Ma 30.01.2012 @ 15:37Jorma Laiho

Millä tulevaisuuden telkkarit meille myydään? Kulutuselektroniikan trendejä 1/2

Jorma LaihoKirjoittaja on Ylen teknologiajohtaja, joka kirjaa huomioita Las Vegasin kulutuselektroniikka-
messuilta.

Kerran vuodessa Las Vegasissa USA:ssa järjestetään maailman suurimmat kulutuselektroniikkamessut, jotka antavat kohtuullisen hyvän yleiskuvan alan kehityksestä. Näyttelyn nimi on CES (Consumer Electronic Show – ks. ohjelma ja kuvat) ja se on tullut kuuluisaksi monien uusien kuluttajalaitteiden ensilanseerauksesta.

Kulutuselektroniikan kehitys on jatkuvaa eikä tahti tunnu hiipuvan.

Kuhina oli ennennäkemätön, vaikka mitään todella mullistavaa uutta ei näyttely tänä vuonna tarjonnutkaan.Silti: 155 000 kävijää, yli 3200 näytteilleasettajaa ja tolkuton tungos! Lama lienee ohi ainakin USA:n kodinkonekaupoissa.

Muutamia selkeitä trendejä messuilla kuitenkin näki.

Televisio- ja näyttölaitteiden myynnin osuus USA:n kodinelektroniikkamarkkinoista on laskenut jo pitkään, jos sitä mitataan dollareissa. Määrällinen myynti on toki edelleen entisissä lukemissa. Koko elektroniikkamyynti USA:ssa on noin 200 miljardia dollaria ja siitä telkkarien osuus noin 17 miljardia. Markkinoita kuvaa oheinen taulukko:
 

 

Isoa ja ohutta ja yhteydessä verkkoon

Televisiosta on siis tehtävä entistä ”myyvempi”. Telkkareiden koot kasvavat tasaista tahtia ja 55” on jonkinlainen keskivertostandardi. Malleja toki löytyy 80” asti. Leveily todella isoilla 150” pinnoilla on laantunut. Eihän sellaiset enää mahdu edes kotiovesta sisään kuin sivu edellä ja kallistelemalla.

Tuo 55” on sitten jo paperinohut! Huipputeknogiat ovat nyt CrystalLED eli aito LED-diodeihin perustuva näyttö, 55” pinnalla niitä on muuten 6 miljoonaa! Toinen tapa saada kirkasta pintaa on OLED. Muun muassa Samsung tuo keväällä markkinoille 55” OLED-telkkarin hintaan 5999 dollaria. Nämä tulevat tiettävästi Suomeen samoihin aikoihin, hinta on vielä auki.

Nykytelkkari on toki myös verkkoon kytkettävä. Sohvalla löhöillen onnistuu niin kohellusvideoiden selailu YouTubesta kuin YLE Areenankin tuijottelu. Ongelma on edelleen käyttöjärjestelmä ja -liittymä.
Kaukosäätimestä tulee melkoinen hirviö, jos kaikkien toimintojen on onnistuttava sillä.

Ratkaisua haetaankin nyt erilaisista liiketunnistus- ja ääniohjauksista. Tosin kiinalaisen HAIERIN osastolla näin vehkeen, jota pystyi ohjaamaan EKG:llä, päähän vaan panta ja ankaraa ajattelua. Kiinalaiset olivat muutenkin vahvasti esillä. On vain ajan kysymys, kun meidänkin markkinoille putkahtaa uusia merkkejä. Televisioiden käyttöjärjestelmä on mielenkiintoinen teknologia-alue, messuilla nähtiin muun muassa Android- ja jopa LINUX (UBUNTU)-viritelmiä.

Kun näyttö suurenee, myös tarkkuusvaatimus kasvaa. Ratkaisu löytyy aluksi 4K2K-järjestelmästä, eli pikseleitä reilusti lisää. Nähtiinpä messuilla jopa 8K-proto.

Uusi pulma: mistä sisältöä?

Tästä taas seuraa uusi pulma: mistä sisältöä? Digitaaliset elokuvateatterithan käyttävät jo 2K tai 4K resoluutiota ja tähän pystyviä ammattikameroitakin jo löytyy. Messuilla esiteltiin JVC:n 4K-kuluttajakamera.

Toinen konsti on skaalata kuvaa ylöspäin. Tästä esimerkkinä oli SONY:n blue-ray-soitin. Moisen bittipötkön jakaminen onkin sitten oma juttunsa. Tosin maailmalla on nähty demo, jossa uhraamalla koko DVB-T2 kaista hiukan virheenkorjauksesta nipistäen, saadaan jaettua hyvällä koodauksella yksi ohjelma. Ei ihme, että uutta HEVC-pakkausstandardia testaillaan kiivaasti.
 

3 kommenttia

Telkkareiden käyttöjärjestelmiin liittyen sellainen viisastelu, että Android on LINUX-järjestelmä.

Nörtti kirjoitti:

Telkkareiden käyttöjärjestelmiin liittyen sellainen viisastelu, että Android on LINUX-järjestelmä.

Ihan oikein viisasteltu, näitä Android-pohjaisia laatikoita oli usealla laitevalmistajalla, tämä Ubuntu erottui ihan oman yhteisönsä osastona (oranssit paidat ja ao. logo).

Tuli viime vuoden lopulla hankittua Philips-merkkinen TV kaikilla saatavissa olevilla herkuilla. Ja linux-telkku näkyy olevan sekin. Taloudessamme on muutama puhelin, tulostin, wlan-purkkeja pari ja kaikki nämä pyörivät linux-käyttöjärjestelmällä. Tiskikone ja uuni tosin taitavat pyöriä windowsilla, kun niiden näyttö jämähtää aina välillä ja täytyy bootata sulakkeet irroittamalla.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu