To 13.06.2013 @ 15:29Tuija Aalto, Jari Lahti, Janne Holopainen

Nettitelevisiopalvelut ovat saapuneet Suomeen – käyttäjät turvautuvat silti myös vertaisverkkoihin

Tuija Aalto on strategiapäällikkö Ylen strategiaosastolla, Jari Lahti on strategiapäällikkö Yle Julkaisuissa ja Janne Holopainen mediasääntelyn päällikkö Lakiosastolla. Juttusarja käsittelee keskeisimpiä Ylen toimintaympäristöön liittyviä ilmiöitä. Kuvitus: Christer Nuutinen.

Mediasisältöjä on tarjolla ennennäkemättömän paljon – niin laillisesti kuin laittomasti. Suomessa voi käyttää esimerkiksi seuraavia nettivideopalveluita

  •  Netflix
  • Viaplay 
  • SVT Play
  • Yle Areena
  • YouTube 
  • Boox TV
  • BBC iPlayer 
  • Katsomo
  • Ruutu
  • HBO Nordic 
  • Tv-kaista
  • Elisa Viihde
  • Sonera Viihde.


Kuva: Christer NuutinenGlobaalit toimijat panostavat laatudraamaan verkossa

YouTuben kanavilla julkaistava sisältö alkaa olla tasoltaan ammattimaista ja kymmenet julkaisijat valmistelevat kuukausimaksujen perimistä tilaajiltaan. YouTube palvelee sekä kulttuuri- että viihdekanavana ja vastaa myös moniin tiedollisiin tarpeisiin. Trendinä tv-sisältöjen tarjoamisessa on, että kansallisten suurten yleisöjen sijaan etsitään ylikansallisia niche-yleisöjä, jotka voivat olla suuria maailmanlaajuisesti. Netflixin ja Amazonin panostukset omatuotantoisiin sisältöihin ovat saaneet laajaa mediahuomiota.
 
Sisältöjen tarjonnassa ja kysynnässä on silti jännite. Yleisöt odottavat sisältöjen olevan saatavilla kaikkialla, kaikilla laitteilla ja ilman aikarajoituksia.

Kaupankäynnin lähtökohtana av-sisällön jakeluoikeuksien markkinoilla on elokuvien, tv-draaman ja huippu-urheilun alueellisten ja ajallisten yksinoikeuksien paloittelu eli ”ikkunointi”. Miten tämä jännite mediasisältöjen tukku- ja vähittäismarkkinoiden välillä vaikuttaa markkinoiden kehitykseen?

Kuva: Christer NuutinenMotivoitunut käyttäjä pystyy yleensä kiertämään sisältöjen ajalliset ja alueelliset ikkunat. Näin kuluttajat kiertävät esitysoikeuksien rajoituksia kun sisältö ei ole markkinoilla saatavilla siten kuin he haluavat:
1.    Vertaisverkkojen ja tiedostonjakopalvelujen käyttö: 36 % 15 - 29-v. miehistä lataa tv-ohjelmia tai elokuvia internetin vertaisverkoista (Lähde: Monimediatutkimus 2012/ Yle Julkaisut)
2.    Ulkomaisilla palvelimilla toimivien suoratoistopalvelujen käyttö internet-selaimella
3.    Tallentaminen (“stream ripping”) omalle laitteelle esim. YouTubesta)

Entä mihin kategoriaan luetaan ajansiirtokatselu ns. netti-PVR-palveluja kuten TV-kaistaa käyttämällä? Viime vuosina Suomessa on käynnistetty useita muitakin netti-PVR-palveluja. Niiden laillisuus on kyseenalaistettu. Oikeuskäsittely on kesken.

Näkökulman asiaan tarjoaa se, että uusien innovaatioiden lainsuojattomuus on väistämätöntä, koska medialainsäädäntö kulkee aina perässä. Piraattiradiot kiellettiin 60-luvulla, kaapelitelevisioiden lainsäädäntö saatiin vasta 1981.

Saatavuus paranee sopimalla

Ohjelmien esitysoikeudet paketoidaan jo niin että ne sisältävät sekä broadcast- että verkkoesityksen yhtenä kokonaisuutena. 30 vrk:n catch up -oikeuksista on tullut standardi aiemman 7 vrk:n sijaan –verkkoesityksen aikaikkuna on jopa vuosi.

Oikeuskokonaisuutta käytetään entistä joustavammin: suunta on kohti sarjakokonaisuuksien esittämistä kerralla, irti yksi kerrallaan -malleista. Ohjelmien esittäminen ensin verkossa ja sitten broadcast-tv:ssä yleistyy.

Ohjelmien tallentamisen merkitys on pienenemässä, koska niihin pääsee kiinni entistä joustavammin milloin vain. Kokeiluja tilapäistallentamiseksi (offline-käyttö) on mm. BBC:llä. Tämä on tärkeää mobiilissa käytössä.

Kysymyksiä blogin lukijoille

  • Onko suomalaisten ja kansainvälisten video- ja tv-palvelujen sisältö riittävä?
  • Mitä jää puuttumaan, onko laiton vertaisverkko ainut lähde sinua kiinnostaville videosisällöille?
  • Mitä laillisessa video- ja tv-palvelussa verkossa pitää parantaa laittomaan verrattuna?


PDF: Ylen toimintaympäristö keväällä 2013 

PDF: Finnish Broadcasting Company Business Environment Analysis, May 2013


3 kommenttia

Eteenpäin ollaan menty, ja tilanne alkaa näyttää vähitellen lähes hyvältä. Itse käytän maksullisista vain TV-kaistaa, joten muista palveluista ei ole kokemuksia, vain kuulopuheina tulleita kommentteja. Linux-käyttäjänä minulle mahdolliset palvelut ovat paljon rajoitetummat kuin tuo lista, mutta se siitä.

Etenkin lainsäädännön kohdalla tuntuisi olevan kehitettävää paljon. Koen ongelmaksi tässä etenkin sen, että lainsäädännöllisissä asioissa intressipuolina ovat sisällönjakajat ja tuottajat, mutta kuluttajien ääni on hyvin vaimea jos otetaan huomioon ollenkaan.

Täydellisen videosisältöpalvelun kuvaus on minusta melko hyvin kerrottu täällä:
http://www.dontmakemesteal.com/fi/
Tuo sivusto alkaa olla jo vähän vanha, ja etenkin dvd-elokuvien pakolliset mainokset yms. olivat aiemmin isompi ongelma kuin ehkä nykyisen verkkovälityksen aikakaudella, mutta silti periaatteet pätevät edelleen.

Helppokäyttöisyys ja kuluttajan vapauksien salliminen ovat sellaisia asioita jotka saavat ihmiset maksamaan. Etenkin keinotekoiset estot, rajoitukset ja muut ovat raivostuttavia. Ei minua kuluttajana kiinnosta miten tuottajien ja levittäjien sopimukset menevät, jos en saa jotain haluamaani sisältöä (vaikka olisin valmis maksamaan siitä, tai etenkin jos maksan palvelulle enkä silti sitä saa), se helposti ajaa etsimään laittomia lähteitä. Kuluttajan kannalta jakajan (palveluntarjoajan) ja tuottajan asia on järjestää niin, ettei vaikkapa maantieteellisiä tai aikapohjaisia rajoituksia ole, olkoonkin se kuinka vaikeaa tahansa historiallisisten sopimuskäytäntöjen takia.

Tämän voisi tiivistää niin, että ilmaisen (laittoman) kanssa voi kilpailla sillä, että tekee paremman tuotteen.

Ensimmäisenä on tosiaan huomattava, että tarjolla olevien palvelujen listasta kolme viimeistä näyttävät menevän tekijänoikeudenhaltijoiden - mukaan lukien Ylen - näkökulmasta sinne laittomien laariin. Sopii miettiä, onko tuon taiston käyminen kenenkään etu, ja miten se vaikuttaa ihmisten mielikuvaan laillisesta ja laittomasta käytöstä.

Toinen tietynlainen ongelma on juurikin noiden palveluiden määrä. Jokainen kynnelle kykenevä toimija näyttää tuovan markkinoille oman palvelunsa, jokaisella on oma tarjontansa, ja monista yritetään nyhtää jonkinlaista kuukausimaksua. Tarjonta on melko lailla sirpaleista ja osittain päällekkäistä, jolloin käyttökokemus, ja vastine rahalle, saattaa kuluttajan kannalta jäädä vähän heikoksi.

Yksi ongelma on myös käyttömukavuus. Televisiokanavat näkyvät näppärästi televisiolla, mutta verkkopalvelut ovat pitkälti tietokoneella pyöritettävää kamaa. Sen merkitys on toki kasvamassa, mutta elokuvia ja sarjojakin on välillä mukava katsoa isolla ruudulla. Niin kauan, kun jokainen palvelu kehittelee omaa selaimen kautta toimivaa käyttöliittymäänsä, ei esimerkiksi tv-valmistajilta liene odotettavissa kovin valtavia integraatioponnistuksia. Netflix lienee noista verkkopalveluista tuetuin, mutta Suomessa sitäkään ei juuri pääse pelkällä TV:llä katsomaan.

... josta päästään sitten seuraavaan ongelmaan, eli maantieteellisiin rajoituksiin. Ne ovat ymmärrettävä ilmiö bisneksen kannalta, mutta kuluttajat elävät yhä enemmän globaalissa yhteisössä. Netflix ja kumppanit joutuvat kuristamaan tarjontaansa meikäläisille markkinoille, ja ikävä tosiasia on, että se karsii myös käyttäjiä.

Esimerkkinä tuosta globaalista yhteisöstä Game of Thronesia seurataan kaikkialla maailmassa siinä tahdissa, missä sitä esitetään parhaillaan Yhdysvalloissa, ja Ylen lähetyksiin turvautuvat (kuten esim. minä) jäävät armotta jalkoihin. Juonenkäänteiden paljastumiselta ei voi välttyä, jos vähänkään seuraa ulkomaisia viihdesivustoja ja sosiaalista mediaa.

Vaikka ongelmia on, kokonaisuutena tarjonta Suomessakin on kuitenkin sangen hyvää. Katsottavaa riittää kyllä, ohjelmapaletti on laaja. Yllämainitut ongelmat johtavat kuitenkin siihen, että en ihmettele, jos osa porukasta kokee vertaisverkot edelleen kelvollisimmaksi mediapalveluksi.

Kiitos kommenteistanne Mikko & Sami. Näiden eri painoarvolla keskustelussa kuuluvien intressipuolien kanssahan tässä tasapainoillaan, niin mediatalot yhtäältä kuin operaattorit toisaalta, ja kovaa kansainvälistä kilpailua tuovat kehiin täysin itsenäiset uudet toimijat.

JOS sisältöjen tarjollepaneminen P2P-teknologiaa käyttäen olisi mahdollista esitysoikeussopimusten puitteissa ( #unelma ) niin se auttaisi osaltaan hieman alueellisen epätasa-arvon kiinni kuromisessa - ks. tuorein postaus tässä sarjassa

Elämää laajakaistan puutteessa
http://blogit.yle.fi/avoin-yle/elamaa-laajakaistan-puutteessa

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu