Ma 26.01.2015 @ 16:22Atte Jääskeläinen

Melkein kiinnostavaa ei enää tehdä

Atte JääskeläinenAtte Jääskeläinen on Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja.

Melkein kiinnostavaa. Melkein tärkeää. Melkein näyttävää.

Näitä ei ensi viikosta alkaen Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa ole tarkoitus enää tehdä.

Olen yrittänyt pian 20 vuotta ymmärtää, miten internet vaikuttaa journalismin tekemiseen ja kulutukseen. Yksi tärkeimmistä oivalluksista on se, että internet-aikana ei kannata tehdä samaa kuin muut.

Kaikki maailman sisällöt ovat nyt kaikkien saatavilla. Kukaan ei halua valita toiseksi parasta, jos paraskin on tarjolla. Siksi nyt vain paras on kyllin hyvää.

Journalistien kannalta tämä on loistava mahdollisuus. Voi keskittyä tekemään erinomaista. Erinomaisuus on eri tilanteissa erilaista. Välillä se on nopeaa ja lyhyttä, toisinaan taas pitkää, ajateltua ja syvällistä. Mutta kaikissa näissä tilanteissa mielekästä, tärkeää työtä, jolla on yleisön mielestä arvoa.

Nyt ei siis kannata tehdä samaa tai yhtä hyvää kuin muut. Ei kannata myöskään tehdä televisioon sellaista, jonka kaikki ovat jo päivällä nähneet tai kuulleet.

Otamme ensi viikolla käyttöön uuden toimintamallin, jolla on tarkoitus. Yritämme parantaa.

Jokaisen jutun tavoitteena tulee olla se, että se on ajateltu ja hyvin tehty – oli se sitten lyhyt tai pitkä. Siksi erikoistumme uudella tavalla. Jos aihe ratkaisee, ryhmitymme uudella tavalla toimituksittain aiheen ympärille ja erikoistumme siihen.

Aihetta voidaan näin helpommin kuljettaa välineestä ja lähetyksestä toiseen tiimissä, joka tekee työtä yhdessä. Kerromme aiheesta kaikissa välineissämme. Teemme työtä suomalaisille, emme radioon tai televisioon.

Kun välineen osaaminen ja ymmärtäminen on tärkeä, on siinäkin oltava erinomainen. Osa meistä erikoistuu siksi edelleen televisio-, radio- tai verkkoilmaisuun.

Jatkossa valitsemme tarkemmin. Mitä juttuja kannattaa tarjota radiolähetyksissä aamulla ja televisiossa illalla? Lähetysten on palveltava kuulijoitaan ja katsojiaan. Valintojen tekeminen on oma taitonsa, jonka pitää perustua ihmisten ajankäytön ja tarpeiden aiempaa tarkempaan ymmärtämiseen.

Pohdimme myös miten pystymme palvelemaan jokaista suomalaista omalla, juuri hänelle räätälöidyllä palvelulla. Sitä varten varaamme rahaa ja ihmisiä uuden kehittämiseen, ja etenemme kohti yhä henkilökohtaisempia mobiili- ja verkkopalveluja.

-----

Tiedote 22.10.2014: Nimityksiä Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa

12 kommenttia

Atte hyvä. Mikä on Kioski-ohjelman lisäarvo. Mitä uutta ja parhautta se tuo uutistarjontaan? Näitä olen pohtinut viime aikoina.

Jos yle lopettaa melkein kiinnostavan tekemisen niin mitä yle:ssä sitten tehdään. Kiinnostavaan ei kyetä.

Kuinka moni ylen työntekijä johto mukaan lukien kykenisi elättämään itsensä yrittäjänä? Olisiko palveluille ostajia? Epäilen että leipä loppuisi pöydästä.

PS ruotsinkieliset uutiset ja ohjelmat pois ykköseltä, tuo ruotsinkielen pakkosyöttö on jo noloa.

Hei. Kioskin kotipesä on netti, mobiili ja some, jossa se on edennyt aivan huikealla vauhdilla. Televisio-ohjelma syntyy siellä. Jos olet seurannut, miten esimerkiksi Vice News on edennyt, siitä saa jonkinlaisen käsityksen siitä mihin olemme tällä kehityshankkeella menossa.

Pohditte miten jokaiselle räätälöidään omat uutiset ja ohjelmat.
Tie on väärä, erinomaiseen voitte päätyä, jos onnistutte tekemään ohjelmia, jotka ovat niin hyviä, että kiinnostavat kaikkia.
Meitä on 5miljoonaa, ette te siellä tiedä minkälaisia me olemme. Svenskaylellä tämä henkilökohtainen palvelu voi onnistua, koska lähes jokaisella svenskfinlandin asukkaalla on sukulainen, tuttu, armejakaveri, opiskelukaveri, naapuri tms. toimituksesssa.
Onko niin, että svenskaylessä on kehitetty tämä yksilöllinen palvelu systeemi, jotta siellä voidaan harjoittaa svenskfinlandpolitiikkaa.
Ylen tarkoitus on olla ihmisiä yhdistävä yleisöpalvelija ei ihmisiä erottava.
Uskotteko itse mitä puhutte ylen suuresta tehtävästä?

Kioskin terrorismi-jaksossa toimittaja esiintyi asiantuntijana, vaikka ei selvästikään tuntenut aihetta. Asiavirheiden kuunteleminen oli kiusallista. Isis ei saa merkittäviä tuloja sieppauksista, vaan mustan pörssin öljykaupasta.

Hei
Televisiossa ja radiossa palvelemme miljoonayleisöjä päivittäin, ja uutisten osalta palvelemmekin kaikkia. Karkeasti voi sanoa, että uutisemme tavoittavat kaksi miljoonaa suomalaista televisiossa päivittäin, runsaat 1,5 miljoonaa radiossa ja noin 600 000 suomalaista netissä.
Mobiili- ja verkkopalvelut kehittyvät kuitenkin henkilökohtaisiksi, Ylen tapauksessa sellaisiksi joissa yhdistetään toimituksen valinta ja henkilön omien tarpeiden mukainen tarjonta.
Yle Uutisvahti -appikaatio on ladattu jo yli 200 000 kertaa, ja käyttäjien arviot siitä ovat poikkeuksellisen kiittäviä. Uutisvahdissa jokainen käyttäjä voi valita itselleen seurattavia aiheita joukosta, jossa on lähes 150 000 aihesanaa. Näiden palveluiden kehittämistä jatkamme, ja se tuo meille myös ainutlaatuista tietoa ihmisten uutistarpeista ja kiinnostuksen kohteista.

Tässä sitä Ylen erinomaista osaamista ja tarjontaa. Auschwitzin uhreja ja leirin vapauttamisen 70-vuotispäivää muistelevassa ketjussa, moderaattori on julkaissut viestit luettuaan esimerkiksi seuraavaa, eikä ole suostunut niitä poistamaan.

Yle julkaisee tällaista:

"Holohoax 4:13

Tuskin kukaan väittää, ettei keskitysleirejä ollut. Todisteita, kuten asiakirjoja löytyy todella runsaasti. "Teollinen kansanmurha" sen sijaan on silkkaa sotapropagandaa, todisteet siitä ovat mystisesti kadonneet, eikä niitä ole tarvittu (näytös)oikeudenkäynneissäkään.

Miksi "kaasukammioita" (muita tiloja varustettuna puuovilla ja täysin puutteellisella ilmastoinnilla ym. tökerösti pyritty muokkaamaan näyttämään moisilta) "löytyi" ainoastaan puna-armeijan vapauttamilta leireiltä? Miksi teknologian edelläkävijät kuljettivat juutalaisia ympäri Eurooppaa tappaakseen heidät hyönteismyrkyllä (Zyklon-B)? Kuinka saksalaiset onnistuivat hävittämään niin paljon ruumiita, kun se ei onnistu nykyaikaisillakaan krematorioilla? Miksi tarina on muuttunut niin paljon ajan saatossa? Miksi Churchillin tai Eisenhowerin laajoissa muistelmissa ei mainita "juutalaisten joukkotuhoa" sanallakaan?

Miksi EU-kansalaiset istuvat vankilassa ajatusrikoksesta? Miksi 'antisemitismi' on eri asia kuin 'rasismi'?"

Sitä aiempi holokaustin kiistävä viesti ollut näkyvillä vuorokauden, eikä suostu poistumaan. Yle julkaisee tällaisen holokaustin uhreja muistelevassa ketjussa, eikä viesti poistu vaan on vuorokauden näkyvillä:

"Patriotic voice 28.1.

Kuka näihin sepityksiin enää uskoo? Jatkuvasti kehitellään uutta "selviytymistarinaa". Edelleen odotan todisteita näistä tapahtumista. Minkä takia tutkijat vaiennetaan tutkimuksiensa tuloksista? Minkä takia asiasta kriittisesti puhuvat heitetään monissa maissa linnaan? Ei kai vain pelätä, että totuus tulee julki? Näistä "selviytyjistä" on kahta ristikuulusteltu noista tapahtumista, lopputulos oli se, että heitä ei voinut pitää luotettavina todistajina, eiköhän tuo jo kerro jotain."

Samassa ketjussa Ylen moderaattori julkaisi myös viestin, jossa Israelin lippua verrattiin keskitysleirirättiin ja kutsuttiin puistattavaksi. Se viesti oli näkyvillä puoli vuorokautta, ja poistui vasta useiden pyyntöjen jälkeen. Tämä siis holokaustia muistelevassa ketjussa.

Moderaattori päästi ketjussa myös läpi viestin, viestin luettuaan, kuten toimenkuvaansa kuuluu, jossa Leninin ja KGB:n edeltäjän NKVD:n väitettiin olleen "juutalaisia" ja "juutalaisten" tappaneen kymmeniä miljoonia, vihjaten ansainneen kohtalonsa.

Samoin on julkaistu lukemattomia viestejä, joissa Israelia kutsutaan natseiksi ja tehdään suora rinnastus Gaza=holokausti. Vaikka collateral damage ylimitoitetuissa sotatoimissa ja ihmisten kaasuttaminen imetysikäisestä vanhukseen, Mengelen ihmiseläinkokeineen on hyvin hyvin eri asioita. Hamashan uhkaa tehdä holokausti II:n, eikä Lähi-Idän konflikti ylipäänsä kuulu holokaustin uhrien muisteluun, monen juutalaisen myös vastustaessa Israelin nykypolitiikkaa. Mutta näitä juutalaiset, Israel, holokaustista selvinneet, holokaustista selvinneiden jälkeläiset on itse natseja viestejä ketjussa on/oli vaikka kuinka paljon.

Juutalaisia puolustavat viestit tai ylipäänsä holokaustista keskustelevat ovat sen sijaan voineet jäädä sensuuriin. Tässä esimerkkejä sensuuriin jääneistä viesteistä, kun yllä kuvatun kaltaista on julkaistu,

Tämä jäi sensuuriin:

"Kyseessä on keskeinen vedenjakaja länsimaisessa sivistyskehityksessä. Kaikessa äärettömässä julmuudessaan, ja ehkä juuri siksi, lähtöpiste, jonka jälkeen on voimistunut ja kasvanut sivistynyt käsityksemme siitä, että tällaista ei voi enää koskaan tapahtua yhtäkään vähemmistöä tai ihmisryhmää kohtaan.

Syntyneen moraalikrapulan vaikutus ulottui Saksaa ja anti-semitismin tuomitsemista laajemmalle. Olisivatko ilman tuota pohjakosketuksen heijastumaa muut sorron muodot kuten kolonialismi, yleisempi rotuviha, seksuaalivähemmistöjen kohtelu pystytty haastamaan ja suurelta osin kitkemään yhtä nopeasti ja tuloksekkaasti?

Meidän tulee pitää muistissa pimeyden pohjakosketus, jotta muistamme vaalia hyvää itsessämme ja yhteiskunnissamme."

Tuo viesti siis sensuroitiin. Kysyin miksi ja lähetin uudestaan. Sensuroitiin uudestaan.

Tämäkin jäi sensuuriin:

"Näin Auschwitzin vapauttamisen 70-vuotismuistopäivänä voimme miettiä sitä, että eivät vain pilapiirtäjät ole väkivallan uhan alla. Juutalaisten asema Euroopassa on uhatumpi kuin koskaan vuoden 1945 jälkeen. Lukuisat heistä ovat jo muuttaneet Israeliin tai Yhdysvaltoihin tai harkitsevat muuttoa. Malmössä tehtiin sosiologinen koe, jossa koehenkilö pukeutui ulkoisesti juutalaiseksi ja kulki aivan tavallisesti kadulla, ei muuta. Vain muutaman tunnin aikana hän sai osakseen valtavasti loukkauksia ja uhkauksia ja joutui keskeyttämään kokeensa, koska tunsi fyysisen terveytensä olevan vakavasti uhattuna.

Tämä vain juutalaiselta ulkoisesti näyttämällä, Euroopassa, länsinaapurissamme, vuonna 2015. Kyse ei ole myöskään vain pienestä ryhmästä. Sadoissa ranskalaiskouluissa Charlie Hebdon muistohetket sabotoitiin aggressiivisesti."

YLE moderointinsa ohjenuorissa sanoo poistavansa vain rasistiset, kiroilevat ja asiattomat viestit. Tällä hetkellä moderointi, ainakin jonkun moderaattoreista täydellisen asiataidottomuuden ja omien ideologisten vääristymien takia on täysin sairasta.

Auschwitzia muisteltaessa ei voi sanoa, millaista uhkaa juutalaisiin tänä päivänä kohdistuu, ilmeisesti siksi, että tämän moderaattorin maailmankuvaan tosiasiat islamismista eivät mahdu. Eli poistoon. Mutta hänellä on taasen niin vahvat omat henkilökohtaiset antipatiat Israelista, että hänen mielestään holokaustin muistelusta on sopivaa hänen moderointipäätöksillään tehdä pitkälti Israelin parjaamisen ketju.

Hän menee tässä niin pitkälle, että ei enää edes tajua, missä menee, kun julkaisee holokaustia kiistäviä viestejä, eikä suostu niitä poistamaan, tai natsien 1930-luvun propagandaa Leninistä ja NKVD:sta juutalaisina, jotka juutalaiset murhasivat miljoonia. Eli juutalaiset ovatkin siis itse kymmenien miljoonien murhaajia. Tämä menee läpi holokaustia muisteltaessa, mutta yllä lainatut viestit eivät. Ylen moderaattori julkaisee Israelin lippua keskitysleirirätiksi häpäisevän viestin, eikä millään suostuisi sitä poistamaan.

Tässä pohjaa kansalaiskeskustelulle 500 miljoonan euron budjetilla. Keskustelu Auschwitzin uhrien muistamisesta voi olla tuota, kun yksittäinen "moderaattori" saa aivan vailla mitään rajoja huseerata mielensä mukaan ja vähät välittäen ja vailla minkäänlaista toimenkuvansa osaamista suojatyöpaikassaan. Palkkaa juoksee tuollaisesta!

Tällä hetkellä holohoax-viesti on ollut näkyvillä kolmisen tuntia. Aiempi holokaustin kiistänyt viesti vuorokauden. Olen yrittänyt lähettää (suuttuneena kirjaimellisesti useana kappaleena ja useaan osoitteeseen) palautteeni tästä moderoinnista, mutta ilmeisesti palauteluukut ovat vain nimeksi ja niihin reagoidaan jos viitsitään, jos kukaan lukee, tai sitten niitä päivystää sama moderaattori, ja poistelee viestit, kenenkään muun niitä lukematta?

Joka tapauksessa tällainen moderointi on täysin ala-arvoista, ja alleviivaa sitä kysymystä, että miten joku yksittäinen työntekijä voisi olla portinvartijana siitä, mitä yhteisin verovaroin kustannetun Ylen sivuilla on sopivaa sanoa ja mitä ei.

Tuon keskustelun softa on muutenkin kuin vuosimallia 1996 ja täysin surkea. 500 miljoonan euron budjetista pitäisi liietä toteuttamaan aivan eri tason sosiaalisen keskustelun alusta yhä interaktiivisemmassa ja enemmän someen keskittyvässä maailmassa. Eikä keskustelu voi olla portinvartijoiden takana. Tuollaisten kuin "tuo"! Moderaattoreita tarvitaan useita, ettei yksi voi tehdä asioita mielensä mukaan, eikä ennakkosensuuria voida harjoittaa, koska asiallisuuden rajoissa jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Ei voida päättää verhon takana, että on oikein herjata Israelin lippua, mutta ei sopivaa mainita oikeasta sosiologisesta kokeesta, joka Malmössä tehtiin (ja jota, yllätys yllätys, YLE ei uutisoinut!).

Yllä kuvaus siitä, millaista holohoax-kuonaa, rasistista (jos mikään on rasistista, niin mikä suurempaa rotuvihaa kuin valtavan rikoksen uhrien loukkaaminen ja ivaaminen) asiattomuutta Ylen moderaattori julkaisee ja millaista aivan asiallista kommentointia jättää samalla julkaisematta. Tämä on täysin toimimaton konsepti julkiselle keskustelulle, joka on kaikki viime kädessä kustannettu yhteisin verovaroin, eikä vain palestiina-huivisten toimesta, täysin kestämätön tilanne julkiselle keskustelulle ja tuo moderaattori ansaitsee työstään potkut. Hän ei vastaa lainkaan työkuvansa edellytyksiä, eikä voi siten mitenkään palkkaansa ansaita. Holokaustin kiistämisen julkaisu Auschwitz-ketjussa ja tuon kiistämisen poistamisesta kieltäytyminen ja uuden kiistämisen julkaiseminen on anteeksi antamatonta. Saksassa siitä saisi 5 vuotta vankeutta ja myös YLE viestin julkaisijana olisi oikeudessa.

Keskustelu ei hiljene perustelematta, miten tuollainen moderointi oli mahdollista. Hiljainen viestien poistaminen jälkikäteen pahoittelua lausumatta ei riitä. Siitä ensimmäisestä holokaustin kiistävästä viestistä oli huomautettu useamman toimesta, siihen oli vastattu ja se oli vuorokauden näkyvillä, ei poistunut pyynnöistä, joten kyse ei voinut olla vahingosta. Sen sijaan sen perään julkaistiin vielä toinen sitäkin törkeämpi holokaustin kiistäminen ja uhrien häpäisy. Ketjuun ilmestyi muutenkin paljon juutalaisvihamielistä kommentointia aina natsien salaliittoja myöten, joten linja oli systemaattinen, eikä mitenkään vahingossa tapahtunut. Se ei selity pois äänettömällä sensuurilla ja oho-selittelyillä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Samaan aikaan sensuuriin jäi paljon juutalaisille tai Israelille myötämielisiä kommentteja. Tällainen moderointi holokaustin uhrien muistamisen yhteydessä on täysin kestämätöntä.

Mites Lähi-itä sitten? Beirutissa on ollut vakituinen kirjeenvaihtaja nyt jo kaksi kuukautta. Anti on ollut vähäistä. Laskujeni mukaan n. 6 juttua kahdelta kokonaiselta kuukaudelta. Juttuja jotka olisi voinut tehdä Suomesstakin. Olemme saaneet kuulla siitä mitä Israelin missi sanoi Libanonin missille, joulukuusten koristelusta, auto-onnettomuuksista ja nyt postinumeroista - "Melkein kiinnostavaa ei enää tehdä" - autsh... 3/4 jutuista ilman merkittäviä haastatteluja, jotka perustelisivat kirjeenvaihtajan läsnäolon. Mukana ehkä hiukan voxpoppia kadulta, reissu pakolaisleiriin. Aika hepposta ja joutavaa, jos ajattelee mitä kirjeenvaihtaja kai maksaa. Jos Beirutissa ei ole työtä Lähi-idän maitahan riittää, Kataja-Lianhan on Lähi-idän vaihtaja. Silti vallankumouksen vuosipäivien merkittävät tapahtumat esim. naapurissa menivät huomioimatta. Miten paljon tulee hintaa yhdelle jutulle jos niitä tehdään tätä tahtia ja tällaisella joutavalla sisällöllä.

Muutenkin vakituisten kirjeenvaihtajien panos tuntuu vähäiseltä. Wa, BJ. Juttu per viikko! Verrattuna esim. Ruotsin Radion toimittajien työhön. Vähintään juttu päivässä, usein kaksi, kautta kanavan toimitusten. Lisäksi SR:n toimittajien työtä ja tulosta voi seurata kanavan omilla sivuilla. Jokaisella vaihtajalla on omat sivut johon kaikki yhden toimittajan jutut kerätään. Mahtava! http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6251 Ylen toimittajien työ ei löydy edes heidän omilta sos.median sivuiltaan tyyliin twitter: "Juttuni tänään klo 17.00 radiouutisissa. alkaa 17.12 kohdalla". Eikö tuon ulkomuudistuksen tarkoitus ollut tehdä enemmän nettiin ja lisätä näkyvyyttä ym. corporate-sontaa...

Hei!
Yle on lisännyt panostustaan ulkomaanuutisointiin yleisön pyynnöstä ja nopeuttanut lähtöä raportoimaan yllättävistä uutistapahtumista. Panostukseen kuuluvat mm. max. vuoden asemapaikassa olevat, lyhytaikaiset kirjeenvaihtajat. Lähi-idän kirjeenvaihtajan kohdalla lupabyrokratia on osoittautunut odotettuakin hankalammaksi, mikä on vaikuttanut mm. siihen, kuinka paljon Beirutista on päässyt liikkumaan. Emme halua työntekijöidemme joutuvan hankaluuksiin, minkä vuoksi Yle ei teetä töitä ilman asianmukaisia lupia.
Lähi-idässä yksi tavoitteemme on monipuolistaa suomalaisten kuvaa alueesta, joka tavallisesti mielletään sotien ja itsemurhapommittajien luvatuksi seuduksi. Suuri osa ihmisistä elää kuitenkin tavallista elämää ja haluamme tuoda esiin myös sen puolen.
Juttu viikossa kirjeenvaihtajilta ei vastaa todellisuutta. Ylen kirjeenvaihtajat työskentelevät kolmeen välineeseen ja työtaakka on melkoinen. Kahdessa paikassa kirjeenvaihtajana työskennelleenä voin myös kertoa, että kirjeenvaihtajan työssä valmis juttu on vain pieni osa työstä. Juttujen valmistelu vaatii usein hyvin paljon aikaa ja vaivaa. Omaa luokkaansa tässä on Peking, missä viranomaiset ovat vuosi vuodelta hankaloittaneet ulkomaisten toimittajien työtä erittäin paljon ja tilanne tuntuu vain entisestään huonontuvan.
Kirjeenvaihtajien parempi näkyvyys myös verkossa kuuluu tämän vuoden suuriin urakoihin. Haluamme luonnollisesti, että heidän tekemänsä jutut ovat mahdollisimman hyvin suomalaisten ulottuvilla.
Terveisin, Elina Ravantti, ulkomaantoimituksen päällikkö

Moneenko ohjelmaan aiotte vielä tupata tuon ylipirteän ja niin näppärän Raakelinne?
Lauantaina piti vielä pilata aamupäivämme radio-ohjelmalla johon tuo neitonen oli kutsuttu arvioimaan uusia kappaleita.
Haluatteko todistaa jotain meille vai onko joltain kadonnut todellisuudentaju, milloin liika on liikaa ja asiat kääntyy itseään vastaan?
lopettakaa hypettäminen ja palauttakaa ammattilaiset kehiin, vaikka olisivatkin konsulttien mielestä liian vanhoja tai jotain muuta yhtä typerää.
Ei ne nuoret Yleä katso sen enempää olisi ruudussa kuka tahansa, turha tuhlata niitä verorahoja aaveiden metsästämiseen.
Tehkää taas kunnon ohjelmia, vakuuttakaa meidät oikeat veronmaksajat siitä, että teillä on todella suuri tehtävä tässä yhteiskunnassa vielä.
Vaaleissahan voimme vaikuttaa siihen kuka teidän rahoista päättää ja hulluja ideoitanne ampuu alas.
Jättäkää jo se norsupyssyllä ammuskelu joka suuntaan, jos vaikka osuisi. TV- ja radio-ohjelmat kuntoon ja sitten Areenaan sen mitä pystytte, netti on ajanhukkaa ja turhaa hypetystä.

Lähi-idän kirjeenvaihtajaanne koskevat lupa-asiat koskevat kaikkia ulkomaalaisia toimittajia, ja silti suurin osa tekee työtään normaalisti. Kataja-Lian ei. Ylellä on ollut avustajia ja kirjeenvaihtajia Lähi-idässä vuosikymmeniä lupa-asioiden luulisi jo oleva tiedossa. Kirjeenvaihtajan tehtävä on tehdä juttuja, ei odotella lupia. Lisäksi kaikkialla Lähi-idässä toimittajien lupa-asiat ovat aina vaikeita se ei kuitenkaan estä työntekoa. Työtä tehdään usein luvitta. Luvilla tai luvitta voi toimittaja Lähi-idässä joutua todellisiin ongelmiin. Jos se on luvista kiinni Kataja-Lianin kannattaisi odotella lupia halvemalla Suomessa.

Kataja-Lian on Lähi-idän kirjeenvaihtaja. Lupaongelmat Beirutissa eivät myöskään vaikuta toimittamiseen esim. Egyptistä tai Israelista jotka myös kuuluvat "Lähi-idän kirjeenvaihtajan sarkaan". Molemmista maista luvat saa tunneissa maximissaan päivässä, niitä hoitaa myös Suomen suurlähetystö vieraileville toimittajille. Maitahan Lähi-idässä riittää. Tällä mennessä Kataja-Lian on tehnyt kymmenisen juttua. Valtaosa kansainvälisten uutistoimistojen materiaalista, siis ilman "paikallisia" haastatteluja edes asemamaasta saatika naapurimaista.

Miten tarinat joulukuusista, misseistä, pelastetuista koirista jne. avaavat näkemystämme Lähi-idästä varsinkin kun tuo on ollut koko Kataja-Lianin lähes kolmen kuukauden tulos, ilman yhtäkään syventävää juttua. Siis yksi juttu per viikko tähän saakka. Joista kaksi radioon, yksi televisioon muut ovat olleet nettijuttuja. Yhdellä sisällöltään joutavan ja kevyen väliin jäävällä jutulla ei voi selittää vakitusen kirjeenvaihtajan kuukausipalkkaa, asuntoa, vakuutuksia, kulukorvauksia, päivärahoja. Saman tekisi avustaja 200 euroa / juttu ja tässä tapauksessa siis per viikko. Mikä on yhden Kataja-Lianin köyhän jutun hinta? 1500-2000 euroa kun kokonaiskulut on laskettu. Myöskään yksikään Kataja-Lianin jutuista ei ole tarvinnut päivien valmisteluja. Suurin osa ei ole tarvinnut edes poistumista tietokoneen ääreltä koska materaali on kerätty uutistoimistoilta.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu