Ma 03.02.2014 @ 17:01Atte Jääskeläinen

Näin syntyy uusi ulkomaantoimitus

Atte JääskeläinenAtte Jääskeläinen on Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja.

Ylen kirjeenvaihtajat olivat kaikkien suomalaisten tuntemia supertähtiä, kun työskentelin urani ensimmäiset 20 vuotta sanomalehdissä. Television ja radion kyky kertoa ja näyttää välittömästi, autenttisesti ja luotettavasti maailman uutiset oli sanomalehtiin verrattuna ylivoimainen.

Enää ylivoima ei ole itsestään selvää. Televisiossa vertailukohtina ovat BBC, CNN tai vaikkapa Sveriges Television tai Al Jazeera. Maailman ja Suomenkin isot sanomalehdet kykenevät kertomaan välittömästi maailman uutiset verkossa, sanoin, kuvin ja videoin. Lisäksi ne osaavat avata asioiden taustat pitkillä analyyttisillä kirjoituksillaan ja näyttävillä grafiikoillaan.

Ulkomaantoiminta on kuitenkin niin kallista, että enää vain harvoilla on siihen varaa. Ulkomaantoimitukset on säästetty maakuntalehdistä. Kotimaisista ulkomaantoimituksista jäljellä ovat vain suuret.

Yleltä odotetaan paljon

Ylen tehtävänä on tuottaa arvoa yhteiskunnalle. Kun monet muut vetäytyvät ulkomailta tai supistavat kirjeenvaihtajaverkkojaan, meiltä odotetaan päinvastaista. Yhteiskunnankin etu edellyttää, että Yle on läsnä maailmanpolitiikan keskeisissä kaupungeissa ja siellä missä tapahtumien painopisteet ovat. Journalismilta kaivataan syventämistä ja selittämistä. Mistä maailman menossa oikeastaan on kysymys? Mitä tämän kaiken takana on?

Yle haluaa olla maailmanluokan julkisen palvelun tuottaja. Ulkomaanjournalismissa vertailu on armotonta. Vaikka teemme paljon todella hyvää ulkomaanjournalismia, maailmanluokkaan pääseminen edellyttää vielä enemmän. Se edellyttää Yleltä merkittävää parannusta myös verkossa julkaistavaan journalismiin.

Vuosi sitten päätimme, että Ylen ulkomaantoiminta on uudistettava. Totesimme, että meidän on asetettava tavoitteet uudelle, entistä kunnianhimoisemmalle tasolle.

Yksi yhteinen ulkomaantoimitus

On ollut ilo huomata, että tekijöiden joukossa on paljon halua uudistua ja uudistaa. Valmistelutyössä on pohdittu tärkeitä perusasioita. Ensin on kysytty, mikä läsnäolossa ulkomailla oikeastaan tuottaa arvoa suomalaisille. Tämän pohjalta on määritelty, mikä on kirjeenvaihtajien tuleva rooli ja mikä kuuluu työnjaossa Pasilan toimituksen tehtäväksi. On pohdittu, mitkä sisällöt kuuluvat uutisiin ja mitkä ajankohtaislähetyksiin.

Uutisten ja ajankohtaistoimitusten ulkomaantoimittamisen resurssit yhdistetään yhteiseksi ulkomaantoimitukseksi, jonka pitää hallita sekä uutisista raportointi että ajankohtaisjournalismin erityiset piirteet. Toimituksen resursseja kasvatetaan nykyisestä kolmella henkilötyövuodella, ja se kohdistetaan sinne missä kulloinkin läsnäoloa tarvitaan. Uusi ulkomaantoimitus saa vastuulleen myös kansainvälisen kuvanvaihdon.

Näin syntyy Suomen oloissa ainutlaatuinen toimitus. Painoarvo on melkoinen: Yle Uutiset televisiossa, radiossa ja verkossa, A-Studioiden neljä ja Ajankohtaisen kakkosen tulevat seitsemän viikoittaista lähetystä. Ja radion päivittäisten ajankohtaisohjelmien lisäksi Maailmanpolitiikan arkipäivää. Tällä repertuaarilla tavoitetaan kolme neljästä suomalaisesta joka päivä.

Kirjeenvaihtajuus monipuolistuu

Uusi toimintamalli avaa näkökulmia uusiin maailman kolkkiin, mutta pitää kiinteät kirjeenvaihtajapisteet keskeisissä asemapaikoissa. Niidenkin määrä saattaa jopa kasvaa. Päätoiminen avustajakin voi asemapaikan ja henkilökohtaisen osaamisen perusteella saada kirjeenvaihtajan statuksen. Uutta on myös Eurooppa-toimitus, joka toimii sekä Brysselissä että Helsingissä, ja johon valitaan EU-asioihin erikoistuvia toimittajia toimimaan tiiminä ja katsomaan yhteisiä eurooppalaisia asioita sekä yhteisestä että kansallisesta näkökulmasta.
 
Kirjeenvaihtajuus Ylessä monipuolistuu. Nykyisten kaksi tai kolme vuotta kestävien kirjeenvaihtajuuksien rinnalle tulee säännöllisesti lyhyempiä pestejä, ja myös Pasilassa lähtövalmiudessa on jatkossa aina nopean toiminnan kirjeenvaihtajia. Hyväksymme uudelleen ajatuksen, että myös elämänura kirjeenvaihtajana on mahdollinen. Mielessä on hahmo, joka kasvaa 2000-luvun journalismin kaikkien tuntemaksi tähdeksi.

Tiedote: Yle uudistaa ulkomaantoimintaa ja lisää kirjeenvaihtajia

5 kommenttia

Kerta kaikkiaan hieno juttu. "Yhteiskunnankin etu edellyttää, että YLE on läsnä...., siellä missä tapahtumien painopisteet ovat." Juuri näin niitä verorahoja pitää käyttää. Piste ja Aamen. (Paitsi, että maailma menee koko ajan eteenpäin;)

Ylen hyvä uutinen YLE:ltä. Ajatuksia siitä blogissani http://lansis.blogspot.fi/

Yle on hienosti havainnut mitä kannattaa, tai oikeastaan pitää, tehdä. Kallista, mutta hyvin tärkeää.

todella hienoa, jippii!

Arv. toimitus

EU-toimittajanne Maria Stenroosin puheilmaisun taso on heikko. Hän suoltaa tekstiä liian nopeasti, kuin konekiväärin sarjatulta ! Lopputuloksena puhe puuroutuu pahasti, artikulointi on kehnoa, sanat limittyvät päällekkäin eikä yksittäisistä sanoista tahdo saada selvää. Olen siitä hänelle ystävälliseti meilannut pari kuukautta sitten, mutta sama hosuminen jatkuu

Vika olisi helposti logopedin avulla korjattavissa. Muuten Stenroos on kyllä ammattinsa osaava ja kehityskykyinen toimittaja.

Arto F

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu