johtaa yhden pöydän ääressä. Valitettavasti lähdemme nyt säästöjen sävyttämältä takamatkalta ja rakenteitakin on muutettava. Tähtäin on kuitenkin kohti parempaa kokonaisuutta.
Taktisesti voidaan yleensä edetä kahta linjaa: kehittää heikkouksia tai vahvistaa vahvuuksia.
Luovien sisältöjen alueella kehitämme oman tuotannon huippuunsa niillä alueilla, joissa jo teemme maailmanluokan työtä ja sisältöjä.
Kun tämän lisäksi luomme ja tuotamme yhdessä tuotantoyhtiöiden kanssa huippusisältöjä, olemme selkeästi vahvuuksien vahvistamisen tiellä.
On aika saattaa suomalainen medialaatu maailman areenoille. Yhdessä.
6 kommenttia
Ti 30.09.2014 @ 15:11
Meita on taalla valtava joukko suomalaisia, jotka ei noita maailman areenoita kaipaa. Kaipaamme Ylen omaa hienoa suomalaista draamaa.
Ma 06.10.2014 @ 16:33
Sitä " suunnittelua", "koordinointia" ja "genrejohtamista" voisi vähentää ja lisätä ammattitaitoisten ohjelmantekijöiden vapautta tuottaa ja tehdä. Ja olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Suomi on Suomi, ja pieni kielialue. Harvoin täältä herrat pääsevät Prix Italiaan tepastelemaan. Ja Tanskaan ja Ruotsiin verratessa - katsokaa huviksenne niiden mestariteosten budjetteja!
Ti 07.10.2014 @ 09:19
Kyllä oli Villeltä niin korkealentoista puhetta, josta 99% suomalaisista ei ymmärrä mitään.
Luovuuttako sekin on että Heikki Harman aivan huippu ohjelma lopetetaan !
Valitettavasti tänään me kaikki joudumme pakosta maksamaan Villenkin huippupalkan, joten hän pystyy edelleen kirjoittamaan ja toimimaan kuten haluaa, ilman vastuuta rahoittajia kohtaan.
Ke 08.10.2014 @ 00:13
"Luovien sisältöjen alueella kehitämme oman tuotannon huippuunsa niillä alueilla, joissa jo teemme maailmanluokan työtä ja sisältöjä.
Kun tämän lisäksi luomme ja tuotamme yhdessä tuotantoyhtiöiden kanssa huippusisältöjä, olemme selkeästi vahvuuksien vahvistamisen tiellä.
On aika saattaa suomalainen medialaatu maailman areenoille. Yhdessä."
--------------
Tuo ei aivan heti avautunut konkretian tasolle, vaikka yleensä luulen ymmärtäväni tällaista jo toimenkuvani puolesta... Hyvä kuitenkin, että LAATU tuntuu toistuvan aika usein VVn ja RPn tarinoissa!
Korkea laatu kohtuukustannuksin on aina suotavaa. Vaikka maailmaa syleilläänkin, YLEn on toisaalta kuitenkin palveltava nimenomaan meitä suomalaisia ASIAKKAITAAN myös hyvin.
Fiksua kuitenkin sisäistää, että meitä on sittenkin tässä maassa vähemmän kuin Pietarin kaupungissa, joten mahdottomasti ei näitä Yle-maksuja soisi maailmalle tärvättävän!
Laadusta puheen ollen, viittaan aika omituiseen linjaukseen POP eilen - tänään -ohjelman tapauksessa - halutaanko tällä nyt nostaa jotenkin YLEn profiilia mm. iskelmä/soittolistoja suoltavien 'radioasemien' joukossa - ja laatua?.
Ke 08.10.2014 @ 10:01
Ylen tehtävä on palvellla suomalaisia, se on selvää. Mutta ei kai kenenkään mielestä ole huono asia, jos suomalainen draama - kuten nyt kirjallisuus tai vaikkapa musiikki - kiinnostaa myös maailmalla?
Eihän se ole suomalaisilta pois.
Kansainväliset yhteistuotannot tarkoittavat sitä, että Yle rahoittaa osan ja loput rahoituksesta kootaan muilta kansainvälisiltä toimijoilta. Samassa yhteydessä yleensä sovitaan myös tuotannon jakelusta ja esittämisestä eri maissa. Kysymys on siis laajemmin rahoitetusta kotimaisesta draamasta, ei Yle-veron maailmalle tärväämisestä.
Yle on jo aiemminkin tehnyt pohjoismaisten yhtiöiden kanssa yhteisrahoitettuja draamasarjoja, kuten viime keväänä esitetyn Hanna Maylettin ohjaaman ja Riikka Pulkisen romaaniin perustuvan kolmiosaisen Rajan.
Vilén muuten kirjoittaa kansainvälistymisestä myös täällä:
http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/yle-vastaa-yle-tahtaa-monipuoliseen-ja-kiinnostavaan-draamaohjelmistoon
Marja Niemi / Ylen viestintä
La 29.11.2014 @ 21:35
Tama draama-sarja Toisen kanssa oli todella aidon tuntuista suomalaista tuotantoa. Tama Syke on kuin
suomalainen versio jostain amerikkalaisesta sarjasta. Samoin tama Tellus tuntuu niin epaaidolta.
Me suomalaiset haluamme aitoa suomalaista draamaa niinkuin Taivaan Tulet tai Pirunpelto.