82 % yleläisistä

…tekee ohjelmia. Tuki- ja hallintotöiden osuus on karsittu minimiin.

Yleläisiä on yhteensä noin 3200. Määrä on noin 700 pienempi kuin vuosituhannen alussa. YLEstä löytyy lukuisia ammatteja, joista yleisin on toimittaja. Muita tavallisia ovat juontaja, tuottaja, kuvaaja, leikkaaja ja äänitarkkailija.

Journalistisissa töissä edellytetään usein korkeakoulututkintoa. Toimittajien taustat ovat monenlaisia ja koulutuskirjo on laaja, mutta journalistiikka ja valtiotiede ovat tavallisimpia pääaineita.

Tavallinen tutkinto YLEssä on myös medianomin amk-tutkinto. Esimerkiksi kuvaussihteerien ja ohjelmateknisten töiden osaajat ovat usein medianomeja.

Useat tehtävät vaativat monipuolista osaamista. Esimerkiksi maakuntaradioissa toimittajat kuvaavat ja editoivat omat juttunsa sekä versioivat ne radioon, televisioon ja nettiin.

YLEssä on mahdollisuus monimuotoiseen uraan, sillä yhtiön sisäistä koulutusta ja kehitystoimintaa on runsaasti, ja tehtävien kiertoon kannustetaan.

Yleläisten palkat

Palkka määräytyy tehtävän ja vastuun perusteella. Esimerkiksi toimittajien palkkaukseen sovelletaan Yleisradio Oy:n ja ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimuksen palkkausjärjestelmää. Palkkaan vaikuttaa vaadittava osaaminen, vastuu ja rooli.

Keskipalkat tavallisimmissa YLE-ammateissa ovat:

• toimittajat, ohjaajat (keskipalkka 3130 €/kk, palkkahaitari 2610–3620 €)
• juontajat (keskipalkka 3050 €/kk, palkkahaitari 2460–3830 €)
• mediatoimittajat (keskipalkka 2800 €/kk, palkkahaitari 2550–3130 €)
• kuvaussihteerit, apulaisohjaajat (keskipalkka 2670 €/kk, palkkahaitari 2380–2960 €)
• tuotantotekniikan työt, mm. kuvaajat, leikkaajat, äänitarkkailijat (keskipalkka 2770 €/kk, palkkahaitari 2540–3120 €)
• tuottajat, uutispäälliköt (keskipalkka 3750 €/kk, palkkahaitari 3270–4270 €)
• RSO:n soittajat (keskipalkka 3060 €/kk, palkkahaitari 2750–3520 €)
• ohjelmatoiminnan päälliköt (keskipalkka 6460 €/kk, palkkahaitari 4410–8780 €)

• johtajat, johtoryhmän jäsenet (palkkahaitari 7000–14 000 €)
• toimitusjohtajan palkka on noin 16 000 €/kk

Yleläisten edut

Yleläisten luontoisetuja ovat autoetu, ravintoetu, puhelinetu ja työsuhdematkalippu. Autoedun saavat vain päälliköt ja johtajat. Tv-maksun yleläiset maksavat aivan kuten kaikki muutkin suomalaiset.

Yleläiset syövät lounaansa henkilöstöravintoloissa Pasilassa tai Tohlopissa ja alueilla sopimusravintoloissa normaalilla työpaikkalounaan hinnalla. Pasilassa ravintoloita ja kahvioita on kuusi. Aamuisin Pasilassa ja Tohlopissa on tarjolla ilmaista aamupuuroa. Sushia on Pasilan lounaslistalla viikoittain.

Työterveyshuolto on YLEssä selvästi kattavampi kuin monissa muissa suomalaisissa yrityksissä. Siihen kuuluvat erikoislääkärit, oma työfysioterapia ja hammashuolto. Pasilassa työskenteleville YLEllä on myös oma terveysasema. Yleläiset maksavat terveydenhoidostaan 80 euron omavastuun vuodessa.

Moni pitää etuna myös yleläisten tuettua harrastustoimintaa. Viime vuonna kerhotoiminnan tuki oli 68 000 euroa. Kerhoja on yhteensä 38. Pasilassa on myös pieni uima-allas ja kuntosali.

Tasa-arvo

YLEssä on jo pitkään tehty tasa-arvotyötä. YLEssä naisten keskipalkka on tällä hetkellä 94 % miesten keskipalkasta. Naisten osuus esimiehistä vuonna 2008 oli noin 45 %. YLEssä isät voivat pitää lakisääteisen kolmen viikon isyyslomansa palkallisena.

 

2 kommenttia

Miltä näyttää tuo Yleläisten palkkalista tänään, 6 vuotta edellisestä? Eli millainen on ansiokehitys ollut?

Hei, Allan! Ammattiryhmäkohtaista erittelyä ei valitettavasti ole laskettu. Yleläisen keskimääräinen peruspalkka syyskuussa 2015 oli 3 798 euroa/kk. Tähän on laskettu työsuhteessa olleiden kuukausipalkkaisten (vakituiset ja määräaikaiset työntekijät) palkat. Summasta puuttuvat kuitenkin työajan lisät (esim. ilta- ja viikonloppulisät), jotka varmaankin oli laskettu mukaan vuonna 2009. Aivan vertailukelpoisia luvut eivät siis valitettavasti ole, mutta suuntaa-antavia kuitenkin.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu