To 06.08.2015 @ 08:28Risto Kuulasmaa

Yle laskeutuu tornista

Risto Kuulasmaa. Kuva: YleKutsumme tänään suomalaiset mukaan tekemään uutta Yleä.
 
Toivotamme syksyn aikana kaikki tervetulleeksi tekemään kansalaismediaa. Rikastamme Ylen perinteistä tarjontaa kuratoimalla suomalaisten itse tuottamaa uutta sisältöä suuren yleisön tietoisuuteen. Kuka tahansa voi hakea mukaan omalla materiaalillaan. Porkkanana tarjoamme hankkeille pienrahoitusta, jonka kohteista päättää tekijöistä koostuva raati. Euroopan yleisradioyhtiöt seuraavat mielenkiinnolla, Yle näyttää nyt tietä muuttuvassa mediakentässä. Jaamme Ylen verkon, television ja radion käyttöön niille, joilla on halu luoda, ilmaista ja osallistua.
 
Millaista sisältöä on luvassa? Monenlaista. Kokeilevaa, monitasoista, monipuolista. Syntyy julkaisukanava kansalaisjournalismille, mediakoulujen nuorille toivoille, ulkomaankirjeenvaihtajille ja kansalaisyhteiskunnan aktiiveille. Tavoitteena on synnyttää tekijöiden verkosto, jossa luodaan uutta, tuetaan toisia ja lainataan osaamista. Kaivamme esiin uudet uunot, karpot, kummelit ja smoukahontasit. Sivutuotteena syntyy mahdollisuus purkaa median tekijöiden Helsinki-keskeisyyttä ja vahvistaa maakunnan ääntä ylpeästi kotiseutua edustaen ja reippaasti kotiinpäin vetäen.
 
Youtubessa on yli puoli miljoonaa suomalaista kanavaa. Yleisöllä on yleisö. Kuluneen kahden vuoden aikana on nähty tubettajien esiinmarssi ja kaupallisen television mullistus. Käynnissä on jo pidempään jatkunut alle kolmikymppisten kiihtyvä joukkopako television ääreltä verkkopalveluihin. Samaan aikaan moni nuori haaveilee urasta media-alalla. Nyt ei saa jämähtää, etenkin Ylelle tarjoutuu mahdollisuus kokeiluun.
 
Suunnitteluprosessiimme on tähän mennessä osallistunut noin sata 15-25-vuotiasta nuorta. Harjoitus opetti nöyryyttä: kevään aikana monta omaa ideaamme ammuttiin alas ja ajattelumme haastettiin vanhanaikaisena. Onneksi. Yksi nuorten viesti kuitenkin yllätti erityisesti: vanhan kunnon televisio nostettiin tärkeään asemaan. Nuoret kokivat, että television mukana olo uuden hankkeen julkaisukanavana nostaa sisällöt osaksi yhteiskunnallista keskustelua. Syntyi myös outo idea: otetaan yö haltuun. Lokakuun alusta korvaamme TV2:n yön uutisikkunan ja tuuttaammme kansalaisten teoksia luupissa yöt läpeensä.
 
Mutta miksi uudenlainen media? Meillähän on jo facet, tubet, twitterit, vinet, snäpit ja periskoopit. Juuri siksi. Sisältöä ja kanavia on niin paljon. Tarvitaan kuraattori, joka etsii, löytää ja nostaa internetin kohinasta suomalaiset ilmiöt, uudet tähdet ja kotimaiset ohjelmakonseptit koko kansan tietoisuuteen.
 
Hassut kotivideot? Sekoilua verorahoilla? Jätämme tilaa katsojan tulkinnalle. Uudessa mediassa lämmin kotikutoisuus ja siihen samaistuminen voi hyvinkin olla eduksi. Ainakin luvassa on vihdoin julkinen alusta myös kokeilevampaan tekemiseen.

Virallisen valvojan roolin sijaan Yle purkaa kontrollin ja minimoi säännöt. Pidämme kiinni kahdesta ohjenuorasta: sisällöt ovat edelleen vapaita kaupallisista viesteistä ja edistämme yhdessä parempaa huomista Ylen tehtävän hengessä.
 
Käytännössä Yle kääntää nyt suuntaa: siirrymme lähettäjän roolista vastaanottajaksi ja dialogiin.
 
Parhaimmillaan syttyy uusia tähtiä, syntyy uusi media-alan hurja joukko ja televisio muuttuu mielenkiintoisemmaksi.
 
Joka tapauksessa vältämme paikalleen halvaantumisen ja teemme rohkean kokeilun yhdessä suomalaisten kanssa.
 
Tervetuloa mukaan!
 
Risto Kuulasmaa
Julkaisupäällikkö
Ylen televisio ja Areena
 
PS. Tulevan median sisällön ja nimen päättää yleisö. Nimikilpailu ja ilmoittautuminen osoitteessa www.yle.fi/keksinimitahan. Nimi paljastetaan TubeCon-tapahtumassa, josta TV2 lähettää suoraa televisiolähetystä 15.8. klo 19.10-21. Uudet sisällöt käynnistyvät Ylen kanavilla perjantaina 2. lokakuuta 2015.

52 kommenttia

"Samaan aikaan moni nuori haaveilee urasta media-alalla."

Hyvä, että opetetaan heille heti alusta alkaen, ettei media-alan töistä saa palkkaa vaan "kokemusta" ja "näkyvyyttä".

Näen tämä askeleena kauemmaksi ammattimaisesta sisällöntuotannosta ja journalismista.

Miten olisi jos teidän omat toimittajanne ensin tekisivät kotiläksynsä ja ottaisivat tosiasioista selvää?

Kun YLE määrittää kansalaisjournalismin miksi tahansa mediapäästöksi a la duudsonit, niin missä on se journalismi ja julkinen palvelu ? Mihin tarvitaan YLE.n "kansalaisjournalismia", koska muu netti on jo pullollaan tätä narsistis-postmodernia älämölöä?

Eikö sinua Kuulapää voida puhelisoitolla erottaa, kun sinut on puhelinsoitiolla tätä narsistis-porstmodernia narinaa edistämään palkkattukin?

MIten YLE voi tehdä kansalaisjournalismia, kun tämänkin viesti varmaan sensuroidaan...?

Tosi raskas teksti luettavaksi. YLE on kyllä tehnyt ruohonjuuritasolla juttuja koko ajan? Toiv silti poikii hyvää?

Toivottavasti julkaisisitte monipuolista, useita eri näkökulmia esille tuovaa sisältöä. Nykyinen yhden virallisen totuuden rummuttaminen alkaa käydä puuduttavaksi. Enemmän objektiivista uutisointia, vähemmän mielipidevaikuttamista.

Miksi meidän verovarojamme haaskataan jos jonkinlaisiin kokeiluihin ja profetiointeihin? En jotenkin jaksa käsittää sitä, että miten verovaroilla kustannetun julkisenpalvelun työntekijä Kuulasmaa voi osallistua esim. kaupallisen Soneran järjestämään markkinointiseminaariin yhtenä puhujana? Ei Ylen tai yleläisten pitäisi markkinoida kaupallisia yhtiöitä ja olla niiden bisnesseminaareissa! Lisäksi Yle mainostaa omissa toimitiloissaan myös Googlea. Siellä on plagaatit, joissa lukee: Yle goes Google, Ylen ja Googlen logojen kera. Onko Yleisradion tehtävä edistää kaupallisten verkko-operaattoreiden ja toimijoiden bisnestä ja markkinointia veronmaksajien varoilla?! Miksi Yle käyttäytyy muuttuvassa mediakentässä kuin se olisi yksi mediatalo muiden joukossa?! Siis Yle toimii kuin se olisi kaupallinen yhtiö, vaikka se ei sitä ole. Suomalainen sivistys ja kulttuuri ovat jäämässä markkinatalouden ehdoilla toteutetun viihdehömpän ja tubettamisen jalkoihin myös Yleisradiossa.

Yö haltuun on toimiva idea, koska moni tuijottaa "mitä tahansa" aamun tunteina. Sisältö on kuningas ja todellakin, mainos-vapaa media nykypäivänä ja varsinkin tulevaisuudessa, kiinnosta myös ja etenkin alle 30-vuotiaita. Voimia Yle-myllerryksiin!

Mielestäni ideanne vaikuttaa näin äkkiä luettuna järkevältä. Mutta älkää sitoko tätä avustavaa hommaa tai siihen osallistumista pelkästään youtubeen, twitteriin tai fb:hen ynnä muihin näihin rekisteröitymisen vaativiin sivustoihin – myös tämän tyyppinen (avoin kommentointi ) mihin nyt olen vastaamassa teille MUKAAN. Kaikki eivät halua kuulua facebookiin tai twitteriin. Toiseksi noudattakaa ohjelmien teossa jonkin tyyppistä kohtuutta; jotta joku joka on tehnyt ison työn saa hänelle kuuluvan kohtuullisen korvauksen. Ei NIIN !!! ETTÄ esim. Risto Kuulasmaa käy tiliillä ja ison työn tehneet saavat 50 Euro kukin. Siis kohtuulliset pallkiot palkkiot.

Kuulasmaa pyrkii ulkoistamaan YLE-journalismin kehittämisen kansan syville riveille ja etenkin nuorison harteille.

Eipä voisi Kuulasmaa enää selvemmin osoittaa ja todistaa omaa (ja YLEn johdon?) epäuskoa ammatillisen toimittaja-armadan kykyihin tuottaa asiallista ja kiinnostavaa journalistiikkaa.

Kuulasmaan "hulabaloo-tulkaamukaan-meilläonkivaa" irrottelu saattaa häpeään ne YLE:n toimittajat, joilla vielä olisi jotain todellista annettavaa suomalaisille veronmaksajille.

Kuulasmaan innovaation voisi vielä ymmärtää, jos kyseessä olisi jokin "kansan radio" tyyppinen vapaamuotoinen nuoriso-tv. Voisihan sieltä kaiken-kansan-nuoriso-tv:stäkin poimia "watcher's digest" herkkupalat!

Mutta Kuulasmaan rempseä henkselien paukuttelu "nyt pannaan nuoret ranttaliksi" -tyyliin" tekee karhunpalveluksen YLE:n perustehtävälle, joka sillä verorahoitteisena konsernina joka tapauksessa on: siis tuottaa suomalaiseen arvopohjaan nojaavaa laadukasta mediasisältöä ammatillisella ja riippumattomalla osaamisella.

Kaikenmaailman pelien ja tubetuksen ym. roskan kyllästämä nuoriso nostetaan Kuulasmaan visiossa YLE:n sisällöntuotannon ylimpään kastiin. Kuulasmaa kosii nyt sellaista pullon henkeä, jonka kaasuja tämä sukupolvi kaikkein vähiten kaipaisi.

Hienoa! Mutta muistakaa samalla lopettaa jotakin ohjelmistostanne. Esim Kioski TV2 on jotakin kokeilua mistä pitäisi ylen luopua heti

P.A.Nyyssönen kirjoitti:

MIten YLE voi tehdä kansalaisjournalismia, kun tämänkin viesti varmaan sensuroidaan...?

Mitäs tunget henkilökohtaisia solvauksia kritiikkisi sekaan? Voisi sen kirjoittajan nimen oikeinkin kirjoittaa. Kannattaisi pysyä asiasta, jos ei halua tulla sensuroiduksi.

Tämä olisi pienenä kokeiluna ok, mutta ennustan pian suhteettoman suuren osuuden YLEn sisällöstä koostuvan amatöörien toilailuista tai YLEn virallista linjaa tukevien kirkasotsaisten nuorten keskinäisistä selkääntaputteluspoteista. Puhutaan omasta mielestä asiaa, mutta eletään siellä alati pienenevässä kuplassa, omalla mukavuusalueella, jota sosiaalinen mediakin niin hyvin tukee. Todellinen maailma ei edelleenkään ole verkossa, se on tuolla ulkona. Vetäisen töpselin seinästä, mitä sinusta jää jäljelle?
YLEn tulee täyttää kansanvalistuksellinen tehtävänsä laadukkaasti, mutta myös mahdollisimman vähäisin resurssein. Olla jotakin pysyvää tässä ADHD-maailmassa, eikä rönsyillä päättömästi joka suuntaan.

Markku kirjoitti:

Kuulasmaa pyrkii ulkoistamaan YLE-journalismin kehittämisen kansan syville riveille ja etenkin nuorison harteille.

Eipä voisi Kuulasmaa enää selvemmin osoittaa ja todistaa omaa (ja YLEn johdon?) epäuskoa ammatillisen toimittaja-armadan kykyihin tuottaa asiallista ja kiinnostavaa journalistiikkaa.

Kuulasmaan "hulabaloo-tulkaamukaan-meilläonkivaa" irrottelu saattaa häpeään ne YLE:n toimittajat, joilla vielä olisi jotain todellista annettavaa suomalaisille veronmaksajille.

Kuulasmaan innovaation voisi vielä ymmärtää, jos kyseessä olisi jokin "kansan radio" tyyppinen vapaamuotoinen nuoriso-tv. Voisihan sieltä kaiken-kansan-nuoriso-tv:stäkin poimia "watcher's digest" herkkupalat!

Mutta Kuulasmaan rempseä henkselien paukuttelu "nyt pannaan nuoret ranttaliksi" -tyyliin" tekee karhunpalveluksen YLE:n perustehtävälle, joka sillä verorahoitteisena konsernina joka tapauksessa on: siis tuottaa suomalaiseen arvopohjaan nojaavaa laadukasta mediasisältöä ammatillisella ja riippumattomalla osaamisella.

Kaikenmaailman pelien ja tubetuksen ym. roskan kyllästämä nuoriso nostetaan Kuulasmaan visiossa YLE:n sisällöntuotannon ylimpään kastiin. Kuulasmaa kosii nyt sellaista pullon henkeä, jonka kaasuja tämä sukupolvi kaikkein vähiten kaipaisi.

Olen samaa mieltä! Nämä uudistukset Yleisradiossa ovat jo nyt tuottaneet ammattilaisten tekemien laadukkaiden sisältöjen tilalle aivan liikaa huonolaatuista kotikutoista amatöörimäistä sisältöä. TV-kamerat ja studiot vaihtuvat kamerakännyköillä leikkiviin nettitoimittajiin. Näillä "uusilla tekemisen tavoilla" yleisradiotasoinen ammattilaatu - myös teknisessä mielessä - ajetaan alas. Laatu häipyy nettikohinaan.

Anonyymi kirjoitti:
P.A.Nyyssönen kirjoitti:

MIten YLE voi tehdä kansalaisjournalismia, kun tämänkin viesti varmaan sensuroidaan...?

Mitäs tunget henkilökohtaisia solvauksia kritiikkisi sekaan? Voisi sen kirjoittajan nimen oikeinkin kirjoittaa. Kannattaisi pysyä asiasta, jos ei halua tulla sensuroiduksi.

Julkisessa virassa, johtavassa asemassa olevan on kestettävä kovempaa kritiikkiä journalistien ohjeidenkin mukaan.

Onhan se aika törkeää, että samaan aikaan kuin YLE potki yt-neuvotteluissa oikeita toimittajia ulos, niin yhtiö (tj. Kivinen?) ottaa Duudson-Risto-pojan puhelisoitolla hommiin.

Risto ei edes ymmärrä, mitä on journalismi.

P.A. Nyyssönen kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
P.A.Nyyssönen kirjoitti:

MIten YLE voi tehdä kansalaisjournalismia, kun tämänkin viesti varmaan sensuroidaan...?

Niin nuo Yleisradion välillä kenties puoluekirjoilla tai muilla hyväveliverkostoilla tapahtuvat henkilövalinnat ovat kaikkea muuta kuin avoimia ja tasapuolisia. Kyllä meidän veronmaksajienkin pitäisi saada tietää millä perusteella päällikkönsä ja johtajansa valitsee. Osalla näistä ei kuulemma ole edes korkeakoulututkintoa, vaan Yleisradiota johdetaan ylioppilasvoimin. Mihin nämä "täsmärekrytoinnit" oikein perustuvat? Miten nuo ihmiset Ylessä asemiinsa kipuavat?

Mitäs tunget henkilökohtaisia solvauksia kritiikkisi sekaan? Voisi sen kirjoittajan nimen oikeinkin kirjoittaa. Kannattaisi pysyä asiasta, jos ei halua tulla sensuroiduksi.

Julkisessa virassa, johtavassa asemassa olevan on kestettävä kovempaa kritiikkiä journalistien ohjeidenkin mukaan.

Onhan se aika törkeää, että samaan aikaan kuin YLE potki yt-neuvotteluissa oikeita toimittajia ulos, niin yhtiö (tj. Kivinen?) ottaa Duudson-Risto-pojan puhelisoitolla hommiin.

Risto ei edes ymmärrä, mitä on journalismi.

Vaikuttaa toimivalta. Mahdollisuus julkisuuteen plus rahapalkkioon herättää kyllä harrastelijan kiinnostuksen. Todennäköisesti monessa opiskelijakämpässä mietitään parhaillaan miten lyödään kilpailijat näissä amatöörijournalismin sm-kisoissa. Ehdottomasti oikea suunta Yleltä.

Niin nuo Yleisradion välillä kenties puoluekirjoilla tai muilla hyväveliverkostoilla tapahtuvat henkilövalinnat ovat kaikkea muuta kuin avoimia ja tasapuolisia. Kyllä meidän veronmaksajienkin pitäisi saada tietää millä perusteella päällikkönsä ja johtajansa valitsee. Osalla näistä ei kuulemma ole edes korkeakoulututkintoa, vaan Yleisradiota johdetaan ylioppilasvoimin. Mihin nämä "täsmärekrytoinnit" oikein perustuvat? Miten nuo ihmiset Ylessä asemiinsa kipuavat? Onko Duudsonit joku meriitti?

Huhhu!
Kansalaismedia, joo...
Luuletteko tuolla osatvanne suomalaiset puolellenne? Tuskinpa
Ja mitä teette vakituiselle väellenne, kun jengi tekee ilmaiseksi sisältöä?
Kiitos ei.........

Yle tuntuu vuodesta toiseen olevan yleinen sylkykuppi. Tehtiin siellä niin tai näin, aina valitetaan verorahojen tuhlailusta. Kyllä Ylenkin tulee olla innovoiva ja kokeilla uutta. Mm. nämä verorahat mahdollistavat sen, että Yle voi rohkeasti kokeilla uutta. Rohkeasti vaan eteenpäin. "Haters gonna hate".

Anonyymi kirjoitti:

Yle tuntuu vuodesta toiseen olevan yleinen sylkykuppi. Tehtiin siellä niin tai näin, aina valitetaan verorahojen tuhlailusta. Kyllä Ylenkin tulee olla innovoiva ja kokeilla uutta. Mm. nämä verorahat mahdollistavat sen, että Yle voi rohkeasti kokeilla uutta. Rohkeasti vaan eteenpäin. "Haters gonna hate".

Kyllä Ylen pitää mahdollistaa uutta ja kokeillakin välillä, mutta välillä tällainen kaupallisten firmojen kanssa tehtävä B2B-touhu alkaa jollakin tavalla ihmetyttää. Miten se kuuluu Yleisradiolle? Ensin pidetiin Profecy -tapahtuma, joka vaikuttaa täysin kaupalliselta yrityshautomolta ja nyt Yleisradion studiolla on Tubecon ammattilaisseminaari, jossa eri yritykset ovat osallisina. On todella hyvä, että Yleisradion tehtävä arvioidaan uudelleen! Samalla pitäisi myös tutkia, onko Yle alkanut rönsyillä alueille, jotka eivät mitenkään kuulu sen tehtäviin. Media-alan yrityshautomot ja innovaatiot ovat varmasti hyviä asioita, mutta mistä lähtien ne ovat kuuluneet juuri Yleisradion tehtäviin? Yleisradionhan ei pitäisi sotkeentua kaupalliseen toimintaan millään tavalla!!! Onko tämä taas yksi askel Yleisradion yksityistämisen ja samalla julkisen palvelun tuhon tielle? Onko Ylestä tulossa pelkkä ohjelmien osto-organisaatio, joka ei enää itsenäisesti kykene sisältöjään tuottamaan?

Olen työtön valokuvaaja ja mulla on paljon ideoida. Myös juornalistista taustaa löytyy jonkin verran. Mut mut. Olen 35+ vuotias, ei kuaan palkaa tällästä, jos saa nuoren kokemattoman ihmisen riveihinsä palkatta - mut se taas näkyy juornalismin tasossa.

Katsoja katoavat - itsellänikin olin innoissani toteuttaa tapahtumaa, mutta kun luin et tietylle projektille annetaan vain 200 - 2000 eken tuki KOKO jutulle, mutä tällä saadaan esille. Ei kovin hyvää juttua.

Vertailun vuoksi :

200 ekeä : yhen toimittajan päivän palkka noin suunnilleen, jos tekee kuvat ja jutut itse....

2000 ekeä : sama juttu toteutettuna niin internettiin kuin vaikka alueuutisiin kuvausryhmän kanssa....

Eli 2000 eurolla pitäs halpatuottaa jotain mitä muuten ei voida toteutta, eli P:skaa! =/

Tarkoitus on siis kannustaa kokeilemaan ja luomaan uutta. Tästä lähtökohdasta alustamme sopii hyvin esimerkiksi nuorille ja harrastajille, joille maksamme kannusterahaa. Luomme yhdessä tekijöiden kanssa ympäristön, jossa itse tehdylle sisällöille saadaan suurempi yleisö ja josta voi ponnahtaa (taloudellisestikin) isompiin ympyröihin. Ja onhan kannusterahana maksettava muutama satakin euroa teini-ikäiselle, työttömälle tai eläkeläiselle suhteellisesti iso raha. Vertailun vuoksi täytyy myös muistuttaa, että maksamme tekijälle enemmän kuin YouTube.

Tervetuloa mukaan kokeilemaan, täällä voi hakea mukaan: www.yle.fi/keksinimitahan

Aivan sairas esimerkki älyllisestä ja yhteiskunnallisesta rappiosta. Ylen ainut verorahoituksen oikeuttava tehtävä voi olla korkeatasoisen ja riippumattoman uutis- ja ajankohtaisohjelmiston tarjonta.

Tämä ei toteudu nykyisellään. Yle on ideologisesti yksisilmäisen tekijäporukan politisoituneessa, korruptoituneessa ja orwellmaisessa otteessa. Uutisia, ohjelmia, painotuksia ja näkökulmia valitaan ja tuotetaan ideologisin, tarkoitushakuisin perustein. Yle ei ole kovin kaukana siitä, millaisena valtiollinen yhden totuuden media näyttäytyy diktatuurissa. Monipuolinen, monitahoinen, avoin ja rehelliseen tiedonvälitykseen pyrkivä tutkiva journalismi on kuolemassa. Se korvautuu sokeilla, ideologisesti ennalta määräytyvillä totuuksilla, jotka ovat jo tiedossa ennen asioihin monitahoista syventymistä, mikä ei siksi kiinnostakaan, ja jota pitää myös aktiivisesti torjua, ettei omaan ideologiseen itsensä toteuttamiseen ja propagointiin tulisi säröjä. Ylen toimittajakunnassa korostuvat suhteettomasti nuoret, narsistisen itsevarman oloiset naiset, joiden näkökulma maailmaan on kalliolaisen hipsterin kapea, ylimielinen ja itseään ja omia totuuksiaan rakastava ja esiin tuova. Tuohon maailmankuvaan ei mahdu käsitys siitä, että maailma on monimutkainen, vaikeaselkoinen ja totuudet asioista usein epämukavia, vaikeita ja kaikkea muuta kuin omiin toiveisiin ja haavekuviin asettuvia.

Kun maailman todellisuuden vaikeutta ei haluta tai kyetä kohtaamaan, korvautuu tämä välttämätön ja ensiarvoinen tutkivan, riippumattoman journalistisen ihanteen tehtävä tiedollisesti rappioituneella itseilmaisulla, politikoinnilla; faktisuuteen pyrkimiselle tarkoitetun tilan täyttymisellä 'faktoidisella', mielivaltaisella, minun minun maailmallani, meidän meidän totuuskäsityksillämme, "hyvillä, oikeilla" poliittisilla päämäärillä, todellisuuden painautuessa toissijaiseksi. Toimittajien sijaan erilaisia minä- ja me-toimijoita, jotka jäsentävät ja pyyhkivät ja poistavat ja arvottavat todellisuutta ja sen kuvia hyvän ja pahan tiedon mittarein, sen sijaan että pyrkisivät ottamaan todellisuudesta rehellisyyteen pyrkien selvää paikkansa pitävän ja paikkansa pitämättömän tiedon mittarein. Journalismi moralisoituneena, politisoituneena, tiedonvartioimisesta ammentavana minä- ja me-toimijoiden todellisuuden toivekuvien konstruoimisen prosessina. Todellinen todellisuus toissijaisena, pyrkimys maailman todellisuuden tutkimiseen ja tutkitun välittämiseen usein aktiivisesti tukahdettuna, ettei paha tieto pääsisi likaamaan haavekuvien politisoitunutta tuottamista.

Tämä on Ylen journalistisen rappion tila. Uutisten kommentointi on aktiivisella päätöksellä estetty nimenomaan, jottei todellisuus tunkeutuisi haastamaan hyvän tiedon valehtelua maailmasta. Jottei rappio näyttäytyisi paljaana. Nykyisenä interaktiivisena aikana on aktiivisesti estetty kansalaisten rahoittamasta mediasta kansalaisten kommentointimahdollisuus tärkeisiin ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin. Tämän mahdollisuuden tuottaminen, vaikka pitäisi tusinan moderaattoria palkata pitämään alatyylinen kommentointi poissa ei maksaisi kuin promilleja Ylen budjetista. Kyse ei ole mistään muusta kuin aktiivisesta rappeutuneen journalismin, rappeutuneen tiedonvälityksen, politisoituneesti värjätyn todenmukaisuuden ruman kuvan paljaaksi asettumisen torjumisesta ja ehkäisemisestä. Sillä ei tavoite pyrkimyksestä objektiiviseen tiedonvälitykseen, sillä objektiivinen usein lyö 'meillä on unelmia' kasvoille, näyttää rosoisen, epämukavan, riitauttavan, rikkovan, eli lyhyesti sanoen maailman; jota ei kyetä kohtaamaan, jonka tilalla on rappeutuneen ideologisuuden minä-me-haavetodellisuuden yhä politisoituneempi todentaminen, joka ei mitään kavahda niin kuin todellisia riitasointuja. Koska oma tiedollinen pohja on petosta täynnä, valheista hyvää tietoa rakentanut, toden edessä murtuva ja tuhoutuva, eikä mikään ole niin uhkaavaa ja pelottavaa.

Tämä on paljaan todellisuuden, rappeutumattoman journalismin aihemateriaalin muodostama uhkakuva. Haaveiden, itsen todentamisen, todellisuuteen heijastettujen merkitysten, voimakkaiden 'oikean' kokemisen tunteiden tiedollinen romahtaminen. Uhkakuvan edessä journalismin henkinen, kyvyllinen, tahdollinen rappio, voimattomuus, kykenemättömyys ja alennustila. Paha tieto mahdottomana kohdata, mahdottomana hyväksyä. Mitä virkaa on silloin käsien tunkemisella toden maaperään, ja pyrkimyksellä sen kuvaamiseen, mitä todellinen todella on; journalistin omista toiveista riippumattomana, mikä on riippumattomuuden määritelmä, journalisti journalismin palvelijana. Miten kavahduttava ajatus toimijoille, joilla oma maailmankuva on asettunut maailman toden näkemisen peitoksi.

Joten tanssikoot youtuben minä-kasvot ja muut uuden uljaan ajan luolien varjot raunioiden seassa. Heidät varmasti toivottavat tervetulleeksi kioskien ja äxien silmiin pistävän räikeät neonvalot, joiden takana minätyhjyys, minä peittämässä kuvaa tiedon autiudesta. Nuoren toimijan itsetyytyväinen hymyily, usein epävarmuutta mielestä pois työntävän pakotettu, sosiaalisen roolinsa näytelmän takana epätietoinen ja pelkäävä, jonka minäkuva ja usko itseensä ovat kiinni siitä, että katsoja katsoo hänen todellisuuteensa, jonka toimija todenkuvan eteen asettuen, toden omille vaateilleen ja tiedolliselle kykenemättömyydelleen alistaen, välittää. Eikä mikään ole lopulta yhtä uhkaavaa ja pelottavaa kuin todellisuus, mitä maailma todella on, mitä näkyy kun on astuttu pois kuvan edestä ja riisuttu kuvalta hyvän tiedon lavasteet, pahan tiedon poispyyhkimiset. Mikä on paikkansa pitävää, mikä on paikkansa pitämätöntä, mitä todella on. Riippumattomuuteen pyrkien ennakkotoiveista, sosiaalisesti painostetusta, hyvän tiedon vertaishyväksynnästä, pahan tiedon rangaistuksesta. Tähän pyrkineitä Erkki Toivasia on muutamia ollut, mitä uusi maailma heillä, sammaloitukoot hautansa, muistonsa ja ihanteensa. Katseensa ulos luolasta.

'Meidän unelmamme' kerrotaan tulkintoina luolan seinien varjoista. Miksi me haluamme kertoa todellisuuden, minä me haluamme toden kuultavan ja nähtävän. Eikö tuo varjo muistutakin meidän unelmiamme, meidän toden tarinaamme. Sirkushuvit jatkukoon, kunnes varjokuvien tulkinnoissa näkymättömät barbaarit, piilossa katseilta jotka eivät halua katsoa eivätkä katsottavan, taas rynnivät jäätyneen Rein-joen ylitse ja haaveille rakennetut perustat romahtavat.

Yleä on riisuttava, uudistettava ja saneerattava, kunnes Yle kykenee objektiivisuuteen pyrkivään, paljaaseen todellisuuteen katsomaan kykenevään ja tahtovaan, rehelliseen, politisoituneista valheiden ja haaveiden peitoista vapautuneeseen uutis- ja ajankohtaisjournalismiin, jossa journalisti on journalismin palvelija, eikä journalismi ideologiselle tarkoitushakuisuudelle alisteinen, kuten Ylen rappiotila nykyisellään on. Muuta tehtävää ei julkisrahoitteisella tiedonvälityksellä tule olla. Sivistysyhteiskunta ei pidemmän päälle pysty rakentumaan haave- ja valhekuville. Toden kohtaaminen on aina lopulta edessä. Sivistystä tukevan journalismin tehtävä on pyrkiä meille tuo todellisuus mahdollisimman todenmukaisesti ja rehellisesti välittämään, että pystymme sen avulla mitä-maailma-todella-on-todellisuudessa navigoimaan. Muuta todellisuutta ei ole. Ideologisoituneet haavemaailmat ovat todellisuuskarttojen rovioita. Journalismina aktiivista toden näkemiseen pyrkimisestä eksyttämistä. Se on merkittävältä osin Ylen nykyinen tila, sitä ei voi hyväksyä. Yle on läpikotaisesti perustojaan, toimeksiantoaan ja toimittajakuntaansa myöten uudistettava. Tämä on sivistyksellinen välttämättömyys.

Risto Kuulasmaa kirjoitti:

Tarkoitus on siis kannustaa kokeilemaan ja luomaan uutta. Tästä lähtökohdasta alustamme sopii hyvin esimerkiksi nuorille ja harrastajille, joille maksamme kannusterahaa. Luomme yhdessä tekijöiden kanssa ympäristön, jossa itse tehdylle sisällöille saadaan suurempi yleisö ja josta voi ponnahtaa (taloudellisestikin) isompiin ympyröihin. Ja onhan kannusterahana maksettava muutama satakin euroa teini-ikäiselle, työttömälle tai eläkeläiselle suhteellisesti iso raha. Vertailun vuoksi täytyy myös muistuttaa, että maksamme tekijälle enemmän kuin YouTube.

Tervetuloa mukaan kokeilemaan, täällä voi hakea mukaan: www.yle.fi/keksinimitahan

Mutta onko tämä Yleisradiolain mukainen Ylen tehtävä?! Miksi YouTube itsessään ei riitä alustaksi näille tulevaisuuden "justimuksille"? Yleisradio pysyköön lestissään!

Voisiko enää olla pettyneempi Ylen nykyiseen linjaan?Tällaista roskaa kerta toisensa jälkeen?

Lisäksi palkataan "toimittajaksi" täysin osaamattomia ja tietämättömiä julkisuuden henkilöitä, joiden tekopirteitä ohjelmatekeleitä tulisi kuunnella ja katsella?Hyvä osoitus tällaisesta on esim. idolilaulaja Pakarisen palkkaaminen radioon. Hirveää kuunneltavaa.

Joskus oli aika, jolloin Ylessä luettiin Suomen tietotoimiston uutisia. Sittemmin Yle on ryhtynyt itse tuottamaan Uutisia. Nykyisellään keskustelu Yleisradion tehtävistä keskittyy yhä enemmän ja enemmän uutisiin ja journalismiin. Jotkut jopa pitävät niitä ainoina Yleisradion tehtävistä. Kuitenkin Yleisradiolla on ollut todella paljon muita tehtäviä kautta historian. Luennot, esitelmät, opetusohjelmat, kansan sivistys ja valistus sekä hyödyllisen tiedon jakaminen ovat aina olleet päällimmäisiä! Yksi tärkeimmistä tehtävistä on myös kulttuuri ml. suomalainen musiikki ja kirjallisuus. Yle on instituutio, jonka pitäisi muistaa juurensa ja säilyttää vankasti kivijalkansa ja perustansa muuttuvan media-alan myllerryksissä. Kaupallinen media ei meitä sivistä, siksi sivistys on yhä enemmän nyt ja tulevaisuudessa Ylen keskeisin tehtävä. Vaikka uutisia ja ajankohtaisohjelmia tarvitaan on muistettava pitää kiinni niistä tehtävistä, joita kaupallinen media ei tuota! Sivistys, valistus, opetusohjelmat ja henkisen kehityksen sekä kulttuurin arvot kunniaan!

P.A.Nyyssönen kirjoitti:

Miten olisi jos teidän omat toimittajanne ensin tekisivät kotiläksynsä ja ottaisivat tosiasioista selvää?

Kun YLE määrittää kansalaisjournalismin miksi tahansa mediapäästöksi a la duudsonit, niin missä on se journalismi ja julkinen palvelu ? Mihin tarvitaan YLE.n "kansalaisjournalismia", koska muu netti on jo pullollaan tätä narsistis-postmodernia älämölöä?

Eikö sinua Kuulapää voida puhelisoitolla erottaa, kun sinut on puhelinsoitiolla tätä narsistis-porstmodernia narinaa edistämään palkkattukin?

MIten YLE voi tehdä kansalaisjournalismia, kun tämänkin viesti varmaan sensuroidaan...?

Terve nimimerkki P.A. Nyyssönen

Kotiläksyjen tekeminen ja asioiden selvittäminen on tosiaan toimittajan ydintehtävä, minä ainakin uskon että tästä pitävät myös Ylen toimittajat huolta tarkasti.

Yle käyttää paljon aikaa ja asiantuntemusta uuden alustan sisällön kuratointiin ja julkaisuun, pystymme tällä tavalla välttämään ”narsistis-postmodernia älämölöä” Tämän sijaan pyrimme ohjaamaan sisältöä toiveesi mukaan, luvassa mm. laadukasta kansalaisjournalismia. Muutama asiavirhe tuolla taitaa olla, Minua ei ole palkattu puhelinsoitolla. Sen sijaan kävin monta hyvää keskustelua Ylen johtajien kansssa ja pohdin tarkkaa. Lopulta päätökseni suurin motiivi oli Ylen arvot ja kansallisesti tärkeä ja merkityksellinen tehtävä.

nyymi kirjoitti:

Tosi raskas teksti luettavaksi. YLE on kyllä tehnyt ruohonjuuritasolla juttuja koko ajan? Toiv silti poikii hyvää?

Terve nimimerkki Nyymi,

Ruohonjuuritasolla on tosiaan jo aiemminkin pyritty olemaan. Tämä uusi alusta ei ole siitä työstä pois, se vahvistaa sitä huomattavasti. Ja tavoitteena ja toiveenamme tosiaan se, että uusi palvelu poikii hyvää.

Enemmän objektiivista uutisointia kirjoitti:

Toivottavasti julkaisisitte monipuolista, useita eri näkökulmia esille tuovaa sisältöä. Nykyinen yhden virallisen totuuden rummuttaminen alkaa käydä puuduttavaksi. Enemmän objektiivista uutisointia, vähemmän mielipidevaikuttamista.

Terve nimimerkki Enemmän objekti... ,

Kuten blogissani jo viittasin, monipuolisuus tulee olemaan tärkeää ja odotan sitä innolla. Alustan ykköstehtävä ei ole uutisointi, siitä pitää huolen uutistoimituksemme.

Maisteri kirjoitti:

Miksi meidän verovarojamme haaskataan jos jonkinlaisiin kokeiluihin ja profetiointeihin? En jotenkin jaksa käsittää sitä, että miten verovaroilla kustannetun julkisenpalvelun työntekijä Kuulasmaa voi osallistua esim. kaupallisen Soneran järjestämään markkinointiseminaariin yhtenä puhujana? Ei Ylen tai yleläisten pitäisi markkinoida kaupallisia yhtiöitä ja olla niiden bisnesseminaareissa! Lisäksi Yle mainostaa omissa toimitiloissaan myös Googlea. Siellä on plagaatit, joissa lukee: Yle goes Google, Ylen ja Googlen logojen kera. Onko Yleisradion tehtävä edistää kaupallisten verkko-operaattoreiden ja toimijoiden bisnestä ja markkinointia veronmaksajien varoilla?! Miksi Yle käyttäytyy muuttuvassa mediakentässä kuin se olisi yksi mediatalo muiden joukossa?! Siis Yle toimii kuin se olisi kaupallinen yhtiö, vaikka se ei sitä ole. Suomalainen sivistys ja kulttuuri ovat jäämässä markkinatalouden ehdoilla toteutetun viihdehömpän ja tubettamisen jalkoihin myös Yleisradiossa.

Terve nimimerkki Maisteri,

Maailma muuttuu juuri nyt niin nopeasti, että Yle kokee tärkeämpää kokeilla ja visioida uutta kuin jämähtää puolustusasemissa paikalleen. Esimerkiksi nuoret siirtyvät Ylen televisiotarjonnan piiristä kiihtyvällä tahdilla verkkoon. Ylen tehtävä on tavoittaa kaikki suomalaiset, myös 15-30 vuotiaat. Eri kohderyhmiä ja ikäluokkia tavoitetaan erilaisilla tavoilla.

Minut on tosiaan kutsuttu Soneran järjestämään yhteiskunnan digitalisaatiota käsittelevään seminaariin asiantuntijapuhujaksi. En markkinoi tapahtumaa tai järjestäjää. Minusta on hyvä, että yleläiset osallistuvat asiantuntijaroolissa toimialan tapahtumiin ja käyvät dialogia myös Ylen ulkopuolella yhdessä ihmisten ja yritysten kassa. Googlea emme mainosta, sähköpostimme ja sisäisten työkalujen toimittajaksi on normaalin tarjouskilpailun jälkeen valittu Google, kuten monella muullakin suomalaisella työpaikalla.

Ylen kunniatehtävä on sivistyksen tuottaminen ja sen säilyttäminen ilman kaupallisia vaikuttimia. Uusi palvelu on yksi tapa luoda ei-kaupallinen osallistumisen mahdollisuus kansalaisyhteiskuntaan.

Don Media kirjoitti:

Yö haltuun on toimiva idea, koska moni tuijottaa "mitä tahansa" aamun tunteina. Sisältö on kuningas ja todellakin, mainos-vapaa media nykypäivänä ja varsinkin tulevaisuudessa, kiinnosta myös ja etenkin alle 30-vuotiaita. Voimia Yle-myllerryksiin!

Terve nimimerkki Don Media,

Kiva saada positiivista palautetta täälläkin. Suora palaute uudesta aloitteesta on ollut tämän sivun ulkopuolella 99 prosenttisesti positiivista ja olemme vastaanottaneet jo parin päivän sisään satoja viestejä, joissa ehdotetaan uudelle medialla nimeä tai sisältöjä ja haetaan mukaan tekijäksi. Tämä on mielestäni viesti siitä, että idea on kokeilemisen arvoinen.

Markus M kirjoitti:

Mielestäni ideanne vaikuttaa näin äkkiä luettuna järkevältä. Mutta älkää sitoko tätä avustavaa hommaa tai siihen osallistumista pelkästään youtubeen, twitteriin tai fb:hen ynnä muihin näihin rekisteröitymisen vaativiin sivustoihin – myös tämän tyyppinen (avoin kommentointi ) mihin nyt olen vastaamassa teille MUKAAN. Kaikki eivät halua kuulua facebookiin tai twitteriin. Toiseksi noudattakaa ohjelmien teossa jonkin tyyppistä kohtuutta; jotta joku joka on tehnyt ison työn saa hänelle kuuluvan kohtuullisen korvauksen. Ei NIIN !!! ETTÄ esim. Risto Kuulasmaa käy tiliillä ja ison työn tehneet saavat 50 Euro kukin. Siis kohtuulliset pallkiot palkkiot.

Terve nimimerkki Markus M,

Pyrimme aina julkaisemaan kaikki Ylen somevideosisällöt Areenassa, jotta jokainen suomessa asuva voi nähdä rekisteröitymättä kaiken videosisältömme. Otamme uuteen mediaan vastaan ideoita avoimilla lomakkeilla täällä: www.yle.fi/keksinimitahan

Olen samaa mieltä kohtuullisuudesta. Tarkoitus on siis kannustaa kokeilemaan ja tuoda esiin uusia tekijöitä, sisältöjä ja konsepteja pienimuotoista kannusterahaa vastaan. Tästä lähtökohdasta alustamme sopii hyvin esimerkiksi nuorille ja harrastajille. Luomme yhdessä tekijöiden kanssa ympäristön, jossa itse tehdylle sisällöille saadaan suurempi yleisö ja jolta voi ponnahtaa (taloudellisestikin) isompiin ympyröihin. Ja onhan kannusterahana maksettava muutama satakin euroa teini-ikäiselle, työttömälle tai eläkeläiselle suhteellisesti iso raha. Vertailun vuoksi täytyy myös muistuttaa, että maksamme tekijälle enemmän kuin YouTube.

Markku kirjoitti:

Kuulasmaa pyrkii ulkoistamaan YLE-journalismin kehittämisen kansan syville riveille ja etenkin nuorison harteille.

Eipä voisi Kuulasmaa enää selvemmin osoittaa ja todistaa omaa (ja YLEn johdon?) epäuskoa ammatillisen toimittaja-armadan kykyihin tuottaa asiallista ja kiinnostavaa journalistiikkaa.

Kuulasmaan "hulabaloo-tulkaamukaan-meilläonkivaa" irrottelu saattaa häpeään ne YLE:n toimittajat, joilla vielä olisi jotain todellista annettavaa suomalaisille veronmaksajille.

Kuulasmaan innovaation voisi vielä ymmärtää, jos kyseessä olisi jokin "kansan radio" tyyppinen vapaamuotoinen nuoriso-tv. Voisihan sieltä kaiken-kansan-nuoriso-tv:stäkin poimia "watcher's digest" herkkupalat!

Mutta Kuulasmaan rempseä henkselien paukuttelu "nyt pannaan nuoret ranttaliksi" -tyyliin" tekee karhunpalveluksen YLE:n perustehtävälle, joka sillä verorahoitteisena konsernina joka tapauksessa on: siis tuottaa suomalaiseen arvopohjaan nojaavaa laadukasta mediasisältöä ammatillisella ja riippumattomalla osaamisella.

Kaikenmaailman pelien ja tubetuksen ym. roskan kyllästämä nuoriso nostetaan Kuulasmaan visiossa YLE:n sisällöntuotannon ylimpään kastiin. Kuulasmaa kosii nyt sellaista pullon henkeä, jonka kaasuja tämä sukupolvi kaikkein vähiten kaipaisi.

Terve nimimerkki Markku,

Emme tule ulkoistamaan Ylen journalismin kehittämistä. Siitä vastaavat edelleen uutis- ja ajankohtaistoimitus ja kehitysyksikkömme. Nyt käynnistyvä alusta ei ole siitä työstä pois.

Tässä uudessa alustassa on tosiaan kyse siitä mihin viittaat: avoimesta ja helposta mahdollisuudesta osallistua. Merkityksiä sisältävät mielenkiintoiset sisällöt saavat toiveesi mukaan nyt isomman yleisön ja kansan ääni vahvistuu. Alusta on suunniteltu nuorten kanssa, mutta kutsuimme tekijöiksi kaikki suomalaiset.

Minusta on kunniatehtävä pitää yllä laadukasta mediasisältöä ja riippumattomuutta ja osaamista. Uusi avauksemme demokratisoi sisällön tuotantoa ja luo mahdollisuuksia sanelematta ehtoja. Kuraattorimme pitävät huolen siitä, että julkaistava sisältö on linjassa Ylen mission ja arvojen kanssa.

Timppa kirjoitti:

Hienoa! Mutta muistakaa samalla lopettaa jotakin ohjelmistostanne. Esim Kioski TV2 on jotakin kokeilua mistä pitäisi ylen luopua heti

Terve nimimerkki Timppa,

Kiitos palautteesta. Jotain täytyy tosiaan lopettaa, jotta uudelle on tilaa. Teemme parhaillaan valintoja koko talon voimin tämän kysymyksen ympärillä. Kioskia ei olla tällä hetkellä lopettamassa.

Mieti kirjoitti:

Tämä olisi pienenä kokeiluna ok, mutta ennustan pian suhteettoman suuren osuuden YLEn sisällöstä koostuvan amatöörien toilailuista tai YLEn virallista linjaa tukevien kirkasotsaisten nuorten keskinäisistä selkääntaputteluspoteista. Puhutaan omasta mielestä asiaa, mutta eletään siellä alati pienenevässä kuplassa, omalla mukavuusalueella, jota sosiaalinen mediakin niin hyvin tukee. Todellinen maailma ei edelleenkään ole verkossa, se on tuolla ulkona. Vetäisen töpselin seinästä, mitä sinusta jää jäljelle?
YLEn tulee täyttää kansanvalistuksellinen tehtävänsä laadukkaasti, mutta myös mahdollisimman vähäisin resurssein. Olla jotakin pysyvää tässä ADHD-maailmassa, eikä rönsyillä päättömästi joka suuntaan.

Terve nimimerkki Mieti,

Yle jatkaa kuten ennenkin ja tämä uusi Ylen tarjontaa lisäävä kustannustehokas avaus ei ole merkittävästi pois mistään nykyisestä tarjonnastamme. Pyrimme pitämään yllä hyvää balanssia. Mukavuusalueesta puheen ollen, tämä uusi avaus taitaa olla enemmän siinä muutokseen haastavassa päässä verrattuna perinteiseen malliin, jossa Yle on usein koettu yksisuuntaisen signaalin lähettäjänä. Tämä avoimeen dialogiin meno on otettu talon sisällä mielenkiintoisena haasteena vastaan.

Aikuisten leikkitarha kirjoitti:
Markku kirjoitti:

Kuulasmaa pyrkii ulkoistamaan YLE-journalismin kehittämisen kansan syville riveille ja etenkin nuorison harteille.

Eipä voisi Kuulasmaa enää selvemmin osoittaa ja todistaa omaa (ja YLEn johdon?) epäuskoa ammatillisen toimittaja-armadan kykyihin tuottaa asiallista ja kiinnostavaa journalistiikkaa.

Kuulasmaan "hulabaloo-tulkaamukaan-meilläonkivaa" irrottelu saattaa häpeään ne YLE:n toimittajat, joilla vielä olisi jotain todellista annettavaa suomalaisille veronmaksajille.

Kuulasmaan innovaation voisi vielä ymmärtää, jos kyseessä olisi jokin "kansan radio" tyyppinen vapaamuotoinen nuoriso-tv. Voisihan sieltä kaiken-kansan-nuoriso-tv:stäkin poimia "watcher's digest" herkkupalat!

Mutta Kuulasmaan rempseä henkselien paukuttelu "nyt pannaan nuoret ranttaliksi" -tyyliin" tekee karhunpalveluksen YLE:n perustehtävälle, joka sillä verorahoitteisena konsernina joka tapauksessa on: siis tuottaa suomalaiseen arvopohjaan nojaavaa laadukasta mediasisältöä ammatillisella ja riippumattomalla osaamisella.

Kaikenmaailman pelien ja tubetuksen ym. roskan kyllästämä nuoriso nostetaan Kuulasmaan visiossa YLE:n sisällöntuotannon ylimpään kastiin. Kuulasmaa kosii nyt sellaista pullon henkeä, jonka kaasuja tämä sukupolvi kaikkein vähiten kaipaisi.

Olen samaa mieltä! Nämä uudistukset Yleisradiossa ovat jo nyt tuottaneet ammattilaisten tekemien laadukkaiden sisältöjen tilalle aivan liikaa huonolaatuista kotikutoista amatöörimäistä sisältöä. TV-kamerat ja studiot vaihtuvat kamerakännyköillä leikkiviin nettitoimittajiin. Näillä "uusilla tekemisen tavoilla" yleisradiotasoinen ammattilaatu - myös teknisessä mielessä - ajetaan alas. Laatu häipyy nettikohinaan.

Terve nimimerkki Aikuisten leikk...

Kiitos mielipiteestäsi. Uusi palvelu toimii nykyisen tarjonnan rinnalla, sitä kuratoidaan asiantuntemuksella ja se rikastaa Ylen palvelutarjontaa kustannustehokkaasti luoden mahdollisuuksia suomalaisille. Se ei ole pois nykyisestä tarjonnasta. Uskon, että mainitsemasi uudet tekemisen tavat voivat hyvinkin olla osa kehittyvää ja laadukasta Yleä.

Mafia kirjoitti:
P.A. Nyyssönen kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
P.A.Nyyssönen kirjoitti:

MIten YLE voi tehdä kansalaisjournalismia, kun tämänkin viesti varmaan sensuroidaan...?

Niin nuo Yleisradion välillä kenties puoluekirjoilla tai muilla hyväveliverkostoilla tapahtuvat henkilövalinnat ovat kaikkea muuta kuin avoimia ja tasapuolisia. Kyllä meidän veronmaksajienkin pitäisi saada tietää millä perusteella päällikkönsä ja johtajansa valitsee. Osalla näistä ei kuulemma ole edes korkeakoulututkintoa, vaan Yleisradiota johdetaan ylioppilasvoimin. Mihin nämä "täsmärekrytoinnit" oikein perustuvat? Miten nuo ihmiset Ylessä asemiinsa kipuavat?

Mitäs tunget henkilökohtaisia solvauksia kritiikkisi sekaan? Voisi sen kirjoittajan nimen oikeinkin kirjoittaa. Kannattaisi pysyä asiasta, jos ei halua tulla sensuroiduksi.

Julkisessa virassa, johtavassa asemassa olevan on kestettävä kovempaa kritiikkiä journalistien ohjeidenkin mukaan.

Onhan se aika törkeää, että samaan aikaan kuin YLE potki yt-neuvotteluissa oikeita toimittajia ulos, niin yhtiö (tj. Kivinen?) ottaa Duudson-Risto-pojan puhelisoitolla hommiin.

Risto ei edes ymmärrä, mitä on journalismi.

Kiitos palautteesta. En ole koskaan kuulunut mihinkään puolueeseen. Minut on valittu asiantuntijatehtävään normaalin menettelyn kautta. Kaksi korkeakoulututkintoa ja 15 vuotta media-alalla olivat yksi perustelu valinnalleni.

JP kirjoitti:

Vaikuttaa toimivalta. Mahdollisuus julkisuuteen plus rahapalkkioon herättää kyllä harrastelijan kiinnostuksen. Todennäköisesti monessa opiskelijakämpässä mietitään parhaillaan miten lyödään kilpailijat näissä amatöörijournalismin sm-kisoissa. Ehdottomasti oikea suunta Yleltä.

Terve nimimerkki J-P,

Kiitos palautteesta. Haluan muistuttaa, että kyseessä ei ole kisat, emme halua synnyttää uudella avauksellamme kilpailukulttuuria. Pyrimme luomaan matalan kynnyksen osallistua ja kuratoimme julki mahdollisimman monipuolisesti mielenkiintoista sisältöä. Minustakin on hienoa, jos joku opiskelija saa äänensä tätä kautta kuuluviin ja saa myös työlleen pienen korvauksen.

Mafia kirjoitti:

Niin nuo Yleisradion välillä kenties puoluekirjoilla tai muilla hyväveliverkostoilla tapahtuvat henkilövalinnat ovat kaikkea muuta kuin avoimia ja tasapuolisia. Kyllä meidän veronmaksajienkin pitäisi saada tietää millä perusteella päällikkönsä ja johtajansa valitsee. Osalla näistä ei kuulemma ole edes korkeakoulututkintoa, vaan Yleisradiota johdetaan ylioppilasvoimin. Mihin nämä "täsmärekrytoinnit" oikein perustuvat? Miten nuo ihmiset Ylessä asemiinsa kipuavat? Onko Duudsonit joku meriitti?

Kiitos palautteesta. En ole koskaan kuulunut mihinkään puolueeseen. Minut on valittu asiantuntijatehtävään normaalin menettelyn kautta. Kaksi korkeakoulututkintoa ja 15 vuotta media-alalla olivat yksi perustelu valinnalleni.

Anonyymi kirjoitti:

Huhhu!
Kansalaismedia, joo...
Luuletteko tuolla osatvanne suomalaiset puolellenne? Tuskinpa
Ja mitä teette vakituiselle väellenne, kun jengi tekee ilmaiseksi sisältöä?
Kiitos ei.........

Tarkoitus on siis kannustaa kokeilemaan ja luomaan uutta. Tästä lähtökohdasta alustamme sopii hyvin esimerkiksi nuorille ja harrastajille, joille maksamme pientä kannusterahaa. Luomme yhdessä tekijöiden kanssa ympäristön, jossa itse tehdylle sisällöille saadaan suurempi yleisö ja jolta voi ponnahtaa (taloudellisestikin) isompiin ympyröihin. Tämä hanke ei ole pois vakituisen henkilöstömme työstä, he jatkavat normaalisti.

Anonyymi kirjoitti:

Yle tuntuu vuodesta toiseen olevan yleinen sylkykuppi. Tehtiin siellä niin tai näin, aina valitetaan verorahojen tuhlailusta. Kyllä Ylenkin tulee olla innovoiva ja kokeilla uutta. Mm. nämä verorahat mahdollistavat sen, että Yle voi rohkeasti kokeilla uutta. Rohkeasti vaan eteenpäin. "Haters gonna hate".

Terve nimimerkki Anonyymi,

Kiitos kannustuksesta! Isoon maaliin on helppo ampua. Arvostelijoilta usein unohtuu, että täällä tehdään töitä isolla sydämellä ja koetaan oma tehtävä merkityksellisenä. Joskus tuntuu hieman epäreilulta, että näihin arjen näkymättömiin sankareihin ja Ylen puurtajiin kohdentuu ihmisten pahaa oloa suhteettomissa määrin. Kannustan rakentavasti etenpäin rauhallisen dialogin kautta.

Bisnes ja Yle kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

Yle tuntuu vuodesta toiseen olevan yleinen sylkykuppi. Tehtiin siellä niin tai näin, aina valitetaan verorahojen tuhlailusta. Kyllä Ylenkin tulee olla innovoiva ja kokeilla uutta. Mm. nämä verorahat mahdollistavat sen, että Yle voi rohkeasti kokeilla uutta. Rohkeasti vaan eteenpäin. "Haters gonna hate".

Kyllä Ylen pitää mahdollistaa uutta ja kokeillakin välillä, mutta välillä tällainen kaupallisten firmojen kanssa tehtävä B2B-touhu alkaa jollakin tavalla ihmetyttää. Miten se kuuluu Yleisradiolle? Ensin pidetiin Profecy -tapahtuma, joka vaikuttaa täysin kaupalliselta yrityshautomolta ja nyt Yleisradion studiolla on Tubecon ammattilaisseminaari, jossa eri yritykset ovat osallisina. On todella hyvä, että Yleisradion tehtävä arvioidaan uudelleen! Samalla pitäisi myös tutkia, onko Yle alkanut rönsyillä alueille, jotka eivät mitenkään kuulu sen tehtäviin. Media-alan yrityshautomot ja innovaatiot ovat varmasti hyviä asioita, mutta mistä lähtien ne ovat kuuluneet juuri Yleisradion tehtäviin? Yleisradionhan ei pitäisi sotkeentua kaupalliseen toimintaan millään tavalla!!! Onko tämä taas yksi askel Yleisradion yksityistämisen ja samalla julkisen palvelun tuhon tielle? Onko Ylestä tulossa pelkkä ohjelmien osto-organisaatio, joka ei enää itsenäisesti kykene sisältöjään tuottamaan?

Terve nimimerkki Bisens ja Yle,

Prophecy tapahtumaan (www.yle.fi/prophecy) kutsuttiin vapaaehtoisia ammattilaisia talkoohengellä miettimään Ylen tulevaisuutta yhdessä yleläisten kanssa. Tämänkaltainen kumppanien kanssa toimiminen dialogissa ja avoimuus kuuluu nykyisen Ylen toimintaperiaatteisiin. Myös kansainvälisessä kontekstissa.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kotiamista YouTube tiliä. Ilmiö on kansallisesti merkittävä ja Yle haluaa pysyä mukana median muutoksessa. TubeCon –tapahtumalle olemme vuokranneet tilat. Koemme että Ylen iso paja sopii hyvin kohtaamispaikaksi ja keskustelujen järjestämiseen median edelläkävijöiden ja ammattilaisten kanssa.

Blogitekstiini viitaten, uuden alustamme lähtökohta on se, että myöskään uudessa mediassamme ei nähdä kaupallisia viestejä. Meille kaikille Ylessä on tärkeää ylläpitää monipuolista julkista palvelua, joka keskittyy ydintehtävänsä myös jatkossa.

Turhautunut kirjoitti:

Olen työtön valokuvaaja ja mulla on paljon ideoida. Myös juornalistista taustaa löytyy jonkin verran. Mut mut. Olen 35+ vuotias, ei kuaan palkaa tällästä, jos saa nuoren kokemattoman ihmisen riveihinsä palkatta - mut se taas näkyy juornalismin tasossa.

Katsoja katoavat - itsellänikin olin innoissani toteuttaa tapahtumaa, mutta kun luin et tietylle projektille annetaan vain 200 - 2000 eken tuki KOKO jutulle, mutä tällä saadaan esille. Ei kovin hyvää juttua.

Vertailun vuoksi :

200 ekeä : yhen toimittajan päivän palkka noin suunnilleen, jos tekee kuvat ja jutut itse....

2000 ekeä : sama juttu toteutettuna niin internettiin kuin vaikka alueuutisiin kuvausryhmän kanssa....

Eli 2000 eurolla pitäs halpatuottaa jotain mitä muuten ei voida toteutta, eli P:skaa! =/

Terve nimimerkki Turhautunut,

Kiitos viestistä.
Tarkoitus on siis kannustaa kokeilemaan ja tuoda esiin uusia tekijöitä, sisältöjä ja konsepteja pienimuotoista kannusterahaa vastaan. Tästä lähtökohdasta alustamme sopii hyvin esimerkiksi nuorille ja harrastajille. Luomme yhdessä tekijöiden kanssa ympäristön, jossa itse tehdylle sisällöille saadaan suurempi yleisö ja josta voi ponnahtaa (taloudellisestikin) isompiin ympyröihin. Ja onhan kannusterahana maksettava muutama satakin euroa teini-ikäiselle, työttömälle tai eläkeläiselle suhteellisesti iso raha. Vertailun vuoksi täytyy myös muistuttaa, että maksamme tekijälle enemmän kuin YouTube.

Emme ole korvaamassa ammattilaisia tällä palvelulla. Taustasi huomioiden voisit hyvinkin sopia uuden pavelumme sisällön tekijäksi. Toivotan sinut tervetulleeksi mukaan, täällä voit esitellä oman idean: www.yle.fi/keksinimitahan

Lokki Valaisin kirjoitti:

Voisiko enää olla pettyneempi Ylen nykyiseen linjaan?Tällaista roskaa kerta toisensa jälkeen?

Lisäksi palkataan "toimittajaksi" täysin osaamattomia ja tietämättömiä julkisuuden henkilöitä, joiden tekopirteitä ohjelmatekeleitä tulisi kuunnella ja katsella?Hyvä osoitus tällaisesta on esim. idolilaulaja Pakarisen palkkaaminen radioon. Hirveää kuunneltavaa.

Terve nimimerkki Lokki Valaisin,

Emme ole korvaamassa ammattilaisia tällä palvelulla, emme myöskään rekrytoi toimittajia tätä kautta. Uusi palvelu toimii nykyisen tarjonnan rinnalla, sitä kuratoidaan asiantuntemuksella ja se rikastaa Ylen palvelutarjontaa kustannustehokkaasti luoden mahdollisuuksia suomalaisille. Se ei ole myöskään pois nykyisestä tarjonnasta.

Sivistys edellä kirjoitti:

Joskus oli aika, jolloin Ylessä luettiin Suomen tietotoimiston uutisia. Sittemmin Yle on ryhtynyt itse tuottamaan Uutisia. Nykyisellään keskustelu Yleisradion tehtävistä keskittyy yhä enemmän ja enemmän uutisiin ja journalismiin. Jotkut jopa pitävät niitä ainoina Yleisradion tehtävistä. Kuitenkin Yleisradiolla on ollut todella paljon muita tehtäviä kautta historian. Luennot, esitelmät, opetusohjelmat, kansan sivistys ja valistus sekä hyödyllisen tiedon jakaminen ovat aina olleet päällimmäisiä! Yksi tärkeimmistä tehtävistä on myös kulttuuri ml. suomalainen musiikki ja kirjallisuus. Yle on instituutio, jonka pitäisi muistaa juurensa ja säilyttää vankasti kivijalkansa ja perustansa muuttuvan media-alan myllerryksissä. Kaupallinen media ei meitä sivistä, siksi sivistys on yhä enemmän nyt ja tulevaisuudessa Ylen keskeisin tehtävä. Vaikka uutisia ja ajankohtaisohjelmia tarvitaan on muistettava pitää kiinni niistä tehtävistä, joita kaupallinen media ei tuota! Sivistys, valistus, opetusohjelmat ja henkisen kehityksen sekä kulttuurin arvot kunniaan!

Tere nimerkki Sivistys edellä,

Olen kanssasi samaa mieltä, Ylellä on monipuolinen rooli yhteiskunnan sisvistäjänä ja arvovetoisena kehittäjänä. Nykyinen lakisääteinen ja monipuolinen tehtävänkuvamme näyttää kokonaisuudessaan tältä:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/05/ylen-toimintaperiaatteet

Toivanen ja Barbaari kirjoitti:

Aivan sairas esimerkki älyllisestä ja yhteiskunnallisesta rappiosta. Ylen ainut verorahoituksen oikeuttava tehtävä voi olla korkeatasoisen ja riippumattoman uutis- ja ajankohtaisohjelmiston tarjonta.

Tämä ei toteudu nykyisellään. Yle on ideologisesti yksisilmäisen tekijäporukan politisoituneessa, korruptoituneessa ja orwellmaisessa otteessa. Uutisia, ohjelmia, painotuksia ja näkökulmia valitaan ja tuotetaan ideologisin, tarkoitushakuisin perustein. Yle ei ole kovin kaukana siitä, millaisena valtiollinen yhden totuuden media näyttäytyy diktatuurissa. Monipuolinen, monitahoinen, avoin ja rehelliseen tiedonvälitykseen pyrkivä tutkiva journalismi on kuolemassa. Se korvautuu sokeilla, ideologisesti ennalta määräytyvillä totuuksilla, jotka ovat jo tiedossa ennen asioihin monitahoista syventymistä, mikä ei siksi kiinnostakaan, ja jota pitää myös aktiivisesti torjua, ettei omaan ideologiseen itsensä toteuttamiseen ja propagointiin tulisi säröjä. Ylen toimittajakunnassa korostuvat suhteettomasti nuoret, narsistisen itsevarman oloiset naiset, joiden näkökulma maailmaan on kalliolaisen hipsterin kapea, ylimielinen ja itseään ja omia totuuksiaan rakastava ja esiin tuova. Tuohon maailmankuvaan ei mahdu käsitys siitä, että maailma on monimutkainen, vaikeaselkoinen ja totuudet asioista usein epämukavia, vaikeita ja kaikkea muuta kuin omiin toiveisiin ja haavekuviin asettuvia.

Kun maailman todellisuuden vaikeutta ei haluta tai kyetä kohtaamaan, korvautuu tämä välttämätön ja ensiarvoinen tutkivan, riippumattoman journalistisen ihanteen tehtävä tiedollisesti rappioituneella itseilmaisulla, politikoinnilla; faktisuuteen pyrkimiselle tarkoitetun tilan täyttymisellä 'faktoidisella', mielivaltaisella, minun minun maailmallani, meidän meidän totuuskäsityksillämme, "hyvillä, oikeilla" poliittisilla päämäärillä, todellisuuden painautuessa toissijaiseksi. Toimittajien sijaan erilaisia minä- ja me-toimijoita, jotka jäsentävät ja pyyhkivät ja poistavat ja arvottavat todellisuutta ja sen kuvia hyvän ja pahan tiedon mittarein, sen sijaan että pyrkisivät ottamaan todellisuudesta rehellisyyteen pyrkien selvää paikkansa pitävän ja paikkansa pitämättömän tiedon mittarein. Journalismi moralisoituneena, politisoituneena, tiedonvartioimisesta ammentavana minä- ja me-toimijoiden todellisuuden toivekuvien konstruoimisen prosessina. Todellinen todellisuus toissijaisena, pyrkimys maailman todellisuuden tutkimiseen ja tutkitun välittämiseen usein aktiivisesti tukahdettuna, ettei paha tieto pääsisi likaamaan haavekuvien politisoitunutta tuottamista.

Tämä on Ylen journalistisen rappion tila. Uutisten kommentointi on aktiivisella päätöksellä estetty nimenomaan, jottei todellisuus tunkeutuisi haastamaan hyvän tiedon valehtelua maailmasta. Jottei rappio näyttäytyisi paljaana. Nykyisenä interaktiivisena aikana on aktiivisesti estetty kansalaisten rahoittamasta mediasta kansalaisten kommentointimahdollisuus tärkeisiin ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin. Tämän mahdollisuuden tuottaminen, vaikka pitäisi tusinan moderaattoria palkata pitämään alatyylinen kommentointi poissa ei maksaisi kuin promilleja Ylen budjetista. Kyse ei ole mistään muusta kuin aktiivisesta rappeutuneen journalismin, rappeutuneen tiedonvälityksen, politisoituneesti värjätyn todenmukaisuuden ruman kuvan paljaaksi asettumisen torjumisesta ja ehkäisemisestä. Sillä ei tavoite pyrkimyksestä objektiiviseen tiedonvälitykseen, sillä objektiivinen usein lyö 'meillä on unelmia' kasvoille, näyttää rosoisen, epämukavan, riitauttavan, rikkovan, eli lyhyesti sanoen maailman; jota ei kyetä kohtaamaan, jonka tilalla on rappeutuneen ideologisuuden minä-me-haavetodellisuuden yhä politisoituneempi todentaminen, joka ei mitään kavahda niin kuin todellisia riitasointuja. Koska oma tiedollinen pohja on petosta täynnä, valheista hyvää tietoa rakentanut, toden edessä murtuva ja tuhoutuva, eikä mikään ole niin uhkaavaa ja pelottavaa.

Tämä on paljaan todellisuuden, rappeutumattoman journalismin aihemateriaalin muodostama uhkakuva. Haaveiden, itsen todentamisen, todellisuuteen heijastettujen merkitysten, voimakkaiden 'oikean' kokemisen tunteiden tiedollinen romahtaminen. Uhkakuvan edessä journalismin henkinen, kyvyllinen, tahdollinen rappio, voimattomuus, kykenemättömyys ja alennustila. Paha tieto mahdottomana kohdata, mahdottomana hyväksyä. Mitä virkaa on silloin käsien tunkemisella toden maaperään, ja pyrkimyksellä sen kuvaamiseen, mitä todellinen todella on; journalistin omista toiveista riippumattomana, mikä on riippumattomuuden määritelmä, journalisti journalismin palvelijana. Miten kavahduttava ajatus toimijoille, joilla oma maailmankuva on asettunut maailman toden näkemisen peitoksi.

Joten tanssikoot youtuben minä-kasvot ja muut uuden uljaan ajan luolien varjot raunioiden seassa. Heidät varmasti toivottavat tervetulleeksi kioskien ja äxien silmiin pistävän räikeät neonvalot, joiden takana minätyhjyys, minä peittämässä kuvaa tiedon autiudesta. Nuoren toimijan itsetyytyväinen hymyily, usein epävarmuutta mielestä pois työntävän pakotettu, sosiaalisen roolinsa näytelmän takana epätietoinen ja pelkäävä, jonka minäkuva ja usko itseensä ovat kiinni siitä, että katsoja katsoo hänen todellisuuteensa, jonka toimija todenkuvan eteen asettuen, toden omille vaateilleen ja tiedolliselle kykenemättömyydelleen alistaen, välittää. Eikä mikään ole lopulta yhtä uhkaavaa ja pelottavaa kuin todellisuus, mitä maailma todella on, mitä näkyy kun on astuttu pois kuvan edestä ja riisuttu kuvalta hyvän tiedon lavasteet, pahan tiedon poispyyhkimiset. Mikä on paikkansa pitävää, mikä on paikkansa pitämätöntä, mitä todella on. Riippumattomuuteen pyrkien ennakkotoiveista, sosiaalisesti painostetusta, hyvän tiedon vertaishyväksynnästä, pahan tiedon rangaistuksesta. Tähän pyrkineitä Erkki Toivasia on muutamia ollut, mitä uusi maailma heillä, sammaloitukoot hautansa, muistonsa ja ihanteensa. Katseensa ulos luolasta.

'Meidän unelmamme' kerrotaan tulkintoina luolan seinien varjoista. Miksi me haluamme kertoa todellisuuden, minä me haluamme toden kuultavan ja nähtävän. Eikö tuo varjo muistutakin meidän unelmiamme, meidän toden tarinaamme. Sirkushuvit jatkukoon, kunnes varjokuvien tulkinnoissa näkymättömät barbaarit, piilossa katseilta jotka eivät halua katsoa eivätkä katsottavan, taas rynnivät jäätyneen Rein-joen ylitse ja haaveille rakennetut perustat romahtavat.

Yleä on riisuttava, uudistettava ja saneerattava, kunnes Yle kykenee objektiivisuuteen pyrkivään, paljaaseen todellisuuteen katsomaan kykenevään ja tahtovaan, rehelliseen, politisoituneista valheiden ja haaveiden peitoista vapautuneeseen uutis- ja ajankohtaisjournalismiin, jossa journalisti on journalismin palvelija, eikä journalismi ideologiselle tarkoitushakuisuudelle alisteinen, kuten Ylen rappiotila nykyisellään on. Muuta tehtävää ei julkisrahoitteisella tiedonvälityksellä tule olla. Sivistysyhteiskunta ei pidemmän päälle pysty rakentumaan haave- ja valhekuville. Toden kohtaaminen on aina lopulta edessä. Sivistystä tukevan journalismin tehtävä on pyrkiä meille tuo todellisuus mahdollisimman todenmukaisesti ja rehellisesti välittämään, että pystymme sen avulla mitä-maailma-todella-on-todellisuudessa navigoimaan. Muuta todellisuutta ei ole. Ideologisoituneet haavemaailmat ovat todellisuuskarttojen rovioita. Journalismina aktiivista toden näkemiseen pyrkimisestä eksyttämistä. Se on merkittävältä osin Ylen nykyinen tila, sitä ei voi hyväksyä. Yle on läpikotaisesti perustojaan, toimeksiantoaan ja toimittajakuntaansa myöten uudistettava. Tämä on sivistyksellinen välttämättömyys.

Kiitos palautteesta nimimerkki Toivanen ja Barbaari,

Tavoitteenamme on tuoda uduella palvelullamme esiin toiveesi mukaan merkityksellistä sisältöä.

Nykyinen lakisääteinen tehtävänkuvamme löytyy täältä, se on myös paljon muuta kuin mainitsemasi korkeatasoisen ja riippumattoman uutis- ja ajankohtaisohjelmiston tarjonta. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/05/ylen-toimintaperiaatteet

Paras ja toimivin tapa vaikuttaa Ylen tehtävänkuvan muotoiluun on olla yhteydessä kansanedustajaasi.

Olet esimerkillinen! Sinusta muiden Avoimen Ylen blogistien pitäisi ottaa mallia! Kiitos, että vastaat kommentteihin. Toisin näyttää olevan muiden blogistien suhteen. He eivät vaivaudu kommentoimaan keskustelua, vaan jättävät kommentoijat keskustelemaan keskenään. Aiempien Avoin Yle -blogistien kirjoituksissa on lukuisia Yle-veronmaksajia askarruttavia kysymyksiä, joita kukaan Ylestä ei ole vaivautunut kommentoimaan. Onneksi siellä on vielä joku, joka kuuntelee! Kiitos!

Risto Kuulasmaa kirjoitti:
Bisnes ja Yle kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

Yle tuntuu vuodesta toiseen olevan yleinen sylkykuppi. Tehtiin siellä niin tai näin, aina valitetaan verorahojen tuhlailusta. Kyllä Ylenkin tulee olla innovoiva ja kokeilla uutta. Mm. nämä verorahat mahdollistavat sen, että Yle voi rohkeasti kokeilla uutta. Rohkeasti vaan eteenpäin. "Haters gonna hate".

Kyllä Ylen pitää mahdollistaa uutta ja kokeillakin välillä, mutta välillä tällainen kaupallisten firmojen kanssa tehtävä B2B-touhu alkaa jollakin tavalla ihmetyttää. Miten se kuuluu Yleisradiolle? Ensin pidetiin Profecy -tapahtuma, joka vaikuttaa täysin kaupalliselta yrityshautomolta ja nyt Yleisradion studiolla on Tubecon ammattilaisseminaari, jossa eri yritykset ovat osallisina. On todella hyvä, että Yleisradion tehtävä arvioidaan uudelleen! Samalla pitäisi myös tutkia, onko Yle alkanut rönsyillä alueille, jotka eivät mitenkään kuulu sen tehtäviin. Media-alan yrityshautomot ja innovaatiot ovat varmasti hyviä asioita, mutta mistä lähtien ne ovat kuuluneet juuri Yleisradion tehtäviin? Yleisradionhan ei pitäisi sotkeentua kaupalliseen toimintaan millään tavalla!!! Onko tämä taas yksi askel Yleisradion yksityistämisen ja samalla julkisen palvelun tuhon tielle? Onko Ylestä tulossa pelkkä ohjelmien osto-organisaatio, joka ei enää itsenäisesti kykene sisältöjään tuottamaan?

Terve nimimerkki Bisnes ja Yle,

Prophecy tapahtumaan (www.yle.fi/prophecy) kutsuttiin vapaaehtoisia ammattilaisia talkoohengellä miettimään Ylen tulevaisuutta yhdessä yleläisten kanssa. Tämänkaltainen kumppanien kanssa toimiminen dialogissa ja avoimuus kuuluu nykyisen Ylen toimintaperiaatteisiin. Myös kansainvälisessä kontekstissa.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kotimaista YouTube tiliä. Ilmiö on kansallisesti merkittävä ja Yle haluaa pysyä mukana median muutoksessa. TubeCon –tapahtumalle olemme vuokranneet tilat. Koemme että Ylen iso paja sopii hyvin kohtaamispaikaksi ja keskustelujen järjestämiseen median edelläkävijöiden ja ammattilaisten kanssa.

Blogitekstiini viitaten, uuden alustamme lähtökohta on se, että myöskään uudessa mediassamme ei nähdä kaupallisia viestejä. Meille kaikille Ylessä on tärkeää ylläpitää monipuolista julkista palvelua, joka keskittyy ydintehtävänsä myös jatkossa.

Hei kaikki arvoisat kehityksen sparraajat!

Eli te kaikki, jotka viette evoluutiota -olipa se sitten kulttuurin tai toiminnan saralla - eteenpäin ottamalla kiisken muodon vastarannalla tai ampumalla alas kaikkea mitä sanotaan tai kokeillaan. Antakaas kun välillä haukottelen, ennen kuin jatkan. Olen niin kyllästynyt, että meinaan vallan nukahtaa. Mikään ei ole vähemmän kiinnostavaa kuin se, että aikuiset ihmiset - anteeksi nämä rumankuuloiset verbit - ruikuttavat ja vinkuvat. Varsinkin kun se tapahtuu silloin kun ollaan vasta suhteellisen alussa jonkin asian kehittämisessä. Hohhoijaa.

Vinkumisen sijaan, kokeilkaapa välillä myös aidosti tehdä muutosta. Siis ihan oikeasti olla mukana keksimässä alusta asti jotain ja työstää sitä. Eikä vain kommentoida sitä. Niissä on vissi ero. Olen sen itse saanut kokea. Niin kauan kun en ollut päivääkään tehnyt suuren linjan kehittämistyötä, jaksoin esittää kommentteja, jotka omasta erinomaisesta mielestäni olivat kovinkin nasevia ja osuvia. Joku muu varmasti piti osallistumistani enemmänkin joutavana tyhjänpäiväisenä suun soitantana, joka vieläpä keskittyi aidosti täysin epäolennaisuuksiin. Ja sitähän se oikeasti olikin. Niin hävettävää kuin sen myöntäminen onkin ollut. Se oli sellaista "sikoja helmille" - kommentointia, joka vei aikaa pois kommentoijilta, jotka aidosti paitsi tiesivät asiasta jotain myös osasivat jalostaa sitä ilman tarvetta pätemiseen tai kilpailuun.

On eri asia antaa rakentavaa palautetta - kuten moni on täälläkin antanut - kuin yrittää kateudessaan tai katkeruudessaan antaa kommentteja joiden kuvittelee olevan oikeutettuja, rehellisiä, rakentavaa kritiikkiä, sellaista hienovaraista anarkiaa. Tiedoksenne, ne eivät ole mitään noista. Ne ovat vain lapsellisia lapsellisen aikuisen ihmisen purkautumista. Sori vaan. Suomi on täynnänsä kaltoin kohdeltuja aikuisia, jotka sen sijaan, että käsittelisivät joko itse tai tuettuna pahan mielensä ja huonon elämänsä, purkavat sitä somessa. Some - tuo luvattu sosiaalisen ahdistuksen purkautumispaikka.

Kyllä. Kukin kehitysasteensa mukaisesti toimii ja käyttäytyy ja kaikkihan me olemme keskeneräisiä. Keskeneräinen ja hullu saakin olla, mutta ei tyhmä. Ja tyhmyyttähän on se, että on vastuuton. Eli vastuuttomasti purkaa omia huonoja kokemuksiaan, tuultaan, mieltään, olosuhteitaan tai suhteitaan muihin. Riman alitus tai ylitys oli kyllä tällä erää erään kirjoittajan viittaus blogaajan valintaprosessiin ja edelleen hänen taustaansa Duudsoneiden taustajoukoissa. Ei hyvänen aika. Ensinnäkin. Arvelen, että tässä yhteiskunnassa ei enää soitella töihin muita kuin lomautettuja. Toiseksi: miten ihmeessä Duudsontausta voisi tässä kohtaa mitenkään olla huono asia?

Kylläpäs virkistyin! Hupsista, jäin juuri kiinni itselleni. Huomaan itse tekeväni samoin kuin mitä kritisoin. Eli puran kyllästymistäni ja sehän ei tainnut olla blogin aihe sen enempää kuin julkaisupäällikön rekrytointikaan...Touche. Auts. Sanonpa vielä mielipiteeni itse aiheeseen eli Ylen uuteen julkaisuavaukseen: tämä on jotain aidosti uutta, antakaa mennä vain! Kyllä ne ei-toimivat osiot tippuvat pois sitten omalla painollaan. Niinhän se evoluutio toimii, ennemmin tai myöhemmin.

Hyvä Risto!!! kirjoitti:

Olet esimerkillinen! Sinusta muiden Avoimen Ylen blogistien pitäisi ottaa mallia! Kiitos, että vastaat kommentteihin. Toisin näyttää olevan muiden blogistien suhteen. He eivät vaivaudu kommentoimaan keskustelua, vaan jättävät kommentoijat keskustelemaan keskenään. Aiempien Avoin Yle -blogistien kirjoituksissa on lukuisia Yle-veronmaksajia askarruttavia kysymyksiä, joita kukaan Ylestä ei ole vaivautunut kommentoimaan. Onneksi siellä on vielä joku, joka kuuntelee! Kiitos!

Kiitos palautteesta. Mukavahan täällä on dialogia käydä, etenkin aiheeseen liittyen ja asiallisessa hengessä.

Entinen Vastarannan Kiiski kirjoitti:

Hei kaikki arvoisat kehityksen sparraajat!

Eli te kaikki, jotka viette evoluutiota -olipa se sitten kulttuurin tai toiminnan saralla - eteenpäin ottamalla kiisken muodon vastarannalla tai ampumalla alas kaikkea mitä sanotaan tai kokeillaan. Antakaas kun välillä haukottelen, ennen kuin jatkan. Olen niin kyllästynyt, että meinaan vallan nukahtaa. Mikään ei ole vähemmän kiinnostavaa kuin se, että aikuiset ihmiset - anteeksi nämä rumankuuloiset verbit - ruikuttavat ja vinkuvat. Varsinkin kun se tapahtuu silloin kun ollaan vasta suhteellisen alussa jonkin asian kehittämisessä. Hohhoijaa.

Vinkumisen sijaan, kokeilkaapa välillä myös aidosti tehdä muutosta. Siis ihan oikeasti olla mukana keksimässä alusta asti jotain ja työstää sitä. Eikä vain kommentoida sitä. Niissä on vissi ero. Olen sen itse saanut kokea. Niin kauan kun en ollut päivääkään tehnyt suuren linjan kehittämistyötä, jaksoin esittää kommentteja, jotka omasta erinomaisesta mielestäni olivat kovinkin nasevia ja osuvia. Joku muu varmasti piti osallistumistani enemmänkin joutavana tyhjänpäiväisenä suun soitantana, joka vieläpä keskittyi aidosti täysin epäolennaisuuksiin. Ja sitähän se oikeasti olikin. Niin hävettävää kuin sen myöntäminen onkin ollut. Se oli sellaista "sikoja helmille" - kommentointia, joka vei aikaa pois kommentoijilta, jotka aidosti paitsi tiesivät asiasta jotain myös osasivat jalostaa sitä ilman tarvetta pätemiseen tai kilpailuun.

On eri asia antaa rakentavaa palautetta - kuten moni on täälläkin antanut - kuin yrittää kateudessaan tai katkeruudessaan antaa kommentteja joiden kuvittelee olevan oikeutettuja, rehellisiä, rakentavaa kritiikkiä, sellaista hienovaraista anarkiaa. Tiedoksenne, ne eivät ole mitään noista. Ne ovat vain lapsellisia lapsellisen aikuisen ihmisen purkautumista. Sori vaan. Suomi on täynnänsä kaltoin kohdeltuja aikuisia, jotka sen sijaan, että käsittelisivät joko itse tai tuettuna pahan mielensä ja huonon elämänsä, purkavat sitä somessa. Some - tuo luvattu sosiaalisen ahdistuksen purkautumispaikka.

Kyllä. Kukin kehitysasteensa mukaisesti toimii ja käyttäytyy ja kaikkihan me olemme keskeneräisiä. Keskeneräinen ja hullu saakin olla, mutta ei tyhmä. Ja tyhmyyttähän on se, että on vastuuton. Eli vastuuttomasti purkaa omia huonoja kokemuksiaan, tuultaan, mieltään, olosuhteitaan tai suhteitaan muihin. Riman alitus tai ylitys oli kyllä tällä erää erään kirjoittajan viittaus blogaajan valintaprosessiin ja edelleen hänen taustaansa Duudsoneiden taustajoukoissa. Ei hyvänen aika. Ensinnäkin. Arvelen, että tässä yhteiskunnassa ei enää soitella töihin muita kuin lomautettuja. Toiseksi: miten ihmeessä Duudsontausta voisi tässä kohtaa mitenkään olla huono asia?

Kylläpäs virkistyin! Hupsista, jäin juuri kiinni itselleni. Huomaan itse tekeväni samoin kuin mitä kritisoin. Eli puran kyllästymistäni ja sehän ei tainnut olla blogin aihe sen enempää kuin julkaisupäällikön rekrytointikaan...Touche. Auts. Sanonpa vielä mielipiteeni itse aiheeseen eli Ylen uuteen julkaisuavaukseen: tämä on jotain aidosti uutta, antakaa mennä vain! Kyllä ne ei-toimivat osiot tippuvat pois sitten omalla painollaan. Niinhän se evoluutio toimii, ennemmin tai myöhemmin.

Kiitos palautteesta.

Sivut

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu