Pe 02.09.2011 @ 13:25Kari Haapamäki

Mistä puhutaan kun puhutaan Isosta Pajasta?

Kari HaapamäkiKirjoittaja on Ylen toimitilapalveluiden päällikkö.

”Yleisradio muuttaa pois Isosta Pajasta”: Iso Paja nousi viikolla lehtien otsikoihin. Kiinnostuksen ymmärtää, onhan Iso Paja suomalaisille tv:n kautta tutuksi tullut Ylen symboli. Se on myös työpiste nykyisin noin 400 yleläiselle.

Suunnitelmia Ison Pajan suhteen on, mutta myyntipäätöksiä ei kuitenkaan vielä ole tehty. Asiasta päättää Ylen hallitus. Ja kun puhutaan Isosta Pajasta, on hyvä kytkeä asiaan paitsi Ylen toimitilojen kehittäminen myös Pasilanmäen kaavakysymykset.

Ylen pajoihin ja taloihin liittyvät suunnitelmat ovat siis osa Ylen työtilojen kehittämistä. Väki Ylessä on vähentynyt hurjasti: kun 1990-luvulla yleläisiä oli lähes 5000, nyt meitä on hieman päälle 3000. Myös työnteko ja työtavat alalla ovat muuttuneet. Työhön tarvitaan uudenlaisia ja erilaisia tiloja kuin 1990-luvulla.

Julkisen palvelun ohjelmatuotanto on Ylen ydintä, ei talojen omistaminen. Myyntisuunnitelmat eivät liioin ole alku ohjelmatarjonnan alasajolle kuten nettikeskusteluissa on heitelty. Kyse on työtilojen ajanmukaistamisesta ja työn kehittämisestä ohjelmatoiminnan ja suomalaisten yleisöjen parhaaksi.

Koska vanhojen toimitilojen uudistaminen vaatii rahaa, sitä on tarkoitus saada tilojen myynnistä. Luovumme siis seinien omistuksesta eri mittaisin vuokrasopimuksin samalla kun kehitämme työtiloja tulevaisuuden tarpeisiin. Parhaillaan selvitetään Pasilan kiinteistöomaisuuden eli maapohjan ja rakennusten arvoa yhdessä Ylen Eläkesäätiön kanssa. Eläkesäätiö omistaa tontin, Yle rakennukset.

Ylen ja Eläkesäätiön omaisuuspuntteja voidaan tasata esimerkiksi myymällä Iso Paja Ylen Eläkesäätiölle. Yksi vaihtoehto on, että Yle ja Eläkesäätiö perustavat yhdessä kiinteistörahaston, ja Yle voisi jatkossa luopua rahasto-osuuksistaan sitä mukaa, kun rahaa toimitilojen uusimiseen tai muihin hankkeisiin tarvitaan. Isoon Pajaan jäisimme siis joksikin aikaa vuokralaisiksi.

Lisäksi tavoitteena on, että vuoden 2012 loppuun mennessä Pasilanmäellä olisi joustavampi kaava. Nykyisen kaavan mukaan Isoon Pajaan ja Toimitustaloon ei voi merkittävästi sijoittaa muuta kuin tv- ja radioalan toimintaa. Uusi kaava mahdollistaisi osaltaan alueen kehittymisen. Toivomme Ylen kulmille lisää elinvoimaisia yrityksiä ja myös viihtyisiä asuinympäristöjä!

5 kommenttia

En voi itse kannattaa YLEn toiminnan alasajoa. Jos YLE ei omista kiinteistöjä se joutuu maksamaan vuokraa eli menot kasvavat. Tämä on myös hyvä syy leikata henkilökuntaa ja toimintoja pitkällä aikavälillä, kun toimintamenot ovat kasvaneet. Toiminnan laajentaminenkin on vaikeampaa kun uusi toiminta vaatii päätöksen sijasta myös enemmän lisärahaa (vuokraan). Pääoman turvallinen tuotto on yleensä 3%, riskisijoituksilla parhaimmillaan 7% tuotto-odotuksella, kun taas kiinteistömenot ovat yleensä 7%-8% tuotto-odotuksella. Eli YLE jäänee tappiolle tässä pitkällä aikavälillä. Lisäksi kun ottaa huomioon ettei YLEn tarvitsemia studiotiloja ole yleisesti ainuttakaan kappaletta saatavilla vapailla markkinoilla, on YLE käytännössä monopolin armoilla joka veloittaa vuokraa niin paljon kuin kehtaa. Ja YLEn pitää vain maksaa, koska ei ole vaihtoehtoakaan. Voitot menevät yksityisomistajille ja YLEn toiminta heikkenee rahan mennessä yhä enemmän vuokramenoihin. Viimeisessä lauseessa tuleekin päämäärä esille: "Ylen kulmille lisää -- yrityksiä". Mites sille YLEn edelliselle tilojen yksityistämiselle kävi? Taisi yritykset vallata senkin toimitilan ja YLE lähteä?

Blogikirjoituksessa sanotaan että ohjelmien tuottaminen on YLEn ydintoimintaa, ei vuokraaminen. Mutta YLEllähän on jo tällä hetkellä vuokraamisesta vastaava yksikkö, miksei se voisi vuokrata tyhjäksi jääneitä osia ja yle saisi sen 7-8% tuotto-odotuksen vuokrista? Tämä olisi taloudellisesti YLElle tuottoisin ja vähäriskisin vaihtoehto. Muiden vaihtoehtojen tuotto-odotukset ovat tappiolliset ja taloudellinen riski suuri. Olisi vastuutonta valita huonompi vaihtoehto.

Lopuksi.. Minun on vaikea ymmärtää miten tv-yhtiölle (jne.) omien tv-studioiden omistaminen olisi vähemmän ydintoimintaa kuin se, että myydään mediayhtiön tuotantotilat ja ruvetaan finanssimarkkinasijoittajaksi. Kaempana finanssialalla toimiminen YLEn ydintoiminnoista on kuin tv-studion omistaminen.

Jos mina /me myisin asuntoni, saisin rahaa, vaihtaisin sitten vaikka autoa ja siirtyisin vuokralle, niin elinkustannuksemme (asumiskustannuksemme ennen kaikkea) nousivat. Miksi siis myisin asuntoni?
Yle kuitenkin aikoo myyda ja maksattaa lupamaksun maksajilla - kuten minulla - kiinteistosijoittajien tuottoja.
Jos mina en tarvitsisi asuntoa, niin mieluummin vuokraisin sen ja saisin jatkuvia tuottoja. Miksi YLE ei tarvitse samaa?

Mikä on iso paja?

Eihän ole kauaakaan, kun Yle oli ostamassa osuutta musiikkitalostakin. Nyt ei sitten ole varaa pitää edes omia tiloja, vaikka toimittajatkin on pääosin pantu pihalle. Ja se näkyy ohjelmissa. Hyvä, että tulee edes päivittäiset uutiset. Ajankohtaiset ohjelmatkin on jo jaettu ulos.

Korkeat tv-lupamaksutkin kerätään suurelta osin yksinasuvilta tuloista riippumatta, mutta nuppikohtaista mediamaksua ei vaan saada poliittisesti aikaseksi tässä kokoomusjohtoisessa rosvoparonien luvatussa villissä lännessä, vaikka se ratkaisisi Ylen talouden ongelmat.
Varakkaat kun eivät halua maksaa lisää veroja ja maksuja. Nykytila on hyvä, kun sillä on vieläpä hieno tavoite.

Tarkoitus on lopettaa Yle kokonaan. Lopettaminen on helpompaa, kun mitään ei enää ole, tilojakaan.

Taitaa olla yhtä hyvä piisnes kun firman autojen ulosliputtaminen aikoinaan.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu