Euroviisuissa kiihkeää teksti-tv-twiittailua
Matti Rämö on Yle Teksti-TV:n tuottaja ja elämäntapapyöräilijä.
Euroviisujen kommentointi Yle Teksti-TV:n twiittisivulla 398 oli selkeä kisamenestys.
Euroviisujen ttv-twiittien saldo oli Ylen neljässä tv-ohjelmassa yhteensä 4 518 julkaistua twiittiä, eli keskimäärin joka 7. sekunti ruutuun lävähti uusi viesti. Ohjelmakohtaisesti eniten twiittejä julkaistiin esikatseluohjelmassa, 1 669 viestiä, koska se oli pisin viisuohjelmista. Finaalin saldo oli 1 355, ja semifinaalien 784 ja 740.
Julkaistujen twiittien määrään vaikutti nimenomaan ohjelman pituus, sillä #yleesc-tunnisteeseen lähetetyistä twiiteistä oli runsauden pulaa koko kisan ajan.
Yle Teksti-TV-sivulle 398 twiitit päätyvät toimituksen moderoinnin kautta, ja välillä twiittien poiminta oli melkoista surffausta viestien jättiaallokossa. Vuoden 2010 euroviisuista alkanut ttv-twiittailu on herättänyt innostusta alusta saakka.
Ttv-twiittailu on myös käynyt läpi teknologista kehitysprosessia. Moderoinnin sujuvuus nousi uusiin ulottuvuuksiin syksyllä 2012, kun kuntavaaleja varten rakennettiin uusi julkaisuväylä, joka kulkee samaa reittiä kuin teksti-tv:n ohjelmatekstitykset. Uudistus on taannut tasaisen varman ja nopean viestien julkaisun.
Nopeasti vaihtuvat viestit luovat vahvan lisäarvon myös ohjelmien huonokuuloisille katsojille. Taloustutkimuksen juuri julkaistussa ttv-tutkimuksessa kävi ilmi, että huonokuuloisista ja kuuroista lähes kolmasosa seuraa ttv-twiittejä, vaikka tutkimuksen otannan kohderyhmästä suuri osa itse tuskin osallistuu aktiivisesti twiittailuun.
Lue lisää: Twitter-Teksti-TV - mikä se on?