Ti 14.05.2013 @ 14:16Jonnu Aho

Tapahtuu tässä ja nyt

Jonnu Aho Jonnu Aho on internetkehityksestä vastaava genretuottaja, Yle Kulttuuri ja viihde

Perinteinen tv-broadcasting on yksisuuntaista ja sen vastaanotto passiivista. Joku on tehnyt jotain valmista joka lähetetään jollekin. Joku ottaa vastaan. On alku, keskikohta ja loppu - etukäteen suunniteltuina.

Verkon luonne taas on vuorovaikutteinen ja osallistava. Joku tekee jotain jonka joku löytää, muokkaa, lähettää eteenpäin tai vaikka takaisin. Alun voi vielä tunnistaa, keskikohta katoaa ja loppua ei oikeastaan tule koskaan.

Aika epäsopiva pari, voisi ajatella. Just täydellinen, ajattelen minä.

Suorat lähetykset ja tapahtumat. Niissä tv:n ja verkon yhteinen potentiaali on huimaava. Tästä liitosta syntyy esimerkiksi kulttuuri-, musiikki- ja viihdesisältöjen elämyksellisyys ja koskettavuus. Yllätyksellisyyteenkin on hyvät mahdollisuudet.

Ylessä olemme jo monta vuotta harjoitelleet tv:n ja verkon yhteispeliä. Hienoja onnistumisiakin second screen -kokeiluista löytyy. Yle.fi:ssä ja sosiaalisessa mediassa olemme jo säännöllisesti livenä läsnä, raportoimme, osallistamme, kuuntelemme. Tuomme Twitter-viestit tv-ruudulle ja Facebook-kommentit spiikkeihin.

Matkaa täydellisiin moni- ja transmediatoteutuksiin kuitenkin vielä on. Yhä edelleen, useimmiten, käsikirjoitus syntyy välineen perinteistä käsin, ei sisältökokonaisuudesta käsin. Harvoin on olemassa tv- ja verkkototeutuksen yhteinen käsikirjoitus. Liian usein törmäämme siihen, että yritämme kasata kokonaisuutta kahden eri palapelin osista.

Silloin syntyy tämä tyypillinen:
"Katsotaanpas tässä välissä mitä sinne internettiin kuuluu."
- Siirrytään lähetyksessä minuutiksi toiseen todellisuuteen ja palataan sitten tuttuun ja turvalliseen rakenteeseen. Se ei kyllä ole monimediaista.

Aito verkonomaisuus tuo muutoksia juuri rakenteeseen, vuorovaikutukseen ja osallistumisen tapoihin. Se voisi suoraan ja helposti vaikuttaa vaikkapa siihen, mitä tv-lähetyksessä seuraavaksi tapahtuu. Hyvän draaman kaaren voi luoda myös ilman suljettua loppua.

Käsikirjoittaminen! Tarvitsemme alalle yhä enemmän ammattilaisia, joilla on osaamista koko mediapaletista. Ja jos kaikki tv:n ja verkon viisaus ei asu aina yhdessä päässä, tarvitaan useampi pää, mutta mielellään suunnittelemassa samassa huoneessa, samanaikaisesti.

Tarina on yhteinen. Kerrontatapa muuttuu.

Amerikassa transmediaisen kerronnan edelläkävijät ovat ottaneet käyttöönsä uusia termejä. Lineaarinen juonen rakentaminen (storyline) on transmediaisessa kerronnassa muuttunut tarinan maailman luomiseksi (storyworld).

Ylen verkkovisiossa internet ei ole vain yksi jakelukanava broadcast-sisällölle. Se on omilla lainalaisuuksillaan toimiva media, jossa 90 % asiakkaistamme on jo ja pysyy. Hyvä että mekin olemme. Ja otamme askeleita eteenpäin.

0 kommenttia

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu