Pe 21.10.2011 @ 11:52Olli Sipilä

Teräväpiirron alkutaival takana – ja paljon edessä

Olli Sipilä. Kuva: YleKirjoittaja on jakelun teknologiapäällikkö Ylessä.

Yle aloitti viime toukokuussa säännölliset teräväpiirtolähetykset eli kanavan nimeltä YLE HD. Kanava pantiin pystyyn, koska Ylen pitää olla mukana kehityksessä ja uusien teknologioiden esilletuojana – mahdollisuuksiensa mukaan. Se on yksi Ylen rooli.

Alkuun oli selvää, että maanpäällisen jakelun peittoalue ei ole kovin suuri – vain noin 60 % väestöstä. Tämän vuoksi emme ole halunneet käyttää mahdottomia summia kanavan jakeluun. Toisaalta katsojilla pitää olla mahdollisuus saada kanava ilmaiseksi. Päädyimme siis jakelukumppanuusmalliin, jossa YLE HD on kaikkien palveluoperaattoreiden saatavilla siten, että operaattori kantaa jakeluvastuun. Näin jakelukustannukset eivät rasita Ylen kassaa eikä varsinainen katselu maksa. Tosin katsojan täytyy hankkia mahdollisesti uudet laitteet, CI-moduli ja katselukortti. Tämä operaattorilähtöinen malli oli uusi avaus ja haaste, niin Ylelle, operaattoreille kuin kuluttajillekin.

Alkukiihdytyksen jälkeenkin on tapahtunut. Toinen palveluoperaattori aloitti jakelun – juuri yleisurheilun MM-kisojen alla. Nyt YLE HD on saatavilla sekä antenni- että kaapelijakelussa ilmaiseksi ilman korttia. Edelleenkään lähetykset eivät ole saatavissa koko maassa, mutta peittoalue maanpäällisessä jakelussa laajennee tämän vuoden aikana noin 80 %:iin väestöstä.

Samaan aikaan kun palvelut käynnistyivät, myös uuden standardin mukaiset laitteet tulivat kauppoihin. Erityisesti maanpäällisen jakeluverkon katsojat tarvitsevat uuden vastaanottimen – DVB-T2 ja MPEG4. Vastaanottimia on nyt markkinoilla kohtuullisesti – ainoastaan perusboxi vielä puuttuu.

Erona digisiirtymään tässä HD-käynnistyksessä on ollut se, että päätelaitteita testataan nyt systemaattisesti. Toimialan yhteisenä ponnistuksena sekä antennitalouksiin tarkoitetut vastaanottimet (Antenna Ready HD) että kaapelitalouksiin tarkoitetut vastaanottimet (Cable Ready HD) testataan ja testauksen merkiksi laitteet ovat merkitty asianmukaisilla tarroilla. Näin halutaan taata se, että kuluttajat voivat olla varmoja, että hankittu laite toimii. Ylen kannalta on tietysti tärkeää, että erilaiset tekstitys- ja äänipalvelut toimivat oikein. Kaapeliverkoissahan testausta on ollut jo ajat.

Toimivat laitteet ja toimiva teknologia ovat tietysti meille a&o. Meillä onkin herännyt viime aikoina ajatuksia siitä, miten voisimme käytännössä toteuttaa sitä samaa kehitysajattelua televisioverkoissa kuin internetmaailmassa. Luotaisiin siis menettely, jossa voitaisiin kehityshankkeissa ja tavallisten järjestelmätestausten ohella televisiojakelussakin tehdä beta-testausta ihan kuluttajille saakka. Kaikki hyötyisivät: kuluttajat saisivat nähtäväksi uusia avauksia tai vanhojen korjausta, samalla operaattorit pääsisivät kommentoimaan miten muutokset ja uudistukset näkyisivät eri jakeluverkoissa. Olisikohan tähän toimintaan kiinnostusta kenelläkään?

YLE HD -kanava herätti hämmennystä keväällä monestakin syystä – milloin ja miksi tarvitaan katselukortti, mitä tarkoittaa ilmainen, mistä sen saa, millä ja missä kanavaa näkee ja tarvitaanko jotain antennijärjestelyitä? Kiinnostus oli kova heti alussa. Siihen vaikutti ehdottomasti se, että lähetykset saatiin käyntiin jääkiekon MM-kisojen aikaan. Kortilla vai ei -kysymys on jakanut kuluttajakenttää. Lisäksi palautetta on tullut kanavan suppeasta klo 17–23 lähetysajasta, ohjelmatietojen puutteesta ja näkyvyysalueesta.

Mutta paljon on tullut myös kiitosta loistavasta kuvanlaadusta! Ne, jotka näkivät vaikkapa Daegun MM-kisalähetyksiä, kehuivat estoitta kuvaa. Onnistuimme saamaan riittävän määrän jakelukapasiteettia, ja lisäksi kun koko tuotantoketju oli teräväpiirtolaadulla, niin jälki oli kieltämättä upeaa.

Lisäksi ne kauan kaivatut monikanavaäänet (siis 5.1) ovat saaneet kiitosta. Jo lähtökohtaisesti halusimme onnistua monikanavaäänissä. Kokeilut Euroviisuissa 2009 menivät pieleen niin omasta toimesta kuin osan vastaanottimien toimimattomuudestakin johtuen. Harjoittelimme asiaa ja testasimme sekä omaa kokonaisjärjestelmää ja kymmeniä päätelaitteita. Totesimme, että jos haluamme onnistua tilaäänessä, sitä onnistumista ei normaalikanavilla tule todennäköisesti koskaan.

Omat virheet on helppo korjata, mutta kotitalouksissa olevien vastaanottimien päivitystä ei vain kattavasti saada tehtyä – ei kotona eikä kaupassa. Kaapeliverkoissa ja osassa maanpäällisiä vastaanottimia tätä toimimattomuutta ei ole ollut, mutta osassa on. Jouduimme siis valitsemaan. Pidämmekö lupauksemme tilaäänilähetyksistä ja todennäköisesti tuhannet vastaanottimet ajoittain toimivat kummallisesti? Vai petämmekö lupauksen itsellemme ja tilaäänen odottajille, ja panostamme HD-lähetyksiin? Valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon, ja ymmärrettävästi jotkut pettyivät rankasti. On varmaan tässäkin yhteydessä hyvä todeta, että toistaiseksi normaalikanavilla emme tule aktiivisesti edistämään monikanavaäänikehitystä. Niukat teknologiset resurssit pitää kohdentaa aina johonkin – kaikkeen ne eivät riitä.

HD-lähetysten jatkoa suunnitellaan parhaillaan. Kuinka tarjonta kehittyy? Juuri nyt on suunnittelun alla, mitä ohjelmia tuotetaan ja lähetetään jatkossa teräväpiirtoisena. Yleltä siirtyminen tähän uuteen tuotantolaatuun ja samalla teräväpiirtolähetyksiin vaatii mittavan investointiohjelman, josta nyt on toteutettu vasta murto-osa. Koko tuotanto- ja lähetysketjun uudistaminen vaatii aikaa ja valintoja siitä, missä järjestyksessä uudistuksia tehdään. Alkutaival teräväpiirtolähetyksissä on nyt takana – ja paljon on vielä edessä!

48 kommenttia

Paljon on tekstiä muttä tärkeimmästä, eli tulevaisuudesta et kirjoita juuri mitään. Minua eivät nuo ääniraidat kiinnosta ja tuskin muutenkaan muita kuin friikkejä, mutta se mikä kiinnostaa on koska koko Ylen tarjonta on HD-muodossa eli antenniverkossakin kannattaisi harkita HD-digiboksin ostoa. Nythän tarjonta on hyvin, hyvin niukkaa, varsinkin Yleltä. Varmaan Lontoon kisat ja kukaties muutkin isot ensi kesän urheilutapahtumat ovat HD:llä, mutta muuttuko jokin ennen sitä?

Harri Nyman kirjoitti:

Paljon on tekstiä muttä tärkeimmästä, eli tulevaisuudesta et kirjoita juuri mitään. Minua eivät nuo ääniraidat kiinnosta ja tuskin muutenkaan muita kuin friikkejä, mutta se mikä kiinnostaa on koska koko Ylen tarjonta on HD-muodossa eli antenniverkossakin kannattaisi harkita HD-digiboksin ostoa. Nythän tarjonta on hyvin, hyvin niukkaa, varsinkin Yleltä. Varmaan Lontoon kisat ja kukaties muutkin isot ensi kesän urheilutapahtumat ovat HD:llä, mutta muuttuko jokin ennen sitä?

Puhdas HD tarjonta on niukkaa. Suurin osa meidän ensi lähetyksistä on omaa tuotantoa ja vaatii kohtuullisesti aikaa, vaivaa - ja rahaa - ennenkuin tuotantokone saadaan päivitettyä. Jos jotain pitää veikata, niin koko tuotanto voisi olla HD laadulla 2014-2016. Uudistuksen kokonaisaikataulu on kuitenkin vielä suunnittelupöydällä.

- Olli

"Toimialan yhteisenä ponnistuksena sekä antennitalouksiin tarkoitetut vastaanottimet (Antenna Ready HD) että kaapelitalouksiin tarkoitetut vastaanottimet (Cable Ready HD) testataan ja testauksen merkiksi laitteet ovat merkitty asianmukaisilla tarroilla. Näin halutaan taata se, että kuluttajat voivat olla varmoja, että hankittu laite toimii."

Tämä on ollut lähinnä yhtä tyhjän kanssa. No lähetyksiä voi ottaa suht kivuttomasti vastaan, mutta muuten boksien, etenkin tallentavien, kanssa on suhteettoman paljon toivomisen varaa. Toivoisin, että Ylen puoleltakin hieman jyrähdettäisiin testaajatahon puoleen, että tekisivät homman kunnolla.

Meitä on iso joukko, joilla on kaikki laitteet valmiina, kun HD-lähetyksiä katsottu jo vuosia satelliittikanavilta.

Olisi erinomaisen luontevaa laittaa Ylen HD-kanavat satelliittijakeluun, kun sitä kautta saa jo kaikki Suomen peruskanavat.

Mikäs on tilanne tähän suuntaan?

- s.l -

Miksi Yle pakottaa ihmiset antamaan henkilötietonsa TV viihteelle jos haluaa katsoa Yle HD:tä ilmaiseksi, joko mainoskanavat määrää Ylen jakelupolitiikankin, pääjohtajahan tulee kokoomuspuolueesta, sillä puolueellahan on jo mm. mtv3 ja radio nova jotka jakaa heidän ilosanomaansa.

YLE HD on saatavilla sekä antenni- että kaapelijakelussa ilmaiseksi ilman korttia. TV Viihteen lisäksi kanava on näkynyt 26. elokuuta alkaen DNA:n verkossa VHF-taajuusalueella kanavapaikalla 22.
YLE HD näkyy antenniverkossa UHF-taajuusalueella F-kanavanipun näkyvyysalueella TV Viihteen kanavavalikoimassa ja VHF-taajuusalueella DNA:n kanavavalikoimassa.
Antenniverkossa teräväpiirron peitto on tällä hetkellä vasta noin 60 prosenttia väestöstä. Se laajennee tämän vuoden aikana noin 80 %:iin väestöstä, uumoilee Olli tuossa ylempänä.

Koska teräväpiirto ei vielä ole kaikkien suomalaisten ulottuvilla, ei tv-maksuja haluta käyttää kanavan jakeluun, vaan yhteistyötä tehdään eri jakeluoperaattoreiden kanssa.
Yle ei maksa kanavan jakelusta vaan sopii siitä palveluoperaattorin (esim. TV Viihde) kanssa. Palveluoperaattori sopii verkkoyhtiön (esim. Anvia) kanssa jakelukustannuksista. Palveluoperaattori siis maksaa kanavan tarvitseman verkkokapasiteetin verkko-operaattorille. Siksi palveluoperaattori saa valita, salaako signaalin vai ei.

Kyse on siis juurikin tuosta Ollin mainitsemasta uudenlaisesta jakelukumppanuudesta, ei siitä, että mainoskanavat määräisivät Ylen jakelupolitiikkaa.

YLE HD on siirtovelvoitteen piiriin kuuluva ns. must carry -kanava. Siksi sekä antenni- että kaapeli-tv-verkossa sekä mahdollisen salauksenpurkukortin että katselun tulee olla katsojalle maksutonta. Must carryn velvoitteiden vuoksi kaapelioperaattoreiden on otettava kanava jakeluun antenniverkon näkyvyysalueella. Muilla alueilla operaattorit tarvitsevat Ylen luvan YLE HD -kanavan lähettämiseksi.

YLE HD -kanava on samoin ehdoin kaikkien jakeluoperaattorien saatavilla. Esim. kaapelioperaattorit voivat sopia jakelusta Ylen kanssa ja halutessaan jakaa signaalia maanpäällisen näkyvyysalueen (eli siis antennijakelun peittoalueen) ulkopuolella. Ylen ainoa ehto kanavan jakelulle on, että se on katsojille maksuton.

http://avoinyle.fi/www/fi/FAQ/HD.php

[quote=Kaisa Hilden / Viestintä,
YLE HD -kanava on samoin ehdoin kaikkien jakeluoperaattorien saatavilla. Esim. kaapelioperaattorit voivat sopia jakelusta Ylen kanssa ja halutessaan jakaa signaalia maanpäällisen näkyvyysalueen (eli siis antennijakelun peittoalueen) ulkopuolella. Ylen ainoa ehto kanavan jakelulle on, että se on katsojille maksuton.

http://avoinyle.fi/www/fi/FAQ/HD.php[/quote]

Eihän se ole maksuton jos katsojan pitää ostaa kortinlukija. Sama asia todetaan jopa Ylen omilla sivuilla:

"Must carry -säännöksen mukaan korvauksettoman jakeluvelvoitteen alaiset digi-tv-lähetykset on jaettava verkossa salaamattomina siten, että ne voidaan vastaanottaa ilman lisämaksuja ja ylimääräisiä, esimerkiksi salauksenpurkujärjestelmistä aiheutuvia kustannuksia."

hdmi kirjoitti:

[quote=Kaisa Hilden / Viestintä,
YLE HD -kanava on samoin ehdoin kaikkien jakeluoperaattorien saatavilla. Esim. kaapelioperaattorit voivat sopia jakelusta Ylen kanssa ja halutessaan jakaa signaalia maanpäällisen näkyvyysalueen (eli siis antennijakelun peittoalueen) ulkopuolella. Ylen ainoa ehto kanavan jakelulle on, että se on katsojille maksuton.

http://avoinyle.fi/www/fi/FAQ/HD.php

Eihän se ole maksuton jos katsojan pitää ostaa kortinlukija. Sama asia todetaan jopa Ylen omilla sivuilla:

"Must carry -säännöksen mukaan korvauksettoman jakeluvelvoitteen alaiset digi-tv-lähetykset on jaettava verkossa salaamattomina siten, että ne voidaan vastaanottaa ilman lisämaksuja ja ylimääräisiä, esimerkiksi salauksenpurkujärjestelmistä aiheutuvia kustannuksia."[/quote]

Kertaus vielä: YLE HD on katsottavissa DNAn antennijakelun kautta ilmaiseksi ilman korttia tai kortinlukijaa. Tämä on ollut mahdollista elokuusta alkaen. Kortinlukija ja kortti tarvitaan, jos kanava on salattu kuten YLE HD toisen jakelijan - TV Viihteen - verkon kautta katsottaessa.

Taivaalta kirjoitti:

Meitä on iso joukko, joilla on kaikki laitteet valmiina, kun HD-lähetyksiä katsottu jo vuosia satelliittikanavilta.

Olisi erinomaisen luontevaa laittaa Ylen HD-kanavat satelliittijakeluun, kun sitä kautta saa jo kaikki Suomen peruskanavat.

Mikäs on tilanne tähän suuntaan?

- s.l -

Satelliitioperaattoreiden kanssa käymme neuvotteluita parhaillaan. Katsotaan miten meidän käy eli löydämmekö molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Meidän toive on tietysti se, että YLE HD olisi kaikilla jakeluteillä saatavissa mahdollisimman laajalti.

[quote=Toosa "Tämä on ollut lähinnä yhtä tyhjän kanssa. No lähetyksiä voi ottaa suht kivuttomasti vastaan, mutta muuten boksien, etenkin tallentavien, kanssa on suhteettoman paljon toivomisen varaa. Toivoisin, että Ylen puoleltakin hieman jyrähdettäisiin testaajatahon puoleen, että tekisivät homman kunnolla."[/quote]

Toosalle kiitos palautteesta ja vinkistä. "Jyrähdetään" Ylenkin puolelta.

Olli Sipilä kirjoitti:

[quote=Toosa "Tämä on ollut lähinnä yhtä tyhjän kanssa. No lähetyksiä voi ottaa suht kivuttomasti vastaan, mutta muuten boksien, etenkin tallentavien, kanssa on suhteettoman paljon toivomisen varaa. Toivoisin, että Ylen puoleltakin hieman jyrähdettäisiin testaajatahon puoleen, että tekisivät homman kunnolla."

Toosalle kiitos palautteesta ja vinkistä. "Jyrähdetään" Ylenkin puolelta.[/quote]

Myös Soreralle Yle voisi jyrähtää - Sonerahan perii 11,90 Euroa YLE HD-kortista.

Olli Sipilä kirjoitti:

[quote=Toosa "Tämä on ollut lähinnä yhtä tyhjän kanssa. No lähetyksiä voi ottaa suht kivuttomasti vastaan, mutta muuten boksien, etenkin tallentavien, kanssa on suhteettoman paljon toivomisen varaa. Toivoisin, että Ylen puoleltakin hieman jyrähdettäisiin testaajatahon puoleen, että tekisivät homman kunnolla."

Toosalle kiitos palautteesta ja vinkistä. "Jyrähdetään" Ylenkin puolelta.[/quote]
Kannattaa tosiaan "jyrähtää" esimerkiksi DNA:lle, jonka maahantuomalla ja myymällä Cable Ready HD-hyväksytyllä Humaxin valmistamalla "Wbox HD DVR"-digiboksilla ei voi talletaa YLE HD-kanavaa (eikä muutamaa muutakaan HD-kanavaa) laitteessa olevan ohjelmistovirheen vuoksi, jolle DNA on lupaillut korjauksia jo huhtikuusta 2011 lähtien eikä vieläkään asiaa ole korjattu ja vian korjaavaa ohjelmistopäivitystä laitettu jakeluun. Cable HD Ready-hyväksyntä ei siis takaa että laite toimisi, kuten tämä tapaus osoittaa.

Mielellään sitä tällaisen digiboksin omistajana sitä käyttäisi myös YLE HD:n kanssa, nyt sillä voi katsoa vain "suorana" kun tallennusta ei voi käyttää. Kuvanlaatu kyllä on ihan hyvä, mutta vika on noissa laitteissa ja maahantuojien olemattomassa tukipalvelussa mm. ohjelmistovirheiden suhteen. Päivityksiä ei julkaista vaikka laitteessa olisi ohjelmistovirhe.

Olli Sipilä kirjoitti:

"Must carry -säännöksen mukaan korvauksettoman jakeluvelvoitteen alaiset digi-tv-lähetykset on jaettava verkossa salaamattomina siten, että ne voidaan vastaanottaa ilman lisämaksuja ja ylimääräisiä, esimerkiksi salauksenpurkujärjestelmistä aiheutuvia kustannuksia."

Kertaus vielä: YLE HD on katsottavissa DNAn antennijakelun kautta ilmaiseksi ilman korttia tai kortinlukijaa. Tämä on ollut mahdollista elokuusta alkaen. Kortinlukija ja kortti tarvitaan, jos kanava on salattu kuten YLE HD toisen jakelijan - TV Viihteen - verkon kautta katsottaessa.[/quote]

Tuo lainaus oli viestintäviraston päätös vuodelta 2004. On hyvin kyseenalaista voiko must carry kanava yleensäkään olla salattu.

"kotitalouksissa olevien vastaanottimien päivitystä ei vain kattavasti saada tehtyä –"

Niin että niitä vastaanottimia vaan syytätte vaikka koko probleeman aiheutti se, ettei omassa lähetyksessänne ollut ääntä? Siihen kun auta, vaikka bokseja kuinka päivittelisi, jos niillä ei ole mitään vastaanotettavaa.
Ja uudestaan ette uskalla kokeilla, kun pelkäätte ongelmia. Vaikka juuri niitä varten pitäisi kokeilla. Ennemmin lyödään hanskat tiskiin heti ensimmäisestä kerrasta.

Sitäpaitsi vaikka oliskin bokseihin äkkiä tullutkin joku yleäänen softavika, niin valmistajan/myyjän tehtävä on huolehtia sellaiset asiat kuntoon ja YLEn tehtävä on lähettää standardin mukaista tavaraa.

"Ylen kannalta on tietysti tärkeää, että erilaiset tekstitys- ja äänipalvelut toimivat oikein."
Eipä olisi niitäkään jos olisi toimittu samoin kuin äänen kanssa.

"Pidämmekö lupauksemme tilaäänilähetyksistä ja todennäköisesti tuhannet vastaanottimet ajoittain toimivat kummallisesti?"
Miten kummallisesti? Niin kuin ne on käyttäjän tekemissä asetuksissa säädetty vai miten?
Mikseivät samat vastaanottimet toimi kummallisesti muilla kanavilla?
...
btw. YLEstä on sanottu, ettei sitä ääntä saada tavallisille kanaville siksi, että haluatte teräväpiirtokanavalle lisää vetoivoimaa AINOANA monikanavaääntä lähettävänä kanavana. Vetovoimaa kanavalla, mikä ei edes ole kaikkien saatavilla...

Käsittääkseni lähetyspäässä on kaikki valmiina, ollut jo iät ja ajat, mutta tahto aloitukseen puuttuu. YLE ei ole kehityksen veturi vaan jarruvaunu.

PS.
"Totesimme, että jos haluamme onnistua tilaäänessä, sitä onnistumista ei normaalikanavilla tule todennäköisesti koskaan."
Aikaisemmin kuitenkin onnistuitte. Liekö sitten puhdas vahinko.

Tuo vanha juttu:
'Tilaäänikokeilun yhteydessä havaittiin mm. että osa vastaanottimista valitsi tilaäänen, joka kuitenkin vaatii aina kytkennän kotiteatterilaitteistoon. Mikäli kytkentää ei ole tehty, ääni ei kuulu.'
Tällainen ei ole mitään virheellistä toimintaa, vaan asetuksista säädettävä asia. Lähetyspäässä sitä asia ei voi muuttaa.

"Niukat teknologiset resurssit pitää kohdentaa aina johonkin – kaikkeen ne eivät riitä."
Niinpä. Ei ole aikaa "yhden nappulan" painamiseen.

-bOksi vaikenee-

"Ylen pitää olla mukana kehityksessä ja uusien teknologioiden esilletuojana"
-Kuva kuntoon-
Teknologian esilletuojana voisi YLE laittaa malliksi HD-kanavalla lähettämänsä kuvan kuntoon. Suurin osa lähetyksistä on ns. ylös-skaalattua SD-kuvaa. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, koska nykyinen tv-vastaanottimeni pystyy aivan samaan eli SD-kanavan ja HD-kanavan kuvissa ei eroa huomaa. Kun puhutaan HD-kuvasta, voisi kuvan ainakin jotenkin "siivota" kuntoon niistä kuvan laidoilla liehuvasta roinasta. Kuvan pystylaidoilla on leveämpää ja kapeampaa pystypalkkia, ylälaidassa välillä pistekatkoviivaa (ilmeisesri teksti tv:n data juovaa),
alalaidassa kummallisia ylimääräisiä mustia juovia, jotka ulottuvat kuvan puoliväliin jne.
TV:n käyttöohjeessa pyydetään kuvaa zoomaamaan hieman, jos kuvan laidoilla esiintyy häiriöitä. Tämä käy SD-kuvalla, mutta HD-kuvalla ei, koska HD-kuvaa zoomatessa kuva poistuuu pikseleistään ja se on silloin pilalla. Voihan sitä aina tietenkin säätää, mutta yleensä tällainen asetus on jossakin syvällä TV:n valikoissa ja tarpeeton silloin, kun kuva on todella HD-kuva.

Luulisi olevan parempi, kun yksi säätää lähetetyn kuvan kuin että miljoona säätää vastaanotintaan.

Pitää olla melkoinen huumorintaju, kun sanotaan että DNA aloitti YLE HD:n maksuttoman ja kortittoman lähettämisen. Nimittäin DNA harva se viikko myös lopettaa lähettämisen. Olen seurannut Espoon Järvikylän maston YLE HD-lähetyksiä kanavanipussa A ja pääsääntöisesti YLE HD-signaalia ei ole eikä lähetys päällä. Näin oli koko viime viikko ja on myös tänään 24.10. Näin siis YLE:n toinen jakelija ja palkitun verkon toiminta. Mainittakoon, että Anvian YLE HD-lähetykset on toiminut katkotta siitä alkaen kun he aloittivat. Tarvitaan vain valitettavasti TV Viihteen kortti.

TV viihteen katselukortti ei ole ilmainen, siitä syntyy puhelinkuluja, vieläpä normaali puhelinmaksun päälle tulee TV viihteen oma puh maksu. Toinen asia että joutuu antamaan omat tietonsa TV viihteen asiakas rekisteriin, siitä tulee tunnetusti harmia kuluttajalle. Mielestäni tällaisen asiakasrekisterin luominen ja pitäminen TV viihteellä on täysin laitonta koska YLE HD:n katsoja PAKOTETAAN TV viihteen (mainoskanavien) asiakkaaksi. DNA:kin lähettää yleä salaamattomana mielensä pätkittäin.

Harri Nyman kirjoitti:

Minua eivät nuo ääniraidat kiinnosta ja tuskin muutenkaan muita kuin friikkejä...

5.1-äänet kiinnostavat vain "friikkejä"? Minkä kiven alla olet viimeiset 10 vuotta elänyt? Mutta asenne ei toisaalta ole yllätys, sillä laadukkaan äänen merkitys ei tunnu mukamas kaikkia kiinnostavan, mutta HD-kuva kylläkin.

Jos HD-kuvaa aiotaan tuoda laajemmin koteihin, niin kyllä monikanavaäänen on seurattava mukana. Jokainen voi sitten tahoillaan päättää hankkiiko 5.1-laitteet kotiin.

Moi vaan. Haloo...
Nyt eletän jo vuotta 2011. Kyllä 5:1 äänet pitää tulla sekä HD-kuva ja mieluiten Full HD:na (1080p) ainakin yhdeltä ilmaiselta kanavalta.

Ilmainen kanava termi on kyllä mielestäni harhaanjohtava, koska ei sellaista edes ole. Ei yksi n. 250,00 euron TV-lupamaksu vuodessa mitään ilmaista ole. Etenkin, jos sen lupamaksun maksaa. Nyt eniten harmittaa se, ettei vieläkään edes Ylen HD kanavan kuvan ja äänen synkronointi toimi 100%:sti oikein.

Menee koko katselunautinto poskelleen etenkin musiikkiohjelmissa kun esiintyjät heiluvat eri tahtiin verrattuna musiikin rytmiin.

Kun TV viihde jakaa niitä ilmaisia katselukortteja niitähän tarvitaan vähintään 2 korttia TV:lle ja tallentavalle Digipoxille ja vieläpä kakkos TV:lle ja mahdollisesti vielä sen Digipoxille eli kahden henken taloudessa tarvitaan 4 katselukorttia. ONKO TV VIIHDE VELVOLLINEN ANTAMAAN TARVITTAVAN KORTTIMÄÄRÄN SAMAAN TALOUTEEN odotan vastausta ???

Meidän taloudessa (2 henkilöä) on nykyjärjestelmän TV:tä 2kpl ja Digipoxeja 3kpl, kaikkia käytetään. Maksukanavia meillä ei tarvita.

Puhutaan paljon sanomatta mitään.

"Harjoittelimme asiaa ja testasimme sekä omaa kokonaisjärjestelmää ja kymmeniä päätelaitteita."
Mitä ne päätelaitteet teki? Räjähti?

"Pidämmekö lupauksemme tilaäänilähetyksistä"
Pidätte.

"panostamme HD-lähetyksiin?"
Panostakaa HD-lähetyksiin sitten kun on jotain tarjottavaa ja panostakaa sillä välin SD-lähetykset luvatulle tasolle.
Turhaa elvistelyä koko HD-kanava nykyisellään. Tuollaisella tekeleellä YLE kuvittelee olevansa joku teknologiajohtaja?

"On varmaan tässäkin yhteydessä hyvä todeta, että toistaiseksi normaalikanavilla emme tule aktiivisesti edistämään monikanavaäänikehitystä."
AKTIIVISESTI?? Passiivisestiko sitten? Miksi YLEssä kaikki jätetään aina kesken?

Harri Nyman kirjoitti:

Minua eivät nuo ääniraidat kiinnosta ja tuskin muutenkaan muita kuin friikkejä,

Minua eivät nuo lisäpikselit kiinnosta ja tuskin muutenkaan muita kuin friikkejä,

Kyllä laadukkaalla ÄÄNELLÄ on paljonkin merkitystä, eihän sitä muuten mihinkään tehtäisi. Mutta kun panostetaan vain niihin megapikseleihin. Äänen suhteen ollaan edelleen jollain VHS-tasolla eikä se siitä nakojään mihinkään muutu.

'- Haluaa Vastauksen YLE:ltä'
Sitä saat odottaa.

YLEHD ilman korttia ei näy ainakaan Espoossa antennijakelussa, salattu on..

Olli Sipilä kirjoitti:

Suurin osa meidän ensi lähetyksistä on omaa tuotantoa ja vaatii kohtuullisesti aikaa, vaivaa - ja rahaa - ennenkuin tuotantokone saadaan päivitettyä.
- Olli

Käyttäisitte senkin ajan ja vaivan ja rahan ensin kaikkien ulottuvilla olevien, kehityksen suhteen heitteillejätettyjen SD kanavien parantamiseen. Kanavat on jumahtaneet digin alkuaikoihin, vaikka sitä silloin kehuttiin ties millä ominaisuuksilla. Mitä koko roskasta on lopulta jäänyt käteen? Tiedä häntä, mutta rahaa on ainakin palanut ja palaa.

Nyt jätetään kanavien kehitys kesken kun aletaan hössöttää seuraavaa järjestelmää. Sekin jää tuolle tasolle, kun "ihan nurkan takana" on jo tulossa uusi ja taas ostatetaan uudet laitteet. (UHDTV)

Olli Sipilä kirjoitti:

Kaapeliverkoissa ja osassa maanpäällisiä vastaanottimia tätä toimimattomuutta ei ole ollut, mutta osassa on.

Helppo sanoa, kun antennipuolella ei ole lähetyksiä, että katsoja voisi sen itse todeta. Eikä testeihin suostuta, kun voisi käydäkin niin, ettei niissä antennivehkeissä sitä paljonpuhuttua vikaa olekaan.

Tahdon kysyä, liittyen "friikkien" ääniraitoihin. Jos ne kerran kaapelissa toimii, niin miksei niitä sitten lähetetä edes kaapelissa? Tasavertaisuusperiaatteellako, että kaikki kaikille tai sitten ei kellekkään mitään. Entäs vastaanottimet sekä-että antenni/kaapelivirittimillä? Niissäkään antennipuoli ei toimi?
Entäs muissa maissa missä on käytössä samat vastaanottimet? Niissäkään ei toimi? Miten on näin onnettomasti päässyt käymään, että tehtaat suoltaa sutta ja kaikki osuu juuri suomeen?
Missä tällä kertaa Musta Lista toimimattomista laitteista

Tehkääpäs tutustumismatka vaikka Ruotsiin ja katsokaa miten homma on siellä hoidettu. Tulkaa sitten sanomaan, että vastaanottimet eivät toimi.

Hölmöä laittaa paukut harvoihin HDlähetyksiin kun vanhojakaan ei ole vielä saatu valmiiksi.

Olli Sipilä kirjoitti:

Kaapeliverkoissa ja osassa maanpäällisiä vastaanottimia tätä toimimattomuutta ei ole ollut, mutta osassa on.

Pankaas kertoen ne toimimattomat vastaanottimet, että tiedetään vaihtaa toimiviin? Ettehän te voi vaan kertoa, että _osassa laitteita_ kertomatta, missä laitteissa.

Olli SIpilä kirjoitti:

Harjoittelimme asiaa ja testasimme sekä omaa kokonaisjärjestelmää ja kymmeniä päätelaitteita.

Ennen vai jälkeen totaalisen fiaskon? Tiedättekö edes, miten niitten päätelaitteitten tulee toimia? Ei ne ole mitään 80¨s Plug&Play videonauhureita vaan oikeat asetukset vaativia tietokoneita.

Taidatte ihan suoraan sanottua puhua 'sitä itseään', jos ette edes toimimattomia vastaanottimia paljasta.

Olli Sipilä kirjoitti:

Valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon, ja ymmärrettävästi jotkut pettyivät rankasti.

Eikä tullut missään vaiheessa kysyä maksavien asiakkaitten mielipidettä. Ai niin, asiakkaan kuuleminenhan ei kuulu ylen imagoon..

Kyse ei ole pelkästä pettymisestä. Kuinka moni on hankkinut tiaäänilaitteiston siinä hyvässä uskossa, että yle ne lähetykset aloittaa, kun sitä niin kovasti luvatttiin ja vakutteettiin. Nyt ne sitten seisoo turhan panttina. Eikä ne laitteet ilmaisia ole.
Kysyn vaan: kuka korvaa?

henk.koht. luota yleen enää pätkän vertaa vaan suhtaudun niinkuin muihinkin huijareihin.

Fuck That Shit. Älä Olli sepusta niistä toimimattomista päätelaitteista:“Ei muuta perustelua (5.1 perumiselle) kuin että näin saadaan HD kanavalle lisää vetovoimaa
kun se on ainoa kanava jossa monikanavaääni.”

HD-kanavasta puheenollen:
DNA käynnisti Ylivieskan HD-lähettimen keskiviikkona. Teräväpiirtolähetysten käynnistäminen ei sujunut ilman ongelmia, sillä HD-signaali häiritsi monien kotitalouksien televisionkatselua niin pahasti, ettei televisiota voinut katsoa enää ollenkaan. DNA:n lähetykset sotkivat Ylen normaaliresoluution kanavien lähetyksiä, jos käytössä oli UHF- ja VHF-taajuuksien vastaanottoon tarkoitettu laajakaista-antenni. Kuva katosi kokonaan näkyvistä, jos antenneissa oli vielä vahvistin.

Viestintäviraston mukaan kotitalouksien pitäisi hankkia UHF-lähetysten katsomiseen UHF-antenni, eikä laajakaista-antenneja pitäisi käyttää. Kuluttajien täytyisi hankkia erillinen VHF-antenni, jos he haluavat katsoa UHF-alueella näkyvien normaalikanavien lisäksi VHF-alueella lähetettäviä teräväpiirtokanavia.

DNA on keskeyttänyt Ylivieskan lähettimen HD-lähetykset, jotta kotitaloudet voivat hankkia uudet antennit. DNA aloittaa HD-lähetykset jälleen 16. marraskuuta, jolloin se odottaa kotitalouksien hankkineen uudet antennit.

Viestintävirasto vastaa TV-lähetysten kuluttajaoikeudellisista asioista, joten on hieman outoa, että virasto vaatii kuluttajia hankkimaan uudet antennit DNA:n aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Että semmoinen HDTV meillä suomessa. Nyt ylen täytyy todeta, ettei lähetyksiä voida jatkaa ongelmien pelossa, että siihen jäi nekin lähetykset. Ensin oli boksit hajalla, nyt jo antennitkin. Kas, miksei kotitaloudet laitettu uusimaan boksejaan 5.1- ongelmien takia.

Anonyymi kirjoitti:

HD-kanavasta puheenollen:
DNA käynnisti Ylivieskan HD-lähettimen keskiviikkona. Teräväpiirtolähetysten käynnistäminen ei sujunut ilman ongelmia, sillä HD-signaali häiritsi monien kotitalouksien televisionkatselua niin pahasti, ettei televisiota voinut katsoa enää ollenkaan. DNA:n lähetykset sotkivat Ylen normaaliresoluution kanavien lähetyksiä, jos käytössä oli UHF- ja VHF-taajuuksien vastaanottoon tarkoitettu laajakaista-antenni. Kuva katosi kokonaan näkyvistä, jos antenneissa oli vielä vahvistin.

Viestintäviraston mukaan kotitalouksien pitäisi hankkia UHF-lähetysten katsomiseen UHF-antenni, eikä laajakaista-antenneja pitäisi käyttää. Kuluttajien täytyisi hankkia erillinen VHF-antenni, jos he haluavat katsoa UHF-alueella näkyvien normaalikanavien lisäksi VHF-alueella lähetettäviä teräväpiirtokanavia.

DNA on keskeyttänyt Ylivieskan lähettimen HD-lähetykset, jotta kotitaloudet voivat hankkia uudet antennit. DNA aloittaa HD-lähetykset jälleen 16. marraskuuta, jolloin se odottaa kotitalouksien hankkineen uudet antennit.

Viestintävirasto vastaa TV-lähetysten kuluttajaoikeudellisista asioista, joten on hieman outoa, että virasto vaatii kuluttajia hankkimaan uudet antennit DNA:n aiheuttamien ongelmien vuoksi.

DNA:n lähetysverkko on toimiluvan tekstin mukaan koeverkko, jonka toimivuudesta DNA:n on joka vuosi huhtikuussa annettava raportti viestintäministeriölle. Kerrottu tilanne kuulostaa aivan kestämättömältä perus-tv-verkon katselun kannalta.. Viestintävirasto toimii asiassa teknillisenä toimijana, joka osoittaa verkkotoimiluvan saajalle lähetystaajuudet ym. Alkuvaikutelma VHF-alueen käytöstä Suomessa HD-lähetyksiin näyttää sisältävän yllätyksiä. Ruotsissa on yhteensä kahdessa hd-kanavanipussa vain neljäsosa vhf-kanavia. Suomessa on Ruotsin yhden verkko-operaattorin (Teracomin) sijasta kilpailuperiaatteen takia kolme hd-operaattoria, kun Digitakin pääsee mukaan. Näistä kolmesta vain DNA käyttää vhf- eli metriaaltoaluetta. Kattavuudeltaan vhf-alueen käyttö on tai oli tarkoitus olla yli puolessa koko määrästä hd-lähetyksiä. Sellaisenaan Suomi on harvinaisuus Euroopassa käyttäessään vhf-aluetta digitaaliseen televisioon. Saksassa on toki näitä asemia sd-verkossakin.

Putki TEEVEE käytössä vielä kirjoitti:

Miksi Yle pakottaa ihmiset antamaan henkilötietonsa TV viihteelle jos haluaa katsoa Yle HD:tä ilmaiseksi, joko mainoskanavat määrää Ylen jakelupolitiikankin, pääjohtajahan tulee kokoomuspuolueesta, sillä puolueellahan on jo mm. mtv3 ja radio nova jotka jakaa heidän ilosanomaansa.

Eihän sun mitään henkilötietoja tarvitse TV Viihteelle antaa, hommaat vain VHF-antennin ja suuntaat sen Dnan mastoon niin voit katsoa Yle HD:ta ilman kortteja, kortinlukijoita täysin ilmaiseksi, ja anonyymina.

Anonyymi kirjoitti:

YLEHD ilman korttia ei näy ainakaan Espoossa antennijakelussa, salattu on..

Näkyy ilman krottia jos sulla on VHF-antenni joka suunnattu Dnan mastoon.

Oikeudenmukainen kirjoitti:

TV viihteen katselukortti ei ole ilmainen, siitä syntyy puhelinkuluja, vieläpä normaali puhelinmaksun päälle tulee TV viihteen oma puh maksu. Toinen asia että joutuu antamaan omat tietonsa TV viihteen asiakas rekisteriin, siitä tulee tunnetusti harmia kuluttajalle. Mielestäni tällaisen asiakasrekisterin luominen ja pitäminen TV viihteellä on täysin laitonta koska YLE HD:n katsoja PAKOTETAAN TV viihteen (mainoskanavien) asiakkaaksi. DNA:kin lähettää yleä salaamattomana mielensä pätkittäin.

Muistaakseni TV Viihteeltä SAA halutessaan myös sellaisen kortin jossa on ainoastaan Yle HD eikä lainkaan Maikkarin tai Nelosen HD-kanavia ja jos en väärin muista niiin siitä kortista ei mene edes maksua toisinkuin siitä normaalista HD-kortista.

Quote:

Pidämmekö lupauksemme tilaäänilähetyksistä ja todennäköisesti tuhannet vastaanottimet ajoittain toimivat kummallisesti? Vai petämmekö lupauksen itsellemme ja tilaäänen odottajille, ja panostamme HD-lähetyksiin? Valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon, ja ymmärrettävästi jotkut pettyivät rankasti.

Miksi tuosta tehtiin toinen toisensa pois sulkeva, mustavalkoinen joko-tai asetelma? HD-lähetyksistä ei voi tässä vaiheessa vielä puhua, kun niitä on joku 0.01% ohjelmista.

Quote:

Tilaäänikokeilun yhteydessä havaittiin mm. että osa vastaanottimista valitsi tilaäänen, joka kuitenkin vaatii aina kytkennän kotiteatterilaitteistoon. Mikäli kytkentää ei ole tehty, ääni ei kuulu.

Kuuluuhan se tavallinen stereoääni siinä missä muutenkin, ei mikään tilaääni sitä pois sulje, kun vaan ITSE sen osaatte lähettää. Lisäksi luulette, että vastaanottimissa on joku kotiteatterilaitteiston tunnistus? Ei niissä ole. Se on ihan omista asetuksista kiinni, miten vehkeet pelaa missäkin tilanteessa.

Vaikka muutä yritätte väittää, niin omat laitteenne ovat aivan valmiit lähetyksien aloittamiseen, kaikki on vaan tahdosta kiinni. Ilmeisesti on vaan matalapiirtokanaville liian kova etu olemattomiin HD-lähetyksiin nähden, jos niille parempi ääni annettaisiin. Samasta syystä varmaan "HD"ohjelmien tarkempia tietojakaan ei anneta.

btw. Katsotaans, hyväksyykö tv-maksuhallinto selitystä, että oli valittava ylen etu tai oma toimeentulo, ja valitsin jälkimmäisen. Koska niukat taloudelliset resurssit eivät riitä kaikkeen.

Ei taida ylen edustajia kommentit paljon kiinnostaa, kun ei tulekaan pelkkää ylistystä.

"Tosin katsojan täytyy hankkia mahdollisesti uudet laitteet,"
Tell me something new. Missä muualla toimitaan näin? Ostatetaan uutta vanhan päälle, vaikka vanhakin on vajaakäytössä.

Ja niistä toimimattomista vastaanottimista, JOS KERTA SELLAISIA ON, NIIN LAITTAKAAS LISTAA MERKEISTÄ JA MALLEISTA, ETTÄ TIEDETÄÄN VAIHTAA. Kertomattomuudellanne teette päivityksetkin mahdottomiksi, kun ei tiedetä, MITKÄ pitää päivittää.

Olli Sipilä kirjoitti:

Niukat teknologiset resurssit pitää kohdentaa aina johonkin – kaikkeen ne eivät riitä.

Eikä niitä (hd)tv-lähetyksiin jatkossakaan kohdenneta, vaan nettiin.

http://avoinyle.fi/www/fi/tiedotteet/index.php?we_objectID=465

Netittömät TV-katsojat kiittää.

Mistä tietää mitkä ohjelmat YLE HD:llä ovat aidosti teräväpiirtolaatua eikä vain skaalattua sd-kuvaa? Onko tällaista listaa olemassa jossain?

Anonyymi kirjoitti:

Mistä tietää mitkä ohjelmat YLE HD:llä ovat aidosti teräväpiirtolaatua eikä vain skaalattua sd-kuvaa? Onko tällaista listaa olemassa jossain?

Ei mistään eikä ole. Ainakaan palvelun käyttäjille sellaista ei katsota olevan tarvetta kertoa. Ylen mielestä tuollaisilla pikkuasioilla ei ole katsojille mitään merkitystä. Niinkuin ei myöskään ns. tilaäänen käytöllä, vaikka aiemmin ilmoitettiin mm. : "Tieto ohjelmassa olevasta tilaäänestä löytyy tv:n ohjelmatiedoista ja digilaitteen ohjelmaoppaasta eli EPG:stä"

Synonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

Mistä tietää mitkä ohjelmat YLE HD:llä ovat aidosti teräväpiirtolaatua eikä vain skaalattua sd-kuvaa? Onko tällaista listaa olemassa jossain?

Ei mistään eikä ole. Ainakaan palvelun käyttäjille sellaista ei katsota olevan tarvetta kertoa. Ylen mielestä tuollaisilla pikkuasioilla ei ole katsojille mitään merkitystä. Niinkuin ei myöskään ns. tilaäänen käytöllä, vaikka aiemmin ilmoitettiin mm. : "Tieto ohjelmassa olevasta tilaäänestä löytyy tv:n ohjelmatiedoista ja digilaitteen ohjelmaoppaasta eli EPG:stä"

Tähän olisi kyllä mukava saada YLEn kommentit! Kuitenkin HD-laatuista tavaraa on tarjolla vaikka kuinka (esim. HBO:n sarjat). Onko näistä nyt mikään oikeaa HD-laatua vai onko kaikki skaalattua?

Anonyymi kirjoitti:

Tähän olisi kyllä mukava saada YLEn kommentit! Kuitenkin HD-laatuista tavaraa on tarjolla vaikka kuinka (esim. HBO:n sarjat). Onko näistä nyt mikään oikeaa HD-laatua vai onko kaikki skaalattua?

HBO:n sarjat (Boardwalk Empire, Game of Thrones ja True Blood) ovat YLE HD -kanavalla tarjolla aitona HD:na. GoT ja TB lisäksi 5.1-äänellä.
Ohjelmatiedot YLE HD:lle ovat tiiviisti työn alla, toivottavasti pikaisesti käytettävissä. Näistä selviää sitten jatkossa SD/HD ja tilaäänitietokin.

Minna Ollenberg, Yle Viestintä

Millähän metodilla esitysajat ja -kanavat "arvotaan" näitten 5.1/ HDna hankittavien ohjelmien kohdalla?

YLE - tehkää nyt jotain!
- Netin kanavalista HD ohjaa FAQ palstalle!
- Netin ohjelmaopas ei tunne HD kanavaa lainkaan!
- HD kanava lähettää SD tason ohjelmia!
- Huulisynkroni on usein hukassa!
- Samoin kuvasuhteet miten sattuu!
? Onhan Ylellä ääni- ja kuvatarkkailijoita, onhan?

Voisitteko korjata yllämainitut epäkohdat sekä lisäksi ilmoittaa HD lähetystyypin 720p / 1080i ja tilaäänen? Älkää lähettäkö SD tason ohjelmaa HD kanavalla lainkaan - nehän näkyy Ylen muilta kanavilta!

Tahtoisin kysyä myös O.Sipilältä, (vaikka tuskin vaivaudut vastaamaan) että ne toimimattomat digiboksitko aiheutti YLEn lähetykseen alla kuvatun tavallisen stereoäänen katoamisen?
http://aijaa.com/001109330220

Twelve points go to Finlaand __tst_______________

Se että HD kanavalla on joku ns. tilaääni joissain ohjelmissa, ei auta muitten kanavien katsojia ja ohjelmistoa millään lailla. Sama jos jätettäisiin kaikki HD kanavalla näytettävät ohjelmat näyttämättä SD:nä > mitä niitä SD:nä näyttämään kun ne kerran jo HD:lta tulee, you see.

Vaikkei tämä mikään tilaääniblogi olekaan vaikka se tässä mainittu onkin ja kukaan tätä tuskin lukeekaan, niin avaudunpa silti.

-
Tilaäänikokeilun yhteydessä havaittiin mm. että osa vastaanottimista valitsi tilaäänen, joka kuitenkin vaatii aina kytkennän kotiteatterilaitteistoon.
***
Kaapeliverkoissa ja osassa maanpäällisiä vastaanottimia tätä toimimattomuutta ei ole ollut, mutta osassa on.
-

Älkää kansalaiset nielkö mukisematta kaikkea, mitä nämä ns."asiantuntijat" teille syöttävät.
Minulle te kieltäydytte kertomasta, mutta kertokaas kansalaisille, MITÄ tuolla toimimattomuudella tarkoitetaan?
Kun se ensinkään ole mitään toimimattomuutta vaan aivan normaali, käyttäjän itsensä päälle tai pois valittava toiminto. Joissain se vaan sattuu olemaan tehtään jäljiltä päällä.

Päivitykset eivät ole käyttäjän vastuulla olevien asetusten muuttamista vaan ohjelmiston parannusta ja virheitten korjausta varten, eikä päivitykset luulemaanne toimimattomuuteen mitään auta.

Muuten voidaan sitten määritellä toimimattomuudeksi myös muut käyttäjän määrittelemät asiat, mm.
-automaattinen kuvasuhteenvaihto.
-puhekielen vaihto kielen mukaan, mikä toimii aivan samoin kuin ""tilaääni""
-tekstityksen vaihto kielen mukaan
-ajastettu tallennus

Surullista jos ei tosiaan edes tekniikan johto tiedä kuinka 'digiboksia' käytetään. Tai sitten olette vaan yksinkertaisesti huijareita ja haluatte tahallanne tahdä hallaa katsojille kieltäytymällä palveluntarjonnasta.
Minulla ei taida olla asiaan enää muuta sanottavaa.

Nykyinen tilanne ylellä on pattitilanne, koska jakeluoperaattorit ja yle tavallaan hyötyy tekemättömyydestä, yle säästää ja operaattorit ja kaupalliset toimijat myyvät omat HD kanavansa täyttämään vajetta, en haluaisi mutta väkisinkin tulee mieleen jonkinlainen hiljainen sopiminen.

"Kaapeliverkoissa ja osassa maanpäällisiä vastaanottimia tätä toimimattomuutta ei ole ollut, mutta osassa on. "

Selittäkääpäs sitten miksi kaapelikin oli mykkänä?

Vastaus: Koska lähete vastaanotetaan ilmateitse, ja vika oli nimenomaan mykässä LÄHETYKSESSÄ eikä bokseissa, niinkuin _ainoastaan_ TE perusteettomasti väitätte.

Ja: "Kaapeli- ja terrestriaalibokseissa ääniä käsittelevät piirit ja ohjelmistot ovat täysin samoja, joten minkäänlaisia perusteita 5.1-äänen poisjättämiselle ei yksinkertaisesti ole."

Että esittäkääpäs nyt jotain pitävää todistetta höpinöillenne toimimattomista bokseista.
Katsokaas, yle-maksuhallintokaan ei usko pelkkää väitettä tv-laitteen olemassaolemattomuudesta. Todistaa pitää vaikka oikeudessa.

Lisää turhia kysymyksiä, mihin tasan varmaan kukaan yleläinen ei vastaa vaan poistaa ennemmin kyselijän:
"Tilaääni otetaan käyttöön myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana kun ongelmat on saatu ratkaistua."
Milloin ilmoitetaan TIEDOTTEELLA edes jotain?

"ääniongelmat johtuivat lähetyksen 5.1.-tilaäänen teknisistä asetuksista.."
Mikä oli näitten "teknisten asetusten" osuus epäonnistumisessa? Sanallakaan ei ole missään mainittu, kun on keskitytty haukkumaan katsojien bokseja. Ai niin, eihän yle nyt omista virheistään mitään kerro. Lähetyksen väärät asetukset + mikä-tahansa-vastaaotin = toimiiko oikein? Ei toimi, oli kyseessä sitten sd tahi hd.

Jos kerran tuhannet boksit toimisivat 'kummallisesti', niin miksi siltikään ei pystytä antamaan yhtäkään esimerkkiä? Testattu on, mutta tuloksia ei kerrota. Kun pimitätte tiedon, niin ostatte sitten omalla kustannuksellanne kaikille varmasti toimivat boksit. Samanlainen tutkimus siis, kuin oli erään piilomainonnan vaikutuksista tutkimuksen tehneen ja tulokset salanneen tutkijan tukimus; viiden vuoden päästä myönsi keksineensä koko tutkimuksen.

SD kanavat ja -katsojat hylättiin heti kun saatiin keskeneräinen ja puolivillainen ongelmapesäke, HD edes jonkunlaiseen kuosiin.

Mukaillen erästä toista juttua: Katsojana mietin, että miten yle voi perustella näin merkittävään kysymykseen vastaamatta jättämistä noin hatarasti.

Koko homma täyttää rikoslaissa määritellyt petoksen tunnusmerkit mennen-tullen, rahat vietiin mutta mitään ei annettu, että miten on. Laitetaanko rikosilmoitus vetämään nyt vai heti?
YLEn valehtelu on sellainen asia, mitä te ette noin vaan ohita.

Kurinpidollisten toimenpiteitten uhallakin esitän vielä yhden kysymyksen, mihin huijareilta luonnollisestikaan on turha odottaa mitään vastinetta:
Mikä estää "kattavat päivitykset"? Onhan niitä ennenkin tullut, niin miksei ne nyt muka onnistu. Siksikö kun yle niin sanoo, ilman minkäänlaisia perusteluita.
Hankitaanko perustelut viranomaisteitä vai tuleeko ne vapaaehtoisesti? Kun väitteitänne esitätte niin velvollisuutenne on myös perustella ne. Julkisesti. Kansankin velvollisuus on pakkomaksaa koko ylikokoisen paskan toiminta, halusi tai ei.

Tekstitysvikaiset boksit kyllä innolla julkaistiin, kun sellaisia oikeasti oli ja on vieläkin. Äänivikaisia bokseja ei löydetty, niin tuloksista _luonnollisesti_ vaietaan jyrkästi ja pitää tyytyä siihen, että niitä vaan sanotaan olevan. Sama kun vaatisi viekkaukselta loton pääpottia vain sanoen, että oli 7 oikein.

Sanon vaan, että kaikesta ylitsepursuavasta omakehustanne huolimatta te yleläiset ette ole muuta kun kansalaisten oikeuksia tallovia huijareita ja varkaita, kunnes toisin todistetaan.
Muistakaa, että valheella on lyhyet jäljet ja siitä jää aina kiinni.

SD kanavien kuvanlaatua on kuulemma huononnettu siksi, että saadaan HD näyttämään paremmalta ja houkuttelevammalta. Ruotsissa tämmöistäkään sikailua ei harrasteta, vaan tarjotaan parasta vastaanottotavasta riippumatta.

Alkakaas laulaa niitä toimimattomia digibokseja ym., että ne saadaan KULUTTAJANSUOJALAIN ja VIRHEVASTUUN nojalla vaihdetuiksi toimiviin. Ja myös syy sille, miksei niitä päivityksiä vaan'kertakaikkiaan saada tehtyä' Riski ja vastuu laitteen 'kummallisesta toiminnasta' ei kuulu ylelle pätkääkään, vaan siitä vastaa myyjä ja viimekädessä valmistaja. Pitääkö se rautalangasta vääntää, että kyse ei ole ylen tahdosta, vaan suomen LAISTA.

"Virhevastuu on kuluttajan peruskallio

Virhevastuuta koskevat säännökset on määritelty kuluttajansuojalaissa ja niitä sovelletaan silloin, jos tuotteella ei ole takuuta tai takuuaika on päättynyt. Virhevastuun kestolle ei ole laissa säädetty aikarajaa, vaan vastuuaika määräytyy tuotteen odotettavissa olevan kestoiän perusteella. Jos siis tuotteessa on virhe, jonka voidaan katsoa olleen tuotteessa jo ostohetkellä, on myyjä velvollinen korjaamaan tuotteen, vaihtamaan sen uuteen samanlaiseen, antamaan hinnanalennusta tai viimekädessä purkamaan kaupan."
http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/1de8011a-dd26-489c-a072-4d838ae79d53.aspx
http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/db76c461-e2b2-4ee2-b869-b2ada08f79f5.aspx

Toisekseen, koska ulkomailla tasan samat boksit ja laitteet toimii täsmälleen samoilla ohjelmistoilla, niin mistään päivityksistä ei silloin ole kyse, vaan puhtaasti siitä ettei YLE itse osaa tai halua korjata OMAA virhettään. YLE ei siis noudata sovittua standardia vaan lähettää jotain epämääräistä, digi-tv:tä muistuttavaa dataa. vrt. kopiosuojatut CD:t

YLE puhuu paskaa ja kusettaa aivan tahallaan, polkee kuluttajien LAKISÄÄTEISIÄ oikeuksia ja tekee tahallisen petoksen. Tämmöisellä toiminnalla YLE antaa omalta osaltaan valmistajille vapaat kädet tuoda markkinoille paskaa ja menettää/menetti uskottavuutensa. Millään Testatutlaitteet hömpälläkään ei ole mitään virkaa sen jälkeen, kun lähetys-vastaanottoketjussa jotain päivitetään. Joka laite pitäisi jokaisen muutoksen/päivityksen jälkeen testata uudelleen.

BTW:

"Sony: Yli miljoonassa Bravia-televisiossa vakava vaara

Kyseiset mallit ovat: KDL-40D3400, KDL-40D3500, KDL-40D3550, KDL-40D3660,
KDL-40V3000, KDL-40W3000, KDL-40X3000 ja KDL-40X3500.

Niitä on ollut myynnissä Euroopassa kesäkuusta 2007 lähtien.

Yhtiö käynnistää tarkastusohjelman ongelman selvittämiseksi. Mikäli vikoja
esiintyy, yhtiö lupaa ostetuille televisioille ilmaisen korjauksen.

Kyseisten Sonyn Bravia-mallien omistajia pyydetään ottamaan yhteys lähimpään
Sonyn edustajaan ja sopimaan tarkastusajasta."

"Rautaisia ammattilaisia" pullistelevalle suomen Yleisradiolle on ylitsepääsemätön ongelma kertoa muutama viallinen digiboksi ja syy, miksei niitä voi päivittää, kun samaan aikaan _yksi_ valmistaja korjaa ongelmitta yli miljoona televisoita kertoen vielä tarkat mallitkin.

Turhaan kitisette jostain niukoista resursseista, kun samaan aikaan niitä riittää täysin toisarvoisiin asioihin vaikka kuinka paljon.

Annan viikon aikaa tiedottaa ylen valehdelleen koko ajan ja kertoa, milloin lähetykset aloitetaan TAI julkaistaan kaikki toimimattomat päätelaitteet ja syy siihen päivityksien onnistumattomuuteen. Sen jälkeen asia menee poliisille.
Nykyisiä selityksiä ei uskoisi tullikaan eikä ne myöskään oikeudessa mene läpi, kun ei tuoda minkäänlaisia faktoja esille.

PS.
"Ohjelmatiedot YLE HD:lle ovat tiiviisti työn alla, toivottavasti pikaisesti käytettävissä. Näistä selviää sitten jatkossa SD/HD ja tilaäänitietokin.

Minna Ollenberg, Yle Viestintä"
Saadaankohan ne vielä tällä vuosituhannella?

Loppuun vielä ylen lähetyksessä sanottua:
"EPÄONNISTUMINEN ON AIVAN OLENNAISTA JOS MEINAA RAKENTAA JOTAIN ISOO"
- YLE LINNANJUHLIENJATKOT

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu