Pe 25.10.2013 @ 10:39Johanna Reen

Tiesitkö, että muurahainen pyörtyy, jos se puree kastematoa?

Johanna ReenJohanna Reen on Ulos luontoon -ohjelman tuottaja.

Luonto-ohjelman tekijän on helppoa määritellä luontoon kytkeytyviä arvoja. Enpä liioin tiedä suomalaista, jolle luonto ei olisi arvo itsessään. Suomen luontoon liitetään joutsenet, jylhät Kolin maisemat ja paljasjalkaiset suomineidot lausumassa Leinoa pellavaisissa mekoissaan. Luonto on lähes tabu – pitää laskea ääntä ja ottaa pyhä ilme kasvoille, kun luonnosta puhutaan.

Ja tottahan se on, että luonnon edessä vetää aika usein hiljaiseksi.  Onhan Avara luontokin sivistänyt meitä jo kohta 30 vuotta maailman moninaisilla luonnonihmeillä.

Lisäarvoa ohjelmaamme tuo omistautunut tiimi. Juontajien asiantuntijuus ja aito innostus on välttämätöntä. Lisäksi se on miellyttävää katsottavaa kenelle tahansa. Käsikirjoittajamme ovat kunnianhimoisia, he lähestyvät aiheita ja tarinoita – niitä karhuja, sieniä ja siilejä – aina avoimin silmin.  Ja kuvathan sen tv-ohjelmassa kertovat. Kuvista emme tingi, vaikkei se käsikirjoituksen siili tulekaan paikalle tai vettä sataa kaatamalla.

Ovatko ilo ja nauru arvoja? Meidän tiimin mielestä ovat. Luonto ja nauru = arvoa potenssiin kaksi.

Ulos luontoon -ohjelma haluaa tuoda perinteiseen ja hiukan totiseen luontosuhteeseen uudenlaista kevyttä ja viihteellisempää näkökulmaa. Tavoitteena on olla vähän rähmällään ja tutkia läheltä, niinhän lapsetkin tekevät oppiessaan. Ja kertoa, että myös kaupungissa voi nauttia monipuolisesta luonnosta.

Jokaisessa osassa nähdään myös kulttuuria tanssista valokuvataiteeseen. Ohjelma tarjoaa elämyksiä, mutta myös kiinnostavaa knoppitietoa sekä uusia tarkastelutapoja luonnon havainnointiin.

Ajattelemme että luonto ja luonnossa puuhastelu kuuluu kaikille.  Luonnon antimien hyödyntämiseen ja luonnonsuojeluun voivat myös kaikki osallistua. Haluamme tarjota tietoa siitä, kuinka toimia yhteisen luonnon puolesta, mutta emme ota kantaa ympäristö- tai kalastuskysymyksiin emmekä osallistu petokeskusteluun.

Ulos luontoon -ohjelman myötä voi myös päästä sinne, minne muutoin ei tulisi lähdettyä. Ohjelman kautta voi kokea asioita, joita ei kirjoista voi yhtä elämyksellisessä muodossa saada.

Ohjelmaa tehdään yhteistyössä monien toimijoiden kanssa ja sisältöjä syntyy eri puolilla Suomea. Yliopistot ja tutkijat auttavat lajien kuvaamisessa. Metsähallitus on tärkeä kumppani, koska kuvaamme metsissä ja monien lajien tai paikkojen kuvaaminen on lupien takana. Metsähallitus on sitoutunut antamaan myös asiantuntemustaan. Ja eri alojen luontoharrastajat ovat hyvin tärkeitä kumppaneita. Yhteistyö tuottaa monenlaista lisäarvoa. Yhteistyökumppaneita luontoasioihin on helppo löytää.

Teemme yhteistyötä radion luontoillan kanssa ja Ylen muiden luonto-ohjelmien kanssa, mutta ohjelman nettimahdollisuudet ovat vielä miltei kartoittamatta. Verkossa olisi mahdollista jakaa videoita, lajikuvia ja omia havaintoja sekä lisätietoa.

Mutta odottakaahan ensi kevääseen! Vilkutimme muuttolinnuille ja pian valmistaudumme ottamaan ne taas vastaan. Ulos luontoon -kevätseuranta toukokuussa 2014 on siellä, missä sammakot kutevat ja karhut heräävät uniltaan.

Metsään mennään – ihan sanan varsinaisessa merkityksessä!

Lue myös Erja Ruohomaan ja Tuija Aallon teksti Suomalaiset punnitsevat Ylen arvon yhteiskunnalle.

 

 

1 kommentti

tuota en tiennyt vaikka olen jo 67 vee... aina oppii uutta. eläköön luonto ja eläimet, lisää tietoa vaan kaikesta mikä koskee eläimiä sillä he ovat 100000 kertaa viisaimpia kuin ihmiset.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu